» »

Cene pomnilnika so se spet podvojile

1
2
»

KTr1sk ::

Ko bi le vedel, bi res kupil več kosov, jaz sem junija za 63€ kupil 2x16gb ddr5 4800mhz 1.1V, ampak sem imel težave, da se je naključo sesuval pc in sem si potem še en pc sestavil in zdaj ti rami delujejo stabilno na 1.35v ter 4400mhz.
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

filip007 ::

Katere čipe pa uporablja?
Zero games, zero talk.

Gregor P ::

Pa ne samo čipi, vse ostalo po verigi se tudi draži, tudi ker zavzemajo prostor oz. proizvodne linije dražjih izdelkov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

d4vid ::

c3p0 je izjavil:

Dobro, da ste me spomnili, imam še kar nekaj DDR4 32GB modulov v starih HPjih G9. Serverje lahko f*knem stran, RAM bo pa šel za med.

Jaz mam še cca 1TB DDR4 modulov na lagerju po 16GB. 2x DL380 g9 nafilana do konca (384 GB vsak), pa par ene 10 palčk je še za rezervo. Škoda, k so ECC buffered, pa delajo samo v serverjih, drugač bi že letel v moj računalnik.

Bom dal v male oglase, da menjam :))

bm1973 ::

scipascapa je izjavil:

Kdaj bo Kitajska zgradila fabriko za rame?

Rusija jo je že...

blackbfm ::

katero fabrko majo rusi, edo ram al so že na ddr1

Tako, da bo uporabna ;)

DeeJay ::

ravn za tamalga sestavu luštno mašino i7 3770K, nvidia 1060 6gb, 32gb ddr3
Dejansko se da vse lepo špilat razen kakih pretirano grafično nabitih modernih špilov ala cyberpunk
Don't f with me.

TucoX ::

DeeJay je izjavil:

ravn za tamalga sestavu luštno mašino i7 3770K, nvidia 1060 6gb, 32gb ddr3
Dejansko se da vse lepo špilat razen kakih pretirano grafično nabitih modernih špilov ala cyberpunk

Po mojem mnenju čist okej za poganjat tudi bolj zahtevne arkade (toliko da se mulo malo sprosti ob videoigrah), glavno pa je itak da mašina za mulce tekoče poganja urejevalnike dokumentov.

commissar ::

scipascapa je izjavil:

Kdaj bo Kitajska zgradila fabriko za rame?

Kitajci imajo CXMT in YMTC, fabriki naj bi 2-3 leta zaostajali za leading edge.

Ampak kitajci ne bodo dobavljali rama iz ciste dobrote, ampak si lahko ziher da bodo (ce bodo lahko) uporabljali ram enako kot redke zemlje - za geostratesko izsiljevanje.

Po drugi strani pa privoscim trenutnim trem proizvajalcem da jih nekod prehiti po levi in desni in ji zbije vrednost delnic za 3/4.

blackbfm ::

fabriki naj bi 2-3 leta zaostajali za leading edge.

to že 20 let govorijo

mr_chai ::

Folk bo pač bojkotiru cel PC trg in igral raje stare igre. Tako se bo zgodil tudi velik upad v gaming industriji.

LeQuack ::

Saj lahko AI igra igre namesto nas.
Quack !

Magic1 ::

Sej tako je bilo pri meni. Desetletje Steam ni dobil nič od mene, ker je bil market za grafične vedno v neki "krizi". Sem pač Sony-u puščal denar.
Magic

ZveeZ ::

mr_chai je izjavil:

Folk bo pač bojkotiru cel PC trg in igral raje stare igre. Tako se bo zgodil tudi velik upad v gaming industriji.

Bolj verjetno je, da bo kupil na malo vec obrokov kot sicer.

Spock83 ::

tiborrr je izjavil:

Jaz imam en Dual Epyc 9775 node prazen, ker nimam rama. Računal sem okoli 6.000 EUR za 768GB, trenutna cena pa je bližje 25-30.000 EUR.
To je za resno delo - numerične analize (CFD), ne pa za AI slop in videe mačkov, ki igrajo fuzbal.

https://geizhals.eu/?cat=ramddr3&xf=750...

Dobim za 3/4 pol cene ki jo gledaš. Seveda ponudba je omejena. V eni roki držim 1TB ddr 5 ecc reg, v drugi 1TB ddr4 ecc reg. Počutim se bogatega :)

commissar ::

blackbfm je izjavil:

to že 20 let govorijo

obe fabriki sta bili ustanovljeni leta 2016. V desetih letih so priplezali (verjetno s dobrsno mero kraje) na prag bleeding edga.

WhiteAngel ::

commissar je izjavil:

blackbfm je izjavil:

to že 20 let govorijo

obe fabriki sta bili ustanovljeni leta 2016. V desetih letih so priplezali (verjetno s dobrsno mero kraje) na prag bleeding edga.

In kje lahko kupimo te njihove rame?

PROTEINSKI ::

Spock83 je izjavil:

tiborrr je izjavil:

Jaz imam en Dual Epyc 9775 node prazen, ker nimam rama. Računal sem okoli 6.000 EUR za 768GB, trenutna cena pa je bližje 25-30.000 EUR.
To je za resno delo - numerične analize (CFD), ne pa za AI slop in videe mačkov, ki igrajo fuzbal.

https://geizhals.eu/?cat=ramddr3&xf......

Dobim za 3/4 pol cene ki jo gledaš. Seveda ponudba je omejena. V eni roki držim 1TB ddr 5 ecc reg, v drugi 1TB ddr4 ecc reg. Počutim se bogatega :)

Kapo dol. Drži še in potem poscalpaj nekoga na polno, ko bo cena ravno začela padat iz max.

yayo ::

Če se bo komu ram v garanciji pokvaril v tem obdobju naj poroča, če so mu ga zamenjali ali se izmotali z vračilom pred AI bubble kupnine. Se spomnim kako se je med covid obdobjem kolegu pokvaril trdi disk pa mu ga slovenski prodajalec ni hotel zamenjati za novega, ker je vmes šla cena gor za 100%. Dobil je povrnjeno kupnino.

chucki ::

Seveda bodo kupnine vracali.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Meiniken2 ::

In koliko lahko jaz pričakujem ko sem v 2017 dal za 16gb rama 170€? :)) Lifetime warranty pa to.

RookY ::

Meiniken2 je izjavil:

In koliko lahko jaz pričakujem ko sem v 2017 dal za 16gb rama 170€? :)) Lifetime warranty pa to.

Liftime warranty ni na TVOJO življensko dobo, ampak na življensko dobo izdelka. V tvojem primeru verjetno DDR4...torej velika verjetnost, da ni več v garanciji...
Juhu juhu spet bom bruhu

Noah0024 ::

Sem vesel, da sem kupil 2x16gb preden je tole šlo vse v maloro s cenami...

RookY je izjavil:

Meiniken2 je izjavil:

Liftime warranty ni na TVOJO življensko dobo, ampak na življensko dobo izdelka. V tvojem primeru verjetno DDR4...torej velika verjetnost, da ni več v garanciji...

To vem. Sem pa v dvomih, da bi mi garancijo zavrnili (dokler je očitno da je sam od sebe crknil). Mogoče jim čisto iz firbca pošljem mail da vidim kaj pravijo.

Imam G.Skill TridentZ 2x8gb F4-3000C16D-16GTZR ki je prej že crknil zaradi pokvarjenega SPD-ja. K sreči samo ledice niso na eni plački več delale, je pa bilo takrat za prebrati na raznoraznih forumih da je to pogosta napaka (nekaterim je sploh bralo ni). Ko sem dobil novi ram kit se osvetlitve nisem več dotikal. Če napake niso odpravili ga teoretično lahko spet pokvarim :))

LiquidAI ::

Naslednje leto pride DDR6 in s tem tudi bližnje znižanje cen pomnilnika zaradi prehoda na novo arhitekturo v naslednjih letih.
65001

beta1 ::

Meni je crknil pred 3 tedni 32gb kit Corsair 6000mhz.

Sem poslal nazaj na Corsair RMA, free return label. Zraven sem poslal se eu invalidsko kartico ter napisal, da bi rad dobil kakrsnekoli rame, ker si novih po tej ceni ne morem privosciti. Kar je tudi res.

Posiljal na Amazon nazaj pa nisem, saj bi dobil samo 120eur kupnine.

Porocam kaj dobim, ko dobim. Trenutno sem na hold.

Pc pa trenutno je na bolniski. Sem na laptopu od ministrice 10gen.
Huawei LTE CPE master.

kixs ::

Ne tikam vec mojega PC-ja naslednjih 3-5 let :))

CPU: 5800X
RAM: 2x32GB DDR4 3600Mhz
SDD: WD Black 8TB NVMe
GPU: AMD 9070 16GB

Ne bo tako dolgo trajala kriza. Max do sredine 2027.

Kriza bo trajala do zloma AI delnic.

Potem bo na voljo cel kup kapacitet za proizvodnjo RAM čipov, plus vedno več LLM modelov je čisto primernih za doma.

Se ne bo zgodilo. To so zdaj nove cene, treba se bo sprijaznit z njimi.
Quack !

mtosev ::

Jaz sem na srečo prejšnje leto kupil prenosnik s 32gb rama.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

LeQuack je izjavil:

Se ne bo zgodilo. To so zdaj nove cene, treba se bo sprijaznit z njimi.

Tako je. Nova realnost. In AI ni baloon pač pa revolucija.
Treba bo pač kot nekoč, odšteti 3 povprečne plače če želiš solidno mašino.

Malce preveč pretiravate glede cen. Preživeli smo crypto balonček (ta je bil podžgan s covidom), bomo pa še tega.

Če se po poku AI balončka vrnejo na enako hitrost proizvajanja ddr rama potem bojo tudi cene padle. Ni šans da gledajo polne police ramov. Edini način da ostanejo visoke je kartelni dogovor med proizvajalci. Kakorkoli, pričakovati da bojo vedno tako visoke cene je zgrešeno.

Potem je tukaj še kitajska. Bolj kot bojo odlašali s prodajo rama po nižjih cenah bolj odstopijo prostor kitajskim proizvajalcem.

Mr.B ::

Meiniken2 je izjavil:

Malce preveč pretiravate glede cen. Preživeli smo crypto balonček (ta je bil podžgan s covidom), bomo pa še tega.

Če se po poku AI balončka vrnejo na enako hitrost proizvajanja ddr rama potem bojo tudi cene padle. Ni šans da gledajo polne police ramov. Edini način da ostanejo visoke je kartelni dogovor med proizvajalci. Kakorkoli, pričakovati da bojo vedno tako visoke cene je zgrešeno.

Potem je tukaj še kitajska. Bolj kot bojo odlašali s prodajo rama po nižjih cenah bolj odstopijo prostor kitajskim proizvajalcem.

Ne bo šlo, največji kitajski proizvajalec RAM-a je pod ameriškimi sankcijami, brez težav bo padlo v to skupino še kakšnih par... Ostalo je pa za naslednji dve leti, tako da sej razumeš kaj hoče povedat...
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

Meiniken2 je izjavil:

Ne vem če smo ga, ker še vedno traja. Ta inflacijska spirala traja od kovida naprej in ni videti da se bo nehala.
Quack !

Mr.B ::

Čakam črni petek, ker do takrat bo tole kar postalo realnost...
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

Zdaj bo standard kot je bil že davno pred sedanjimi časi za enostvno zamenjavo ramov v prenosnikih. Nič več zalotanih ramov na matični plošči.
Zamenljivi in energijsko potratni 29 let stari SO-DIMM rami se poslavljajo, zdaj že prihajajo prenosniki z energijsko učinkovitimi LPCAMM2 (low-power compression attachment memory module) rami.
65001

Ales ::

Zdaj, samo še ne čisto. LPCAMM2 module so oznanili proizvajalci spominskih modulov, na trgu pa še ni naprav z njimi.

Ales je izjavil:

Zdaj, samo še ne čisto. LPCAMM2 module so oznanili proizvajalci spominskih modulov, na trgu pa še ni naprav z njimi.

Prvi laptop je izdelal Lenovo P1 Gen 7 in se že prodaja.
Googlaj ifixit lpcamm2
65001

Ta LPCAMM2 je začel Dell, ki že ima tudi laptope.

Bo pa manj robusten in bo treba pazit na tiste pine.

Sicer je pa prihodnost najbolje začel Apple, RAM on chip.

Bi rekel, da vsaj 90% folka nikoli ne upgrada pomnilnika...

Ti Lenovo P1 gredo samo do 64 GB RAM. Mizerija za današnje čase...

Plus, novih RAM moduilov praktično ni na voljo.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nvidia presegla pričakovanja

Oddelek: Novice / Rezultati
489288 (6600) tikitoki
»

Samsungu se obeta rekorden dobiček

84440 (1926) lebang1
»

Zaradi nizkih cen bo Western Digital krčil proizvodnjo NAND-a, DRAM se ne bo cenil

Oddelek: Novice / Diski
146117 (4234) starfotr
»

Kriptovalute poskrbele za rekordne rezultate proizvajalcev GPU-jev

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3512768 (9780) Machete
»

BlackBerry po dolgem času z dobičkom

106273 (5395) TESKAn

Več podobnih tem