Slo-Tech - Letos bodo potekli nekateri Microsoftovi certifikati, ki se uporabljajo v Secure Boot za zagon računalnika. Ker je Secure Boot prispel leta 2011, bodo prvi certifikati s petnajstletno veljavnostjo sedaj potekli. Že lani smo pisali, da je Microsoft začel reševati ta problem. Sedaj so razkrili podrobnejši načrt.
Prvi certifikati bodo potekli junija, druga skupina pa oktobra. Nove certifikate je Microsoft izdal leta 2023 in jih večina računalnikov, ki so se prodajali po letu 2024, že vključuje. Nuno Costa iz Microsofta je pojasnil, da je rok veljavnosti pomemben, saj se kriptografski standardi sproti nadgrajujejo, zato je nujno, da se sčasoma zamenjajo tudi certifikati.
Četudi bi certifikat potekel, bo računalnik še vedno deloval, le varnost bo slabša. Prvo posodobitev so zato izdali že januarja (KB5074109 za Windows 11). Tudi nadaljnje posodobitve se bodo nameščale avtomatsko brez sodelovanja uporabnikov, ki jim ne bo treba storiti ničesar. Microsoft pri tem sodeluje tudi s sestavljavci računalnikov, ki bodo v nekaterih primerih izdali posodobljeni firmware.
Novice » Operacijski sistemi » Microsoft bo letos menjal certifikate na vaših starejših računalnikih
CyberPunk ::
Pa bo to sigurno šlo skozi gladko zgolj z MS Update, brez BIOS posodobitev? Pred tedni sem bral, da naj bi proizvajalci morali to posodobiti skozi BIOS in da ne bo šlo brez tega. Se je pa v teh mesecih že kar nabralo Eventov 1801 v Event Viewerju...
MrStein ::
Koliko vem, lahko (vsaj delno) Windows tudi to update.
Ali pa user sam.
Ali pa user sam.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
k4vz0024 ::
Imamo update izklopljena, ker polovico funkcij ne deluje pravilno ali pa sploh ne delujejo. Pod. Navodila za ročno namestitev certifikatov.
timrosu ::
timrosu ::
Pa bo to sigurno šlo skozi gladko zgolj z MS Update, brez BIOS posodobitev? Pred tedni sem bral, da naj bi proizvajalci morali to posodobiti skozi BIOS in da ne bo šlo brez tega. Se je pa v teh mesecih že kar nabralo Eventov 1801 v Event Viewerju...
Kakor ga microslop zadnje čase svira, se ne bi čudil če brickajo plate 3/4 folka.
LightBit ::
Ali lahko Linux uporabniki posodobijo certifikate?
Lahko izbrišeš original certifikate in si generiraš svojega. Tako sem jaz naredil na laptopu. Zdaj boota samo z mojih diskov (in usb ključa).
Samo potem moraš sam jedro zbuildad oz. podpisat.
Predvidevam da lahko najbrž tudi te MS jeve ročno dodaš. Mislim pojma nimam o tem ker imam izklopljeno in se nikoli nisem ukvarjal s tem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LightBit ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | AJPES pozabil podaljšati certifikatOddelek: Novice / Varnost | 11026 (5506) | sija |
| » | NLB ukinitev certifikatov ? (strani: 1 2 3 4 … 11 12 13 14 )Oddelek: Loža | 167221 (74230) | WizzardOfOZ |
| » | Acerjev šef vidno nenavdušen nad Microsoftovim pohodom v hardware (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Windows Mobile | 42436 (38849) | Icematxyz |
| » | Nam bosta UEFI varnostni zagon in Microsoft preprečila poganjanje alternativnih opera (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Varnost | 67438 (58501) | Icematxyz |
| » | Dobiček Microsofta nespremenjen, kupci čakajo na Windows 8Oddelek: Novice / Rezultati | 12041 (10314) | Icematxyz |