Forum » Elektrotehnika in elektronika » Kuhalna plošča in moč varovalke
Kuhalna plošča in moč varovalke
smoki ::
Pozdravljeni,
odločamo se za nakup nove indukcijske plošče, modeli imajo skupno moč 7,4 kW.
Šel sem preveriti varovalko in ugotovil, da imamo trenutno ploščo priklopljeno na eno 16 A varovalko, vodnik je 3x2,5 mm2.
Nimam pojma o elektrotehniki, ampak če kaj vem, 16A * 220 V = 3,52 kW. Če torej priključiš gor kaj močnejšega, bi moralo vreči varovalko ven? Fora je pa v tem, da je že 20 let na tej varovalki steklokeramična plošča, ki ima skupno moč ravno tako 7,2 kW. In vse dela normalno, tudi če laufam vsa kuhališča na polni moči.
Kaj bi svetovali?
odločamo se za nakup nove indukcijske plošče, modeli imajo skupno moč 7,4 kW.
Šel sem preveriti varovalko in ugotovil, da imamo trenutno ploščo priklopljeno na eno 16 A varovalko, vodnik je 3x2,5 mm2.
Nimam pojma o elektrotehniki, ampak če kaj vem, 16A * 220 V = 3,52 kW. Če torej priključiš gor kaj močnejšega, bi moralo vreči varovalko ven? Fora je pa v tem, da je že 20 let na tej varovalki steklokeramična plošča, ki ima skupno moč ravno tako 7,2 kW. In vse dela normalno, tudi če laufam vsa kuhališča na polni moči.
Kaj bi svetovali?
Bizkit45 ::
Dela ja, tudi vse 4, ampak ti mislis da delajo na polno, v resnici je pa neke vrste load balancing ali pa power management z drugo besedo. Ne vem pa kako napredne teste si delal na tej eno fazni plosci. Bi pa moralo držati, da ce pripeljes se eno fazo, da bi bolj grelo. Torej nasvet bi bil, da za uporabnik z mocjo 7.2kW, dovedes 2 fazi.
Še malo sem googlal, to potem pomeni, da bi moral nadgradit na trofazni priključek? Ker sedaj imamo samo enofaznega.
starfotr ::
Možnost imaš, da ti električar nadgradi iz 3x2,5 na 5x2,5. Če imaš 3 faze.
Če imaš 1 fazo, je treba zamenjat vodnike z 3x2,5 na 3x4 kvadrat in ustrezno varovalko, najverjetneje 25 ali 32 A varovalka.
Če imaš 1 fazo, je treba zamenjat vodnike z 3x2,5 na 3x4 kvadrat in ustrezno varovalko, najverjetneje 25 ali 32 A varovalka.
enavlaka ::
Če nisi v zidanici imaš verjetno 1x25A minimalno, kar je zadosti, če ne boš kuril kaj drugega zraven.
Plošča verjetno omogoča tudi omejitev moči.
Plošča verjetno omogoča tudi omejitev moči.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enavlaka ()
Tako je, imam eno fazo, 1x 25A. Torej, če povzamem, dobim električarja, ki mi namesto 3x 2,5 kabla potegne 3x4 in da novo varovalko? Ampak verjetno bi moral tudi preveriti, ali indukcijska plošča sploh omogoča tak priklop?
Če imaš samo 25 A glavno varovalko, potem pusti kot je in samo menjaj staro kuhališče z novim.
fikus_ ::
Ce imas glavno 25A, potem je za kuhalno ploščo lahko naslednja manjša, to je 20A.
Če je do sedaj delalo, bo verjetno se naprej. Plošča ne dela vedno na polno. Svetujem pa, da preverite v kakšnem stanju je sedanji kabel.
Če je do sedaj delalo, bo verjetno se naprej. Plošča ne dela vedno na polno. Svetujem pa, da preverite v kakšnem stanju je sedanji kabel.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Kaj pa če bi povečal na 1x 35, potegnil debelejši kabel in dal močnejšo varovalko? S tem bi prišel blizu 7 kW. Sedaj sem gledal in na novih ploščah je mogoče omejiti maksimalno moč, tako da vidim, da bi delalo tudi že, če pustim vse tako kot je. Samo malo mi je butasto, če s tem ploščo omejiš na polovično moč. Čeprav seveda v veliki večini primerov je tud to gotovo dovolj.
enavlaka ::
Tudi polovica bo dovolj za dve rinke.
Že 2kw plošča je zelo hitra za vret vodo, 3kW pa sploh.
Če ravno nimaš namena imeti žara za na indukcijo ali pa vlažiti stanovanje s kuhanjem vode, je moči dovolj.
Že 2kw plošča je zelo hitra za vret vodo, 3kW pa sploh.
Če ravno nimaš namena imeti žara za na indukcijo ali pa vlažiti stanovanje s kuhanjem vode, je moči dovolj.
Kaj pa če bi povečal na 1x 35, potegnil debelejši kabel in dal močnejšo varovalko? S tem bi prišel blizu 7 kW. Sedaj sem gledal in na novih ploščah je mogoče omejiti maksimalno moč, tako da vidim, da bi delalo tudi že, če pustim vse tako kot je. Samo malo mi je butasto, če s tem ploščo omejiš na polovično moč. Čeprav seveda v veliki večini primerov je tud to gotovo dovolj.
Lahko. Ampak imaš stroške s tem, pridejo pa tudi višji mesečni stroški zaradi tega. Jaz bi pustil, tako kot je.
PluribusUnum ::
3f and baba ko pride konjenica domov: nepriznan štromar je bi eliminiran, proper štromar je zamenja 3 jđint utićnico z enojno in zamenjala pancerko z 20 na 25. Hard simbioza.

iloveboobz ::
Te indukcijse plosce so ponavadi 2 fazne po 16A, da imas večjo razpolozljivo moč, k kuhas vse plate naenkrat. Zelo verjetno pa imajo te tudi moznost da delujejo na 1f, ampak seveda je moč plat, če delajo vse hkrati, zmanjsana.
Tko da js nebi kompliciral. Preveri če izbrana plata dela v 1f načinu, priklopi na obstoječ prikjuček in goni. Bo pač pajsanje 4 posod malo počasnejse. Ima pa večina tudi boost mode, da za kratek čas dvine porabo na recimo 20A.
Še vedno bolje kot plin ali steklokeramične nebloze.
Tko da js nebi kompliciral. Preveri če izbrana plata dela v 1f načinu, priklopi na obstoječ prikjuček in goni. Bo pač pajsanje 4 posod malo počasnejse. Ima pa večina tudi boost mode, da za kratek čas dvine porabo na recimo 20A.
Še vedno bolje kot plin ali steklokeramične nebloze.
smoki
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()
bm1973 ::
iloveboobz je izjavil:
če ima res samo 1x25A, bo to precej drazja prepozicija nadgrajevat na 3f...
Ni nujno, da se sploh da dobiti 3f priključek...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Hvala za vse komentarje. Mislim, da bom kar ostal na 1f. Vidim, da imajo te nove plošče možnost, da nastaviš max W. Če bom mel občutek, da je premalo, bom dal pa močnejšo varovalk. Pa pri menjavi bomo preverili, če obstoječ kabel izgleda v redu.
mirator ::
No vidiš, pametna odločitev ali nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha.
Ti štedilniki so res namenjeni za eno ali dvofazno napajanje. Imajo pa tudi neko pamet, da ugotovijo ali imaš enofazni ali dvofazni (trifazni) priklop in temu prilagodijo moč.
Edino, kar pa moraš vedeti oz. paziti, je glede na presek kabla, da varovalka (ali inštalacijski odklopnik) ni večje jakosti kot 16A.
Mimogrede, tudi jaz imam glavno varovalko 1 x 25A in podoben, sicer starejši štedilnik (4 grelne plošče in pečica) pa mi je inštalacijski odklopnik 16A samo enkrat odklopil (poleg pečice sta bili vključeni še dve grelni plošči).
Ti štedilniki so res namenjeni za eno ali dvofazno napajanje. Imajo pa tudi neko pamet, da ugotovijo ali imaš enofazni ali dvofazni (trifazni) priklop in temu prilagodijo moč.
Edino, kar pa moraš vedeti oz. paziti, je glede na presek kabla, da varovalka (ali inštalacijski odklopnik) ni večje jakosti kot 16A.
Mimogrede, tudi jaz imam glavno varovalko 1 x 25A in podoben, sicer starejši štedilnik (4 grelne plošče in pečica) pa mi je inštalacijski odklopnik 16A samo enkrat odklopil (poleg pečice sta bili vključeni še dve grelni plošči).
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Priklop indukcije v starem stanovanjuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4307 (3143) | matobeli |
| » | Indukcijska plosca tezaveOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6253 (4593) | Comandante |
| » | Toplotna črpalka in težave z glavnimi varovalkami (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 36295 (17751) | energetik |
| » | Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 56444 (43037) | borut_p |
| » | Indukcijska plošča (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 34650 (26499) | mat xxl |