» »

Družinski server / HTPC za v dnevno

Družinski server / HTPC za v dnevno

1
2
3

zavajon ::

Ok, potem pa verjamem ;)
V tem primeru je to odlična varianta za server.

69charger ::

Sej jaz bi samo dal en zelo silent vent v ohišje pa je to to,bi bilo pa 100% bolj silent ko ta 5 let star napajalnik v mojem serverju.

Evo moja konfiguracija serverja,disk bom pa vzel 250gb namesto 500gb takoj ko bo na zalogi:

...


Kakšne spremembe?
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

zavajon ::

Pa je 250GB res toliko bolj poceni? Elektrike namreč ne rabi nič manj.

trnvpeti ::

V redu imas.

69charger ::

OK potem pa pri prvi priliki nabavit tole. Mogoče ve,če je sploh kaj razlike v preformancu med Mobile Sempron 1,6ghz na S754 in tem Atomom?
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

zavajon ::

Imam namreč WD2500BEVT in WD5000BPVT, pa prvi porabi več. Je pač starejša serija.

69charger ::

Jaz ne rabim veliko diska,en homepage+forum,zraven en majčken game server za Trackmanio ki ne pokuri nič,ker je samo konzola,prostora na disku pa zasede okrog 200mb max.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

zavajon ::

Na pamet ne vem, a bi rekel, da je Atom hitrejši. Je približno tako hiter, kot npr. AMD BE-2350 2.1GHz, ki sem ga imel nekoč.

trnvpeti ::

Atom je k....
Ti imas nic zahtev,ampak vseeno sestavi ima e350 plato za 95, torej +40e.

zavajon ::

Glede na to, da rabiš samo server, si videl to?
http://www.bolha.com/ostali-racunalniki...

69charger ::

Ah to je pa že prešvoh. Jaz bom laufal XPje gor verjetno,čene pa Ubuntu.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

zavajon ::

Morda res. A jaz sem imel pred leti eno mašino s PIII 600MHz, neka izvedba s procem pokonci na slotu in pasivnim hlajenjem, kjer so XP s 512MB rama tekli čisto OK. Uporabljal sem pa za ftp server, P2P in Winamp ter skladišče mp3-jev.

BlaiseM ::


  • Rad bi se znebil DVB-T + DVB-S sprejemnika: je kdo storil enako in kupil PCI(e) kartico (za vgradnjo v mini-ITX ohišje višine 55 mm >:D)? No, katero ste oz. bi kupili?

  • Kateri univerzalni daljinec pa priporočate? Serija Logitech Harmony je znana, morda obstaja še kaj primerljivega (ciljam predvsem na Bluetooth podporo)?


Hvala za pomoč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BlaiseM ()

floyd1 ::

Poglejte si tale projekt (kaj vse lahko spraviš v tako malo, nano itx ohišje).

Če pa kdo potrebuje res lepo HTPC ohišje sta trenutno na bolhi dve za dokaj normalno ceno, glede na to, kaj dobiš:
http://www.bolha.com/ohisja-za-racunaln...
in
http://www.bolha.com/ohisja-za-racunaln...

Proizvajalec (na Kitajskem seveda) je enak kot za prej omenjena Wesena ohišja (ki pa so dražja, razlikujejo pa se le po drugačnih odprtinah za DVD itd.), gre za eloksirana ohišja iz aluminija, zraven pa dobiš še napajalnik (in DVD-rom pri tavečjem). Torej izgled komponente in ne računalnika.

BlaiseM ::

floyd, hvala za odgovor (predvsem za prvi link).

Nad možnostjo, da bi HTPC nadomestil tudi AV sprejemnik ... izjema je MSI Media Live Diva.

Kaj pa satelitski sprejemnik (Clarke Tech 5000 HD v mojem primeru)? Ga je kdo uspel nadomestiti s HTPC in kako? Npr. ali se da z DVB-S[2] PCIe kartico upravljati motor satelitskega "krožnika" (DiSEqC/USALS protokol)? :|

nightbird ::

nisem prepričan, da moje vprašanje sodi v to temo ampak vseeno.

zanima me če obstaja kak upravljalnik, ki bi ga uporabljal v kombinaciji z navadnim desktopom. rabil bi ga recimo za upravljanje playerja med filmom (glasnost, pavza ipd.), pač da ne rabim hoditi k pc-ju za vsako malenkost. se da kaj takega narediti z logitechovimi harmony-ji? al katerimi bolj poceni varjantami?

lp

bluefish ::

Če imaš ustrezen sprejemnik, potem to lahko delaš s praktično katerim koli daljincem. Je pa potrebnega nekaj spajkanja - nekje na forumu je že tema okoli tovrstnega projekta.

bosmla ::

Pravkar gledam Multimedia Station oz tu ima tega kdo oz. kaj bi bilo "boljse"?

nightbird ::

huh spajkanje pa mi ne diši oz. nisem vešč :) kaj v stilu plug and play ne obstaja? pa magari preko IR, BT ali USB-ja.

floyd1 ::

BlaiseM: Žal sta ravno DVB-T in DVB-S področji, kjer sem čisto "mrzel" (doma imam kabelsko in se zato za te zadeve ne zanimam preveč, sploh odkar so začeli na satelitski tako intenzivno zaklepati filmske kanale).

nightbird: Katerikoli "mediacenter" oz. PC daljinec iz ebaya (tudi na bolhi jih najdeš, stanejo okrog 10-15 EUR). Tudi če je sam daljinec zanič, uporabiš le USB IR senzor, ki ga vgradiš v računalnik, potem pa računalnik krmiliš s Harmonyjem, le pravo napravo najdeš v njihovi bazi (včasih je to malo preizkušanja, tudi PC daljinci niso vsi enaki, itak pa si ga lahko "ročno" sprogramiraš). Je pa vse skupaj zelo odvisno od tega, kateri SW predvajalnik uporabljaš na HTPC. Po kratkem testiranju 2 variant (Win Mediacenter in kao "navadni" PC daljinec) lahko rečem, da z nobenim od njih ne morem delati čisto tako, kot bi si jaz želel (vsaj v MPC-HC ne, v XBMC gre malo boljše), zato si trenutno malo ogledujem daljinske tipkovnice, kombinirane s touchpadom (bluetooth ali wireless) - se mi vedno bolj zdi, da je to edini način, da bi lahko komot (s kavča) res prišel do vseh stvari, ki jih na HTPC-ju uporabljam. Pa še internet surfanje bi bilo "rešeno". Je že tako, da je to vseeno PC in tipkovnico in miško pač rabiš precej pogosto. Za točno to, kar si vprašal (glasnost, pavza) pa ti bo vsak tak poceni daljinec čisto lepo delal, vsaj v MPC-HC, VLC-ju in XBMC.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

trnvpeti ::

BlaiseM ::

floyd1 je izjavil:

BlaiseM: Žal sta ravno DVB-T in DVB-S področji, kjer sem čisto "mrzel" (doma imam kabelsko in se zato za te zadeve ne zanimam preveč, sploh odkar so začeli na satelitski tako intenzivno zaklepati filmske kanale).

Ravno tu je prednost HTPC, saj lahko vprežeš poljuben softver. :) Sporoči, katero brezžično tipkovnico boš vzel.

bosmla: Antec je že v redu, le glede mer (predvsem "višine") premisli, kaj vse bi želel vgraditi. Pa glede cen poglej tudi v tujino.

bosmla ::

@BlaiseM hvala si me pomiril ker ne poznam tega segmenta - sem ze v zivo gledal ta Antec Multimedia Station Elite in je ok ker ne zasede veliko v globino (tako ali tako bom vecino ohisja predelal) cene v tujini so res kar nizje ampak s postnino pa pride zelo blizu pa se fajn je ce mas koga pocukat za rokav...

floyd1 ::

BlaiseM: Bom javil glede tipkovnice, ko bom kaj zanimivega našel. Če ne bo kaj pametnega, pa vzamem vsaj Logitech Mediaboard Pro, ampak mi ne diši preveč njena polna velikost in neosvetljene tipke... Glede tega, da normalno deluje tudi s PC-jem pa sem na netu že bral, upam da je res (namenjena je za PS3). Si pa lahko vsaj siguren, da vse tipke delajo ker pri tistih kitajskih za 25 EUR rabiš še malo sreče zraven.

Slowenc ::

Sem nabavil ASUS E35M1-I DELUXE.
Problem imam s temperaturo procesorja.
Pri odprtem ohišju je v idle stanju CPU temperatura kar na 80°.
MB temperatura je pa na 43°.
Ni mi jasno zakaj je tako visoka, na netu ne najdem nič pametnega na to temo, tudi tu pravite, da imate v idle 45°, pri meni je skoraj 2x toliko.
Naj reklamiram plato?
Skiny gate.

zavajon ::

Pa imaš ventilator na ohišju ali hladilniku procesorja?
Tudi pri odprtem ohišju rabiš vsaj minimalen pretok zraka skozi hladilna rebra.
Če nimaš, je to normalno. Je bilo na tem forumu že večkrat rečeno, da popolnoma pasivno hlajenje trenutno no-go.

trnvpeti ::

Cisto pasivno hlajenje je go.
Kdo ti je rekel,da ne gre?

zavajon ::

Jaz. Sam imam to ploščo in sem poskusil. Brez ventilatorja hitro naraste temperatura na 80, kar je po mojem mnenju preveč.

trnvpeti ::

Pol napisi, da s to plosco ne gre, ne pa da pasivno no go.
To je zelo velika razlika.

Slowenc ::

Nimam nobenega ventilatorja, zato pa testiram pri odprtem ohišju, ki je postavljeno pokonci, tako da je plata v vertikalnem položaju, zato mislim da bi morala delovati termodinamika in zagotavljati nek minimalen pretok zraka skozi rebra, ne pa da so tako vroča, da bi hrenovke lahko gor pekel.
Je pa zanimivo, da se matična ne izklopi sama od sebe, saj je 80°C zelo visoko.
Se pravi nek ventilatorček na minimalnih obratih bi moral rešiti zadevo?
Skiny gate.

zavajon ::

@trnvpeti
Se opravičujem za mojo nedoslednost.
Razlog je v tem, da sem imel ZOTAC IONITX-F in omenjeno ASUS E35M1-I, ki sta, kot je meni znano, edini itx plošči s pasivnim hladilnikom procesorja. Pri teh dveh ne gre pasivno hlajenje.

@Slowenc
Meni se je ZOTAC ugasnil pri 95°C, pri tej ASUS pa tega nisem stestiral, a predvidevam, da bi lahko bilo podobno. Proc E-350 ima TDP 90°C.
Odprto ohišje ni dovolj, kot si sam ugotovil. Jaz imam 80mm ventilator na obratih 700-900, kar drži temperaturo na 50°C-60°C med idle in full load.

floyd1 ::

Slowenc, jaz imam "Sapphire pure fusion" plato in je med predvajanjem 1080p HD filma temperatura 45/65 (chipset/procesor), idle pa ima nekje 42/53. To je bilo v dnevih, ko je bila zunaj huda hica in je bilo tudi v dnevni sobi zelo vroče. Imam pa malo predelano, original hladilnik sem vrgel dol (zelo mali in malo preglasen) in predelal ena Zalmanova hladilna rebra za pasivno hladit grafično, potem pa sem dodal mali (6 cm) Papstov tih ventilator na precej nizkih obratih. Že ob sistemskem, 2.5 disku ga komaj slišim, ob delujočem 3.5 prenosnem disku, s katerega velikokrat predvajam filme pa je ta ventilator popolnoma neslišen. Imam pa tudi jaz vse skupaj še vedno odprto, ker sem dobil ohišje brez rež na zgornji stranici (na fotkah ohišja na proizvajalčevi strani so bile :().

S katerim programom pa meriš temperaturo procesorja/chipseta? Jaz uporabljam Speedfan.

zavajon ::

Speedfan na tej plošči pravilno prikazuje temperature. Težavo ima pa z merjenjem obratov ventilatorja.

floyd1 ::

Pa obstaja še kak drugi pameten (free) program za temperaturo in obrate (da bi lahko prekontroliral speedfan)?

zavajon ::

Za to ploščo obstaja Asus AI Suite, ki prikazuje temperature, voltaže in obrate. Dobiš ga na DVD-ju z driverji. Za preverjanje speedfana je OK, sicer pa se meni zdi preveč glomazen, ima neki šminkerski interface, kar meni osebno ni všeč, zato raje uporabljam speedfan. Ga sicer nisem odstranil, vendar sem ga umaknil iz startupa, disablal njegove 3 (res je, tri!) servise in disablal scheduled task. Tako ni škodljiv;)
Ima pa eno uporabno funkcijo. Zna stestirati ventilator tako, da postopoma zvišuje njegovo napetost in tako ugotovi najnižjo napetost, pri kateri ventilator še dela in njegove maksimalne obrate. Uporabno za nastavitev Q-fan v biosu. Najnižja napetost in s tem obrati ventilatorja je namreč odvisna od ventilatorja. Seveda sem ventilator ohišja priklopil na priključek cpu fan, tako da ga lahko upravlja Q-fan.

floyd1 ::

Moja plata ni od Asusa ampak Sapphire pure fusion mini.

zavajon ::

Sori, sem spregledal, da je slowenc omenjal to plato.
Vsaj približno lahko oceniš pravilnost prikaza temperatur speedfana tako, da proc "segreješ", nato rebotaš in v biosu pogledaš, če so temperature podobne. Med bootanjem in ko je v biosu, je proc na 100%. Ne vprašaj, zakaj, a opazil sem, da v biosu temperatura kar hitro narašča, zato to predvidevam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zavajon ()

zavajon ::

Tukaj piše, da na tvoji plati dela Asus PC Probe II. Poskusi.

floyd1 ::

Super, bom popoldan poskusil.
To (z Biosom in temperaturo) pa sem tudi jaz že opazil - sem ga pustil v Biosu, ko sem moral iti otroka porihtat. Pridem čez ca. 10 min. nazaj in ker sem se sprehajal skozi vse nastavitve, sem videl, da je nekam sumljiva temperatura. Sem pomislil, da je pač še od prej, a mi nekaj vseeno ni štimalo...

floyd1 ::

Asus probe pri meni žal ne gre inštalirat. Po nekaj procentih se prekine, pravi, da je samo za Ausove plate. Mogoče so oni imeli sistem že postavljen od prej ker so pred tem testirali kako Fusion Asusko. Pa saj ni toliko važno, bom malo s tem, kar piše v biosu, primerjal.

BlaiseM ::

Slowenc, katero ohišje pa imaš? Sicer pa ima tudi moja Deluxe matična podobno visoke temperature ... nisem jih meril, vendar se zaenkrat HTPC ni preventivno izklopil. Do te meje izklopa (90°C?) pa se procesorjeva življenjska doba najbrž ne bo pretirano skrajšala ... ali pač? :|
Še kdo drug (poleg Slowenca :)) vztraja pri pasivnem hlajenju?

floyd1 ::

Nikoli ne veš, kako bo to dolgoročno vplivalo na procesor. Tu ga niti zamenjati ne moremo... (vsaj enostavno ne). Meni ventilator na malih obratih ni problem, ob delujočem sistemskem HDD-ju pa težko rečem, kaj točno slišim iz ohišja. Seveda, če je zvok na TV oz. ojačevalcu res na tiho, drugače se ventilator in ta HDD itak ne slišita.

zavajon ::

Poročaj, ko/če ti bo šel proc, da bomo tudi ostali vedeli, kako je glede teh ekstremnih temperatur. Kako pa je kaj s temperaturo diska? Ko se je meni enkrat komp (z Atomom) izklopil, ker ventilator ni delal, sem v SMART-u diska dobil oznako, da je bila max. temperatura presežena.

Slowenc ::

BlasieM, ohišje imam tisto, ki je na prvi strani te teme.
V ohišje sem dal 6cm ventilator, ker je brez ventialtorja no-go. Tudi na ASUS-u pravijo da mora nujno biti vsaj minimalen zračni pretok. Ventilator imam priklopljen na CPU FAN-konektor. Sedaj pride na full obremenitvi do 61°C.
Edini moteči element je sedaj trdi disk, ki povzroča hrup.
Skiny gate.

zavajon ::

S kakimi 100€ lahko disk utišaš :D
Sam sem se igral z gumijastimi podložkami pod vijaki, a ni kaj prida pomagalo.

Ena ideja, če še koga slučajno moti utripanje power lučke v sleepu na Asus platah.
Potrebuješ pa voltmeter. Jaz sem našel en 9 pinski konektor, ki v manualu sploh ni dokumentiran (med modrim USB 3.0 in TurboKey), izgleda kot USB (morda tudi je). Na tem konektorju je pin, ki ima v Power-On 5V, v sleepu pa 0. Tja sem nataknil + konektor od Power LED. Prej sem imel to LED odklopljeno, a sem včasih dal komp v sleep, ker nisem vedel, da je prižgan. To je pač pomanjkljivost neslišnih kompov.

BlaiseM ::

Kako najbolje povezati HTPC z ostalimi napravami? Takole: HTPC ---HDMI--- "receiver" ---HDMI--- TV? Bo s tako povezavo "receiver" (z 2 HDMI vhodoma) predal sliko naprej TVju?

Mimogrede, glede na to da imajo sodobni TVji vgrajen DVB-S sprejemnik: se lahko sedaj znebimo ločenih satelitskih sprejemnikov?

Okapi ::

Takole: HTPC ---HDMI--- "receiver" ---HDMI--- TV? Bo s tako povezavo "receiver" (z 2 HDMI vhodoma) predal sliko naprej TVju?
Bo.

O.

opeter ::

Zanima me, če obstaja kakšna - po možnosti manjša - tipkovnica, ki ima vgrajen trackpad?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Okapi ::

Cel kup jih je, malo poguglaj.
http://ergogeek.com/max-geek-rf-wireles...

O.

opeter ::

Hvala!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTPC (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
27855930 (32655) Netrunner
»

Plošča ASUS AT5IONT-I

Oddelek: Strojna oprema
242148 (1228) zavajon
»

Mini server (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6510560 (8610) Dr_M
»

How To: Asus AT5IONT-I hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
71168 (974) Half-Saint
»

Nakup računalnika z čim nižjo porabo energije

Oddelek: Kaj kupiti
314671 (4206) frudi

Več podobnih tem