Forum » Pomoč in nasveti » Ob startu PC obvestilo...
Ob startu PC obvestilo...
WinXP ::
Spoštovani,en računalnik mi je pri vsakem zagonu kar odenkrat začel skoz težiti z napisom: "Your system may not be fully stable. Press F1 to RUN SETUP." Pritisnem F1 pa se odpre BIOS,nič ne spremenim v Biosu potem pa starta naprej... Kaj je to za ena težava oziroma vzrok?
U Sloveniji više ne živim,ali jezik u kome pričam još zaboravio nisam...
Wrong? No,no... Thats it... Pozz
Bizkit45 ::
bi si upal stavit, da te en usb device heca.
drugače pa update bios-a in pa mogoče menjava bios baterije (to se omenja po spletu).
drugače pa update bios-a in pa mogoče menjava bios baterije (to se omenja po spletu).
joez7 ::
Prvo menjat Cmos bat.
Če je več palčk rama? ali so identične? če jih je več kot 2 - zmanjšat frekvenco - povečat latenco.
Če je več palčk rama? ali so identične? če jih je več kot 2 - zmanjšat frekvenco - povečat latenco.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
edit: 2024/03/22 - tvoj bios v. rel. date
imaš že 5 novih verzij BIOSa. Verjetnost da odpravi napako je velika, je pa tudi verjetnost da brickaš, čeprav manjša :)
imaš že 5 novih verzij BIOSa. Verjetnost da odpravi napako je velika, je pa tudi verjetnost da brickaš, čeprav manjša :)
2 palčki Rama sta.(identične) Joj,jaz ne znam nič z latencami višat nižat in to... Bom zamenjal baterijo,pa tudi update Biosa bom naredil.Hvala.
Sej to z RAMi je legacy, tko kot folk k to predlaga :)
Če ti boota in dela vsaj 2 uri brskanja, filmi ali igrice, skoraj sigurno ni problem RAM.
Drugače pa, odstrani še vse USBje za začetek, ker kot sem dejal, velika verjetnost je, da ti javlja "nestabilnost" pri bootu ravno zaradi USB ključkov in podobno..
Če ti boota in dela vsaj 2 uri brskanja, filmi ali igrice, skoraj sigurno ni problem RAM.
Drugače pa, odstrani še vse USBje za začetek, ker kot sem dejal, velika verjetnost je, da ti javlja "nestabilnost" pri bootu ravno zaradi USB ključkov in podobno..
OK.
d4vid ::
A jaz to iz slike prav vidim, na USB so priklopljeni 4 diski, 2 tipkovnici, miška in 12 hubov?
No, vsaj veš kje imaš vso USB periferijo...
No, vsaj veš kje imaš vso USB periferijo...
Priklopljen je 1 SATA 3 in 1 SSD M.2 NVmE 4.0 disk,ne vem kako da izpisuje drugače.Pa tudi 2 tipkovnici NIMAM priklopljenih ampak 1,Hubov imam pa 3 priklopljena... Ne vem kaj to izpisuje...
Han ::
Kot že rečeno, menjaj CR2032 gumbek baterijo in posodobi UEFI (BIOS).
Če se bo težava ponavljala, menjaj napajalnik.
Če se bo težava ponavljala, menjaj napajalnik.
yayo ::
Priklopljen je 1 SATA 3 in 1 SSD M.2 NVmE 4.0 disk,ne vem kako da izpisuje drugače.Pa tudi 2 tipkovnici NIMAM priklopljenih ampak 1,Hubov imam pa 3 priklopljena... Ne vem kaj to izpisuje...
Kaj pa imaš na hubih? Zunanje hard diske? Imaš hube z zunanjim napajanjem ali brez? HDje, če jih imaš, z zunanjim napajanjem? Ker, če nimaš ločenega napajanja na hubih in na diskih potem je najbolje da si kak 1000W ali več napajalnik nabaviš. Leta nazaj sem sodelavcu, ki je tip norega znanstvenika in vse tehnične probleme rešuje na bizaren način, misleč, da je po nekem božjem defaultu pametnejši od vseh okoli sebe prodal pc s 750W Corsair napajalnikom. V par mesecih ga je skuril, ker je imel gor 6-8 zunanjih hard diskov, ko bi lahko imel dva interna z veliko shrambo. Ampak on je vse "preračunal".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: yayo ()
Nikonja ::
Kaj pa imaš na hubih? Zunanje hard diske? Imaš hube z zunanjim napajanjem ali brez? HDje, če jih imaš, z zunanjim napajanjem? Ker, če nimaš ločenega napajanja na hubih in na diskih potem je najbolje da si kak 1000W ali več napajalnik nabaviš. Leta nazaj sem sodelavcu, ki je tip norega znanstvenika in vse tehnične probleme rešuje na bizaren način, misleč, da je po nekem božjem defaultu pametnejši od vseh okoli sebe prodal pc s 750W Corsair napajalnikom. V par mesecih ga je skuril, ker je imel gor 6-8 zunanjih hard diskov, ko bi lahko imel dva interna z veliko shrambo. Ampak on je vse "preračunal".
Fak kolk bedarij je tukaj napisano:
1. 3.5" HDD tudi ne bo delal brez zunanjega napajanja ker na USB ne dobi dovolj elektrike, samo SSD in ta mali 2.5" HDD delajo brez zunanjega napajanja
2. Povprečan HDD porabi med 5-7W, ssd med 2-3W, in ne 100W kako si ti najbrž predstavljaš
3. 90% porabe v vsakem računalniku gre na CPU in GPU - sama matična vleče cca 40W, RAM cca 2-3W po palčki, venti tudi okrog 2-3W.
4. Tvom kolegi 100% niso bili diski problem, tudi če jih ima 15, ampak nekaj čist drugega.
Spoštovani,en računalnik mi je pri vsakem zagonu kar odenkrat začel skoz težiti z napisom: "Your system may not be fully stable. Press F1 to RUN SETUP." Pritisnem F1 pa se odpre BIOS,nič ne spremenim v Biosu potem pa starta naprej... Kaj je to za ena težava oziroma vzrok?
Prvo izklopi vse kar imaš uštekano v usb in resetiraj računalnik, če bo vse ok, potem uštekaj eno po eno zadevco v usb in vsakič resetiraj računalnik. Če je še vedno enak problem potem pa pejt v BIOS in ga resetiraj na "default" postavke in vidi če to pomaga. Če ne, potem pa updejtaj bios (to preporočam da vseeno narediš)
Če nič od tega ne pomaga potem pa odklopi dikse v ohišju enega po enega....
BIOS baterija tukaj ni problem, razen če je matična stara 10 let!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nikonja ()
Zamenjal sem BIOS CMOS BATERIJO in POSODOBIL BIOS na najnovejšo verzijo,ampak mi zdaj kaže tole z SLIKE,pa sem dal CPU FAN SPEED na disabled in zdaj starta normalno brez opozoril,vendar mi je dokler še nisem dal CPU FAN SPEED na DISABLED še kar izpisoval oziroma še kar izpisuje da sta priključeni 2 TIPKOVNICI pa nista,ampak je priključena 1,kaj mi bosta 2, in izpisuje še kar 9 HUBov namesto po novem 5 usb Hubov,ki jih imam priključene (4 USB 3.0 in 1 USB 2.0.) Na hubih imam priključene samo 3 usb ključe,1 WiFi adapter in 1 kabel za telefon. Nimam priključenih zunanjih (externih) diskov. Opozorilo: Po Updateu Biosa je izginil a XD.O.C.P. frekvenca za Ram,pa moraš izbrati ročno,jaz sem izbral 3200 Mhz ker je Ram z to frekvenco.
Vuli ::
čist normalno, bios nastavite so se pobrisale z zamenjavo baterije. sej ti lepo piše spodaj, press F1, naštimi kar maš za naštima, če ne pa samo save in quit.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Novi laptop NE ZAZNA V BIOSU DVD-RW,da lahko naložim NOVI WinOddelek: Pomoč in nasveti | 1214 (519) | pegasus |
| » | Nov laptop prvič uporabljam in ne morem instalirati windowsa - zahteva internet za pr (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 3790 (1930) | GenZNPC |
| » | Računalnik ne zazna prenosnega diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 4640 (3662) | Karen |
| » | Izkušnje z USB 3.0 podaljškiOddelek: Pomoč in nasveti | 3294 (2418) | Han |
| » | Kateri USB hub 3.0Oddelek: Kaj kupiti | 2167 (1692) | opeter |