Slo-Tech - Analitiki iz Counterpointa ugotavljajo, da so se pomnilnika v prvem letošnjem četrtletju že skorajda podvojile. V primerjavi z minulim četrtletjem, torej ne z enakim obdobjem lani, so višje za 80 do 90 odstotkov. Podobno velja za flash. Čipi za DRAM, NAND in HBM so najdražji v zgodovini, če primerjamo enakovrstne čipe, ne pomnilnika izpred desetletij, ki ga je bilo seveda manj.
Trenutno stane 64 GB strežniškega pomnilnika RDIMM neverjetnih 900 dolarjev, pričakujejo pa še nadaljnje poviševanje cen, ki bodo kmalu presegle tisočaka. Že v minulem četrtletju so bruto marže na DRAM-u dosegle 60 odstotkov, s čimer so prvikrat prehitele marže pri načeloma dražjem in bolj zaželenem (za prodajalce) HBM. Čipi NAND se dražijo nekoliko zmerneje, v tem četrtletju bodo le polovico dražji kot v prejšnjem.
Povpraševanje je običajno največje v zadnjem četrtletju, a cene so sedaj najbolj zrasle po tem obdobju. Tudi LPDDR4x in LPDDR5x se dražita, saj sta bila doslej namenjena prenosnikom, sedaj pa Nvidia vgrajuje tudi v svoje izdelke.
Dolgoročno analitiki napovedujejo, da bodo cene letos še rasle in proti koncu leta dosegle vrhe, nato pa naj bi na visokih ravneh vztrajale do leta 2028. A vemo, kako je z napovedmi.
Novice » Pomnilnik » Cene pomnilnika so se spet podvojile
Jarno ::
A še kakšni pristojni regulatorji obstajajo ali pa bodisi niso pristojni bodisi pa slepi ali zlobirano podkupjeni...
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!

mtosev ::
Škoda, da so cene ramov toliko ponorele.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
LeQuack ::
Poslovite se od PC gaminga in PC industrije nasploh. Bilo je dobro dokler je trajalo.
Quack !
MajorM ::
Nore cene! Sam glasujem z denarnico in se zadržujem od nakupa računalniške opreme.
Upam da zaradi te norije (A.I.) ne bo prišlo do globalnega kolapsa gospodarstva... Če pa že pa, da končno postavimo ta podjetja/gigante malce pod giljotino.
Upam da zaradi te norije (A.I.) ne bo prišlo do globalnega kolapsa gospodarstva... Če pa že pa, da končno postavimo ta podjetja/gigante malce pod giljotino.
Ganon ::
Živimo v najslabšem tehnološkem obdobju v zgodovini. Običajen potrošnik, ki predstavlja večino, ni več pomemben, korporacijam so pomembne korporacije. Z računa na račun, si pretakajo stotine milijard. Naj se jim na eni točki vse zruši.
karafeka ::
Živimo v najslabšem tehnološkem obdobju v zgodovini. Običajen potrošnik, ki predstavlja večino, ni več pomemben, korporacijam so pomembne korporacije. Z računa na račun, si pretakajo stotine milijard. Naj se jim na eni točki vse zruši.
Zamenjaj korporacije z kraljevinami, pa boste takoj videli kje smo. Še huje pa je, da so zadaj za kooperacijami ultra bogati posamezniki. To je ko si peščica nabere preveč bogastva in lahko diligirajo karkoli in kogarkoli hočejo. Poleg tega pa imajo ti posamezniki tudi popolni nadzor nad informacijami.
Cene grejo v nebo (računalnike tako vsi uporabljajo in to se bo poznalo na vseh storitvah in artiklih), raja je pa zaradi tega vse bolj revna. Včasih so še države skrbele za neko raven poštenosti, ampak so že dolgo sužnje kapitala.
tikitoki ::
DDR4 uporablja starejše fabe? Ta se verjetno ne bi smel tako dražiti ali kako...
Sanjač. Sicer pa ni vse svetlo v AI balončku. Bomo videli kako dolgo bo trajal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Ne pozabiti, zmeraj bo samo še slabše. Če mislite da slabše ne more biti, počakaš nekaj mesecev in vidiš da je lahko.
Quack !
mrTwelveTrees ::
Sej bo enkrat tega konec, ko bo balonček počil pa se bo ram pa grafične prodajale za drobiž.
PluribusUnum ::
Na splošno: Proizvajalec naj dviguje cene sorazmerno z apetiti, izločit trgovca iz te enačbe, dva razloga za to dejanje: 1. že omenjen apetit po destabilizaciji kot norma, 2. denar ostane pri ozkem grlu, se pravi pospešeno prilagajanje trgu.
mrTwelveTrees je izjavil:
Sej bo enkrat tega konec, ko bo balonček počil pa se bo ram pa grafične prodajale za drobiž.
To je bilo včasih, ampak zdaj smo v obdobju ko baloni ne pokajo več, samo večji postajajo.
Quack !
tiborrr ::
Jaz imam en Dual Epyc 9775 node prazen, ker nimam rama. Računal sem okoli 6.000 EUR za 768GB, trenutna cena pa je bližje 25-30.000 EUR.
To je za resno delo - numerične analize (CFD), ne pa za AI slop in videe mačkov, ki igrajo fuzbal.
https://geizhals.eu/?cat=ramddr3&xf=750...
To je za resno delo - numerične analize (CFD), ne pa za AI slop in videe mačkov, ki igrajo fuzbal.
https://geizhals.eu/?cat=ramddr3&xf=750...
Don't test the captain's validity or his vulnerability!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tiborrr ()
besame ::
mrTwelveTrees je izjavil:
To je bilo včasih, ampak zdaj smo v obdobju ko baloni ne pokajo več, samo večji postajajo.
Večji balonček bo le bolj počil. Potem bomo spet reševali big tech gigante in banke iz proračuna.
karafeka ::
Točno ja. Nategnjeni bomo (spet...) najprej od spredaj s temi nenormalnimi cenami, potem pa še od zadaj, ko jih bo potrebno reševat. Kot da ni bilo dovolj takrat s temi bankami, da se lahko zdaj razni brodnjaki šopirijo.
Meiniken2 ::
Kupujte rabljeno in igrajte indie igre, ki niso tako zahtevne.
Cene bojo eventuelno padle, le trajalo bo.
kopriwa ::
Meni je zanimivo, da se ne pojavi novi proizvajalec ki bi pokril bolj "budget" tržni delež, morda tudi z malo starejšo litografijo.
Jaz bom s kakršnimkoli nakupom definitivno počakal, teh blaznih cen ne bom podprl.
Jaz bom s kakršnimkoli nakupom definitivno počakal, teh blaznih cen ne bom podprl.
pegasus ::
Valda da se pojavi ... samo kitajci imajo 3 v paci in vsi sestavljalci dram palčk se že pogovarjajo z njimi.
Ganon ::
Sem gledal video od Gamers Nexus in zasledil zanimiva citata Huanga:
"If we delivered a bad quarter, it is evidence there's an AI bubble. If we delivered a great quarter, we are fueling the AI bubble," Huang said at the Thursday meeting, which Business Insider has listened to.
"If we delivered a bad quarter, if we're off by just a hair, if it just looked a little bit creaky, the whole world would've fallen apart," Huang said. "There's no question about that, OK? You should've seen some of the memes that are on the internet. Have you guys seen some of them? We're basically holding the planet together -- and it's not untrue."
besame ::
Se strinjam. Sem obdržal stare računalnike in nanje namestil linux, ki je znatno odzivnejši od Windows spywara. V dual boot pa imam še Windows 7 (updati še vedno delujejo) za stare igre.
d4vid ::
Odprem marketplace, in v bližini en prodaja DDR4 2x32GB za 450€. Rabljeno.
Pa ravno sedaj, ko moj stacionarc z i5 7400 in 8GB že malo joka pri določenih opravilih.
Očitno bom idejo o nakupu rama opustil, če in ko cene padejo, pa bo treba v nakup novega računalnika...
pixelzgaming ::
Pa ravno sedaj, ko moj stacionarc z i5 7400 in 8GB že malo joka pri določenih opravilih.
Očitno bom idejo o nakupu rama opustil, če in ko cene padejo, pa bo treba v nakup novega računalnika...
Naloži linux pa bo mašina letela še par let
PC: Ryzen 7 3700X | 32GB DDR4 | 500GB NVMe | 10TB HDD | RX 6800 XT | Linux
Server: i5 6500 | 32GB DDR4 | 256GB SSD | 14TB HDD | Proxmox VE
Server2: i7 4770 | 16 GB DDR3 | 128GB SSD | 16TB HDD | CasaOS
Server: i5 6500 | 32GB DDR4 | 256GB SSD | 14TB HDD | Proxmox VE
Server2: i7 4770 | 16 GB DDR3 | 128GB SSD | 16TB HDD | CasaOS
blackbfm ::
Ne pozabiti, zmeraj bo samo še slabše. Če mislite da slabše ne more biti, počakaš nekaj mesecev in vidiš da je lahko.
zgodovina se ne strinja s tabo.. sicer pa industrija bo mogla ponudit več, tvojih 4x 16gb je za ai premalo
brbr21 ::
Hm EU prične resno razmišljati in se naglas pogovarjati kako se osamosvojiti od UncleSam oblačkov, cena RAMa, medijev (tako SSD kot tud HDD) pa v nebo. Ni samo AI bla, bla...
Lastna infrastruktura (tako na nivoju držav, kot posameznika) nista kapitalu v interesu. Ni najemnin, ni analize/prodaje podatkov, ni možnosti izklopa, ni....
Naključij načeloma NI.
Lastna infrastruktura (tako na nivoju držav, kot posameznika) nista kapitalu v interesu. Ni najemnin, ni analize/prodaje podatkov, ni možnosti izklopa, ni....
Naključij načeloma NI.
PROTEINSKI ::
Za črni petek sem kupil nekaj 32GB kompletov DDR5-6000 CL30 na zalogo ravno z namenom scalpinga, ker se je že vedelo kaj bo sledilo. Cena je bila 99€ za 32GB kit.
Roba se prodaja kot vroče žemljice, ampak imam še nekih 150 kosov.
Roba se prodaja kot vroče žemljice, ampak imam še nekih 150 kosov.
KTr1sk ::
PROTEINSKI je izjavil:
Za črni petek sem kupil nekaj 32GB kompletov DDR5-6000 CL30 na zalogo ravno z namenom scalpinga, ker se je že vedelo kaj bo sledilo. Cena je bila 99€ za 32GB kit.
Roba se prodaja kot vroče žemljice, ampak imam še nekih 150 kosov.![]()
Vsa čast, če si res kupil toliko kosov, meni na pamet ni prišlo, da se bo kaj takega zgodilo.
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
Moram samo pazit, da me davčna ne dobi, ker po pravilih bi moral odvest davek na dobiček predpostavljam. Če prodaš za 500 in si kupil za 100, plačaš 25% državi. 100€ po komadu bi moral dobit proračun republike.
Bom dal raje nekaj v dobrodelne namene ko zaključim prodajo.
Bom dal raje nekaj v dobrodelne namene ko zaključim prodajo.
DamijanD ::
Hmm kaj pa vsa ostala industrija okrog PCjev? Če recimo zaradi RAMA praktično umre prodaja PCjev, s tem sledi tudi upad prodaje monitorjev in ostale periferije. Ne vem pa kaj lahko ostali naredijo (če sploh) v zvezi s tem.
Nič ne bo umrlo. Samo zamaknilo se bo vse skupaj za kakšno leto, ko bo spet presežek rama. Že večkrat videno...

bambam20 ::
Jup: Ravno od njega boš kupil...
Pol ti še jaz prodam McDonalds Pixel šalco za 100€.
https://www.mcdonalds.si/img/c779c4b5-0...
Glugy ::
Adi Smolar v neki alternativni verziji sveta:
Boh ne daj da bi crknu računalnik boh ne dejj.
Boh ne daj da bi crknu računalnik boh ne dejj.
cekr ::
Samo enemu AI-ponudniku po zaškripalo pa bodo začele cene padat.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
To je slaba tolažba, tako stanje lahko traja še leta in leta oz. se še poslabša. Treba se je sprijazniti, da je PC mrtev. Prodajali vam bodo remote storitve, ki jih boste gledali na telefonu, to je to.
Quack !
d4vid ::
pixelzgaming je izjavil:
Naloži linux pa bo mašina letela še par let
En disk mam sicer z win11 za tiste nujne "windows-only" programe, sicer sem pa že nekaj časa na linuxu. Pa je vseeno 8 GB bolj bogo.
TucoX ::
Zakupujejo se RAMi, ki še niso proizvedeni, za AI farme, ki še niti niso postavljene. Big playerji si lahko privoščijo višje cene, pa še manipulirajo lahko z delnicami na ta račun. Jebe se njim za običajne uporabnike.
Prišli smo v točko, ko mag7 podjetja ne rabijo več customerjev, lahko prodajajo en drugemu. Prav tako ne rabijo več zaposlenih, ker imajo AI.
Quack !
PluribusUnum ::
Copy paste Fracozov & dejanja ni preteklost. Pač ATM ni zadeve, na kupi če ni potrebe, bo tibor sponzoriral.
kixs ::
PROTEINSKI je izjavil:
Za 30 jurjev ramov si kupil? Mende res
c3p0 ::
Dobro, da ste me spomnili, imam še kar nekaj DDR4 32GB modulov v starih HPjih G9. Serverje lahko f*knem stran, RAM bo pa šel za med.
Sem gledal video od Gamers Nexus in zasledil zanimiva citata Huanga:
"If we delivered a bad quarter, it is evidence there's an AI bubble. If we delivered a great quarter, we are fueling the AI bubble," Huang said at the Thursday meeting, which Business Insider has listened to.
"If we delivered a bad quarter, if we're off by just a hair, if it just looked a little bit creaky, the whole world would've fallen apart," Huang said. "There's no question about that, OK? You should've seen some of the memes that are on the internet. Have you guys seen some of them? We're basically holding the planet together -- and it's not untrue."
Damn, kak egotrip.
PROTEINSKI je izjavil:
Žal niso dovolj premeten, in lažeš o stvareh o katerih nimaš pojma. Za črni petek so bile takšne cene ze preteklik.
blackbfm ::
To je slaba tolažba, tako stanje lahko traja še leta in leta oz. se še poslabša. Treba se je sprijazniti, da je PC mrtev. Prodajali vam bodo remote storitve, ki jih boste gledali na telefonu, to je to.
šur.. a remote storitve bodo tut proizvajal s telefoni?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Nvidia presegla pričakovanjaOddelek: Novice / Rezultati | 9272 (6584) | tikitoki |
| » | Samsungu se obeta rekorden dobičekOddelek: Novice / Rezultati | 4432 (1918) | lebang1 |
| » | Zaradi nizkih cen bo Western Digital krčil proizvodnjo NAND-a, DRAM se ne bo cenilOddelek: Novice / Diski | 6112 (4229) | starfotr |
| » | Kriptovalute poskrbele za rekordne rezultate proizvajalcev GPU-jevOddelek: Novice / Kriptovalute | 12759 (9771) | Machete |
| » | BlackBerry po dolgem času z dobičkomOddelek: Novice / Rezultati | 6273 (5395) | TESKAn |