Forum » Hlajenje in modifikacije » predelava aktivne grafične v pasivno
predelava aktivne grafične v pasivno
polozweii ::
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/q...
Grafično na linku predelujem na pasivno. Ventilator mi je že uspelo uničit.
Temperatura na GPU se med brskanjem dvigne do 68-84C. Youtube raje ne odprem.
Je to grafično možno downclockat-kako?
Na podstrešju imam nekaj večjih hlabilnih reber od starih GPU in CPU hladilnikov. Mogoče bi lahko z vrtanjem novih lukenj pritrdil z vijaki in maticami. Ali z vezicami.
Če bi vedel kakšni so konektorji za priklop dodatnih ventilatorjev bi mogoče našel katerega viška in namestil dodatni ventilator na stojalo da bi pihalo navzgor v grafično. Če ne lahko premestim obstoječi 8cm ventilator ki piha iz kište.
Še kakšen predlog za modifikacijo?
Grafično na linku predelujem na pasivno. Ventilator mi je že uspelo uničit.
Temperatura na GPU se med brskanjem dvigne do 68-84C. Youtube raje ne odprem.
Je to grafično možno downclockat-kako?
Na podstrešju imam nekaj večjih hlabilnih reber od starih GPU in CPU hladilnikov. Mogoče bi lahko z vrtanjem novih lukenj pritrdil z vijaki in maticami. Ali z vezicami.
Če bi vedel kakšni so konektorji za priklop dodatnih ventilatorjev bi mogoče našel katerega viška in namestil dodatni ventilator na stojalo da bi pihalo navzgor v grafično. Če ne lahko premestim obstoječi 8cm ventilator ki piha iz kište.
Še kakšen predlog za modifikacijo?
- spremenilo: polozweii ()
pegasus ::
Za eksperimentirat in učit se je to fajn. 15 let stara grafa je primeren material :)
Če pa misliš to resno uporabljat, najdi grafo, za katero se dobi pasivni hladilnik kot kit. Jih je nekaj ... zadevo potem zmontiraš tako, da je vsaj malo na prepihu od kakega drugega ventilatorja in si ok.
Če pa misliš to resno uporabljat, najdi grafo, za katero se dobi pasivni hladilnik kot kit. Jih je nekaj ... zadevo potem zmontiraš tako, da je vsaj malo na prepihu od kakega drugega ventilatorja in si ok.
komunist1945 ::
Če vržeš "pokrov" s tega hladilnika (če še nisi), bi takoj moralo biti malo bolje. Barve žic za ventilator izgledajo na prvi pogled enake kot na standardnih 4 pin PWM konektorjih, samo mogoče je ta konektor manjši, imajo neke mini verzije, se mi zdi. Najbolje da si skupaj nalotaš en adapterček iz kablov od starega ventilatorja in kupiš kak poceni podaljšek za 4 pin (aliexpress), to dvoje potem prerežeš in skupaj zalotaš, potem pa normalen ventilator gor.
Jaz sem eno staro grafo podobno predelal, samo ni bila nizkoprofilna. Tudi glasen mali ventilatorček stran (pokrival je samo tretjino reber originalno), pokrov dol, kar na stara rebra je potem lepo pasal 70x70x15 PWM ventilator od starega AMD hladilnika (z vezicami), priklopil sem pa kar na matično in nastavil na konstantno nizke vrtljaje, pa je bilo veliko tišje kot original in tudi OK temperature, ker je bil ta ventilator toliko večji od originalnega
Jaz sem eno staro grafo podobno predelal, samo ni bila nizkoprofilna. Tudi glasen mali ventilatorček stran (pokrival je samo tretjino reber originalno), pokrov dol, kar na stara rebra je potem lepo pasal 70x70x15 PWM ventilator od starega AMD hladilnika (z vezicami), priklopil sem pa kar na matično in nastavil na konstantno nizke vrtljaje, pa je bilo veliko tišje kot original in tudi OK temperature, ker je bil ta ventilator toliko večji od originalnega
Zgodovina sprememb…
- spremenil: komunist1945 ()
bm1973 ::
Problem bo dobiti hladilno rebro, ki paše na kartico in v škatlo.
Če je prostora dovolj, ni panike...
V samo ploščo pa ne vrtaj, ker so večplastne...
Če je prostora dovolj, ni panike...
V samo ploščo pa ne vrtaj, ker so večplastne...
yayo ::
pred dnevi sem videl tale članek o tipu, ki je na grafično montiral hladilnik od starega car audio ojačevalca.
https://www.techspot.com/news/111054-di...
https://www.techspot.com/news/111054-di...
Plastika je bila odstranjena. Problem je v majhnem aluminiju ki ima samo 40x40mm.
Če pritrdim večji kos aluminija me skrbijo premiki aluminija (zaradi slabše neoriginalne pritrditve) - ne vem koliko se bo prevod toplote zmanjšal ko bo posušena termalna plast zdrsnila in izgubila prvotni stik s površino.
Če pritrdim večji kos aluminija me skrbijo premiki aluminija (zaradi slabše neoriginalne pritrditve) - ne vem koliko se bo prevod toplote zmanjšal ko bo posušena termalna plast zdrsnila in izgubila prvotni stik s površino.
bm1973 ::
Mogoče narediš bakreno ploščo, ki se ujema z luknjami na plošči za pritrditev, na to ploščo pa izvrtaš luknje za pritrditev hladilnega rebra.
Potem ne bo drseče paste...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Mogoče narediš bakreno ploščo, ki se ujema z luknjami na plošči za pritrditev, na to ploščo pa izvrtaš luknje za pritrditev hladilnega rebra.
Bakrena plošča ne potrebuje hladilne paste?
Pred par leti sem za podlaganje CPU/GPU hladilnika na prenosniku nabavljal tanke bakrene ploščice in sem tudi uporabljal hladilno pasto.
Klemen86 ::
Trenutna rebra odstraniš, zamenjaš termalno pasto in jih ponovno namestiš. Gor z vezicami pritrdiš 12 cm ventilator in ga povežeš z napajalnikom na 5V, toliko da se malo vrti ali pa preko kakšnega regulatorja obratov. Stvar bo grda in skoraj pasivna. Ampak kartica bi morala biti dovolj hladna za sedenje v namizju.
Zaenkrat bi na hladilnik namestil star 12V ventilator (verjetno od CPU). Ker ima vent 3, grafična pa 4 žice ne gre skupaj.
https://ibb.co/JjCHXRg5
https://ibb.co/Txzwg5sr
Ventilator: rumena, rdeča, črna žica. Je to direkt kompatibilno z Molex?
Bo vrtel če priklopim samo 7V? V tem primeru naj uporabim samo rdečo in črno, ki ju vežem na isto barvni molex žici?
Bo vrtel če priklopim samo 7V? V tem primeru naj uporabim samo rdečo in črno, ki ju vežem na isto barvni molex žici?
kixs ::
Vecinoma lahko reguliras obrate ventilatorja programsko - vecina graficnih to podpira. Lahko pa konektor ventilatorja priklopis tudi na maticno plosco in bos tam reguliral.
Npr.:
https://getfancontrol.com/
Npr.:
https://getfancontrol.com/
Plastika je bila odstranjena. Problem je v majhnem aluminiju ki ima samo 40x40mm.
Zgleda bolj kot 80x40, torej do ene 80mm ventilator bi se splačalo dat, bi pač na eni strani čez gledal.
Bakrena plošča ne potrebuje hladilne paste?
Pred par leti sem za podlaganje CPU/GPU hladilnika na prenosniku nabavljal tanke bakrene ploščice in sem tudi uporabljal hladilno pasto.
Bi potrebovala, samo če bi zvrtal not ustrezne luknje, bi lahko uporabil originalno pritrditev in potem ne bi nič drselo. Velika bakrena plošča (ene 120x80 mm) med hladilnikom in kartico bi verjetno kar dobro delovala, še posebej, če bi ta bakrena plošča malo čez grafično gledala (in še na tistih delih imela zvrtane luknje, da bi zrak skozi hladil). Če je prostor v ohišju za kaj takega.
Zaenkrat bi na hladilnik namestil star 12V ventilator (verjetno od CPU). Ker ima vent 3, grafična pa 4 žice ne gre skupaj.
Če nimaš nobenega 4 pin PWM ventilatorja za gor dat, potem je verjetno najbolj elegantno ta ventilator priklopit na matično ploščo, verjetno še imaš kak priključek prost (3 pin ventilatorji pašejo zamaknjeno na 4 pin priključek, samo en pin ostane neuporabljen). Na matični včasih tudi lahko izbiraš med DC in PWM regulacijo, na grafični verjetno ne.
Zgodovina sprememb…
Klemen86 ::
To je 15+ let stara grafična in verjetno je na plošči iz istega obdobja. Pričakovati, da bo imela DC regulacijo na fan konektorju, je optimistično. Lahko sicer priklopiš 4pin fan, če ima plošča tak konektor, na grafični je po moje nestandardni (manjši) fan konektor, lahko se sicer motim. Zato je najlažje kar na molex zvezati (na rdečo in črno).
To je 15+ let stara grafična in verjetno je na plošči iz istega obdobja. Pričakovati, da bo imela DC regulacijo na fan konektorju, je optimistično.
Imam na podstrešju eno dokaj low-end AM2 plato (cca. 2007-2009), ki to ima, seveda pa nima vsaka, je pa za preverit. Če maš nek precej večji od originalnega in dokaj tih ventilator, pa niti regulacije ne rabiš, samo header. Tudi vmes lahko daš svoj regulator, to danes dobiš za drobiž na aliexpress
Zgodovina sprememb…
komunist1945 je izjavil:
Zgleda bolj kot 80x40,
Aja, se opravičujem, nisem videl slike brez pokrova, sem mislil, da je hladilnik po celi dolžini spodaj. To pa zakomplicira zadeve, ker večji ventilator nima kje stat na teh malih rebrih
Smisel tega da med GPU in hladilnik vstavim bakreno ploščo je samo hitrejši prenos toplote na aluminij ane?
Na plati sem našel tisti 3 pin priključek ampak ne dela - poskusil sem s tremi starimi cpu venti.
Jutri poiščem vezice in priklopim na molex.
Na plati sem našel tisti 3 pin priključek ampak ne dela - poskusil sem s tremi starimi cpu venti.
Jutri poiščem vezice in priklopim na molex.
Smisel tega da med GPU in hladilnik vstavim bakreno ploščo je samo hitrejši prenos toplote na aluminij ane?
Hitrejši prenos na aluminij ne more bit, karkoli daš vmes, bo počasnejši. Samo če daš relativno veliko bakreno ploščo vmes (ene 120 x 80 mm) dobiš že s to ploščo večjo površino za prenos toplote na zrak (sploh če jo še navrtaš, kjer bi gledala čez kartico). In večjo maso. In seveda bi bil prenos toplote na bakerhitrejši kot prej na aluminij (ne bi bil pa hitrejši na aluminij kot prej na aluminij, ko je bil alu direktno na GPU). Z bakrom bi dobil večjo površino in večjo maso (in boljšo prevodnost na ta bakreni kos), tako da bi se splačalo samo dokaj veliko bakreno ploščo dat, neke male ne.
Zgodovina sprememb…
Mogoče bi se splačalo tudi samo alu ploščo dat vmes (120 x 80 x 3 mm, recimo), ker je aluminij precej cenejši.
Sicer taka velika plošča + stari hladilnik na vrh verjetno vseeno ne bi bilo dovolj za pasivno delovanje pri polni obremenitvi, ker 40 W je vseeno malo preveč, ampak za normalno uporabo bi pa bile precej boljše temperature. Sicer bi lahko na to ploščo dal še kak 80 mm ventilator gor (pritrjen bi lahko bil na tistih 3 vogalih, kjer bi plošča gledala čez kartico) in čimbolj navrtana pod ventilatorjem, da bi lahko pihal skozi ploščo. To bi pa bilo verjetno dovolj za polno obremenitev, tudi če bi se 80mm ventilator vrtel samo s kakih 800 rpm. In bi bilo precej tišje kot original.
Če imaš veselje. Splača se v resnici tako ali tako nič ne, ko boljšo kartico praktično najdeš v kanti
Če imaš veselje. Splača se v resnici tako ali tako nič ne, ko boljšo kartico praktično najdeš v kanti
Zgodovina sprememb…
Jarno ::
Recimo AM4 X570 chipset "čip" porabi tam do 15W, pa mu že nameščajo aktivno hlajenje. Do 40W in glede na to, da verjetno ne gre za preveliko površino, zahteva kakšne masivnejše stabilno hladilno telo in nekaj zračnega pretoka.
Pasivno hlajene GTX 1030 2GB imajo TDP tam do 30W in je rešitev tovarniško namontirana. Cena v tujini tudi pod 100€, samo znajo biti dual slot, ne vem, če je to ovira.
Izgleda takole:
Se vidi, da je za "30W" potrebno kar masivno hladilno telo.
Pasivno hlajene GTX 1030 2GB imajo TDP tam do 30W in je rešitev tovarniško namontirana. Cena v tujini tudi pod 100€, samo znajo biti dual slot, ne vem, če je to ovira.
Izgleda takole:
Se vidi, da je za "30W" potrebno kar masivno hladilno telo.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!
Ena simple izboljšava bi bila še ohišje obrniti na bok ali pa na glavo, ker so pri običajni postavitvi grafične kartice obrnjene na glavo in namesto da bi konvekcija pomagala pri odstranjevanju toplote, se vroč zrak "zatakne" v hladilnih rebrih, niti prenos toplote s čipa ni idealen, če so rebra "spodaj". Pri pasivnem hlajenju je to kar opazen efekt.
Ventilator je vrtel samo na 12V.
Če je brez ventilatorja grelo do 68-84C, gre z ventilatorjem do 33-39C. Youtube 49C. Zadošča.
Če je brez ventilatorja grelo do 68-84C, gre z ventilatorjem do 33-39C. Youtube 49C. Zadošča.
To je to, če ti je slučajno preglasno, pa mogoče enega takega vmes, pa znižaš na kakih 9-10V, to bi verjetno šlo:
https://www.aliexpress.com/item/4001064...
https://www.aliexpress.com/item/4001064...
deskstar ::
Za tišji tek sam ventilatorje priklopim med 5 V in 12 V. Ventilator se napaja torej s 7 V in do zdaj so mi delali še vsi 12 V ventilatorji.
Viška 3pin prikop na plati ne dela.
Ta stari fi 5cm CPU ventilator dela samo na 12V. Manj voltov je bilo premalo da bi zavrtel.
12V s konstantno hitrostjo je bolj hrupen ampak ni pa treba poslušat tistega zavijanja ob spremembi hitrosti.
Lahko ga samo še poskusim odpret in os namazat z mastjo.
Ta stari fi 5cm CPU ventilator dela samo na 12V. Manj voltov je bilo premalo da bi zavrtel.
12V s konstantno hitrostjo je bolj hrupen ampak ni pa treba poslušat tistega zavijanja ob spremembi hitrosti.
Lahko ga samo še poskusim odpret in os namazat z mastjo.
Kmalu je ventilator postal glasnejši- kot bi prišel v resonanco. Čez teden dni se je zopet umiril in zaenkrat še traja. Na poti je druga grafična.
To zastarelo rubriko tehničnega foruma bi lahko zamenjali z aktualnejšo, na primer Hišna popravila, kjer bi bila vprašanja okoli stvari ki niso le računalniška. V času draginje ko si boš moral doma tudi sam kaj zrihtat bi prav prišlo.
"Hlajenje in modifikacije" so bile aktualne v času ko sej je poslušalo trde diske, premajhne ventilatorje in na prste štelo megaherce. Prav bo prišla kasneje ko bomo pri 90-tih z laptopom na klopci obujali spomine na low-tech.
To zastarelo rubriko tehničnega foruma bi lahko zamenjali z aktualnejšo, na primer Hišna popravila, kjer bi bila vprašanja okoli stvari ki niso le računalniška. V času draginje ko si boš moral doma tudi sam kaj zrihtat bi prav prišlo.
"Hlajenje in modifikacije" so bile aktualne v času ko sej je poslušalo trde diske, premajhne ventilatorje in na prste štelo megaherce. Prav bo prišla kasneje ko bomo pri 90-tih z laptopom na klopci obujali spomine na low-tech.
Kmalu je ventilator postal glasnejši- kot bi prišel v resonanco. Čez teden dni se je zopet umiril in zaenkrat še traja. Na poti je druga grafična.
To zastarelo rubriko tehničnega foruma bi lahko zamenjali z aktualnejšo, na primer Hišna popravila, kjer bi bila vprašanja okoli stvari ki niso le računalniška. V času draginje ko si boš moral doma tudi sam kaj zrihtat bi prav prišlo. V "Loža" je res preveč vsega.
To zastarelo rubriko tehničnega foruma bi lahko zamenjali z aktualnejšo, na primer Hišna popravila, kjer bi bila vprašanja okoli stvari ki niso le računalniška. V času draginje ko si boš moral doma tudi sam kaj zrihtat bi prav prišlo. V "Loža" je res preveč vsega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: polozweii ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Družinski server / HTPC za v dnevno (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 14865 (11573) | CoreySteel |
| » | popolnoma tiho vodno hlajenejeOddelek: Hlajenje in modifikacije | 2195 (1875) | piki64 |
| » | SLK 800 Killer project started :) (strani: 1 2 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 8573 (6137) | Keyser Soze |