» »

V ZDA iščejo kontrolorje zračnega prometa med igralci iger

Slo-Tech - Ameriška Uprava za letalski promet (FAA) je v pomanjkanju kontrolorjev začela iskati nove kadre tudi med navdušenimi igralci računalniških iger. V novi reklamni kampanji z oglasi vabijo igralce iger in jim obljubljajo zanimivo in dobro kariero, v kateri bodo odgovorni za varnost milijonov ljudi, ki vsak dan potujejo. Igralci iger postajajo čedalje bolj iskana demografska skupina, ki jo snubijo v različnih vladnih agencijah in službah, ne le v FAA.

Pomanjkanje kontrolorjev je v ZDA že več let pereč problem, zaradi česar nastajajo zamude v letalskem prometu. Kontrolorji zaradi pomanjkanja kadra redno delajo nadure, zaradi česar mnogo zapuščajo poklic, kar situacijo še poslabšuje. Od septembra 2024 se je število kontrolorjev povečalo za 300, tako da je v ZDA trenutno 11.000 kontrolorjev. Potrebovali bi jih vsaj 14.663. V novi administraciji so pospešili urjenje, ki po novem traja pol leta namesto celega leta, povečali pa so tudi število kandidat, ki šolanje uspešno zaključijo. Nekateri strokovnjaki ob tem svarijo, da lahko rahljanje standardov negativno vpliva na varnost.

Med mladimi in drugimi igralci iger je pogosto novačila tudi ameriška vojska, a pri tem še zdaleč ni edina. Tudi v slovenski vojski so ugotovili, da lahko z igrifikacijo pritegnejo mlade. Podobno velja za večino drugih vojska. Švedi so že pred dvema desetletjema pripravili prvo igro, v kateri so spodbujali k vojaški karieri.

V Sloveniji se je razpis za nove kontrolorje nedavno zaprl. Minuli mesec so iskali več kandidatov, podobni razpisi pa so bili odprti tudi predlani in lani.

41 komentarjev

Seljak ::

Rešitev je Ai.

filip007 ::

Ja to.

Stres in odgovornost na tem delovnem mestu, mora biti ubijalska.
Zero games, zero talk.
https://pristytools.neocities.org

DJ-DUST ::

Med mladimi in drugimi igralci iger je pogosto novačila tudi ameriška vojska, a pri tem še zdaleč ni edina.

Army Private Doesn't Know Why His Gun Isn't Shooting

DamijanD ::

Zakaj pa jih je premalo?

endelin ::

AI ne zna brati tistega na ekranu?

Edit:
Škoda ker investicijske banke in wall street ne zajemajo kadra iz bazena kripto brosov

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

nejc_nejc ::

endelin je izjavil:

Edit:
Škoda ker investicijske banke in wall street ne zajemajo kadra iz bazena kripto brosov

Ne blebetaj na pamet.

DamijanD je izjavil:

Zakaj pa jih je premalo?

Plače na 5x in bo. Za mesec dva. Nato novi.....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

GupeM ::

Plače za kontrolorje v Sloveniji so odlične. Večji problem je tole:

Pa se sezona sploh še ni zares začela...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Kdo piše o slo kontrolorjih?
Ali si kdaj bil prj nih?
Razmisli zakaj med igralci iger?

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

novem traja pol leta namesto celega leta,

Budale. Kapitalne budale.

gus5 ::

DamijanD je izjavil:

Zakaj pa jih je premalo?
Ker ZDA vlada infantilnež. Poroblem pomanjkanja kontrolorjev, ki ga je v veliki meri sam ustvaril, zdaj rešuje z infantilizacijo panoge. Idiotova vlada je prek Muskovega DOGE-a nekritično (in praviloma nezakonito & brez strokovnih analiz posledic) odpuščala ljudi v JS. V imenu večje učinkovitosti in znižanja stroškov delovanja JS so JS pohabili. :O

Kljub obsežnim odpuščanjem v javnem sektorju se javni dolg in zunanja zadolženost ZDA v letu 2025 in začetku leta 2026 nista zmanjšala, temveč sta se še dodatno (beri: rekordno) povečala. 8-O

In kaj ima zunanji dolg USA, veze na temo. Brezpredmetna zadeva.

Dolg zda je itak v svetovnem merilu bedarija.

nejc_nejc je izjavil:

Kdo piše o slo kontrolorjih?

Novica.

nejc_nejc je izjavil:

Ali si kdaj bil prj nih?

Bil. Zelo verjetno celo večkrat kot ti.

Oprosti, nisem bral zadnjih vrstic8-O

Ocitno ne pije vode.
Plača, je odgovor ter na žalost glede na posel, pogoste menjave.
Meni se to, kar sem videl, niti pod razno za te pare nebi delalo. Pred 20 leti seveda, sedaj itak ne.
Po sistemu JS, pade v plačilni sistem, zato pa je kot je. Enako nekemu fikusu na ministerstvu za delom od doma.....

Zgodovina sprememb…

Saj veš, da je povprečna kontrolorska plača preko 10k bruto, ane? Kateri fikus na ministrstvu dobi 10k bruto za delo od doma? Noben.

Da ne omenjam vseh dodatkov, ki jim pripadajo.

Saj ne rečem, delo je izredno zahtevno. Ampak imajo tudi mesečno obremenitev precej majhno, če gledamo število ur.

Dopusta imajo OGROMNO. Plačajo jim tudi bivanje v nekaterih bolj ali manj luksiznih resortih... Skratka, kontrolorske plače so zelo daleč od slabih. Tudi prijav je (bilo) na vsakem razpisu ogromno. Na vsakem razpisu so jih pa izbrali izredno malo.

Trebutno je pa težava tudi v tem, da odhaja cela generacija starejših kontrolorjev v pokoj. Hkrati se pa promet nenormalno povečuje. Da izobraziš nove kontrolorje, pa traja cca 2 leti, pa še takrat ne morejo kar vsega počet. Ampak potem postopoma delajo še izobraževanja za approach, tower, area, ... Sprva lahko delajo samo na eni od teh pozicij.

Za kakšen denar bi pa ti to počel, pa sploh nima veze. Jaz za milijon na mesec ne bi operiral možganov. Niti kolena...

Kolko je to neto?

Pusti fikuse, poanta je delo od doma....

Mali izbor je logičen, saj je glede na sedanje generacije težko dosegljiv.
Z večjim denarjem pride več onih, ki bi terali, vendar se jim pri teh pogojih ne da.

Razni resorti, dopust, št ur itd...je osebna percepcija.... in mnogim ne pomeni nič.

Za kakšen denar bi pa ti to počel, pa sploh nima veze. Jaz za milijon na mesec ne bi operiral možganov. Niti kolena...

Ima vezo. Za več.

Le zakaj igralci iger? (krajši dril...)

Itak je brezveze in se prepričana prepričujeva.

Sem imel pač možnost in videl, ravno toliko, da lahko komentiram...

endelin je izjavil:

Edit:

Saj ne rabi brati s ekrana. Podatki se itak pretakajo direkt po sistemu. Ai jih samo prestreza in pravočasno ukrepa(preusmerja, ustavlja, taxi-ra,...). Zadeva rešena. Samo poglejte kako so Microsoft Windowsi sedaj, ko jim Ai piše kodo brez hroščev 8-)

twom ::

Sej bojo pa Indijce uvozil in zaposlil za polovico plače...

nejc_nejc je izjavil:

Sem imel pač možnost in videl, ravno toliko, da lahko komentiram...

In točno tu je problem. Ravno toliko si videl, in čisto nič več.

Če sem prej napisal, da sem zelo verjetno bil večkrat pri njih kot ti, sem sedaj 100% prepričan, da sem bil pri njih mnogo, mnogo več krat kot ti.

Kar se tiče resortov, št. ur, dopustov itd... Pa samo poglej, koliko kontrolorjev je želelo stavkati, ko je vodstvo predlagalo, da se jim to vzame iz pogodbe (ne, da se jim dejansko vzame). Mislim da krepko preko 90 %.

karafeka ::

Čak, a če vsak dan igram pasjanso na pcju, a imam potem kompetence? Sem ravno med službama.

Za 10k bruto, jib bodo očitno imeli premalo.

Mislim da krepko preko 90 %.

Ponavadi moraš biti na liniji sodelavcdv ter tuliti v isti rog. Ko pa še politiko dodaš, je pa zadeva bolj kristalna.

Kaj so storili, da bi imeli zadostno število ljudi, s potrebno kvaliteto?

yayo ::

Pa kaj niso lani američani na veliko odpuščali kontrolorje in sorodni kader?

nejc_nejc je izjavil:

Za 10k bruto, jib bodo očitno imeli premalo.

Mislim da krepko preko 90 %.

Ponavadi moraš biti na liniji sodelavcdv ter tuliti v isti rog. Ko pa še politiko dodaš, je pa zadeva bolj kristalna.

Kaj so storili, da bi imeli zadostno število ljudi, s potrebno kvaliteto?

Premalo, ker nihče ni pričakoval takšnega porasta v prometu. Po covidu so bile napovedi, da se bo promet vrnil v staro stanje šele okrog leta 2025 - 2027. Resnica je pa takšna, da so že naslednje leto znova padali rekordi.

V zadnjih nekaj letih se pa novi kontrolorji kar pogosto šolajo in vsako leto se zaposli nekaj novih. Trenutno je dejansko največji problem v tem, da je ogromno kontrolorjev šlo oz gre v penzijo, promet se je pa nenormalno povečal.

Sicer sem pa zaključil to debato s tabo, ker si sam rekel, da si bil pri njih ravno toliko, da lahko pametuješ in niti malenkost več. Tipičen Dunning-Krugerjev efekt.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Sem upal, da nam boš blagovolil glede na tvoje poznavanje tematike, malo bolj razjasnil tegobe in težave vpletenih... pa ocitno ne bo nič. Kam hodijo lulat me pa res ne zanima.:P

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

Me prav zanima kaj slovenski kontrolerji zračnega prometa rečejo na to.

Skovenija ne potrebuje kontrolorjev.

srus ::

Seljak je izjavil:

Slovenija ne potrebuje kontrolorjev.

Tudi CAA ne. Od kar je šla Adria v franže, je tam kup ljudi, ki si brezupno skušajo dati smisel svojemu delu, prepogosto z buzeriranjem nas pilotov. Za dva milijona ljudi in 20.000 km2 si pač ne moreš privoščiti vsega kar imajo ostali. Severo-vzhod zračnega prostora je itak že prevzel Dunaj.

Ampak saj veste - "nacionalni interes", "nacionalni ponos", "znanje in tradicija generacij". Vedno, ko slišiš kaj takega, se moraš prijeti za denarnico.

bajker ::

DJ-DUST je izjavil:

Med mladimi in drugimi igralci iger je pogosto novačila tudi ameriška vojska, a pri tem še zdaleč ni edina.

Army Private Doesn't Know Why His Gun Isn't Shooting

LOL. Verjetno je mislil, da ima vklopljen auto reload. :))

Miki N ::

Ko Časovnica opravi z nami v vseh .. raznolikih variantah ne bo pomagal noben Ejaj pa roboti. Se bo kdo "spotaknil ob kak kabel" in nihče ne bo znal več rešiti.

Moja teorija je, da smo mogoče celo zamudili možnost rešitve civilizacije z Ejajem - namreč do velike idiotizacije je prišlo prehitro, preden je uspelo _popolnoma_ predati štafetno palico robotom, in zdaj je padla po tleh. In zdaj se bo začenjala obraba zaradi nezmožnosti vzdrževanja. Konec je, črnci.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

gruntfürmich ::

gus5 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Zakaj pa jih je premalo?
Ker ZDA vlada infantilnež. Poroblem pomanjkanja kontrolorjev, ki ga je v veliki meri sam ustvaril, zdaj rešuje z infantilizacijo panoge. Idiotova vlada je prek Muskovega DOGE-a nekritično (in praviloma nezakonito & brez strokovnih analiz posledic) odpuščala ljudi v JS. V imenu večje učinkovitosti in znižanja stroškov delovanja JS so JS pohabili. :O

Kljub obsežnim odpuščanjem v javnem sektorju se javni dolg in zunanja zadolženost ZDA v letu 2025 in začetku leta 2026 nista zmanjšala, temveč sta se še dodatno (beri: rekordno) povečala. 8-O

ne budalenti.
DOGE je bil super program, ampak kaj ko se fikusi vseh dežel ne dajo in še naprej želijo rasti v brezdelnosti in uživati vse privilegije.
skoraj vsaka zahodna država ima prenabuhel in premalo učinkovit državni aparat.
če trdiš obratno imaš resne možganske probleme...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

srus je izjavil:

Seljak je izjavil:

Slovenija ne potrebuje kontrolorjev.

Tudi CAA ne. Od kar je šla Adria v franže, je tam kup ljudi, ki si brezupno skušajo dati smisel svojemu delu, prepogosto z buzeriranjem nas pilotov. Za dva milijona ljudi in 20.000 km2 si pač ne moreš privoščiti vsega kar imajo ostali. Severo-vzhod zračnega prostora je itak že prevzel Dunaj.

Ampak saj veste - "nacionalni interes", "nacionalni ponos", "znanje in tradicija generacij". Vedno, ko slišiš kaj takega, se moraš prijeti za denarnico.

Žalostno stanje tole v Sloveniji.
Za katero podjetje pa letiš?

gus5 ::

gruntfürmich je izjavil:

gus5 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Zakaj pa jih je premalo?

ne budalenti.
DOGE je bil super program, ampak kaj ko se fikusi vseh dežel ne dajo in še naprej želijo rasti v brezdelnosti in uživati vse privilegije.
DOGE ni prihranil veliko denarja, je pa povzročil ogromno motenj. Ukinjeno je bilo na tisoče nepovratnih sredstev in pogodb, kar je prizadelo raziskave, javno zdravje, socialno pomoč in kulturne ustanove. DOGE torej ni prispeval k večji učinkovitosti delovanja JS, bolj ukinjanju storitev JS, kar je najbolj prizadelo državljane (koristnike storitev & prejemnike beneficj), ne uslužbencev JS.

Po podatkih iz druge polovice leta 2025 DOGE ni uspel doseči svojih glavnih ciljev. Večina večjih navedenih prihrankov se je izkazala za napačno ali precenjeno, skupna proračunska poraba pa se je celo povečala. Trumpova "vitka država" se vztrajno redi, državljani pa od tega nimajo veliko.

srus ::

Oranžni orangutan hoče ATC v ZDA prihvatizirati. Prvi korak je seveda enšitifikacija in nižanje standardov ter varnosti.

FireSnake ::

filip007 je izjavil:

Ja to.

Stres in odgovornost na tem delovnem mestu, mora biti ubijalska.

Na Rogli sem imel srečo srečati veliko ekipo kontrolorjev zračnega prometa iz tujine.
Ti ljudje so bili zelo sproščeni in polni denarja.
Takrat so bili še tolarji. Plačevali so s petimi jurji ali desetimi. Kar je bilo manj, kot jurja (ali pet) sploh niso nazaj jemali.

Pogovarjal sem se z njimi in takrat, ko delajo ne smejo pit. Nikoli. Ni to, da se ga nažgeš in drugi dan, ko se naspiš, delaš.
Pijejo samo na dopustu. In ti so ga takrat res ladali :)

Nisem pa dobil občutka, da bi bili živčni. Ne. Celo zelo sproščeni so se mi zdeli.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

gus5 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

gus5 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Zakaj pa jih je premalo?

ne budalenti.
DOGE ni prihranil veliko denarja, je pa povzročil ogromno motenj. Ukinjeno je bilo na tisoče nepovratnih sredstev in pogodb, kar je prizadelo raziskave, javno zdravje, socialno pomoč in kulturne ustanove. DOGE torej ni prispeval k večji učinkovitosti delovanja JS, bolj ukinjanju storitev JS, kar je najbolj prizadelo državljane (koristnike storitev & prejemnike beneficj), ne uslužbencev JS.

Po podatkih iz druge polovice leta 2025 DOGE ni uspel doseči svojih glavnih ciljev. Večina večjih navedenih prihrankov se je izkazala za napačno ali precenjeno, skupna proračunska poraba pa se je celo povečala. Trumpova "vitka država" se vztrajno redi, državljani pa od tega nimajo veliko.

nisem rekel če je bil program učinkovit, ker vem da ni bil, ker so leni fikusi zaščiteni bolj kot kočevski medvedi.
rekel sem samo da je JU v večini zahodnih držav prenabuhla in premalo učinkovita. in to je bil glavni motiv Muska.

in seveda je povzročil ''motnje'', ko pa so odpuščali večinoma tiste, ki so zadnji prišli in so najbolj delali. stare lene fikuse, ki pa so bili zaščiteni s 100 in 1 zakonom, pa niso mogli vreči iz stolčkov.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

gruntfürmich je izjavil:

gus5 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Zakaj pa jih je premalo?

ne budalenti.

Neumnost. DOGE, kot pove že ime, je bil inštrument za napihovanje pomembnosti kupa narcističnih bedakov (tle gor smo se prepirali o tem, da plačuejo penzije 120 let starih ljudem) in easily impressed simpletonom, katerih največja zmota je misliti, da bo od "prišparanega" kaj padlo njim z mize. :-D

"skoraj vsaka zahodna država ima prenabuhel in premalo učinkovit državni aparat."

Zagotovo, kot vsaka velika firma s 1000 zaposlenimi. Kdor misli, da se da izjemno kompleksne probleme rešiti z enostavnimi reštivami, nima možganov.

Ahim ::

Igre in nadzor zracnega prometa: spomini na Tracon2 - prvic da mi je nekdo prinesel virus ... Ampak sem ze pozabil ali je bil Michelangelo ali Yankee Doodle :) Bolj je bilo zanimivo ukvarjanje z njim ko pa to usmerjanje letal.

Švedi so že pred dvema desetletjema pripravili prvo igro, v kateri so spodbujali k vojaški karieri.

Pa kje ste nasli Svede kot prve? Americani (America's Army) so jo izdali 2002, 24 let nazaj, leta 2006 je bila prakticno ze mimo ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ahim ()

tony1 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

gus5 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Zakaj pa jih je premalo?

ne budalenti.

Neumnost. DOGE, kot pove že ime, je bil inštrument za napihovanje pomembnosti kupa narcističnih bedakov (tle gor smo se prepirali o tem, da plačuejo penzije 120 let starih ljudem) in easily impressed simpletonom, katerih največja zmota je misliti, da bo od "prišparanega" kaj padlo njim z mize. :-D

"skoraj vsaka zahodna država ima prenabuhel in premalo učinkovit državni aparat."

Zagotovo, kot vsaka velika firma s 1000 zaposlenimi. Kdor misli, da se da izjemno kompleksne probleme rešiti z enostavnimi reštivami, nima možganov.

ne seri če ti nimaš rešitev in jih ne vidiš.

Imam cel kup rešitev, niti ena pa ni enostavna.

Kaj šele da bi bila kakšna všeč populistom, ki so (bili) in spet bojo (samo malo druge barve kravate bodo imeli :))) na oblasti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

D3m ::

A pilote tudi iščejo?
|HP EliteBook|R7 8840U|

tony1 je izjavil:

Imam cel kup rešitev, niti ena pa ni enostavna.

Kaj šele da bi bila kakšna všeč populistom, ki so (bili) in spet bojo (samo malo druge barve kravate bodo imeli :))) na oblasti.

nobeden ni rekel da je rešitev enostavna. ti pa si trčen, da ne vidiš, da je ena izmed njih izmet ološa na cesto.

Ti si trčen. (Povej mami, da te niti človeško komunicirati ni naučila in da jo je lahko sram.)

Rešitev je, da jim damo samo še večje plače, da bo sploh kdo od neološa še hotel delati v JU. Dokler ne bo višjih plač, ne bo boljšega kadra.

In spet boste populisti naredili luknjo v tipkovnico s čelom...

A če jih pol fuknemo na cesto, bomo ostali dalim 2x višje plače? Ne, ne bomo, ne. 8-) Samo še kakšno večjo gajžlo bomo nabavili, da jih bičamo, tiste ki so še ostali...

Ravno sem osla navadil živeti brez ovsa, pol mi je pa crknil... Kako to, da vsak kmet to šteka, vi DOGE sralci pa ne?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Ostale najave
415060 (1590) tony1
»

Ameriška kontrola zračnega prometa ima dovolj Windows 95 in disket (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6711151 (6619) bm1973
»

Predstavili zmogljivejši avtopilot (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8514268 (11720) TechFreak

Več podobnih tem