Forum » Loža » Neuspela zloraba kartice
Neuspela zloraba kartice
OutOfTheBox ::
Saj ni res pa je. Zjutraj se zbudim, odklenem telefon in vidim dve obvestili, kjer me banka sprašuje za potrditev spletnega naročila. V mojem primeru gre zagotovo za zlorabo (za primerjavo od predhodnika v podobni temi nedolgo nazaj, ki je imel problem z "Google Pay" plačilom v vrednosti 0.99$).
Sem visoko pismen, nikoli odkar uporabljam spletno banko (cca 15 let), ni bilo nobene zlorabe, niti poskusa. Kadar je možnost vedno plačujem s Paypalom, zelo redko se zgodi da moram plačat s kartico in kadar se to zgodi, se vedno prepričam da se podatke vpisuje v okno od payment procesorja (ex. Stripe).
V zadnjem času, verjetno kakšno leto je že odkar sem plačeval (oz. vpisoval) kartico. Kar je odstopalo od povprečja je bilo včeraj to da sem zbrisal kartico iz ene spletne strani (obstaja že vsaj 10 let, ponuja pa storitve okoli optimizacije ključnih besed). Njihov naročnik sem bil več let, ampak včeraj sem naročnino preklical in izbrisal kartico.
Zjutraj (ponoči) me je pričakalo tole
Kakšna je možnost da majo ravno oni prste vmes?
Sem visoko pismen, nikoli odkar uporabljam spletno banko (cca 15 let), ni bilo nobene zlorabe, niti poskusa. Kadar je možnost vedno plačujem s Paypalom, zelo redko se zgodi da moram plačat s kartico in kadar se to zgodi, se vedno prepričam da se podatke vpisuje v okno od payment procesorja (ex. Stripe).
V zadnjem času, verjetno kakšno leto je že odkar sem plačeval (oz. vpisoval) kartico. Kar je odstopalo od povprečja je bilo včeraj to da sem zbrisal kartico iz ene spletne strani (obstaja že vsaj 10 let, ponuja pa storitve okoli optimizacije ključnih besed). Njihov naročnik sem bil več let, ampak včeraj sem naročnino preklical in izbrisal kartico.
- spremenilo: OutOfTheBox ()
delavec44 ::
Če bi bil zloben, bi rekel da je to zato ker tako zagovarjaš slo banke napram neo bankam kjer bi z virtualno ali disposable kartico verjetno to preprečil. Na srečo niso kupovali kje kjer 3dsecure ni obvezen.
Povej koliko bo strošek na OTP za novo kartico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Kul, ker na ceniku je le postavka za predčasno zamenjavo na željo stranke 12€. Verjetno pa moraš poskus zlorabe potem dokazati banki.
Če bi bil zloben, bi rekel da je to zato ker tako zagovarjaš slo banke napram neo bankam kjer bi z virtualno ali disposable kartico verjetno to preprečil.
Nima nobene veze. Poskusa ne bi preprečil na eni in ne na drugi banki - v vsakem primeru transakcija ni šla skoz, kar pomeni da je banka opravila svoje delo. Spletna plačila moram vedno ročno potrditi.
Ok sem ugotovil.
Čeprav imajo legit service, se očitno bavijo tudi s prodajo podatkov kartic bivših strank na črnem trgu (vsaj tako kaže vzorec reportov). Drugače so vsa plačila za njih šla preko Stripa.
Čeprav imajo legit service, se očitno bavijo tudi s prodajo podatkov kartic bivših strank na črnem trgu (vsaj tako kaže vzorec reportov). Drugače so vsa plačila za njih šla preko Stripa.
Zgodovina sprememb…
OutOfTheBox je izjavil:
Če bi bil zloben, bi rekel da je to zato ker tako zagovarjaš slo banke napram neo bankam kjer bi z virtualno ali disposable kartico verjetno to preprečil.
Nima nobene veze. Poskusa ne bi preprečil na eni in ne na drugi banki - v vsakem primeru transakcija ni šla skoz, kar pomeni da je banka opravila svoje delo. Spletna plačila moram vedno ročno potrditi.
To še zdaleč ni res, da moraš vsa plačila potrditi. Da ne boš presenečen kdaj. Od amazona, aliexpressa do bolj sumljivih ponudnikov v tretjih državah.
In ja zamrznjena virtualna le za splet ali disposable kartica bi take poskuse preprečila.
Prav tako to nima veze z banko, da bi ona kaj dobro opravila ampak je vse na strani Vise.
Zgodovina sprememb…
In ja zamrznjena virtualna le za splet ali disposable kartica bi take poskuse preprečila.
Disposable? Meni se ne da kreirat za vsako spletno mesto nove virtualne kartice.
In ja zamrznjena virtualna
Kako misliš zamrznjena? Da vsakič kartico zamrzneš kadar jo ne uporabljaš? To lahko naredim tudi na svoji visa kartici preko mobilne aplikacije, ampak tudi to se mi ne zdi skoz smiselno delat.
Največja varovalka proti scamu je to da maš gor par deset eur oz si večje zneske prenakažeš kadar pač to potrebuješ. Tako da tudi če bi ta transakcija šla mimo varovalk, tako ali drugače ne bi šla skoz ker ni bilo stanja gor.

Zimonem ::
Mah virtualna je stvar sekunde . Jebanje potem je pa stvar ur. Pa ne nucaš vsakič ustvarjat nove.
vke4XC ::
OutOfTheBox je izjavil:
Disposable? Meni se ne da kreirat za vsako spletno mesto nove virtualne kartice.
Pri kakšnih shady mestih tudi ne? Ja, razumem, za kartične mitraljezce ni praktično.
OutOfTheBox je izjavil:
Kako misliš zamrznjena? Da vsakič kartico zamrzneš kadar jo ne uporabljaš? To lahko naredim tudi na svoji visa kartici preko mobilne aplikacije, ampak tudi to se mi ne zdi skoz smiselno delat.
OK, zdaj, če narediš transakcijo vsakih nekaj minut - eno je res zoprno, se bi dalo strinjati.
OutOfTheBox je izjavil:
Največja varovalka proti scamu je to da maš gor par deset eur oz si večje zneske prenakažeš kadar pač to potrebuješ. Tako da tudi če bi ta transakcija šla mimo varovalk, tako ali drugače ne bi šla skoz ker ni bilo stanja gor.
Kako misliš, da je vsakič nakazovati lažje kot odklenit virtualno enkrat? Aja, bojiš se, da ti spet zaklenejo račun, ker?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: vke4XC ()
OutOfTheBox je izjavil:
Ampak ti imaš sedaj le eno glavno kartico, ki jo uporabljaš povsod. In jo boš moral sedaj menjati. Virtualnih imaš pa lahko več in imaš za shady strani pač eno, ki je drugače zamrznjena. Ali jo pa zbrišeš in ustvariš novo v sekundi in zastonj.
Če že nočeš disposable ali je stran ne sprejme.
Zgodovina sprememb…
Malo se prehitro dogaja zdajle tukajle menile :D
Out, za revolut si nekaj stokal, da so ti onemogočili?
Če je zame, verjetno razumem vsako od besed, vseh skupaj pa žal ne :D
Majer če maš Muda za ui tema ribja čorba. Ker uradna je ...
Če je zame, verjetno razumem vsako od besed, vseh skupaj pa žal ne :D
Zgodovina sprememb…
Virtualnih imaš pa lahko več in imaš za shady strani pač eno, ki je drugače zamrznjena
Se sicer strinjam. Tole stran specifično sem uporabljal še preden sem imel Revolut in možnost uporabe virtualnih kartic.
Meni nikol.

Zimonem ::
Sedaj veš. Pa ni tolk zajeban kot dualboot , virtualke so zakon.
Sploh pa za kake naročnine katerih se ne moreš znebiti.
Sploh pa za kake naročnine katerih se ne moreš znebiti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Se spomnim da ko sem Applu hotu neki plačat (poslovno), niso sprejel virtualke (takrat sem jo tudi prvič naredil), mislim da ker se država banke ni ujemala s stalnim prebivališčem (nisem povsem prepričan, je že nekaj let od tega). Drugače virtualko Apple sprejme za plačevanje appov , Apple Pay ipd.
Zgodovina sprememb…
PacificBlue ::
Meni je nekdo iz Vise, ki je nikol nisem uporabil na amazonu, želel opravit nakup za cca 100eur. Sredstva so bila "rezervirana" in kasneje vrnjena.
Karen ::
V OTP mislim da lahko blokiraš spletna plačila v mobilni banki. Enostavno blokiraj, pa ko kupuješ aktiviraj in nazaj zablokiraj, pa je. Klikneš zavihek kartice, pa na kartici Limiti in nastavitve, pa Spletno nakupovanje deaktiviraš. Če si paanoik pa še varnostni SMS aktiviraš, samo ne vem koliko ta SMS servis stane (če stane).
blink ::
OutOfTheBox je izjavil:
Saj ni res pa je. Zjutraj se zbudim, odklenem telefon in vidim dve obvestili, kjer me banka sprašuje za potrditev spletnega naročila. V mojem primeru gre zagotovo za zlorabo (za primerjavo od predhodnika v podobni temi nedolgo nazaj, ki je imel problem z "Google Pay" plačilom v vrednosti 0.99$).
Pomojem imas v Paypalu automatic payments aktivirano za tega ponudnika. Izbrisi ga.
BCSman ::
Če bi bil zloben, bi rekel da je to zato ker tako zagovarjaš slo banke napram neo bankam kjer bi z virtualno ali disposable kartico verjetno to preprečil. Na srečo niso kupovali kje kjer 3dsecure ni obvezen.
A predplačniška visa pri otp ni podobo?
Virtualna da ampak še vedno imaš lahko le eno. Pa nek strošek je 15EUR na 4 leta, ker meni je niso hoteli odobriti prek mBank. In denar moraš prenašati med računi. Disposable pa kolikor vem nima nobena slo banka.
Če ne delaš z njo quasi cash transakcij...
ps. Tudi intesa naj bi omogočala dodatne virtualne kartice.
Če ne delaš z njo quasi cash transakcij...
ps. Tudi intesa naj bi omogočala dodatne virtualne kartice.
Zgodovina sprememb…
cortez ::
Prijaviš na Bankart, blokirajo kartico...ti pa greš na otp, da ti naredijo novo, brezplačno kartico, saj si ravnal po njihovem naročilu, da ob sumu zlorabe je potrebno preklicati kartico, zato ti pa oni izdajo novo, brez stroškov.
MadMax ::
"Zaklepanje" spletnih nakupov in/ali plačil v tujini nimaš na voljo? (kot ima npr. NLB Pay)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
OutOfTheBox je izjavil:
Pomojem imas v Paypalu automatic payments aktivirano za tega ponudnika. Izbrisi ga.
Ne nimam. Mercadona online, tale druga transakcija je neka naključna trgovina kjer so želeli nekaj kupiti. Te strani ne poznam, nikoli nisem kupoval tam.
OP, takoj blokiraj kartico in naroči novo.
Kartico sem blokiral v appu takoj ko sem videl poskus transakcije, včeraj zjutraj.
"Zaklepanje" spletnih nakupov in/ali plačil v tujini nimaš na voljo? (kot ima npr. NLB Pay)
Ne da bi vedel, ampak ne vem koliko bi mi to prišlo prav, sploh ker je večina nakupov ki jih opravim iz tujine (npr aliexpress in podobni).
Zgodovina sprememb…
V vsakem primeru, tole s kartico bom že rešil in mi ne predstavlja problema. Bolj mi predstavlja problem to ker se je iluzija tiste "varnosti" razblinila, predvsem zato ker vem da vedno plačujem trusted podjetjem (ki uporabljajo third party procesorje kot so Stripe in podobni), ampak očitno še vedno lahko od nekje uidejo moji podatki.
Skratka moj prvi primer od uporabe spletnega bančništva v več kot 15 letih.
Zgodovina sprememb…
Barbarpapa2 ::
Pozdrav.
Imam transakcijski račun pri NKBM... ooops, pri OTP banki in z namenom plačevanja preko spleta imam odprto virtualno predplačniško Visa kartico. Dobra dva meseca nazaj sem od banke dobil obvestilo, da so zaznali poskuse neupravičenih transakcij na omenjeni kartici in so kartico samodejno umaknili ter jo nadomestili z novo.
Drugače kartico uporabljam tako, da pred transakcijo nanjo prenesem potrebna sredstva tako, da je kartica po opravljeni transakciji načeloma prazna oz. je na njej kak manjši znesek.
Na to kartico je vezan tudi Paypal račun. Pri plačilu s Paypalom se sredstva prenesejo s kartice na Paypal brez potrditve transakcije (možno, da je to kakšna nastvitev).
...mejte oke vedno na karicah
Jože
Imam transakcijski račun pri NKBM... ooops, pri OTP banki in z namenom plačevanja preko spleta imam odprto virtualno predplačniško Visa kartico. Dobra dva meseca nazaj sem od banke dobil obvestilo, da so zaznali poskuse neupravičenih transakcij na omenjeni kartici in so kartico samodejno umaknili ter jo nadomestili z novo.
Drugače kartico uporabljam tako, da pred transakcijo nanjo prenesem potrebna sredstva tako, da je kartica po opravljeni transakciji načeloma prazna oz. je na njej kak manjši znesek.
Na to kartico je vezan tudi Paypal račun. Pri plačilu s Paypalom se sredstva prenesejo s kartice na Paypal brez potrditve transakcije (možno, da je to kakšna nastvitev).
...mejte oke vedno na karicah
Jože
estons ::
OutOfTheBox je izjavil:
V vsakem primeru, tole s kartico bom že rešil in mi ne predstavlja problema. Bolj mi predstavlja problem to ker se je iluzija tiste "varnosti" razblinila, predvsem zato ker vem da vedno plačujem trusted podjetjem (ki uporabljajo third party procesorje kot so Stripe in podobni), ampak očitno še vedno lahko od nekje uidejo moji podatki.
Pa daj povej, katera stran/storitev je to. Sploh, ker praviš, da so "trusted", po drugi strani pa da je bilo več pritožb čez njih online zaradi podobne situacije kot tvoje. Redko kdo gre googlat npr. za Netflix ali bodo prodali njegovo številko kartice naprej.
starfotr ::
Kartico sem blokiral v appu takoj ko sem videl poskus transakcije, včeraj zjutraj.
Super. Ampak moraš preklicat kartico in naročit novo. Ta korak ti še manjka.
Sploh, ker praviš, da so "trusted"
Seveda so, če sem z njimi brez problema posloval 8 let. Noben ne ve zagotovo da je to to, noben jih direktno ne obtožuje ampak vzorec prekinitve storitve in neupravičene transakcije pozneje je sumljivo podoben.
Kot rečeno, plačila so bila verificirana s strani s stripa (kartica je bila dodana preko stripe pojavnega okna). Ampak konec koncev, če se grejo te zadeve, ne veš ali so sposobni podtaknit keyloggerja spod ali kaj podobnega.
Zgodovina sprememb…
illion ::
...
Pa daj povej, katera stran/storitev je to. Sploh, ker praviš, da so "trusted", po drugi strani pa da je bilo več pritožb čez njih online zaradi podobne situacije kot tvoje. Redko kdo gre googlat npr. za Netflix ali bodo prodali njegovo številko kartice naprej.
Tocno to @OutOfTheBox, daj povej kdo so. Ali pa vsaj kako si prisel do informacije, da prodajajo podatke kartic o svojih bivsih strankah. Ker to je fucked up.
(ne morm verjet da je folk odbluzil v neke brezvezne teme o virtualnih karticah)
Ali pa vsaj kako si prisel do informacije, da prodajajo podatke kartic o svojih bivsih strankah
Nekaj reportov online o poskusu zlorabe kartice, medtem ko niso delali nič drugega v zadnjem času kot prekinili naročnino na to storitev.
illion ::
A jih najdes na trustpilot in so tam tud reporti o tej zlorabi? Zanima me, ker po izkusnjah zelo "boli" razne providerje, ce se jih tuki izpostavi.
OutOfTheBox je izjavil:
Res? Pri meni samo kreditno kartico, izdano v Sloveniji s strani maltno-opečne banke, oh ne, vsaj enkrat letno zlorabijo v St.Louisu menda in potem Bankart, malo pokramljamo s skrbnicami - in je. Da mi kdaj ne bo potrebno jesti zarečenega kruha, ne povem, kako je ze neobankami in fintechi
A jih najdes na trustpilot in so tam tud reporti o tej zlorabi? Zanima me, ker po izkusnjah zelo "boli" razne providerje, ce se jih tuki izpostavi.
Na trustpilot so, teh specifičnih reportov tam ni.
OutOfTheBox je izjavil:
Res? Pri meni samo kreditno kartico, izdano v Sloveniji s strani maltno-opečne banke, oh ne, vsaj enkrat letno zlorabijo v St.Louisu menda in potem Bankart, malo pokramljamo s skrbnicami - in je. Da mi kdaj ne bo potrebno jesti zarečenega kruha, ne povem, kako je ze neobankami in fintechi
Oprosti ampak pojma nimam kaj hočeš povedat. Če imaš dost poskusov zlorab, bi moral malo nagradit znanje o varnosti na internetu.
Zgodovina sprememb…
...
Tocno to @OutOfTheBox, daj povej kdo so. Ali pa vsaj kako si prisel do informacije, da prodajajo podatke kartic o svojih bivsih strankah. Ker to je fucked up.
(ne morm verjet da je folk odbluzil v neke brezvezne teme o virtualnih karticah)
Pa je res tako brez veze? Preventiva.
OutOfTheBox je izjavil:
Oprosti ampak pojma nimam kaj hočeš povedat.
Jaz tudi ne, fino se mi je bilo pofočkati. Nimam jaz nič kaj poskusov zlorab z ostalimi karticami, samo s slovenskimi iz fizičnih bank, nikakršnih oddaljenih Revolutov ali kogarkoli podobnega :D Hvala za odličen link, ga zelo priporočam :D Ampak tudi to reši 'oddaljen' Bankart, ne fizična banka.
PS: Sem kar nesrečen, da ljudje vlečete podrobnosti iz men... hm... ceneje mi je biti tiho, low profile, vem za drugič :D
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()
Nimam jaz nič kaj poskusov zlorab z ostalimi karticami, samo s slovenskimi iz fizičnih bank
Zanimivo. Torej sugeriraš da če bi imel virtualno kartico v specifično NEO Banki, do poskusa zlorabe sploh ne bi prišlo?
Zgodovina sprememb…
OutOfTheBox je izjavil:
Nimam jaz nič kaj poskusov zlorab z ostalimi karticami, samo s slovenskimi iz fizičnih bank
Zanimivo. Torej sugeriraš da če bi imel virtualno kartico v specifično NEO Banki, do poskusa zlorabe sploh ne bi prišlo?
Zaenkrat ne, saj pravim, nasploh nimam problemov. Tudi glede St. Louis je bila v resnici smiselna razlaga od zadaj ampak pač uničimo kartico, ker je bolj dramatično. Tudi ne bi rad mahal preveč, da se mi ne bo kdaj zarečen kruh zataknil. Edino, kar je, večina 'prostih sredstev' ni zares prostih na trr ampak v kakšnih manj likvidnih oblikah. Je pa vsakega EUR škoda, če kdo kakšno škodo naredi, normalno, eni smo bolj skromni.
MadMax ::
OutOfTheBox je izjavil:
Ne da bi vedel, ampak ne vem koliko bi mi to prišlo prav, sploh ker je večina nakupov ki jih opravim iz tujine (npr aliexpress in podobni).
Saj jaz tudi veliko aliexpresiram ipd, pač pred plačilom odklenem kartico in jo po plačilu zaklenem nazaj. Par klikov v Pay-u.
Namesto 24/7 je tako kartica izpostavljena le pol minute in to zgolj v trenutku, ko jo res rabim.
Težava je le pri avtomatskih plačilih, ker ne veš kdaj točno bi ti nek "netflix" rad trgal naročnino, saj jo iz zaklenjene kartice ne more...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
nodrim ::
MERCADONA je španski trgovec ala Mercator ... meni se je podobno zgodilo leto, dve nazaj in je bila transakcija za Zara online v Španiji, tako da zgleda majo napeljano navezo ... kartico sem preklical in dobil novo brezplačno pri NLB.
tony1 ::
OutOfTheBox je izjavil:
PEBKAC?
V 25ih letih, nimam fintech kartic, on-line zapravljanja česa takega še nisem videl. Moram potrkati.
Ni bil PEBKAC, je bil samo PE kot Poslova Enota za neko legit reč - malo je bilo zdramatizirano za OutOfTheBox - je menda bila preklicana tx in kartica uničena na željo za izkušenjske točke. Ne spomnim se vsega, je bilo nekaj časa nazaj, opečno-maltno banko v Sloveniji uporabljam samo, ko je RES nujno, vse ostalo je na daljavo, VSE! :D
Zgodovina sprememb…
Ok zadevo sem rešil kar prek telefona. Poklical sem na banko, povedal zadevo, oni so preverili mojo identiteto preko mobilne aplikacije (drugače bi moral it v poslovalnico), stara kartica je dokončno blokirana, nova kartica naročena, dobim jo brezplačno.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Vivid Money (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 121263 (9093) | Nesta |
| » | NLB - zloraba kartice (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 19355 (5764) | 133780 |
| » | Nakup z mastercard brez ccv in potrditve.. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10457 (7800) | energetik |