» »

Priklop indukcije v starem stanovanju

Priklop indukcije v starem stanovanju

AaBoy ::

Pred kratkim je crknila pečica in sem v nabavi nove. Ko sem malo povprašal v trgovini so mi rekli, da morem imeti 3x16A varovalke za indukcijo.

V omarici piše, da imam 3 varovalke namenjene za štedilnik. Sam sem naredil hiter test, prižgal 2 plošči (levo spodaj in desno zgoraj) in vsaka varovalka je ugasnila po eno polovico. S tem predvidevam, da imam primerne varovalke za pečico in indukcijsko ploščo. Je temu tako ali sem še kaj spregledal?

Spodaj prilagam sliko, kjer piše da imam dejansko 3x20A varovalke.

Varovalke 3x20A

Varovalke 3x20A

DamijanD ::

Verjetno imaš vse ok.

Xserces ::

najbolj ziher je če pogledaš za omaro kako je vse skupaj priklopljeno.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

hojnikb ::

z 20A varovalkami si načeloma ok. Če bi se pa izkazal, da je to premal for whatever reason, ima pa večina napolspodobnih indukcij tut moznost zmanjsat moč.
#brezpodpisa

Gledal sem to, in pise tudi 3x16A https://www.mediamarkt.de/de/product/_s...

Xserces:: danes, 15:51:10citiraj
#
najbolj ziher je če pogledaš za omaro kako je vse skupaj priklopljeno.

To si glih ne upam nabolj, samo iz radovednosti, kaj bi moral videti? Kot sem omenil sem probal in in gredo 3 faze do pečice (varovalki ven vergel in vsaka polovica plate je nehala delati).

matobeli ::

koliko žic pride iz stene in kako debele so.

cokipoki1116 ::

dve fazi za indukcijo in ena za pečico. 3x 20a je ok

Pezdicek ::

Mati ima AEG indukcijo štedildik na 1x16.
Deluje bp. Tudi piše, da bi moralo biti na 3x16.

Na 1x16 deluje. Edino, če boš imel prižgane vse 4 polja na max + pečica...

borut_p ::

Smo ziher da je stanovanje na 3 fazah? Ali je 1x25a?
Ker stara stanovanja so imela po vecini samo 1 fazo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: borut_p ()

Zakaj bi rabil 3 faze, ce vsaka faza gre nazaj na svojo varovalko? Omarica izgleda tako: https://imgur.com/a/L188mfD

255211 ::

Iz slike omarice je videti, da je tole 1F inštalacija (1F FID). Tudi če imaš 3 ločene varovalke za štedilnik, so vse na isti fazi, tako da si na koncu omejen s priključno močjo odjemnega mesta (1x 20A, 1x 25A ali 1x 35A - poglej, kaj piše na računu za elektriko).

d4vid ::

Iz slike omarice se tudi vidi, da je FID 30mA, katere se ponavadi veže za kopalnice in ne za komplet stanovanja. Po tem ne moreš sklepat, da gre za 1F inštalacijo.
Za komplet stanovanja se da ponavadi 300mA FID, ker bi ti zaradi določenih naprav lahko 30mA metalo ven po nepotrebnem. Na ozemljitvi ni vedno tok 0.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Fid je 1x25A ... tako da max v stanovanju je slabih 6kW ... indukcija ima cca 2.5kw na plato ... tako da si omejen koliko plat laufati itd ... potem pa je ze tezko se pecico zraven dat.

Jaz bi v teh starih stanovanjih sporget imel raje na plin, grelec vode pa zraven.

d4vid je izjavil:

Iz slike omarice se tudi vidi, da je FID 30mA, katere se ponavadi veže za kopalnice in ne za komplet stanovanja. Po tem ne moreš sklepat, da gre za 1F inštalacijo.
Za komplet stanovanja se da ponavadi 300mA FID, ker bi ti zaradi določenih naprav lahko 30mA metalo ven po nepotrebnem. Na ozemljitvi ni vedno tok 0.

Hja ... malo cudno bi bilo to ... potem so glavme varovalke 3x16 ... fid za kopalnico pa 25A

Plus hec, da prve tri varovalke niso skupaj vezane oz jih lahko izklapljas loceno ... mi daje obcutek, da je fid uporabljen tudi kot prva varovalka

Zgodovina sprememb…

Tudi pri nas imamo 3 ločene varovalke za štedilnik (v obeh nadstropjih), možno da 30+ let nazaj niso imeli možnosti povezovanja varovalk...

d4vid ::

borut_p je izjavil:

Fid je 1x25A ... tako da max v stanovanju je slabih 6kW ... indukcija ima cca 2.5kw na plato ... tako da si omejen koliko plat laufati itd ... potem pa je ze tezko se pecico zraven dat.

Jaz bi v teh starih stanovanjih sporget imel raje na plin, grelec vode pa zraven.

d4vid je izjavil:

Hja ... malo cudno bi bilo to ... potem so glavme varovalke 3x16 ... fid za kopalnico pa 25A

Plus hec, da prve tri varovalke niso skupaj vezane oz jih lahko izklapljas loceno ... mi daje obcutek, da je fid uporabljen tudi kot prva varovalka

FID ni varovalka! FID je diferenčno stikalo in ne pretokovna zaščita.
Če rabiš oboje, vzameš KZS - kombinirano zaščitno stikalo.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Meni je to jasno, pa se vedno velikokrat vidis tak sistem. In verjetno je enako tukaj.
Staro stanovanje, na hitro menjana omarica.

DamijanD je izjavil:

Tudi pri nas imamo 3 ločene varovalke za štedilnik (v obeh nadstropjih), možno da 30+ let nazaj niso imeli možnosti povezovanja varovalk...

Ce je 3f strom v hisi, je prva varovalka 3f povezana - da izklopis vse naenkrat - to so mi indici, da je v stanovanju le 1f

Zato sem komentiral - ker je od tega potem tudi odvisna vezava samega sporgeta.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Stanovanja skoraj nimajo 3 faznih priklopov. Sploh ne stara, novejša mogoče že. Marsikateri blok nima niti ozemljitve...

Ga ponavadi niti dobiti ne moreš, čeprav bi ga hotel, ker je cela elektro inštalacija prešvoh... Stanovalci pa proti renovaciji...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

uio ::

Važne so žice, če imaš premajhne žice ti nič ne pomaga večje varovalke gor dat. Varovalka te varuje da prevelik tok ne gre čez žice in da ti te žice še zmorejo obremenitev...
Drugač pa ja načeloma 220 x 16A je 3500 W tko da več kot to verjetno indukcija ni samo preveri ali imaš na tej žici samo ta porabnik, lahko maš še luči, kak hladilnik, pečico, pc zdej tut 800W laho žrejo... kak fen...

Uglavnem žice dimenzije pa pogledat upor...

d4vid je izjavil:

borut_p je izjavil:

d4vid je izjavil:

FID ni varovalka! FID je diferenčno stikalo in ne pretokovna zaščita.
Če rabiš oboje, vzameš KZS - kombinirano zaščitno stikalo.

FID stikalo je načeloma tudi predpisano kako občutljivost mora met... Ta te varuje pred tokom ki ne gre preko porabnika ampak je kje kratek stik, tako da ne pretiravat z prevelkimi mA. Drugač maš lahko vse na enem fid stikalu, če kje je KS pol vse vn vrže. Načeloma ne sme bit nikjer...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: uio ()

borut_p je izjavil:

Meni je to jasno, pa se vedno velikokrat vidis tak sistem. In verjetno je enako tukaj.
Staro stanovanje, na hitro menjana omarica.

DamijanD je izjavil:

Ce je 3f strom v hisi, je prva varovalka 3f povezana - da izklopis vse naenkrat - to so mi indici, da je v stanovanju le 1f

Zato sem komentiral - ker je od tega potem tudi odvisna vezava samega sporgeta.

Razumem. Ampak pri nas imamo 3F v hiši, varovalke za štedilnik pa niso povezane. Nobenih varovalk nimamo skupaj povezanih. Za izklopit vse skupaj imamo "glavno stikalo"

Daniel ::

Tudi pri nas niso varovalke za "kuhanje" povezane skupaj, ker gresta na indukcijo 2 fazi, na pečico pa 1 faza. In potem nima smisla, da napaka na pečici izklopi še indukcijo.

Kako je pa glavno stikalo? To mi je bistveno vprasanje.

Se vedno mislim, da iam op tukaj le 1f v stanovanju.

darksamurai ::

Indukcija bo še vedno delovala, bo pa manjša skupna moč. Eno malo polje bo delovalo pri max moči, vse 4 hkrati pa pri zmanjšani moči.

Elektronika bo zaznala ali je na eni fazi ali na treh.

Zgodovina sprememb…

glede na to da ima 3 varovalke za 32A levo spodaj je v resnic zelo verjetno da ima 3F. Zgornja vrstica je pa za kopalnico in čez fid.

Potem so spodaj 3x 20A za šporget in naprej normalno 16A.

Če je blo to narjeno na račun in pomerjeno, in ne popoldne ma fuš, bo vse štimal.

ČE. :P

Daniel ::

Je kar nerodno, ko OP ne more pogledati na račun, da bi sploh vedel ali ima 3f ali 1f.

matobeli je izjavil:

glede na to da ima 3 varovalke za 32A levo spodaj je v resnic zelo verjetno da ima 3F. Zgornja vrstica je pa za kopalnico in čez fid.

Potem so spodaj 3x 20A za šporget in naprej normalno 16A.

Če je blo to narjeno na račun in pomerjeno, in ne popoldne ma fuš, bo vse štimal.

ČE. :P

U pismu ... teh pa sploh opazil nisem. Kdo je to omarico skup sestavljal? 3x32A ... kaj ima se zraven malo drevesc za vzgajat? Ta omarica res nima neke logike.
Al je bilo pa zmetano skupaj kar so imeli pri roki

borut_p je izjavil:

Kako je pa glavno stikalo? To mi je bistveno vprasanje.

Se vedno mislim, da iam op tukaj le 1f v stanovanju.

Misliš glavno stikalo v omarici? To je vidno na sliki slog 4 in 5 https://imgur.com/a/L188mfD

Na 4/5 ni glavno stikalo, je fid ... ampak ... ce ga izklopis - ali v stanovanju zmanjka elektrike povsodi ali samo v kopalnici?

Ce povsod, potem je 1f v stanovanju.

Ce le v kopalnici, potem je tale tvoja omarica ajmejoj

Sem gledat števec in je 3x230/400v.

Sem tudi sprobal izklopiti 4/5 stikalo in se ne vgasne vse

noob96 ::

Pol pa ti rabiš električarja, ne priklop indukcije

Električno ni nič narobe. Zgoraj je za kopalnico, spodaj pa najprej vhodne, potem pa od večjih do manjših porabnikov. Bolj običajno bi bil sicer nekaj drugače, ampak ajde.

Bi bilo pa lepo če bi bilo karkoli označeno in en močnejši fid za vsako fazo posebej. vratca so velika, komot se napiše gor kater odklopnik je čemu namenjen.

Če je kje kakšen dokument o meritvah napeljave je varnostno že uredu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Na vratah piše samo katera varovalka je kateri stroj/soba/luč nič kaj posebnega (nobenih meritev, etc.).

Na računu ne piše (v Nemčiji imam ta problem).

Še eno vprašanje. Normalno električno plato pa lahko imaš in na polno uporabljaš zato ker gresta ponavadi dve plošči do 3.6kW in druge dve do 2.2kW? Kar je pa manj kot 3.6kW na varovalko.

ce imaš res glavno varovalko na 3x32A ... to imaš potem za 22kW štroma v stanovanju... divje.

3x16A do plate je klasika oz vse OK ... oz odvisno kakšen priklop imaš zadaj ... običajno se res veže samo dve fazi, tretja se bricka. na polno pomeni bolj tak tak ... na max pa gredo potem vse 4 da. na "P" oz na "power" gre ena ...

Za 32A piše da je za "Durchlauferhitzer"aka pretočni grelec. Bog si ga vedi kaj so kadili, ko so to skup metali...

Sej to ni slabo. Pretočni grelec (pretočni bojler) je super in definitivno se ga priklaplja na 3F, topla voda ko jo rabiš in kolikor jo rabiš vse skupaj v veliko manjši kišti kot spodoben bojler.

Pol zgleda edin nimaš glavnih varovalk v tej omarci, kar je precej nenavadno, vsaj v sloveniji. verjetno so v neki drugi zunanji omarci. Kar pomeni da ni čudno da niso nič ekstra označene.

Tist z računom je blo mišljeno če je delala firma ki je "mogoče" dala kakšen papir od sebe poleg računa. Na računu samem to itak ne piše.

No, vsaj na vratcih je nekaj, meritve se izvaja da se vidi če je inštalacija fizično ok ni poškodovana ali kaj takega.

Skratka, zgleda da maš čist uredu napeljavo za priklop celotne moči na šporgetu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

mirator ::

Hm, sem se potrudil in prebral vse poste. Res ima gledano iz foruma zmešano situacijo. Če pravi
Sem gledat števec in je 3x230/400v.
in mu verjamemo, potem ima trifazni priključek. Ampak čemu služijo inštalacijski odklopniki 32A. Če tudi bi imel glavno varovalko 3 x 32 A, bi moral biti inštalacijski odklopnik vsaj eno stopnjo nižji.
Ne vem, zakaj je tako težko na računu za električno energijo prebrati, za kakšno priključno moč gre? Iz tega podatka bi lahko takoj zaključili dilemo OP.

Sej je napisal, 32A varovalke so za pretočni bojler. Zgleda ima na vratih omarce napisano kaj so posamezne varovalke.

Nima pa glavnih varovalk v tej omarci.
Ampak možno da je to normalno v DE.

IL_DIAVOLO ::

V staro bajto se ne vlaci 3 stvari: toplotne črpalke, električnega avta in indukcije.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Res je, ker si precej omejen s tem kaj lahko razbiješ in kje vlečeš kable, za razliko od novega stanovanja kjer imaš vso svobodo ki jo želiš.

hojnikb ::

borut_p je izjavil:

d4vid je izjavil:

To da ma 2.5kW na plato, se ne pomen, da rabi 3 faze... Velik indukcij je enofaznih in pač deluje takrat k mas vec plat naenkrat z zmanjsano močjo po posamezni plati. Kar pa itk ni big deal, sj ne vrejes vode na 4h platah naenkrat.

IL_DIAVOLO je izjavil:

V staro bajto se ne vlaci 3 stvari: toplotne črpalke, električnega avta in indukcije.

dokler je do bajte ok kabloje, zakaj ne? Potegnat tistih par metrov novga kabla do polnilnce, toplotne crpalke pa res ni problem. Za indukcijo pa res nwm zakaj taka panika, sj bo delala z isto ali celo manjso močjo kot obična plata. Ali pač omejis moč, če so kabli slabsi, big deal.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

mirator ::

matobeli je izjavil:

Sej je napisal, 32A varovalke so za pretočni bojler. .

Kakšen pa je smisel, če pa so glavne varovalke 3 x 25 A ali še manj? Močno dvomim, da so 3 x 35 A, čeprav je tudi možno.

moja gorenje indukcija je dejansko na 2 fazi, stara steklokeramika pa načeloma na 3F

starfotr ::

Skorak vsaka indukcija lahko dela na 1, 2 ali na 3 fazah. Odvisno od modela.

Invictus ::

Marsikatera indukcija nima 3f, samo 2...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mirator je izjavil:

matobeli je izjavil:

Sej je napisal, 32A varovalke so za pretočni bojler. .

Kakšen pa je smisel, če pa so glavne varovalke 3 x 25 A ali še manj? Močno dvomim, da so 3 x 35 A, čeprav je tudi možno.

Hja, s podatki ki jih imamo lahko sklepamo bolj malo. Mu pa verjetno dela topla voda, kar pomeni da že mora met 3x35.

Lahk so pa tud žice v luftu ker ima 25A in je ven metalo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9131531 (4704) mirator
»

Fid stikalo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
147827 (759) int47
»