» »

Nov laptop prvič uporabljam in ne morem instalirati windowsa - zahteva internet za prvo uporabo - kaj narediti

Nov laptop prvič uporabljam in ne morem instalirati windowsa - zahteva internet za prvo uporabo - kaj narediti

«
1
2

WinXP ::

Pozdravljeni,
danes sem kupil nov prenosnik (laptop) in ker je to zame prvič (ker sem do sedaj uporabljal samo desktope - namizne računalnike) sem naletel na to, da ne morem instalirati windowsa gor v navodilih pa ki jih prilagam na sliki, piše da je za prvo uporabo treba imeti internet! vendar piše samo za wifi in za lan, kar pa jaz nimam, imam mobilni internet prek telefona, ki ga povežem z računalnikom, vendar se povezati na mobilni internet verjetno ne bo mogel, saj se on uporablja v že instaliranem windowsu. kaj naj storim? prosim poglejte vse 4 slike natačno s kratkimi navodili, ki jih prilagam, preden odgovorite! prosim za pomoč, ker kaj takega še nisem doživel, na desktopu.

kako sploh pridem v bios - s katero tipko - mora biti ta opcija na laptopu kot na desktopu...
ko prižgem prenosnik samo ta shell išče nekaj za vpisati ne vem kaj je to. pa prosim da se osredotočite na to temo, ne da pišete nekaj drugega tralalala. hvala.
 slika 1 - kaj se izpiŠe ko priŽgem laptop

slika 1 - kaj se izpiŠe ko priŽgem laptop

kaj se izpiŠe ko priŽgem laptop - povečano

kaj se izpiŠe ko priŽgem laptop - povečano

kratka navodila za uporabo 1

kratka navodila za uporabo 1

kratka navodila za uporabo - par besed 2

kratka navodila za uporabo - par besed 2

• polepsal: kuglvinkl ()

m0LN4r ::

Acer BIOS je ponavadi F2
Boot Menu pa F11 al F12

Pol pa bootas z USBja ki si ga naredil z Media Creation Tool
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

floyd1 ::

Zelo na kratko:

- Vstop v BIOS: Vklopiš računalnik in takoj začneš pritiskati F2, dokler ne zagledaš BIOS-a (tako pravijo na netu za Acerje).

- nastaviš v BIOS (boot) USB ključek kot prvi boot disk

- na stacionarnem računalniku potegneš dol RUFUS, z njim narediš bootable USB z WIN instalacijo, skopirano iz neta:

1. Iz neta potegneš dol RUFUS in Win11 ISO file.
2. Vstaviš kluček v USB in zaženeš RUFUS
3. Izbereš Windows 11 ISO datoteko in izbereš USB drive pod "Device".
4. Zaženeš s Start in počakaš da konča.

- vstaviš ključek v laptopa, restartaš in instalacija bi se morala zagnati

dt711 ::

Kdo pa še uporablja Windows. MX linux si naloži.

Roader_ ::

Glede na navodila, ki si jih dobil, bo tudi hotspot na telefonu okey opcija za nastavitev preko wifi.

_Denny_ ::

Pa ne samo to...stvar je prenosnik, torej jo dvigneš in neseš do družinskega člana, kolega ali koga drugega z ethernetom ali wifijem...v najslabšem primeru v kak bife ali pa knjižnico. Internet najdeš praktično povsod...še moja vukojebina od kraja ima v "centru" že več kot 10 let free wifi.

25 let nazaj smo eni kot osnovnošolski mulci nosili 15kg kište naokoli...sošolec mi je celo večkrat na servis pripeljal njegovega z APN6 in bratom, ki ga je zadaj držal v rokah. V 2025 zgleda kaj takega s pod 3kg laptopi ni možno...
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

bm1973 ::

V RUFUSu izklopiš vse annoying Win 11 sranje...

toro69 ::

Uveljavljaj garancijo, ker nikjer v navodilih ne piše da je internet pogoj za uporabo izdelka.

Furbo ::

Imaš prenosnik, daj ga pod pajsko in se spravi v prvi bife z wifijem.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Netrunner ::

toro69 je izjavil:

Uveljavljaj garancijo, ker nikjer v navodilih ne piše da je internet pogoj za uporabo izdelka.

:) Nevem če je @OP omenil ali je je z nakupom računalnika že dobil Windowse ali jih je kupil ločeno. Kaj windowsi pridejo preinstalled na računalnikih kjer je licenca poleg ali jih moraš sam namstiti? Kakorkoli, tudi splošnih pogojev od Windowsov nimaš preden jih kupiš... kaj če se ne strinjaš ti vrnejo denar kjer si kupil?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Han ::

Če narediš zagonski USB ključ z RUFUS* (prej seveda preneseš ISO z M$ spletne povezave), lahko v zadnjem koraku (dodatno okno se pojavi po kliku na ZAČNI) za Polkna 11 izbereš postavke, ki ne forsirajo internetne povezave. Ko so Polkna skoraj nameščena, klikneš na tekst, da nimaš interneta in namestitev se bo normalno zaključila...

* kljukica pri "Odstranjevanje zahteve za Microsoftov spletni račun"
* kljukica pri "Onemogoči zbiranje podatkov (Preskoči vprašanja o zasebnosti)"

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

Pri novih buildih to vec ne deluje.
Od 24H2 W10PRo Shift+10 oobe\bypassnro
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Še vedno DELUJE, testirano prejšnji mesec na 24H2.

Eh,takole: Pritiskal sem F2 tipko in uspel po vaši zaslugi nasvetov PRITI V BIOS in na F12 BOOT MENU.Uefi Shell sem dal z 1. na ZADNJE MESTO in zdaj ne prikazuje prvotnih slik,ki sem jih dal zgoraj v prvem postu. Pokaže se LOGO ACER,Windows začne startati,vendar se ustavi,ker pravi da ni diska v sistemu in da mu pokažem neki driver. Pa sem probal z Ventoy USB ključem,kjer kup iso datotek gor,imam Aomei Partitin Assistant in EaseUs Disk Manager da bi NAJPREJ KREIRAL PARTICIJO preden naložim Windows na SSD M.2 NvmE laptopovem disku,pa ne gre... Prilagam slike. Bom probal še z Rufusem - dati na Rufus SAMO Aomei ali EaseUs Partition Manger,pa da vidimo kaj bo...
 BIOS - Je treba IZLOPITI SECURE BOOT? Ne morem z puščicami na ipkovnici do njega

BIOS - Je treba IZLOPITI SECURE BOOT? Ne morem z puščicami na ipkovnici do njega

Ob installu Windowsa IŠČE NEKI DRIVER - Disk NEZAZNAN - Kreirati z Rufusem PARTICIJO pred installom Windowsa

Ob installu Windowsa IŠČE NEKI DRIVER - Disk NEZAZNAN - Kreirati z Rufusem PARTICIJO pred installom Windowsa

Prilagam 2 sliki.Prosim poglejte.
U Sloveniji više ne živim,ali jezik u kome pričam još zaboravio nisam...
Wrong? No,no... Thats it... Pozz

yayo ::

uporabi drugi usb ključek. kakega starejšega, magari usb2, pa tam ne več od 8-16 gb. FAT32

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yayo ()

mtosev ::

Ključ naredi z media creation toolom.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Postopaj tako kot sem napisal...

UEFI in SECURE BOOT morata biti vklopljena.

bm1973 ::

Če je ključek 32GB ali več, znaš imeti probleme...

toro69 ::

WinXP je izjavil:

Eh,takole: Pritiskal sem F2 tipko in uspel po vaši zaslugi nasvetov PRITI V BIOS in na F12 BOOT MENU.Uefi Shell sem dal z 1. na ZADNJE MESTO in zdaj ne prikazuje prvotnih slik,ki sem jih dal zgoraj v prvem postu. Pokaže se LOGO ACER,Windows začne startati,vendar se ustavi,ker pravi da ni diska v sistemu in da mu pokažem neki driver. Pa sem probal z Ventoy USB ključem,kjer kup iso datotek gor,imam Aomei Partitin Assistant in EaseUs Disk Manager da bi NAJPREJ KREIRAL PARTICIJO preden naložim Windows na SSD M.2 NvmE laptopovem disku,pa ne gre... Prilagam slike. Bom probal še z Rufusem - dati na Rufus SAMO Aomei ali EaseUs Partition Manger,pa da vidimo kaj bo...

Bojim se, da si s tvojim XPerimentiranjem pravkar izgubil garancijo. Vse kar "šariš" po tvojem prenosniku se logira na MB in to na servisu vidijo :)

Runner71 ::

toro69 je izjavil:

WinXP je izjavil:

Bojim se, da si s tvojim XPerimentiranjem pravkar izgubil garancijo. Vse kar "šariš" po tvojem prenosniku se logira na MB in to na servisu vidijo :)

Tako se pa že dolgo nisem nasmejal...hvala

Dal sem z 32 GB USB ključa na stari USB ključ ki je velik 8 GB AOMEI Partition Assistant (Manager) za upravljanje z diski PRED naložitvijo sistema (Windowsa).Zapekel sem ga z Rufusom. Sedaj ga zazna, ampak problem je v tem, da v Biosu pod "Information" POKAŽE da je v laptopu SSD DISK ki se imenuje Micron 2450 pod "BOOT" opcijo pa ga NE pokaže,da ga dam na 2. ali 3.mesto IN KREIRAM PARTICIJO pred naložitvijo sistema. Zato mi tudi ob nalaganju pokaže da ni diska in pravi :izberi,a nimam kaj izbrati,če v Biosu pod "BOOT" ni zaznan. Če ključ naredim z Media Creation Toolom pa mi ponudi instalacijo Win 11 z interneta.(na disk ki ni zaznan). Kaj naj naredim - to prvič vidim da SSD NvMe disk ni zaznan pod "Boot" v Biosu. še pokvarjeni stari se izpišejo,ne pa nov...
UEFI in SECURE BOOT STA VKLOPLJENA. (itak pa ne morem z puščicami do njiju).
 1 - "INFORMATION" - ZAZNAN SSD DISK IN IME DISKA

1 - "INFORMATION" - ZAZNAN SSD DISK IN IME DISKA

2 - BOOT" (BIOS) SSD NI ZAZNAN zato ne morem naložiti Windowsa - KAJ NAJ SPREMENIM,DA SE PRIKAŽE v "BOOT"

2 - BOOT" (BIOS) SSD NI ZAZNAN zato ne morem naložiti Windowsa - KAJ NAJ SPREMENIM,DA SE PRIKAŽE v "BOOT"

3 - "ADVANCED"

3 - "ADVANCED"

4 - "SECURITY" - MENJANJE SECURE BOOT NASTAVITEV

4 - "SECURITY" - MENJANJE SECURE BOOT NASTAVITEV

Prosim poglejte slike. Kaj bi se v Biosu dalo spremeniti?

Vuli ::

WinXP je izjavil:

Pozdravljeni,
danes sem kupil nov prenosnik (laptop) in ker je to zame PRVIČ (ker sem do sedaj uporabljal samo desktope - namizne računalnike) sem naletel na to,da ne morem instalirati Windowsa gor v NAVODILIH pa ki jih PRILAGAM NA SLIKI,piše da je za prvo uporabo treba imeti INTERNET ! Vendar piše samo za WiFi in za LAN,kar pa jaz nimam,imam mobilni internet prek telefona,ki ga povežem z računalnikom,vendar se povezati na mobilni internet verjetno ne bo mogel,saj se on uporablja v že instaliranem Windowsu. Kaj naj storim? Prosim poglejte VSE 4 SLIKE natačno z kratkimi navodili,ki jih prilagam,preden odgovorite !! Prosim za pomoč,ker kaj takega še nisem doživel,na desktopu.

Kako sploh pridem v BIOS - s katero tipko - mora biti ta opcija na laptopu kot na desktopu...
Ko prižgem prenosnik samo ta shell išče nekaj za vpisati ne vem kaj je to. Pa prosim da se OSREDOTOČITE NA TO TEMO,ne da pišete nekaj drugega tralalala. Hvala.
 SLIKA 1 - KAJ SE IZPIŠE KO PRIŽGEM LAPTOP

SLIKA 1 - KAJ SE IZPIŠE KO PRIŽGEM LAPTOP

KAJ SE IZPIŠE KO PRIŽGEM LAPTOP - POVEČANO

KAJ SE IZPIŠE KO PRIŽGEM LAPTOP - POVEČANO

KRATKA NAVODILA ZA UPORABO 1

KRATKA NAVODILA ZA UPORABO 1

KRATKA NAVODILA ZA UPORABO - par besed 2

KRATKA NAVODILA ZA UPORABO - par besed 2

si poskusil napisat fs0 v efi shellu? 1.slika..

editL: pozabi, to je kot nek dos, verjetno je prenosnik brez sistema.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Vuli ()

WinXP je izjavil:

Ni problem niti kljuc niti image.
Po vrsti. Rabis bos Bootable USB, najenostavnejse je Media Creation Tool.
Diska ti ne prepozna, ker Image od Microsofta nima dolocenih Driverjev.
Jaz se vec ne spomnim na pamet keri je pri Acerju, ampak bos moral od acerja potegniti kr nekaj driverjev in jih med instalacijo loadati iz Folderjev, dokler ti ne prepozna diska.
V bistvu najlazje, ce kr skopiras mape na Root od Kljucka z Windowsi.
Trade Republic 38MVDVXM

Na prvo zogo Probaj IRST al Optane al kva se je za tvoj model na voljo:

Good Luck an have fun pri sprobavanju. Lahk da ti po nalaganju se marsikaj drugega ne bo delalo, ce je kak chipset, ki ga windows ni pozegnal. Mogoce bos se rabil kako USB Misko pa tipkovnico pa driver za Wifi, ce je kak WIFI 7 specialty, ki z genericnim driverjem sprve ne bo delal.

Najlazje bo, ce uporabis USB - LAN Adapter (se nisem imel modela, kjer vsaj to ne dela plug and play) pri koraku, ko si ze tako dalec da izbiras jezik ipd. ter pustis da Windows v ozadju nalozi driverje preko Update servica. Traja maybe 10-15 minut.

Han je izjavil:

Postopaj tako kot sem napisal...

UEFI in SECURE BOOT morata biti vklopljena.

Tako. WinXP to ne rabis nic dregat.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Ajd na prvo zogo bi rekel, da to to kaj rabis:

Pa ce si ze pri spoznavanju, posodobi si po tistem Bios:
Trade Republic 38MVDVXM

Ta tip ima isti nov laptop in isto težavo,kjer se mu ne prikaže (no driver) pri instaliranju Windowsa, pa ima na Ventoyu NE VEM KATERE DRIVERJE - KJE NA SPLETU JIH JE DOBIL,da potem klikne in se mu prikažejo v mapi? Kje na linku bi jaz dobil te driverje za SSD NVmE disk ? Ne vem pa tudi če se njemu v Biosu pod "BOOT" prikaže disk.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: WinXP ()

Na Acerjevi spletni strani, sem ti zgoraj objavil slike iz portala za tvoj model.
Trade Republic 38MVDVXM

sbawe64 ::

Tako gre med instalacijo brez neta (win 11 24h2)
https://slo-tech.com/novice/t840197/p84...

OOBE/BYPASSNRO ne dela (več) na 23H2 in novejši.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Ce pa ni sposoben iti na spletno stran od acerja in slediti napisanemu zgoraj.
Tak dalec se ni prisel
Trade Republic 38MVDVXM

kixs ::

sbawe64 je izjavil:

Tako gre med instalacijo brez neta (win 11 24h2)
https://slo-tech.com/novice/t840197/p84...

OOBE/BYPASSNRO ne dela (več) na 23H2 in novejši.

Ne trolaj! Uporabis Rufus za izdelavo namestitve na USB kljucek in obkljukas nepotrebne stvari. Testirano dela tudi na 24H2.

Velikost USB kljucka pa tudi nikoli ni bila tezava. Ze vsaj 6 let uporabljam 64GB.

Sem sposoben,to je potem tukaj na Acerjevi spletni strani https://www.acer.com/us-en/support/prod... samo tukaj so večinoma samo driverji za Audio pa Bluetooth pa podobno,no jaz sem snel vse kar je gor,ampak a potem zapečem vse to z Ventoyem ali Rufusem ali Media Creation Tool?
Aha kixs praviš da z Rufusem zapečem,samo on bo kot Ventoy iskal kot ISO datoteko ne direkt mape - a se ne bi dalo da samo skopiram vse mape na USB ključ?

Zimonem ::

DOKLER SE BOŠ DRL , SI SAM POMAGAJ.

Saj se ne derem,ampak pišem in sprašujem še malo več o podrobnostih,kaj je s tabo Zimonem? Da bom izvedel pravilno,ni to desktop,jaz to PRVIČ uporabljam laptop.

sbawe64 ::

WinXP
Če imaš na usb ključku že Ventoy, potem vzemi drug ključ (prazen), drugače bo Rufus pobrisal vsebino na njem.

kixs
Jabolka in kombajni, OP-u kot vidimo vsi vaši nasveti predstavljajo veliko težav.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Nevem kako naj se bolj enostavno napisem:

1. Naredi Bootable stick, zaradi mene kakor hoces, rufus, mct itn.

2. Skopiraj mapo z gonilniki iz .zipa enostavno na ta kljuc. Windowse to ne bo nic motilo.

3.
1 in 2 sta vrstni red.
Trade Republic 38MVDVXM

To ja,razumem,ampak Rufus hoče ISO DATOTEKO da jo kreiram iz map.Ne morem kar tako povleči na USB ključ map...
 Slika RUFUSA,ki zahteva ISO datoteko - ne moreš kar povleči map

Slika RUFUSA,ki zahteva ISO datoteko - ne moreš kar povleči map

Zgodovina sprememb…

• spremenil: WinXP ()

Sveta marija oprosti.

Ja .iso od windowsa, ki ga verjetno imas.

Po tistem ko rufus spakira stvari na stick pa

Potem ta kljuc odpri v explorerju pa skopiraj gor to jebeno mapo od acerja zraven ostalega sranja.

Ce ti ni jasn rufus, zakaj ne naredis bootable z media creation toolom.
Trade Republic 38MVDVXM

Dobro,dobro.

kixs ::

Zakaj hoces neki Partition program nalozit na USB?

Vse kar rabis je Windows11 ISO, ki ga dobis na MS strani. Ko ti RUFUS naredi USB instalacijo. Pa skopiraj na USB se driverje.

Zimonem ::

Jenejte pomagat človeku nalagati operacijski sistem. Naj da nekomu za six pack pa je. Ker tole tudi če mi rata bo katastrofa.

Bo že nekako. Če pa SLUČAJNO ne bi šlo,kakor je napisano,bom odnesel kolegi na servis pa bo zrihtal.

Očitno moraš na ključek razpakirat še IRST (Utility) 2023 šoferje z Acer spletne strani, da bo zaznalo SSD.

Uspel sem naloziti Windows z vaso pomocjo in zdaj v Biosu pise pod Boot za disk Windows Boot Manager.Zdaj moram urediti se za zvok in Bluetooth,naso tipkovnico ipd. Hvala vsem za pomoc z nasveti!

Malo me je sram vprasati,ampak vse drajverje - gonilnike - sem uspel posodobiti,le za BLUETOOTH ne morem najti ustreznega gonilnika,za novi laptop ki sem ga kupil vceraj Acer Aspire A315-59 ,snel sem ga z uradne spletne strani
https://www.acer.com/si-en/support/prod... vendar ko hocem instalirati drajver v Device Managerju pravi da ze imam najnovejsega. Morebiti nisem snel pravega,a bi mi kdo prosim dal DIREKTNI LINK,lahko tudi z neuradne spletne strani samo da bo delal.Prilagam sliko da vidite kako zgleda v Device Managerju ... poglejte sliko prosim preden odgovorite,pa hvala vnaprej se za to majckeno, a meni pomembno pomoc.
 SLIKA za Bluetooth iz Device Managerja

SLIKA za Bluetooth iz Device Managerja

Prenesi vse 4 MTK šoferje za Bluetooth, vsakega razpakiraj v svojo mapo, v Upravitelju naprav (Device Manager) klikni na Lastnosti (Properties), zavihek "Driver" in posodobi gonilnik (Update Driver) - Browse my computer for drivers...

Uspelo je,hvala. ;)

pegasus ::

Po tej odisejadi še kdo trdi, da so winsi simpl in user-friendly?

socialec ::

So, brez skrbi, izjeme le potrjujejo pravilo.

mtosev ::

pegasus je izjavil:

Jaz sem na Windowsih od leta 1997 pa nekih težav z njimi nimam. Drugim pa tudi pomagam pri kompih.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

d4vid ::

pegasus je izjavil:

Poglej malo ostale teme OPja, boš spoznal, da mu ne dela težav samo Windows. In tukaj je dokaj hitro rešil.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ryzen 4600G in BSOD (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
1014056 (1742) Bye
»

Z 1.mesta mi da DVD-RW kar samodejno na 2. mesto v UEFI Biosu in NE SHRANI NASTAVITVE

Oddelek: Strojna oprema
141497 (1032) broken/link
»

Ob vklopu novega SSD M.2 diska PC noče delati z SATA 3 novim diskom - Problem verjetn

241217 (832) polde66
»

UEFI in LEGACY BIOS na novi matični plošči

221656 (1358) m3k

Windows 11 se ob bootu z DVD Dual Layer (8,5GB) NOČE ZAGNATI Windows Explorer pa ga 1

Oddelek: Operacijski sistemi
312688 (2339) WinXP

Več podobnih tem