» »

motorček iz cd roma

motorček iz cd roma

Jester ::

mene pa zanima kako bi priključil glavni motorček iz cd-roma-un k vrti cd
sam nimam pojma saj je težava v te da ima tri priključke????:(
please help
HP notebook, AMD Turion 64 1,6 GHz, 512 MB RAM, ATI Radeon X300 128 MB

Nejc Pintar ::

sem že poskušal pa mi ni uspel ga prklopt, sam nism 100% da še deluje k sm iz enga pokvarjenga cd-roma uzel
Lahko je biti prvi, če si edini!

HyperKiller ::

ja, zanimivo, možno je da je tretji vod za povratno informacijo o vrtljajih, saj mora laserski bralnik vedeti kdaj naj pobira ničle in enke iz cd-ja. Pomojem je (manj) možno tudi da se napetost med temi tremi vodniki nenehno spreminja, tako dobi motor točno hitrost ki jo narekuje frekvenca spreminjanja. (trije vodniki, tri statorska navitja in gremo.8-) )
Mislim da tako delujejo motorčki disketnikov, ker so namenjeni natančnemu, razmeroma močnemu in nestalnemu obračanju. p.s.: če je komu uspelo pognati disketni motorček, (mislim glavnega , ne tistega ki pomika glavo gor in dol) me zanima kako to gre.
Zdi se mi da je pravo ime koračni motor.
Nism pa zihr.
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

Jester ::

hm...možno da se motim sm zdi se mi da tisti glavni motor pr disketniku je brezkrtačni un za glavo premikat je pa koračni
HP notebook, AMD Turion 64 1,6 GHz, 512 MB RAM, ATI Radeon X300 128 MB

Dragi ::

sej tist motorček pr disketniku je dost zihr zalaufat.
primer, kako sem ga jst zalaufal.
recimo da imamo tam 5 žičk, plus damo na žico 1 in potem minus žico vlečemo od žice 2-5, ko pridemo do konca pa spet od 2-5, tako se začne motorček sunkovito obračat, vendar ko prestopimo z minusim z ene žice na drugo, se zavrti le za delček sekunde.Če to delamo dovolj dolgo, in hitro, ter brez napak, se motorček lepo počasi vrti.

stromar ::

Verjetno imaš brezkrtačni motor, tak kot pride v diskih. Tam moraš na dva priključka izmenično dovajat signal. Misim da je dovolj en astabilni multivibrator (2 tranzistorja, 4 upori, 2 kondenzatorja) in bi moralo delat. Če je to glavni motor ni šans da bi bil koračni, ampak je lahko le krtačni ali brezkrtačni. Motor nima nobenega feedbacka nazaj v vezje, tako da to odpade. Koračni pa je lahko za premikanje leče, pa še tam pride ponavadi kar navaden krtačni, saj točno pozicionira magnetni mehanizem, ki premika lečo gor, dol naprej nazaj. Ponavadi pridejo v cd romih 3-je motorji ki so vsi krtačni in bi ti morali delat. En je za vratca odpirat, en je za mehanizem, en je za vrtenje cd-ja

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Arduino - motorček s stalnim vrtenjem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61229 (1122) Yacked2
»

RPi-motor

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
182886 (2428) Yacked2
»