Forum » Loža » Rezervar vode
Rezervar vode
aircloud ::
Vprašanje. Okoli starejšega rezervarja se ražrašča trpežna robida. Na dveh straneh pa je robida usahnila. Izgleda kot bi nekdo vrgel/pošprical kaj močnega. Tudi na tisti strani, kjer je dejansko izvir (na pobočju navzgor zadaj). Voda iz rezervarja je sicer speljana do korita, kjer jo ljudje uporabljajo. Sicer ne za pitje. Včasih pa se tudi vidi koga, ki se ustavi, da jo popije. Kakšen kolesar.
Kaj se naredi v takšnih primerih? Kdo naredi kakšen test? Kdo lahko pride pogledat?
Kaj se naredi v takšnih primerih? Kdo naredi kakšen test? Kdo lahko pride pogledat?

AI-SLOP ::
Čisto možno, da je kdo kakšno anti-robidno kemijo pošprical. Osebno ne bi pil iz nikakršnega takšnega rezervarja, verjetno bi tudi tablo postavil, da voda ni pitna.
bm1973 ::
Eden je pošprical najbrž z boom efektom.
Tisti pesticid je že zdavnaj odplaknilo...
Tisti pesticid je že zdavnaj odplaknilo...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Saj to me zanima. Kakšna je politika trenutno...Se varuje samo generalna vodna zajetja, ali se tudi pazi na posamezne majhne vodne izvire.
Kdo se s tem ukvarja da zapre vodo ali da tablo na korito? Občina? Ali direkcija za vode?
Tole z robido se ponavlja...
Kdo se s tem ukvarja da zapre vodo ali da tablo na korito? Občina? Ali direkcija za vode?
Tole z robido se ponavlja...
fikus_ ::
Lastnik vodnega zajetja in zemljišča na katerem se zajetje je odgovoren kaj se tam dogaja.
Če utemeljeno sumiš, da ti je nekdo zastrupil okolico zajetja, obvesti policijo, naj malo migajo in poiščejo povzročitelja.
Če utemeljeno sumiš, da ti je nekdo zastrupil okolico zajetja, obvesti policijo, naj malo migajo in poiščejo povzročitelja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
starfotr ::
O kaki odgovornosti vi sanjate? Nobene table ni potrebne, vsak se pa sam odloči, če bo pil vodo. Če se sedaj nekdo odloči, da bo pil Ljubljanico ali pa Dravo, mu tega ne moreš preprečit.
Si kar odgovoren za neko stvar v lasti/posesti, tablo si pa ti prinesel noter.
asinhronc ::
O kaki odgovornosti vi sanjate? Nobene table ni potrebne, vsak se pa sam odloči, če bo pil vodo. Če se sedaj nekdo odloči, da bo pil Ljubljanico ali pa Dravo, mu tega ne moreš preprečit.
Saj poznaš tisto "pozor hud pes". S tem se zgolj pravno zaščitiš, čeprav kdo bo pa hodil po neznanem dvorišču in hotel pobožal neznanega psa.
Če je vir vode privatni je vsa odgovornost na lastniku zajetja in se on odloči ali jo bo ponudi za pitje ali ne. Tabla pitje na lastno odgovornost ga takoj opere vseh pravnih posledic. Tvoja teza bo držala le če tistega, ki je postavil rezervar ni več med živimi in ni imel dovoljenja za zajem vode. Voda je stvar države, siva cona pa je deževnica, čeprav določene države imajo tudi to zakonsko urejeno. Torej ker gre za starejši rezervoar je treba vedeti kaj ga napaja, zakaj je bil narejen ta rezervoar in če ima dovoljenje (ni ga težko dobiti, ker je ponekod nuja, ker ni vodovoda). Potem se bo pa lastnik/upravljalec odločil. Če nasledstva ni, pa je možnost "ne diraj lava dok spava", ali pa naj se obrne na občino/ministrstvo. Odvisno za kaj se bo uporabil vir.
Pri rekah pa vso srečo s kakšno tožbo. Tudi avotmobila ne smeš prati z vodo iz reke, okoljska inšpekcija lepo napiše kazen.
Ni moje zemljišče. Mi pa pride prav voda, ker je razmeroma blizu. Sploh pri zadnjih poletjih. Vsim pride prav, kot opažam. Ne pravim, da je namenoma kaj zastrupljeno. Vendar robida med živo mejo in rezervoarjem ne raste več (in ni porezana, se je posušila), na drugi strani pa je na polno. Tam kjer je posušena robida nič ne rase. Razlika je očitna. Je pa tako, da če je onesnaženo, je kot da nimamo. Mi na misel ne pade kakšna tožba.
Torej kakšno analizo lahko le kot samoplačniki? Da bi kakšna inštitucija probono to delala to ne obstaja?
Potem če je onesnažena naj eno tablo dajo, pa še mi bomo vedeli.
Poskušam priti do najboljše rešitve.
Torej kakšno analizo lahko le kot samoplačniki? Da bi kakšna inštitucija probono to delala to ne obstaja?

Ni potrebno, da je posebej namensko onesnažena, gre za čisto bio-previdnost, raje preveč kot premalo. Čisto mogoče je celo resnično pitna - ampak sam pač ne bi preverjal, če res ni potrebno; za zalivanje in podobno, verjetno ni takšnega problema, če ni direktno po 'jedilnem delu', nihče ne more zagotoviti. Sami si odločite - možno res, da je kdo polil glifosat (ali kako se reče) po eni 'veji' - Boom/Roundup ali kaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AI-SLOP ()
Vode nimaš v posesti, voda je v državni lasti.
Za koriščenje rabiš koncesijo.
Vode nimaš v posesti, voda je v državni lasti.
Za koriščenje rabiš koncesijo.
Posestvovanje in lastništvo nečesa ni enako.
In ja, za koriščenje vode rabiš koncesijo, za zasebnike še ne komplicirajo.
Je bilo potrebno pred leti prijaviti vir vode, da imajo evidenco, navesti porabo in za kaj je namenjano koriščenje.
c23po ::
Saj poznaš tisto "pozor hud pes"
To te ne opere nobene krivde ali odgovornosti.
Če imaš tablo ti nekdo težko naprti krivdo. Če do krivde vseeno pride, pa tabla res ne pomaga.
Računalniki nimajo spominov.
Se strinjam. Mogoče je najbolje potrpeti in se stvari razrešijo. Vendar smo prišli do točke, kjer vode ni mogoče uporabljati, če je onesnažena, kot tudi, če vse skupaj zaprejo. Nič, bom premislil kaj narediti, da bo volk sit in koza cela...verjetno je nekdo res dal boom efekt. Vendar tisto je prepovedano že dalj časa.
Ales ::
Analizo opravijo npr. pri NLZOH. Kaj vse analizirajo in ali zahtevajo kake prav specifične podatke o tem, od kod je vzorec, pa najbolje, da se pozanimaš neposredno pri njih.
Za analizo jim moraš sam povedati, kaj naj iščejo in to potem plačaš.
Ker so po OPjevem pisanju robide suhe, zna biti, da je nekdo pošprical Booefekt oz. učinkovina glifosat.
Ker so po OPjevem pisanju robide suhe, zna biti, da je nekdo pošprical Booefekt oz. učinkovina glifosat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Furbo ::
Ni moje zemljišče. Mi pa pride prav voda, ker je razmeroma blizu. Sploh pri zadnjih poletjih. Vsim pride prav, kot opažam.
Nehaj krasti vodo, pa te ne bo rabilo več skrbeti?
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

cvalsr ::
Ni moje zemljišče. Mi pa pride prav voda, ker je razmeroma blizu. Sploh pri zadnjih poletjih. Vsim pride prav, kot opažam.
Nehaj krasti vodo, pa te ne bo rabilo več skrbeti?
Nehaj se obnašati kot "prebivalec vasi iz okolice Novega Mesta" in si samo prilaščati, kar ni tvoje, brez kakršnekoli odgovornosti, obveznosti, dolžnosti.
Poišči lastnika in se dogovori, da lahko še naprej uporabljate vodo.
Dovoli naj ti, da okolico rezervoarja redno kosiš.
Postavi tablo: Prosim, ne špricaj, bom jaz kosil.
Potem pa vzemi koso ali laksarco in redno čisti tisto robidovje, da ga ne bo treba špricat!
Aja, to pa že ne, kajneda? Se boš raje malo kregal (zaradi klinčevega robidovja, ki te pravzaprav ne sme nič brigati, NI TVOJE!) in malo bluzil tule.
Aja-še-enkrat: Ne drezaj kakršnihkoli "organov in inštitucij", če lahko še naprej uporabljate vodo kot do sedaj, ne kliči hudiča birokratskega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: cvalsr ()
Saj ti rezervoarji so popisani, gasilci celo delajo občasne teste...
Dvomim, da so privat rezervoarji popisani in gasilcev ne zanima privat rezervoar, ker svoje cisterne polnijo iz javnega omrežja s pitno vodo.
So velike kolobocije očistiti/dezinficirati cisterno, da je primerna za razvoz pitne vode.
So velike kolobocije očistiti/dezinficirati cisterno, da je primerna za razvoz pitne vode.
Pri moji tašči je...
Seveda ni nujno, da so vsi...
Seveda ni nujno, da so vsi...
Državi moraš (vsak po zakonodaji) sporočiti, od kod imaš vodo, koordinate izvira, da dobiš nekakšno koncesijo za privat rabo. Nikjer pa niso zahtevali prijavo rezervoarja za vodo.
In na mojem območju je enako za vse okrog, tudi gasilcev ne zanima, kje je voda.
Lahko da imajo katere občine drugače.
In na mojem območju je enako za vse okrog, tudi gasilcev ne zanima, kje je voda.
Lahko da imajo katere občine drugače.
Daniel ::
Glede na zapisano je možnost, da boš v sami vodi našel glifosat resnično minimalna. Namesto kompliciranja in kreganja priporočam dogovor in redno košnjo okrog zajetja vode, pa bojo vse težave rešene. Zgolj kot zanimivost, glifosat nastaja tudi kot razgradni produkt raznoraznih gospodinjskih čistil tudi na čistilnih napravah, kar so sveže odkrili ne tako dolgo nazaj. Če se bo slučajno kdo spraševal, kako se ga najde v nekaterih vodotokih.
Rezervoar in ne rezervar.
Hvala lektor, po treh dneh vsakič po 10 ur na traktorju sem se res sekiral ali bom napisal pravilno, da te ne bo zmotilo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()

Ja le, navadite se pisati v knjižnem jeziku na slo-tech.com, še posebej pa v političnih temah, ker sicer ne more biti iztirjenja za 10 strani, vedno s strani enih in istih... :D
Glede na zapisano je možnost, da boš v sami vodi našel glifosat resnično minimalna. Namesto kompliciranja in kreganja priporočam dogovor in redno košnjo okrog zajetja vode, pa bojo vse težave rešene. Zgolj kot zanimivost, glifosat nastaja tudi kot razgradni produkt raznoraznih gospodinjskih čistil tudi na čistilnih napravah, kar so sveže odkrili ne tako dolgo nazaj. Če se bo slučajno kdo spraševal, kako se ga najde v nekaterih vodotokih.
To bo verjetno še najbolje. Sem pa pozoren zaradi tega, ker se je pred par desetletji zasledilo motorno olje v tem izviru pri analizi. Takrat so še delali analize. Nekaterim so pač usojene take reči. Niso vedeli zakaj in potem so šli malo raziskovat in so opazili, kaj se je dogajalo. Nič, bomo videli.
Ales ::
Rezervoar in ne rezervar.
Dejansko je po SSKJ oboje pravilno. To sem izvedel prav ob obisku te teme, namreč hotel sem dopisati opombo, pa sem prej preveril.
Prvič sem naletel na uporabo v tej obliki, to sigurno.
https://fran.si/iskanje?View=1&Query=re...
To bo verjetno še najbolje. Sem pa pozoren zaradi tega, ker se je pred par desetletji zasledilo motorno olje v tem izviru pri analizi. Takrat so še delali analize. Nekaterim so pač usojene take reči. Niso vedeli zakaj in potem so šli malo raziskovat in so opazili, kaj se je dogajalo. Nič, bomo videli.
Vsekakor moramo vodne vire varovati. Hitro se lahko zgodi, da bomo brez njih in potem bo prepozno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
WhiteAngel ::
Vprašanje. Okoli starejšega rezervarja se ražrašča trpežna robida. Na dveh straneh pa je robida usahnila. Izgleda kot bi nekdo vrgel/pošprical kaj močnega. Tudi na tisti strani, kjer je dejansko izvir (na pobočju navzgor zadaj). Voda iz rezervarja je sicer speljana do korita, kjer jo ljudje uporabljajo. Sicer ne za pitje. Včasih pa se tudi vidi koga, ki se ustavi, da jo popije. Kakšen kolesar.
Zakaj bi kar koli naredil? Če se je robida samo na enem koncu posušila, je tam manj vode.

Zimonem ::
Kaj pa če bi zajel ajmar vode iz cisterne in zlil na nekaj trave saj glifosat je bolj herbicid kot kaj drugega.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | nenavadna nafta (pomoč)Oddelek: Na cesti | 2546 (488) | gruntfürmich |
| » | Dve tretjini proteinskih praškov vsebuje presežene vrednosti svinca (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 7903 (5192) | gruntfürmich |
| » | Bencinske črpalke (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 18835 (16468) | primozzzz |
| » | Gospodinjski aparati porabijo več energije kakor označenoOddelek: Novice / Ostale najave | 19614 (16394) | BigWhale |
| » | Poraba vode v gospodinjstvu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17708 (15810) | Okapi |