» »

Amazon prehitel Walmart tudi po prodaji

Slo-Tech - Tehnološki velikani so že več let največja podjetja na svetu, merjeno po tržni kapitalizaciji oziroma borzni vrednosti, sedaj pa je Amazon prehitel Walmart tudi po prometu. Walmart je bil več kot desetletje podjetje z najvišjimi prihodki, kar je za največjega ameriškega trgovca povsem pričakovan status. A svet se je preselil na splet, kar vključuje tudi nakupovanje. V minulem poslovnem letu je Walmart ustvaril 713 milijard dolarjev prihodkov, Amazon pa 717 milijard dolarjev.

Sprememba na vrhu ni le računovodska zanimivost, temveč ima tudi pomembno simbolno vrednost. Prav Walmart je bilo eno izmed podjetij, ki jih je Jeff Bezos ob ustanovitvi Amazona podrobno študiral in precej praks njegovega direktorja tudi prevzel. Podjetji sedaj tudi neposredno tekmujeta. Walmart ima v skoraj dvajsetih državah več kot 10.000 trgovin, Amazon pa globalni doseg z 2,7 milijarde obiskovalcev vsak mesec. Pri tem se Walmart podaja tudi na trg spletne trgovine in dostave, medtem ko obratno ne velja. Amazonu fizične trgovine ne uspevajo in jih celo zapira.

Največje podjetje po borzni vrednosti pa ostaja Nvidia, ki je dvakrat večja od Amazona in štirikrat večja od Walmart, pa čeprav letno ustvari le okoli 140 milijard dolarjev prihodkov. Pomembna sta rast in dobiček.

20 komentarjev

WhiteAngel ::

Samo to je zgolj Amazon ZDA ali Amazon globalno? Walmart v Evropi namreč nima štacun.

gus5 ::

Tehnološki velikani so že več let največja podjetja na svetu, merjeno po tržni kapitalizaciji oziroma borzni vrednosti, sedaj pa je Amazon prehitel Walmart tudi po prometu.
Amazon in Walmart sta tehnološka velikana?

mtosev ::

Zanimivo. Veliko sreče amazonu.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: polde66 ()

Magic1 ::

mtosev je izjavil:

Sreče pri čem? Da bo edina trgovina na svetu? Malo pomisli, kakšne želje imaš.
Magic

polde66 ::

mtosev je izjavil:

Amazon je pa res ena poštena štacuna, ki si zasluži spoštovanje. In njeni izdelki seveda tudi.:))
polde

Jaz kupujem prek Amazona že od leta 2005 in do sedaj sem bil vedno zadovoljen z njimi. :D

twom ::

Jaz kupujem pa tam kjer je ceneje. Pa probam kupit kvaliteto.

Amazon ima res dobro podporo, v kolikor kupuješ robo direkt od njih. Samo imaš na miljone preprodajalcev sumljive robe, katero tudi Amazon prepošilja. Pa problem rasti Amazona je, da bo prevelik in bo lahko določal ceno, ker bo praktično brez konkurence. Definitivno si ne želiš, da bo največji trgovec še rastel!
Magic

deskstar ::

Na nemškem Amazonu sem že večkrat dobil ponaredke. Izgleda, da nekateri preprodajajo najslabše kitajske artikle, nekateri pa izdelujejo ponaredke z namenom prodaje.

starfotr ::

Magic1 je izjavil:

Amazon ima res dobro podporo, v kolikor kupuješ robo direkt od njih. Samo imaš na miljone preprodajalcev sumljive robe, katero tudi Amazon prepošilja. Pa problem rasti Amazona je, da bo prevelik in bo lahko določal ceno, ker bo praktično brez konkurence. Definitivno si ne želiš, da bo največji trgovec še rastel!

Potem pa pač ne kupuj pri njih, če ne želiš da postanejo še večja pošast.

Irbis ::

Jaz bom po 28 letih očitno nehal kupovati pri njih, ker po novem zahtevajo, da imaš WhatsApp za prijavo. Sem pač našel izdelek v drugi trgovini.

ZigaZiga ::

Po čem pa je Amazon še prehitel Walmart? Po višini (oziroma obratno, nižini) plač? Po nedostojnem ravnanju z zaposlenimi? Po izživljanju nad zaposlenimi? Po zlorabi zaposlenih?

Ales ::

Irbis je izjavil:

Jaz bom po 28 letih očitno nehal kupovati pri njih, ker po novem zahtevajo, da imaš WhatsApp za prijavo. Sem pač našel izdelek v drugi trgovini.

Sem se ravnokar prijavil v svoj Amazon račun, ni zahtevalo nič podobnega. Imam pa aktivirano 2FA avtentikacijo. Ampak to gre preko namenske aplikacije (ki je lahko odprtokodna, v mojem primeru uporabljam Aegis).

Pri meni je nekoč bil v uporabi le e-mail, potem sem pred časom dodal namenski 2FA. Do takrat je Amazon občasno zahteval potrditev prijave preko kode v e-mailu.

Morda je težava v tem, da imaš aktiviran kak drug način potrjevanja prijave oz. je povezano s tem, kako si se prvič registriral?

Irbis ::

Ales je izjavil:

Irbis je izjavil:

Sem se ravnokar prijavil v svoj Amazon račun, ni zahtevalo nič podobnega. Imam pa aktivirano 2FA avtentikacijo. Ampak to gre preko namenske aplikacije (ki je lahko odprtokodna, v mojem primeru uporabljam Aegis).

Pri meni je nekoč bil v uporabi le e-mail, potem sem pred časom dodal namenski 2FA. Do takrat je Amazon občasno zahteval potrditev prijave preko kode v e-mailu.

Morda je težava v tem, da imaš aktiviran kak drug način potrjevanja prijave oz. je povezano s tem, kako si se prvič registriral?

Običajno je zahtevalo potrditev s SMS-om. Zdaj pa pravi, da Slovenije za SMS-je več ne podpirajo in zahteva WhatsApp. Bi si nastavil avtentifikator, ampak ne morem več priti do tega. V nemškem Amazonu mi je to začelo težiti že pri osnovni prijavi, v ameriškem Amazonu sem celo še prijavljen, ampak ko si hočem nastaviti avtentifikator, hoče spet WhatsApp za potrditev prijave.

Jaz sem tudi rabil WhatsApp uporabiti ko sem se na novem telefonu prijavil v Amazonov app

Ales ::

OK, kot kaže zdaj za tiste, ki so imeli vneseno slovensko telefonsko, zahteva uporabo WhatsApp, namesto SMS... Ne vem, kaj bi sploh rekel na to. ;((

sbawe64 ::

WhatsApp je cenejši kot SMS, zato.
2020 is new 1984
Corona World order

O tem, da v sloveniji operaterji blokirajo potrditveni sms od Amazona, govorimo že dolgo časa. Avtentikator je rešitev. Ko enkrat nimaš več dostopa, moraš poklicat v Nemčijo (oziroma kjer si krejiral), da se dvojno potrjevanje začasno onemogoči.
Magic

starfotr ::

Slovenski operaterji nič ne blokirajo. Samo multinacionalne škrtice uporabljajo najcenejše možne sms ponudnike, zato ne pride do ustrezne dostave sporočil.

Uorabljaj nekega zanikrnega ponudnika emailov in povej koliko boš kaj dostavil.

Ashrack ::

Magic1 je izjavil:

O tem, da v sloveniji operaterji blokirajo potrditveni sms od Amazona, govorimo že dolgo časa. Avtentikator je rešitev. Ko enkrat nimaš več dostopa, moraš poklicat v Nemčijo (oziroma kjer si krejiral), da se dvojno potrjevanje začasno onemogoči.

Mi posljes link do te teme
....

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Rezultati
201521 (111) Ashrack
»

Applu in Amazonu se obetata rekordni četrtletji

Oddelek: Novice / Rezultati
55536 (4932) Mr.B
»

Za en Amazon danes dobite dva Walmarta

Oddelek: Novice / Ostale najave
4813218 (10810) Massacra
»

The Economist: Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu. Tron so zasedli podatki (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5622711 (20568) PrihajaNodi
»

NYT: Amazonov eksperiment, kako daleč lahko žene zaposlene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
6444071 (39195) gruntfürmich

Več podobnih tem