» »

Domača polnilnica za (PH)EV avto?

Domača polnilnica za (PH)EV avto?

GregiB ::

Pozdravljeni... razmišljam, da bi svoj dimnik na kolesih zamenjal za pol-dimnik, priključni hibrid. Gledam vozila z Type 2 priključkom. Koliko okvirno stane domača polnilnica, priključena na 3 fazni priključek z ene 5-8m kabla? Sem gledal po spletu, ampak so cene rahlo zavajujoče... z in brez montaže, pa ta enota, ona enota?! Thx
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

tony1 ::

Pridi nazaj čez 3-4 leta, ko bo baterija fuč, in boš šel na BEVa... :|

Nikonja ::

Zakaj ne direkt na EV če že imaš opcijo domače polnilnice?
Cena polnilnice je prevsem odvisna od moči potem pa od dodatnih fičrjev, montaža tudi ni fiksna ker je spet odvisna od zahtevnosti - ampak tko povprečje bi bilo za vse skupaj okrog 1500-2000 za neko mal močnejšo (ker boš ziher v blikžji prihodnosti šel na EV). Pa ne pozabi na subvencijo!

Nikonja je izjavil:

Zakaj ne direkt na EV če že imaš opcijo domače polnilnice?

Preprosto zato, ker bi mi baterija na PHEV-u zadoščala za dnevni commute (služba - nazaj, v trgovino, ipd). Vska toliko pa se z najdražjo zmisliva, da se podava na daljši road trip, dnevno tudi do 1.000km in mi preprosto ni zadevo za načrtovat in potem čakat na neki Takstelle-i sredi Nemčije, da se avto naje....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

iloveboobz ::

potem kupi navadnega hibrida v stilu toyote... PHEV je pač brezveze...

z tisto malo baterijo k jo ma PHEV neboš tolk pršparal, kolk ti lahko nardi škode vsakodnevno ciklanje tiste male baterije. Če vsak dan nardiš en cikel je to 250-300 ciklov na leto--- računaj 5 let in dejstvo, da je po 1000 ciklih taka baterija ze vprašljiva...

Premalo to prihrani, da bi mel smisel.
smoki

Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:

potem kupi navadnega hibrida v stilu toyote... PHEV je pač brezveze...

Hvala za nasvet... ampak... glede na to, da sem sončničar, in kot sem napisal, bi velikost baterija na PHEV-u (npr. 20kWh) zadoščala za dnevni commute bi se 70-80% časa vozil.... "zastonj". Dvomim, da mi to ponuja "navaden" hibrid

PHEV baterija ima premajhno kapaciteto za tak način uporabe in jo boš prehitro popolnoma uničil, menjava pa je dražja od baterije za BEV (ki bo n-krat večja in bo odpovedala m-časa kasneje).

PHEV so neumnost, ki so si jo izmislile mehke cure v Bruslju, ti boš pa plačal njihovo zafrkavanje s svojim denarjem.

neboš se vozu zastonj. Poraba izven baterije bo še vedno večja kot z proper HEVjem. In ker maš samo 20kWh, dnevno itk nemorš nardit več k ~50-70km, torej letni prihranek goriva zarad tega nebo kaj pretiran.

Boš pa precej degradiral baterijo zaradi veliko več ciklov kot na proper BEV, posledično bo vsak prihranek ubit z defektnom baterije. Pač nesplača se. Kupi proper EV ali običn HEV.
smoki

SambaShare ::

GregiB je izjavil:

Pozdravljeni... razmišljam, da bi svoj dimnik na kolesih zamenjal za pol-dimnik, priključni hibrid. Gledam vozila z Type 2 priključkom. Koliko okvirno stane domača polnilnica, priključena na 3 fazni priključek z ene 5-8m kabla? Sem gledal po spletu, ampak so cene rahlo zavajujoče... z in brez montaže, pa ta enota, ona enota?! Thx

Tam okrog 200€ iz aliexpresa ali amazona. Neka osnovna 3f prenosna z wifi krmiljenjem, kar nas ima večina.

feryz ::

Ne poslušaj jih, razmišljaš pravilno.
Navsezadnje je tvoj denar, ne od tukajšnjih filozofov. Priključni hibrid je popolnoma kul.

Polnilnice ne rabiš, več kot zadošča tisto, kar bodo priložili. Denar porabi za kaj drugega.

iloveboobz je izjavil:

neboš se vozu zastonj. Poraba izven baterije bo še vedno večja kot z proper HEVjem. In ker maš samo 20kWh, dnevno itk nemorš nardit več k ~50-70km, torej letni prihranek goriva zarad tega nebo kaj pretiran.

Boš pa precej degradiral baterijo zaradi veliko več ciklov kot na proper BEV, posledično bo vsak prihranek ubit z defektnom baterije. Pač nesplača se. Kupi proper EV ali običn HEV.

Kolegi... naj spomnim, da sem povpraševal po ceni vgradnje domače polnilnice... ne rabim nauka o smiselnosti nakupa PHEV avtomobila... sicer pa

Večino (90%) dni "delam" 60km dnevno. Po specifikacijah PHEVov, ki jih ogledujem lahko to razdaljo "pokrijejo" z electric only vožnjo, brez kaplje nafte / bencina. Na enemu od avtomobilov "na spisku" pa so po 6 letih rednega polnjenja laboratorijsko ocenili stanje baterije... ta je bila pri 120.000km še vedno na 80%

Lonsarg ::

V bistvu je PHEV "dam par tisoc EUR ekstra kot bi dal za pure EV, za manj zivcnosti in cakanja na potovanju". Ce mislis ta premium dat why not, pac das (EV polnilnic je sicer v zadnja leta ze precej tudi za dolga potovanja...)

Kar se tice polnilnice imas na amazonu jih od cirka 250EUR dalje, tamocne... Priklopi ti jo lahko vsak elektricar ki zna indukcijsko plosco priklopit, pac direktni 3 fazni al pa direktni 2fazni priklop(indukcije) isti k...

Za PHEV lahko komot prezivis tudi z cheapo 10A adapterjem, sploh ne rabis tamocnega... Morda pride ze zraven...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Torej boš rabil en cikel na dan.
Baje jih imajo nove baterije 3000 plus na voljo.
Ja, tik tak boš ostal brez baterije.

"Na enemu od avtomobilov "na spisku" pa so po 6 letih rednega polnjenja laboratorijsko ocenili stanje baterije... ta je bila pri 120.000km še vedno na 80%"

Praviloma lažejo:
BMW G30 failed at 140k km - 15000 € : https://evclinic.eu/2025/07/11/bmw-g30-...
BMW G30 failed at 150k km - 11000€ : https://evclinic.eu/2025/07/11/bmw-miss...
BMW G30 at 133k km - 133k km: https://evclinic.eu/2024/09/05/bmw-hybr...

iKst_ ::

Imel sem 2 PHEVa. Ne priporočam. EV je bistveno boljša izbira.

Če na vsak način želiš PHEV pa upoštevaj feryz-a, uporabi 220V polnilnico, ki jo dobiš zraven.

V 8 urah boš napolnil cca. 20kWh, kar je več kot ima večina PHEVov kapacitete.

Če tudi to ni opcija. Kvalitetna, dinamčna 3 fazna polnilnica z montažo vred te stane cca. 1000-1500€. To pomeni komplet izvedba in polnilnica, ki sama prilagaja moč glede na obremenjenost faz. Lahko seveda prideš skozi ceneje, če vzameš kakšno bolj enostavno oz. imaš večji del napeljave že pripravljen. Ampak okrog jurja je dober estimate.

Pa do nedavnega so delili neke subvencije, tako, da poglej na Borzen, če je razpis še odprt.

Saj ni 230v polnilec priložen.
Ampak je 230 ali 400v, kar ti paše.
Ampak pri tako majhnih baterijah, je 400v že malo brez veze.
Razen če štrom matra in nikakor ne moreš še enega porabnika moči fena dodati k obstoječim zadevam.

feryz je izjavil:

Torej boš rabil en cikel na dan.
Baje jih imajo nove baterije 3000 plus na voljo.
Ja, tik tak boš ostal brez baterije.

PHEV baterija brez hlajenja pač nebo zdrzala 3000+ ciklov. Tolk se stacionarne LFP bateirje ne zdrzijo brez opazne degradacije, kaj sele v avtu.
smoki

EVC omenja še problem previsokih tokov, ki jih PHEV zahteva od majhne baterije, ko avto dela v baterijskem modu in, ki povzročijo prezgodnje staranje vseh celic (napihnejo se) baterije, zaradi katerih ni smiselna menjava posameznih celic ampak vseh, ker so vse uničene.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Zakaj pa bi bila brez hlajenja?
Moja ima hlajenje, ogrevanje, imam toplotno črpalko in še marsikaj, kar naj bi bilo rezervirano za ev, ampak pol ev tega nima.

GregiB je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Kolegi... naj spomnim, da sem povpraševal po ceni vgradnje domače polnilnice... ne rabim nauka o smiselnosti nakupa PHEV avtomobila... sicer pa

Večino (90%) dni "delam" 60km dnevno. Po specifikacijah PHEVov, ki jih ogledujem lahko to razdaljo "pokrijejo" z electric only vožnjo, brez kaplje nafte / bencina. Na enemu od avtomobilov "na spisku" pa so po 6 letih rednega polnjenja laboratorijsko ocenili stanje baterije... ta je bila pri 120.000km še vedno na 80%

seprav at best delas na leto 15kkm. To je assuming 250 delovnih dni. Tle bomo zanemarl, da pozimi tak avto nardi bistveno manj km, da je zelo fino upostevat 20-80% pravilo za dnevno ciklanje in da bo stanje baterije za celčas 100%.

Torej pod črto v idealnem svetu prihranis kakih 1500€ bencina na leto. Ker ne zivimo v idealnem svetu, bos verjetno marsikdaj moral zagnat motor da bos prsu do destinacije; ali zarad mraza, ali zaradi degradacije ali zaradi enostano tega, da nimas tolk vozenj, kjer bi koriscal samo baterijo.

Rečmo da realno tak avto prihrani 1000€ energenta na leto (tle assumamo da ti je elektrika zastonj, čeprav ni, tut če mas PV -- armotizacija).

Kolk je drazji PHEV od ICE različice?

feryz je izjavil:

Zakaj pa bi bila brez hlajenja?
Moja ima hlajenje, ogrevanje, imam toplotno črpalko in še marsikaj, kar naj bi bilo rezervirano za ev, ampak pol ev tega nima.

premijske kante za 150 jurjov majo to, ja. Kaksni cenjsi, sploh rabljeni prejsne generacije nimajo nobenga hlajenja. In potem se baterija ali kuha ali zmrzuje, odvisno od situacije. Kar je seveda ful blagodejno za njo.

Nekateri starejsi PHEVi celo klime/gretja nimajo preko elektrike in more laufat ICE motor za to. To je sele facepalm.

GregiB je izjavil:

Nisi povedal kjučne zadeve -- bos kupo nov al rabljen voz? Vem da marsikoga premamijo nizke cene rabljenih PHEVov, ker so velikrat cenjsi od običajnih bencinskih ICE izvedenk (sploh premijski nemci). To je seveda z razlogom tko.

Če kupujes novga, ajd... pač goni dokler so kjučni sistemi v garancij, potem pa prodas. Se bols da vzames operativni lizing, da je depreciacija ze vnaprej jasna...
smoki

Zgodovina sprememb…

RedDrake ::

Ja, starejši tech je slabši - kdo bi si mislil?
Po drugi strani lahko danes kupiš kitajski PHEV, ki ima večjo baterijo kot proper mini EV-ji.
In če si recimo tako kot jaz - ko delam letno tam 8-9kkm od tega 90% 90-120km voženj v eno smer z dovolj časa za polnjenje nazaj, koliko časa bi mi zdržal PHEV? Koliko bi mi "prihranil"? Če gledam "stare" PHEV-e z ~10kWh potem bi verjetno v povprečju prihranil tam ~40% energenta. Če gledam novejše, ki imajo po 20kWh bi to bilo verjetno ~80%. Če gledam Omodo 9 (30kWh+ PHEV), bi dejansko motor laufal samo še tistih 5-10% kilometrine ko grem na dopust z "daily" avtom.

@OP: za PHEV-e nima smisla "dedicated polnilnica". "Šuko" FTW.

Če delas letno 8-9kkm, je čist vseen al kupis twinturbo V8 z 15 litrov porabe, ali hibrida z 4 ali pa kakrskn kol EV. Bo depreciacija avta in operativni stroski bistveno večji kot cena energenta...
smoki

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: shmandi ()

RedDrake ::

Mi je popolnoma jasno. Kar je razlog zakaj vozim turbo benciskega SUV-a z dobrih 7s do 100.
Ampak čedalje "težje" je dobiti karkoli "pametnega" v velikosti, ki si jo "želim", brez da plačam konkretno premium ceno (ki se mi zdi neumna za avto). 3/4 modelov je HEV ali PHEV (da lahko zadostijo EU standardom). Izbira torej postaja EV ali HEV ali PHEV.

izbira je gonit trenutnega turbobencinca dokler ne razpade...
smoki

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: shmandi ()

Utk ::

Vsi phevi sploh nimajo 3f polnjenja, tako da po eni strani je tam strašna polnilnica brezvezna, po drugi pa še bolj potrebna da iz 1f iztisne čim več. Ampak najbrž bolj brezvezna kot potrebna.
Kupiš neko 3f za na 3f štekar z 230v adapterjem in lahko vtakneš kamorkoli. Kolk bo porablo bo tudi napolnilo, z 1f ali tremi. Pametno polnilci rabiš če dokaj redno polneš 80kwh baterijo, če že.

Sicer pa nisem niti jaz fan phevov, ampak kitajc za isti denar kot golf, samo da cel v usnju in dvakrat večji, why not.

miro2x ::

Ne poznam PHEV avta na 3f polnjenje. Torej je taka polnilnica brez veze. Če boš polnil z 2 do 6Kw je dovolj malo boljša šuko doza.
Glede baterije, pa je garancija 6 do 10 let.
Bolj so pri teh avtomobilih problem 12V baterije, ampak če se voziš vsak dan tudi ta problem odpade.

Garancija na baterijo na polnilnih hibridih je omejena tudi s kilometri.

kow ::

iloveboobz je izjavil:

Saj bo prodal naprej enemu nevednemu in ga nategnil.

shmandi ::

GregiB je izjavil:

Odvisno kaj želiš od polnilnice. Kaj kitajskega brez neke pameti se najde za 150-200€. S kakšno močjo boš pa sploh lahko polnil? Imaš že kakšen konkreten avto v mislih?
Drugače pa mi imamo že nekaj let doma zgolj 2 EV in še kar polnimo na šuko.

LorD_DDooM ::

Navadne 11 kW polnilnice se gibljejo med 200 in 400 EUR.
Dinamične (pametne) 11-22 kW polnilnice se gibljejo med 400 in 1000 EUR.

Strošek dela je povsem odvisen od stanja in lokacije.
Če je 3F/1F kabel že na voljo, je načeloma stvar priklopa (1h dela). Če ni, je potrebno kabel vleči in speljati iz omarice. Pri večini polnilnicah je potrebna še RDC zaščita v omarici. Pri pametnih še UTP/FTP kabel ali wifi modul. Torej med 100 in 400 EUR za delo.

Hibridi, PHEV, in manjši BEV imajo ponavadi omejitev 1F toka, torej 3,7 kW polnjenja. V takem primeru je 3F polnilnica nesmiselna.
Je bolj smotrn nakup 230V polnilnega adapterja, kateri stanejo med 150 in 300 EUR (pri marsikaterem EV je tak adapter že priložen). V takem primeru je potrebno preveriti tudi stanje napeljave in 230V vtičnice. Starejše hiše po JUS, imajo 1,5 mm kable in občasno zemljo vezano na nulo. EV in polnilnice so zelo občutljive na to, nekatere nočejo začeti polnjenja, če nimajo dobre ozemljitve.

Razumem vse argumente podane v prid PHEV, vendar se pridružujem nasprotnemu taboru - za omenjen način vožnje in relacije, se vsekakor primernejši BEV kot priključni ICE. Poglej vse možne opcije, naredi kakšno testno vožnjo in si ustvari mnenje.

Zgodovina sprememb…

codeMonkey ::

tony1 je izjavil:

https://evclinic.eu/2025/09/27/if-you-d...

Sem tudi pomislil na to. Si pa splaca shranit to spletno stran tudi za obdobje po garanciji.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Z enim polnjenjem 1200 kilometrov (po hribu navzdol) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
19819993 (11845) Utk
»

Renault Captur - FHEV ali MHEV? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
14818482 (9918) lubej1
»

Prvo poročilo Evropske komisije o dejanski porabi novo registriranih osebnih vozil (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6013214 (9323) DamijanD

Več podobnih tem