Forum » Pomoč in nasveti » Gigabitna mrežna kartica in USB 3.0
Gigabitna mrežna kartica in USB 3.0
Tero ::
Pozdravljeni.
Hotel sem en starejši laptop (nekje letnik 2015), ki je brez monitorja in je priklopljen na TV preko HDMI, uporabljati kot router in nanj namestiti Linux. Pač imam svoje razloge, zakaj ne želim več uporabljati komercialnega Wi-Fi routerja ali tistega od ISP-ja. Obstoječi Wi-Fi router bi uporabljal samo še kot dostopno točko za Wi-Fi.
Doma imam optični internet s hitrostjo 1 Gbit. Ideja je bila, da ima ta “router-laptop” dve mrežni kartici: eno integrirano in eno prek USB. Za gigabit seveda potrebujemo USB 3.0 (kar ta starejši laptop ima).
Doma sem že imel gigabitno USB-C mrežno kartico. Ko sem jo priklopil na moj novejši laptop (letnik 2020), ki ima USB-C, mi je speedtest.net pokazal približno 940 Mbit, kar je OK. Ker pa starejši laptop nima USB-C priključka, sem doma našel USB-C → USB-A adapter. Zadeva je sicer delovala, dokler nisem naredil speedtesta, kjer sem razočarano ugotovil, da hitrost doseže samo okoli 350 Mbit.
To sem najprej testiral na novem laptopu (ne še na tistem, ki bi postal router). Nato sem, precej jezen, kupil še drugo gigabitno USB mrežno kartico, ki ima že USB-A priključek. Tudi tukaj sem razočarano ugotovil, da je rezultat enak – spet samo okoli 350 Mbit.
Nato sem vse teste ponovil še na starejšem laptopu, ki bi naj postal router. Rezultati so enaki: približno 350 Mbit prek USB mrežne kartice in okoli 940 Mbit prek integrirane mrežne kartice. Mimogrede: oba laptopa imata trenutno nameščen Windows 10.
Zakaj se to dogaja? USB 3.0 (ali 3.1) naj bi omogočal 5 Gbit – zakaj torej gigabitne USB mrežne kartice ne delujejo s polno hitrostjo? Ali imam zgolj smolo pri izbiri adapterjev?
Če kupim še eno USB 3.0 gigabitno mrežno kartico (z USB-A priključkom), kako sploh lahko vem, da bo ta delovala pravilno? Ima kdo kakšno idejo ali razlago? Ali naj se sprijaznim, da ta pristop pač ne bo deloval, in se vrnem k uporabi običajnega komercialnega routerja, ali pa bom v tem primeru omejen na približno 350 Mbit hitrosti?
Hotel sem en starejši laptop (nekje letnik 2015), ki je brez monitorja in je priklopljen na TV preko HDMI, uporabljati kot router in nanj namestiti Linux. Pač imam svoje razloge, zakaj ne želim več uporabljati komercialnega Wi-Fi routerja ali tistega od ISP-ja. Obstoječi Wi-Fi router bi uporabljal samo še kot dostopno točko za Wi-Fi.
Doma imam optični internet s hitrostjo 1 Gbit. Ideja je bila, da ima ta “router-laptop” dve mrežni kartici: eno integrirano in eno prek USB. Za gigabit seveda potrebujemo USB 3.0 (kar ta starejši laptop ima).
Doma sem že imel gigabitno USB-C mrežno kartico. Ko sem jo priklopil na moj novejši laptop (letnik 2020), ki ima USB-C, mi je speedtest.net pokazal približno 940 Mbit, kar je OK. Ker pa starejši laptop nima USB-C priključka, sem doma našel USB-C → USB-A adapter. Zadeva je sicer delovala, dokler nisem naredil speedtesta, kjer sem razočarano ugotovil, da hitrost doseže samo okoli 350 Mbit.
To sem najprej testiral na novem laptopu (ne še na tistem, ki bi postal router). Nato sem, precej jezen, kupil še drugo gigabitno USB mrežno kartico, ki ima že USB-A priključek. Tudi tukaj sem razočarano ugotovil, da je rezultat enak – spet samo okoli 350 Mbit.
Nato sem vse teste ponovil še na starejšem laptopu, ki bi naj postal router. Rezultati so enaki: približno 350 Mbit prek USB mrežne kartice in okoli 940 Mbit prek integrirane mrežne kartice. Mimogrede: oba laptopa imata trenutno nameščen Windows 10.
Zakaj se to dogaja? USB 3.0 (ali 3.1) naj bi omogočal 5 Gbit – zakaj torej gigabitne USB mrežne kartice ne delujejo s polno hitrostjo? Ali imam zgolj smolo pri izbiri adapterjev?
Če kupim še eno USB 3.0 gigabitno mrežno kartico (z USB-A priključkom), kako sploh lahko vem, da bo ta delovala pravilno? Ima kdo kakšno idejo ali razlago? Ali naj se sprijaznim, da ta pristop pač ne bo deloval, in se vrnem k uporabi običajnega komercialnega routerja, ali pa bom v tem primeru omejen na približno 350 Mbit hitrosti?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

iloveboobz ::
Pač imam svoje razloge, zakaj ne želim več uporabljati komercialnega Wi-Fi routerja ali tistega od ISP-ja. Obstoječi Wi-Fi router bi uporabljal samo še kot dostopno točko za Wi-Fi.
če imas kaksne ideoloske razloge, potem si ne kompliciraj zivljenja in kupi router, k ma openwrt podporo, pa bo zadeva delala kot mora in bo prosta vsega spyware-a in whatevr dobis na "komercianih" wifi routerjih..
smoki
Han ::
Če hitrosti ni možno povečati z boljšim/novejšim USB šoferjem (driver), se boš moral sprijaznit, da je 350 Mbps največ kar zmore star prenosnik prek USB.
Logična razlaga je, da so za kvazi USB 3.x uporabili ceneno čipovje, ki zmore le USB 2.0 hitrost.
Logična razlaga je, da so za kvazi USB 3.x uporabili ceneno čipovje, ki zmore le USB 2.0 hitrost.

https://www.bol.com/nl/nl/p/zyxel-t-56-...
preverjeno dobra openwrt podpora (sicer je mal bolečin to namestiti) in 2.5Gbit WAN/1xLAN za future proof.
10x bolje kot freinkenstein usb mrezna z neki napol zanič laptopom
preverjeno dobra openwrt podpora (sicer je mal bolečin to namestiti) in 2.5Gbit WAN/1xLAN za future proof.
10x bolje kot freinkenstein usb mrezna z neki napol zanič laptopom
smoki
Furbo ::
Kartica že podpira USB 3, tvoja stara jajca od prenosnika pač ne in komunicirata po USB 2 standardu.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Daniel ::
Problem je mogoče v CPUju, ki ne zmore takih hitrosti pri takšnem načinu priklopa (ali jih nasploh ne zmore, kar sem tudi že videl v praksi). Po neki logiki bi 2015 naprava sicer morala biti bolj zmogljiva. Opcija je tudi, da ti nagajajo gonilniki in ti vse skupaj deluje zgolj z USB 2.0, kar bi pojasnilo 350 Mbps. Obstaja nek programček, ki ti pokaže za posamezne naprave s kakšnimi hitrostmi komunicirajo z USB vodilom. Malo pobrskaj.
Drugače si pa ne kompliciraj življenja s takimi idejami. Ali OpenWRT ali pa kakšen Mikrotik, nimaš kaj zgrešiti.
Če so finance problem
https://www.getic.com/product/mikrotik-...
Če finance niso problem (na zalogi čez dober mesec)
Drugače si pa ne kompliciraj življenja s takimi idejami. Ali OpenWRT ali pa kakšen Mikrotik, nimaš kaj zgrešiti.
Če so finance problem
Če finance niso problem (na zalogi čez dober mesec)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
MrStein ::
Če nima USB3 potem ima USB 2.0 , ki omogoča teoretično 480 Mbps, v praksi pa kot si napisal.
Če ima laptop kaki ExpressCard slot, potem lahko s tem probaš.
Ali pa kaki drug hardver uporabiš. Namesto tega laptopa.
Lahko pa navedeš točen model laptopa, da vidimo, kaj ima.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
Klemen86 ::
Saj lahko tudi na laptop namesti OpenWRT :)
Drugače pa se strinjam, precej bolj estetsko je imeti router ali kakšen miniPC/SoC (+switch) kot laptop. Jaz imam npr. NanoPi R76S z OpenWRT.
Drugače pa se strinjam, precej bolj estetsko je imeti router ali kakšen miniPC/SoC (+switch) kot laptop. Jaz imam npr. NanoPi R76S z OpenWRT.
Niste sploh pogledali kaj sem napisal.. te teste sem opravil na novem (2020) HP laptopu na katerem je windows 10 preden sem sploh probaval na tem starem..... Ni mi jasno zakaj usb 3.0 gigabitna kartica (ki ima usb-a konektor) dela samo 350mbit ...
Aja pa zakaj hocem imeti pc kot router? Delam si nekaksen svoj lasten oblak, VPN server in se nekaj stvari... In nocem biti za NAT-om ker to prinasa svoje probleme. Ves ta hardware sem ze imel doma in sem ga pac mislil uporabit brez da kupujem kaj novega.
Aja pa zakaj hocem imeti pc kot router? Delam si nekaksen svoj lasten oblak, VPN server in se nekaj stvari... In nocem biti za NAT-om ker to prinasa svoje probleme. Ves ta hardware sem ze imel doma in sem ga pac mislil uporabit brez da kupujem kaj novega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tero ()

mogoče ni usb3.0... mogoče je kaksn pin zjahan.. mogoče laptop noče delat v usb3.0
diagnosticiraj v tej smeri.
diagnosticiraj v tej smeri.
smoki
Nevem... Težko bi bil zjahan na dveh različnih karticah in dveh različnih laptopih...
N75 ::
Testiral si z win10, preizkusi še z Linux, startaš kakšno live distribucijo z usb ključa
Kaj ti na Linux-u izpiše ?
lsusb
lsusb -t
Kaj ti na Linux-u izpiše ?
lsusb
lsusb -t
Zgodovina sprememb…
- spremenil: N75 ()
Če nima USB3 potem ima USB 2.0....
Ups, "ima" sem prebral kot "nima".
Motiti se je človeško.

Grimnir3 ::
2.5Gbps mrežna na usb3 zmore 2.35Gbps na povprečnem 5 let starem laptopu in cpu niti trzne ne.
Tako da imaš zanič usb mrežno ali pa težave z gonilniki.
P.S. Katero usb mrežno imaš?
Tako da imaš zanič usb mrežno ali pa težave z gonilniki.
P.S. Katero usb mrežno imaš?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Razen omenjenih:
- hardverska napaka (vtičnica,kontakt)
- softverska (težave z gonilniki)
Je najbolj verjetna banalna razlaga: naprava je v resnici USB 2.0 oziroma ne podpira prenosov 5Gbps
To je sploh pred leti bilo pogosto. Napravi na škatlo napišejo USB3, ker "deluje z USB3 vtičnicami", a od "pravega" USB3 ima bore malo.
Možnosti imaš:
- kupi "pravo" USB3.0 mrežno. Natančno preveri specifikacije, pa skoraj obvezno kaki test prebrati, ali vsaj komentar drugih uporabnikov/kupcev.
- obstoječo hitro mrežno z USB-C priklopi preko adapterja na USB-A vtičnico (kot tale ali tale)
- hardverska napaka (vtičnica,kontakt)
- softverska (težave z gonilniki)
Je najbolj verjetna banalna razlaga: naprava je v resnici USB 2.0 oziroma ne podpira prenosov 5Gbps
To je sploh pred leti bilo pogosto. Napravi na škatlo napišejo USB3, ker "deluje z USB3 vtičnicami", a od "pravega" USB3 ima bore malo.
Možnosti imaš:
- kupi "pravo" USB3.0 mrežno. Natančno preveri specifikacije, pa skoraj obvezno kaki test prebrati, ali vsaj komentar drugih uporabnikov/kupcev.
- obstoječo hitro mrežno z USB-C priklopi preko adapterja na USB-A vtičnico (kot tale ali tale)
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
N75 ::
Mogoče tisti adapter ni usb 3.0 ampak 2.0 ,prav tako lahko nova mrežna ni usb 3.0 .
usb 2.0 je črne ali bele barve
Usb 3.0 je modre barve in ima več pinov
Poglej oba prenosnika, ta nova mrežna in tudi tale adapter.
usb 2.0 je črne ali bele barve
Usb 3.0 je modre barve in ima več pinov
Poglej oba prenosnika, ta nova mrežna in tudi tale adapter.
bm1973 ::
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Kateri wifi router za 100Mbps (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 36090 (28960) | mevden |
| » | Prihaja USB 3.2 in zmeda s poimenovanjiOddelek: Novice / Matične plošče | 10461 (7463) | Lonsarg |
| » | Preslaba mrežna karticaOddelek: Omrežja in internet | 2169 (1853) | Mavrik |
| » | Prvi trdi disk z USB 3.0 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Diski | 9255 (7508) | MrStein |
| » | Fire-wire vs. USB?!?Oddelek: Strojna oprema | 4229 (4066) | Vikking |