» »

RAID0 - delovanje

RAID0 - delovanje

log2 ::

Zakaj RAID0 dela tako da razdeli datoteko na dele, ki jih določi velikost strip size ? A ne bi bilo bolj pametno&enostavno&hitro, če bi raid kontroler deloval na naslednji način:

npr. če hočem zapisati zaporedje bitov 10110101

na prvi disk zapišem bit 1
na drugi disk zapišem bit 0

na prvi disk zapišem bit 1
na drugi disk zapišem bit 1

na prvi disk zapišem bit 0

na prvi disk zapišem bit 0

ali pa

na prvi disk zapišem zaporedje bitov 1011
na drugi disk zapišem zaporedje bitov 0101

Vedno sem mislil da raid kontrolerji delajo na zgoraj opisan način, zdaj ko sem se pa malo poglobil v stvar sem ugotovil, da je to drugače.
Ali pa je stvar v tem da sami izvedba pisanja na IDE&SCSI disk tega ne omogoča ?

billy ::

Kaj pa če strip size določi ravno to, kar ti opisujes?

Brane2 ::

Zaradi razlicnih prakticnih problemov lahko HDDji, flopiji in sploh pomnilniski mediji pisejo in berejo stvari v zanje najmanjsih enotah-sektorjih. Torej, ne pocnejo tega v bitih ali byteih.
Lahko bi sicer teoreticno dolocil recimo strip-size recimo en byte. To bi pomenilo, da bi torej prvi byte sel na prvi disk, drugi na naslednjega itd, vendar je to v praksi enako strip-size=sektor, resda z drugacno porazdelitvijo znotraj sektorja, ki pa tu ni pomembna. V obeh primerih bi tvoja najmanjsa enota skocila z enega na N sektorjev, poleg tega bi pa se nekaj procesorske moci izgubil na premetavanje byteov. Tu pa pac zagrabis prvih 2**9=512 byteov in jih ruknes na prvi disk, naslednjih 2**9 bytevo na naslednjega itd. Pravzaprav se ti bolj izplaca se nekolikokrat povecati velikost tega zalogaja in vsakem disku v enem shusu vreci toliko sektorjev, za kolikor jih ima write bufferja. Dokler disk snema dane mu podatke CPU/DMA lahko mece podatke ostalim diskom.

Ce bi bilo vse odvisno vse od diskov, bi bilo to vse. Optimalen strip size bi bil verjetno kar stevilo sektorjev, ki so ga sposobni naenkrat prenesti. Ker pa so dostikrat prenesene datoteke lahko zelo kratke (krajse od Nx_max_sectors), je lahko optimalni strip size manjsi v danih okoliscinah.

log2 ::

Še nekaj a podatke premetava procesor ali raid kontroler ? Ail je vse skupaj odvisno od
izvedbe raid kontrolerja ?

Brane2 ::

Tukaj sem se neizkusen a zdi se, da je vse skupaj od izvedbe RAIDa.

Moj Escalade dela vse sam, kaksen ultracheap Promise bi pa znal biti bolj softverska resitev.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel Matrix zanič ? (test v reviji Monitor)

Oddelek: Strojna oprema
202270 (1540) _Dejan_
»

Katera kombinacija diskov je hitrejša ?

Oddelek: Kaj kupiti
332116 (1489) Dami
»

Porazni rezultati 2×WD800JB RAID0?!

121511 (1307) Primoz78
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

18414386 (9990) matrix2
»

Abit KT7A Raid

Oddelek: Kaj kupiti
71003 (800) TTine

Več podobnih tem