Forum » Loža » Minimalna plača na 1000€ neto
Minimalna plača na 1000€ neto
Temo vidijo: vsi
PujsekPepe ::
You will own nothing and be happy about it.
Sicer pa Minimalec zrihtaj si socialo in zivi pri starsih ce lahko. Sigurno se najde kaksna zdravstvena tezava ce ne se pa se bo (vsaj tako je pri vseh ki jih poznam in delajo za drobiz).
Ce starsa potrebujeta pomoc pa mislim da ddrzava se da nek denar...
In ja nisi edini kot omenjas, tu govorijo "stacune so polne" samo je to dalec od realne slike. Je srce parajoca situacija ki jo ti omenjas.
Sicer pa Minimalec zrihtaj si socialo in zivi pri starsih ce lahko. Sigurno se najde kaksna zdravstvena tezava ce ne se pa se bo (vsaj tako je pri vseh ki jih poznam in delajo za drobiz).
Ce starsa potrebujeta pomoc pa mislim da ddrzava se da nek denar...
In ja nisi edini kot omenjas, tu govorijo "stacune so polne" samo je to dalec od realne slike. Je srce parajoca situacija ki jo ti omenjas.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PujsekPepe ()
redtech ::
Po domače: si cipa boomer generacije.
Žal 100 EUR ne bo spremenila situacije. Pojdi v Avstrijo,... nekaj naredi dokler si še mlad, ker bo samo še slabše.
Žal 100 EUR ne bo spremenila situacije. Pojdi v Avstrijo,... nekaj naredi dokler si še mlad, ker bo samo še slabše.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
In kaj bo v avstriji? Ce ni kvalifciran kader (medicinska sestra ipd) nima kaj delat tam, razen ce mislis da so stanovanja zastonj.
Je pa res da niri 100 ali 300 eur ne spremeni situacije.
Pocasi bo treba side hustle najdt oz second job
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PujsekPepe ()
enavlaka ::
Avstrija in Švica sta polne uvožene delovne sile. Čas za gasterbajtat je bil 20 let nazaj.
ripmork ::
Premier Golob z gorenjskimi gospodarstveniki tudi o minimalni plači
Tale tvit dobro prikaže vso hinavščino Levice (kvazi borcev za dostojno plačo):
Višje položnice že prihajajo (za vse, ne le za peščico, kot predvideno)
Nekako smo se strinjali, da je minimalna plača tista, ki najbolj ruši razmerja z ostalimi plačami, ne samo v zasebnem, tudi v javnem sektorju, tu moram biti zelo odkrit. To je najbolj disruptivni element v tem trenutku.Predvolilni zasuk za 180 stopinj, ali je Golob šele zdaj seštel 1 + 1?
Tale tvit dobro prikaže vso hinavščino Levice (kvazi borcev za dostojno plačo):
Mesec je včeraj govoril, kako je 100 eur pomembnih za ljudi na minimalcu in je zato dvig minimalne plače potreben.
Ko so ukinili mini davčno reformo, ki bi ljudem prinesla višje neto plače, je bilo pa 100 eur nepomembnih.
Zakaj razlika? Zato ker sedaj jemljejo iz tuje vreče, pri nižanju davkov bi pa iz svoje vreče.
Mescu je pomembno, da imajo ljudje 100 eur več. Ampak samo pod pogojem, da on nima manj.
Višje položnice že prihajajo (za vse, ne le za peščico, kot predvideno)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Lepo se kaže beda slovenskega gospodarstva, da so firme, ki upravljajo z javno infrastrukturo v večini na minimalcih, da lahko kaviarci žrejo potico.
Sicer pa nič drugega, kakor vsaka redna podražitev zadnih 10 let.
1EUR bo šla položnica gor, da bo lahk mel zaposleni za kruh pa pašteto. Srce se mi para za vaša sdstokanja.
1EUR bo šla položnica gor, da bo lahk mel zaposleni za kruh pa pašteto. Srce se mi para za vaša sdstokanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enavlaka ()
Stokal boš ravno ti, ko se bojo v naslednjih mesecih / letu cene vsega podražile, ter bo inflacija v državi še višje kot drugje. Po usklajevanju plač bo pa spet treba minimalca zviševat, ipd... do neskončnosti.
Kot tule na forumu v neskončnost skušamo razložit, da se administrativno ne da zviševat blaginje za ljudi, ampak se jo lahko samo na dva načina:
a) da več in bolje ustvarjamo (boljši gospodarski pogoji, vzpodbujanje podjetništva, privabljanje podjetij in kapitala, debirokratizacija, boljša pravna varnost za podjetja, ipd)
b) rezanje potratnosti državnega sistema (kjer se precej davkoplačevalskega denarja porablja povsem neracionalno, netransparentno)
Kot tule na forumu v neskončnost skušamo razložit, da se administrativno ne da zviševat blaginje za ljudi, ampak se jo lahko samo na dva načina:
a) da več in bolje ustvarjamo (boljši gospodarski pogoji, vzpodbujanje podjetništva, privabljanje podjetij in kapitala, debirokratizacija, boljša pravna varnost za podjetja, ipd)
b) rezanje potratnosti državnega sistema (kjer se precej davkoplačevalskega denarja porablja povsem neracionalno, netransparentno)
Zgodovina sprememb…
delavec44 ::
Lepo se kaže beda slovenskega gospodarstva, da so firme, ki upravljajo z javno infrastrukturo v večini na minimalcih, da lahko kaviarci žrejo potico.
To si spregledal. Pa naenkrat ni več govora o 10% ljudi.
"Da ne bi prišlo do uravnilovke, pa bodo morali dvigniti tudi plače po lestvici navzgor, je na novinarski konferenci Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) o tveganjih zaradi hitre rasti stroškov dela dejal predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije Janko Širec."
Ste vedno govorili naj se višje plačani sami pogajajo za višje plače. Zgleda da ne.
Podjetja, ki nimajo minimalcev nimajo takih problemov. Git gut
Pa živiš pod skalo? Inflacijo imamo že par let, plače pa niso šle nikamor.
Stokal boš ravno ti, ko se bojo v naslednjih mesecih / letu cene vsega podražile, ter bo inflacija v državi še višje kot drugje.
Pa živiš pod skalo? Inflacijo imamo že par let, plače pa niso šle nikamor.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enavlaka ()
delavec44 ::
Če v vsako temo to napišeš desetkrat še ne pomeni, da imaš prav.
od 1. januarja 2026 do 31. decembra 2026: 1.481,88 evra
od 1. januarja 2025 do 31. decembra 2025: 1.277,72 evra
od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2024: 1.253,90 evra
od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2023: 1.203,36 evra
od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022: 1.074,43 evra
Torej v 5 letih 38% dvig minimalne plače. Inflacija v tem obdobju pa 20%. Pomeni je bila minimalna plača že usklajena z inflacijo pred tem nepotrebnim dvigom.
SDS blodnje. Plače se niso zvišale od korone, cene hrane gredo pa samo gor.
Kako se niso plače zvišale, če je Golob naredil JU plačilno reformo. V privat sektorju se pa višajo vsako leto. Vključno z minimalcem, ki se letno usklajuje z inflacijo. Bolj lagati ne bi mogel.
od 1. januarja 2026 do 31. decembra 2026: 1.481,88 evra
od 1. januarja 2025 do 31. decembra 2025: 1.277,72 evra
od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2024: 1.253,90 evra
od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2023: 1.203,36 evra
od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022: 1.074,43 evra
Torej v 5 letih 38% dvig minimalne plače. Inflacija v tem obdobju pa 20%. Pomeni je bila minimalna plača že usklajena z inflacijo pred tem nepotrebnim dvigom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
aborko ::
PujsekPepe je izjavil:
In kaj bo v avstriji? Ce ni kvalifciran kader (medicinska sestra ipd) nima kaj delat tam, razen ce mislis da so stanovanja zastonj.
Je pa res da niri 100 ali 300 eur ne spremeni situacije.
Pocasi bo treba side hustle najdt oz second job
Lahko povem za nekvalificiran kader, ker imam dosti stika z sezonskimi delavci v Avstriji - hotelirska dejavnost (natakarji, pralci posode, prodajalci, sobaricami). Naš letni minimalec v Avstriji zasluzijo v max 4 mesecih in so ta čas prakticno BREZ stroskov. Stanovanja oz sobe (prakticno nova, v sobi so sami) dobijo ali brezplacno ali za smesno denar (100eur mesečno), brezplacni so tudi 3 topli obroki hrane na dan.
Minimalne neto place za 45 urni delavnik se sucejo okoli 2k + seveda del 13,14 place + placan dopust (urlaubsgeld). Ker spadajo med nizje placane po kolektivni pogodbi in delajo le te 4 mesece dobijo dodatno nazaj vso vplacano akontacijo dohodnine + 55% socialnih prispevkov (skupaj letno cca 2k eur).
Tako da malo boljse kot pri nas pa je le....
feryz ::
Aja, sezonsko delo si našel.
In to v nastavitvenem objektu.
Pravzaprav je sramotno nizka plača, glede na to, da te po štirih mesecih odvržejo kot smet.
In to v nastavitvenem objektu.
Pravzaprav je sramotno nizka plača, glede na to, da te po štirih mesecih odvržejo kot smet.

Mato989 ::
Berem že 1h tole pa se vrti vse skup v krogu. Kot je nekdo že zapisal, tisti, ki jim 100 eur nič ne pomeni, imajo tu največ za povedat. Star sem 30 in trenutno delam za minimalno plačo ( prej sem imel več let 1300, a niso vse firme večne ). Sem Ljubljančan ampak denarja za življenje v LJ nimam. Primoran sem se bil preseliti v cenejše kraje in sedaj zivim v Celju, v 35m2, starem, slabo ogrevanim in neobnovljenem stanovanju, kjer plačujem 550€ najemnine in cca. 250 - 300 eur stroška ker je samo plin od 50 - 150, odvisno od mesca. Sepravi dam 800-900€ mesečno samo za streho 1h stran od svojega doma. Ostane mi 200 - 300 € za;
- hrano,
- avto ( reg., servisi, bencin ipd.. ),
- telefon,
- zavarovanje,
- osnove kot so čistila, WC papir, obleke ( 1x na sto let ).. ipd.,
- še lahko naštevamo malenkosti,
- ŽIVLJENJE, ker tu nisem da delam in umrem.
Torej z malo pameti lahko vsak iz tega primera razbere, da grem krepko v minus iz meseca v mesec in porabljam denar, ki sem si ga prislužil ko sem imel še 1300 in živel doma pri starših.
Torej kako lahko potem rečete, da je 1000€ dovolj oz. celo preveč? Delam kot delate vi, 8h+ na dan, mešano na žaru, ker ljudje za minimalca smo tretirani kot živali in delamo vse ure v dnevu + vikende in praznike ( tudi novo leto do 00 btw ). Sedaj se bodo vsuli komentarji da imam previsoko najemnino ampak vedi komentator, da živim 75km stran od prve osebe ki jo poznam, kar pomeni da sem tudi cele dneve sam in da če bi želel še nižjo najemnino, se lahko odselim v Apače ali pa kam drugam ob mejo kjer tudi avtobusi ne vozijo in kjer bom imel 500€ stroška že samo z bencinom in avto se mi bo pokvaril od vse te vožnje, za novega pa nimam ( od kje naj imam? )
Torej TLDR;
Delam od 19 leta dalje, pogodba za nedoločen čas, 1 dan nisem bil brezposelen. V življenju ne potujem, ne žuriram, ne pijem, ne kadim, ne zapravljam na brezveznih zadevah, iz SLO grem samo poleti, ko grem na Hrvaško na morje za 1 teden, ČE.
Kje tu mi je treba znižati plačo nazaj na 900 neto? Da bom imel samo za najemnino? Kdaj ste nazadnje odprli nepremičnine.net in pogledali cene česarkoli kar nima plesni po stenah ali pa manj kot 10m2? Nimam niti za dostojno življenje, čeprav sem skromen kolikor se le da, praktično ne poznam ljudi, ki so bolj skromni kot jaz, vsi mi rečejo da sem škrt do sebe, medtem ko uporabljajo denar svojih staršev za nakup nepremičnin in potovanja ter koktejle katerega nisem okusil od leta 2011 ker so predragi.
Prosim komentirajte sedaj tisti, ki ste z vso silo proti dvigu minimalne plače. Sem človek ki pošteno dela od kar sem bil sposoben delati a za vse to, nimam nič za pokazati.
Tu se bom počasi ubil, ker enostavno več ne vidim načina, kako bi lahko bil vesel v življenju, če že samo to da obstajam in diham pod streho stane več, kolikor dobim na mesec.
Najslabša stvar je to, ker nisem edini, niti približno. Ljudi na minimalni plači je vedno več in zato so kriminal in stvari na "črno" v porastu.
Nismo več leta 1950 ko si lahko bil poštar pa gradil hišo in hodil na potovanja. Sedaj nimamo več niti za kruh. Sploh ne vem kdaj sem si nazadnje karkoli kupil. Zamisli si ti, ki se pelješ v avtu, ki si ga jaz niti po 100 letih dela nebi mogel privoščiti...
Tisti ki imate, se preseravate in imate preveč. Ja, vam je uspelo v življenju, lahko ste dedovali, lahko ste uspešni podjetniki ali pa ste samo imeli srečo, da ste bili na pravem mestu ob pravem času. To žal ne mora biti vsak, ker sicer kapitalizem kot ga poznate, ne obstaja. Nekdo mora obračat burgerje ane?
Svet se vedno bolj deli na tiste ki porabijo minimalno plačo v enem dnevu in na tiste, ki tudi s 13. minimalno plačo nebi prišli na 0. Zakaj sploh delam? Zato da lahko pridem jutri nazaj delat? Brezveze.
Problem je ker ne narediš nič ali dovolj da bi se izobrazil in pridobil boljsi siht in pričakuješ da ti zdaj država skrbi za to da ne bos totalni revez ampak samo ekstra revez
Tu je tezava
Minimalec bi moral biti nekaj kar dobivaš nekaj mesecev ali leto dni da te brcne iz udobja in se spokas delat nekam drugam za več denarja ne pa nekaj kjer si non stop ker ti ni za premaknit
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KAVINSKY ::
Kanban ::
Saj ni bila fora inflacija, Mesec je preračunal "minimalne življenjske stroške".
Minimalni življenjski stroški so se od 2022 dvignili za 18% (iz 669,83EUR na 791EUR).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
feryz ::
Minimalec ::
Se mi je zdelo da bom dobil same take odgovore kot so;
-pojdi v tujino ( raje umrem kot da vržem svoj lajf stran in grem v tujino delat kjer bom tretiran kot smet in kjer nebom več videl ljudi ki jih poznam + svoje družine nebom nikdar ustvaril ) ta nasvet je neumen in sam po sebi bolan glede na to, da praktično pomeni, da je v naši državi minimalec prenizek za preživetje,
- ja so nam govorili da rabimo ekonomiste ko sem odraščal ane, naredil sem tak faks in sedaj vidim da za brezveze ker se je vse spremenilo. Nebom pa delal 5 faksou da mogoče dobim 100e večjo plačo, ker imam tudi sodelavce z magisterijom ki so na minimalcu,
- delaj 2 job ( ja a smo res do sem prišli že? )
Najbolje da ustanem ob 6, delam od 7-15, pridem domou, se preoblečem in grem na 2 šiht do 21, cel dan ne jem kot človek, potem pa bomo prišli do vprašanja " zakaj me vse boli, zakaj sem na bolniški, zakaj ta zdravstveni problem, zakaj un.." zato ker človek ne mora delat 2 šihtou vrez da zboli. Nismo zato tu, nismo niti za to narejeni.
Torej ni odgovora, samo potrditev, da je minimalec prenizek, brezveze se še naprej pogovarjate, stvar RAZČIŠČENA.
To spet samo po sebi pove, DA MINIMALNA PLAČA ni dovolj za preživetje v tej državi.
-pojdi v tujino ( raje umrem kot da vržem svoj lajf stran in grem v tujino delat kjer bom tretiran kot smet in kjer nebom več videl ljudi ki jih poznam + svoje družine nebom nikdar ustvaril ) ta nasvet je neumen in sam po sebi bolan glede na to, da praktično pomeni, da je v naši državi minimalec prenizek za preživetje,
- ja so nam govorili da rabimo ekonomiste ko sem odraščal ane, naredil sem tak faks in sedaj vidim da za brezveze ker se je vse spremenilo. Nebom pa delal 5 faksou da mogoče dobim 100e večjo plačo, ker imam tudi sodelavce z magisterijom ki so na minimalcu,
- delaj 2 job ( ja a smo res do sem prišli že? )
Najbolje da ustanem ob 6, delam od 7-15, pridem domou, se preoblečem in grem na 2 šiht do 21, cel dan ne jem kot človek, potem pa bomo prišli do vprašanja " zakaj me vse boli, zakaj sem na bolniški, zakaj ta zdravstveni problem, zakaj un.." zato ker človek ne mora delat 2 šihtou vrez da zboli. Nismo zato tu, nismo niti za to narejeni.
Torej ni odgovora, samo potrditev, da je minimalec prenizek, brezveze se še naprej pogovarjate, stvar RAZČIŠČENA.
To spet samo po sebi pove, DA MINIMALNA PLAČA ni dovolj za preživetje v tej državi.
zato ker človek ne mora delat 2 šihtou vrez da zboli. Nismo zato tu, nismo niti za to narejeni.
V zda je to cist normalno da se dva sihta delas in imas za najemnino. To ali sociala
@Minimalec Mogoče bi rabil malo bolje prebrat temo, ker je v njej že ogromno napisanega in obrazoženega. Srž problema je pa tole.
Minimalca mnoge države niti nimajo, v Sloveniji je pa (glede na podpovprečen BDP) relativno soliden. Se strinjam, da je dandanes z 1k plačo težko, a administrativno dvigovanje minimalca je zelo kratkoročen poseg, ki srednje in dolgoročno samo požene inflacijo (in si kmalu spet na istem ali še slabšem). Žal bo treba to drugače reševat...
Minimalca mnoge države niti nimajo, v Sloveniji je pa (glede na podpovprečen BDP) relativno soliden. Se strinjam, da je dandanes z 1k plačo težko, a administrativno dvigovanje minimalca je zelo kratkoročen poseg, ki srednje in dolgoročno samo požene inflacijo (in si kmalu spet na istem ali še slabšem). Žal bo treba to drugače reševat...
Zgodovina sprememb…
bm1973 ::
Če hočeš luksuz, potem ja...
In živeti sam, v lastnem stanvoanju, najemniško ali lastnioško, je luksuz...
Pač pojdi v eno stanvoanje, kjer boš imel samo sobo. Tudi sam sem nekaj časa tako živel...
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Gre podjetnikom v Sloveniji res tako slabo? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 2641 (17) | c3p0 |
| » | Minimalna plača (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19405 (5726) | MikeRotch |
| » | Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 60486 (28310) | Malidelničar |
| » | Minimalna plača (strani: 1 2 3 4 … 32 33 34 35 )Oddelek: Loža | 264602 (85943) | solatko |
| » | Ali še v Slovenij kdo dela za manj kot minimalca? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 17205 (14551) | Invictus |