Forum » Loža » S čim zapolniti luknjo v steni, da bo nosilna?
S čim zapolniti luknjo v steni, da bo nosilna?
bpr123 ::
Na steno bi montiral police in mi prideta dva vijaka ravno na mesti kjer so prej že bili neki vijaki, kot sem pomeril s svedrom sta luknji tam nekje za 13mm sveder.
Se da to s čim zapolnit da bo spet nosilno? Luknji srta sedaj tako veliki, da vijaki in vložki zanje nič ne držijo. Obstaja kako cementno lepilo da bi zapolnil obstoječe luknje oz nekaj da bi fiksila vložek ?
Se da to s čim zapolnit da bo spet nosilno? Luknji srta sedaj tako veliki, da vijaki in vložki zanje nič ne držijo. Obstaja kako cementno lepilo da bi zapolnil obstoječe luknje oz nekaj da bi fiksila vložek ?
mtošev ::
Obstaja cel kup mas/epoksijev za kemično sidranje, ampak ne vem če za vertikalne površine...
Furbo ::
Prestavi nosilec za tistih 10cm, kjer je zid deviški.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Ostale police sem montiral s temi vijaki. Tu pa je problem da na dveh mestih pridem na neke obstoječe luknje, ki so tako velike da vložek nima nobenega haska.
Prestavi nosilec za tistih 10cm, kjer je zid deviški.
Problem je da je ogrodje polic švasano in narejeno da paše na specifično lokacijo. Tako da premik žal ne pride v poštev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bpr123 ()
Furbo ::
Lahko daš večji vložek in večji vijak.
Lahko poleg vložka nabiješ noter še kup zobotrebcev ali trsk.
Lahko zvrtaš novo luknjo v nosilec na drugem mestu.
Ali pa kupi kako dvokomponentno maso in zafilaj vse skupaj, oziroma zafilaj in daj notri vložek. Ponavadi sicer dajejo navojne palice.
Lahko poleg vložka nabiješ noter še kup zobotrebcev ali trsk.
Lahko zvrtaš novo luknjo v nosilec na drugem mestu.
Ali pa kupi kako dvokomponentno maso in zafilaj vse skupaj, oziroma zafilaj in daj notri vložek. Ponavadi sicer dajejo navojne palice.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
joez7 ::
Sam se lotim. Prvo navlažim, ene dvakrat, vmes pa zmešam lepilo za ploščice in nekaj dodatne mivke in malenkost knauf gipsa (če se mi mudi), pol pa lepo filam plombo, pa na začetku malo z izvijačem pomešam po luknji. Če ni lepila, je dober tudi Kemagled F (ali kak drug namešan omet Cerasit).
Naslednji dan pa novi čepi 10 ali 12 (po možnosti tisti, ki se raztegnejo (majo še dodatek na spodnjem delu za vijak in naredijo rožco) pa prenese vse).
Naslednji dan pa novi čepi 10 ali 12 (po možnosti tisti, ki se raztegnejo (majo še dodatek na spodnjem delu za vijak in naredijo rožco) pa prenese vse).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
bm1973 ::
Dvokomponentna sika, ima jo Obi.
Malo večji vložek in vijak.
Ali pa noter ob vložek daš kake zobotrebce, ki zapolnijo prazen prostor.
Velikokrat razne zadeve, ki naj bi nosile par 10 kg, pridejo z mini vijaki...
Malo večji vložek in vijak.
Ali pa noter ob vložek daš kake zobotrebce, ki zapolnijo prazen prostor.
Velikokrat razne zadeve, ki naj bi nosile par 10 kg, pridejo z mini vijaki...
delavec44 ::
Vložek zavij z izolir trakom in zabij not. Kar boš pacal z lepilom, se bo ob vrtanju le zdrobilo.
Kemično sidranje je super ampak ne za vertikalne votle zidake.
Kemično sidranje je super ampak ne za vertikalne votle zidake.
Meni se izolir trak ni nikoli obnesel.
Mogoče bi se v kombinaciji z kako siko.
Če so votli zidaki, pol pa v vsakem primeru good luck.
Če veš kak je, je mogoče rešitev kak vijak z knauf...
Mogoče bi se v kombinaciji z kako siko.
Če so votli zidaki, pol pa v vsakem primeru good luck.
Če veš kak je, je mogoče rešitev kak vijak z knauf...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Vinski Kamen ::
Zanesljivo pritrjevanje v zid iz votle rdeče opeke je velik problem. V popvrečnem primeru naletiš na votli del in imaš par mm zidaka in 1 cm ometa in to naj bi držalo radiator ali kuhinjski element. V najboljšem primeru naletiš na mesto med štirimi opekami, v malto, tam res plastični čep kolikor toliko drži. Če nosi težak kuhinjski element, naložen s keramičnimi krožniki, bo vijak skozi leta vseeno počasi lezel ven in elementi ne bodo več v vodoravni liniji.
Sam uporabljam metodo, ki mi jo je zaupal stari diy maček. Izvrtam večjo luknjo, npr 25 mm. Iz suhe smrekovine iztešem primeren čep, da gre z večjim kladivom zelo na tesno v luknjo. Čep zabijem kak mm globlje od nivoja ometa, pomagam si s kosom tršega lesa. V sredo čepa zabijem manjši žebelj, nato zakitam in prebelim poškodbo. Ko se posuši, potegnem žebelj ven in mi ostane informacija, kje v steni se nahaja sredina lesenega čepa. Pri takem opravilu gre redko za eno luknjo, navadno potrebujemo niz vijakov, na primer za obešanje visečih kuhinjskih elementov in potrebujemo vijake na točno določenih lokacijah, kar je v opečnati zid nemogoče izvrtati, ker sveder vedno malo zapleše. Ker imam v zidu lesene čepe s premerom 25 mm, imam za vsak vijak še precej tolerance. Zdaj lahko še enkrat določim idealne lokacije vijakov in izvrtam 3 mm luknje na teh lokacijah skozi 1 mm kita v lesene čepe. Lesni vijak bo nato čep še malo bolj fiksiral v steno. Najraje uporabim vijake, ki imajo del navoja za v les, drugi del je pa npr M6. Na tega zategnem dve matici in se ga da lepo privijačiti v zid, obenem pa lahko kdaj kasnje snamem elemente brez odstranjevanja vijaka.
Sam uporabljam metodo, ki mi jo je zaupal stari diy maček. Izvrtam večjo luknjo, npr 25 mm. Iz suhe smrekovine iztešem primeren čep, da gre z večjim kladivom zelo na tesno v luknjo. Čep zabijem kak mm globlje od nivoja ometa, pomagam si s kosom tršega lesa. V sredo čepa zabijem manjši žebelj, nato zakitam in prebelim poškodbo. Ko se posuši, potegnem žebelj ven in mi ostane informacija, kje v steni se nahaja sredina lesenega čepa. Pri takem opravilu gre redko za eno luknjo, navadno potrebujemo niz vijakov, na primer za obešanje visečih kuhinjskih elementov in potrebujemo vijake na točno določenih lokacijah, kar je v opečnati zid nemogoče izvrtati, ker sveder vedno malo zapleše. Ker imam v zidu lesene čepe s premerom 25 mm, imam za vsak vijak še precej tolerance. Zdaj lahko še enkrat določim idealne lokacije vijakov in izvrtam 3 mm luknje na teh lokacijah skozi 1 mm kita v lesene čepe. Lesni vijak bo nato čep še malo bolj fiksiral v steno. Najraje uporabim vijake, ki imajo del navoja za v les, drugi del je pa npr M6. Na tega zategnem dve matici in se ga da lepo privijačiti v zid, obenem pa lahko kdaj kasnje snamem elemente brez odstranjevanja vijaka.
ManDriver ::
Po mnogo kilometrine s tem problemom sem prišel do zgolj ene učinkovite rešitve: Sika AnchorFix.
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?
If all the world is a stage, where is the audience sitting?
mn ::
Meni so svetovali za podoben problem (tudi rdeča votla opeka) kemično sidranje in sicer najprej zvrtaš luknjo (recimo 16mm), daš nottri 16 mm mrežico za sidranje:
https://www.gombac.si/plasticna-mrezica...
Potem potrebuješ navojno palico (mislim da za 16mm luknjo rabiš 13 mm navojno palico), ki jo odrežeš na pravo dolžino.
Potem napolniš s maso za sidranje in vstaviš navojno palico. Med vstavljanjem vrti kot da jo navijaš, zato da se masa tudi med navoje prime.
Nazadnje samo še naviješ vijake gor.
Potem potrebuješ navojno palico (mislim da za 16mm luknjo rabiš 13 mm navojno palico), ki jo odrežeš na pravo dolžino.
Potem napolniš s maso za sidranje in vstaviš navojno palico. Med vstavljanjem vrti kot da jo navijaš, zato da se masa tudi med navoje prime.
Meni je padel dol nosilec za bicikel, z biciklom vred.
Dal namesto 10 vijaka 15 vijak, prevrtal nosilec nov vložek in dvokomponentna Sika.
Tistega se ni več dalo odtrgati ven, samo prebelit
.
Dal namesto 10 vijaka 15 vijak, prevrtal nosilec nov vložek in dvokomponentna Sika.
Tistega se ni več dalo odtrgati ven, samo prebelit
celje ::
bi pomagalo, ce bi v luknjo napolnil tekoci beton? se cegel zapolni, beton posuši. potem je notranjost polna.
Apofis ::
https://www.merkur.si/sidranje-fix-expe...
v problematično steno zvrtal lukne, vlil to maso, dal not navojne palice in mi zadeva nosi nosilec s petimi kolesi...zgleda po kakem letu flawless...
v problematično steno zvrtal lukne, vlil to maso, dal not navojne palice in mi zadeva nosi nosilec s petimi kolesi...zgleda po kakem letu flawless...
Klamzi ::
Tudi sam predlagam dvokomponentno maso, če imaš pištolo za silikonirat potem recimo Fischer AB 300 T. Če vzameš "high speed" imaš vložke, navojne palice, mrežice, vijake,.... fiksirane v max. pol minute.
fikus_ ::
Prava resitev je 2k lepilo za beton, ce je zid iz votlakov, potem se plasticni perforiran vlozek in navojna palica.
Tega ne dobiš več ven, moras steno uniciti.
Tega ne dobiš več ven, moras steno uniciti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
darkolord ::
To je že večkrat omenjena masa za kemično sidranje.
Najmočnejša je epoksi, potem "VE" (vinil-ester) in potem "PE" (poliester)
Ampak na to lahko obesiš cel štuk, ne samo bicikla.
Najmočnejša je epoksi, potem "VE" (vinil-ester) in potem "PE" (poliester)
Ampak na to lahko obesiš cel štuk, ne samo bicikla.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Samo nekaterim se ne da dopovedati in bi raje šalabajzersko reševali zadevo.
bbbbbb2024 ::
Na steno bi montiral police in mi prideta dva vijaka ravno na mesti kjer so prej že bili neki vijaki, kot sem pomeril s svedrom sta luknji tam nekje za 13mm sveder.
Imaš več opcij. Odvisno, če so to luknje v opeko (modul), omet, beton. Vprašanje je tudi, kakšne materiale imaš pri sebi, ker najmanjša količina je običajno par kg.
Generalno najcenejša in univerzalna opcija je, da vzameš gips, mogoče z neko brizgo malo našpricaš vodo na luknjo in okoli nje, da gips lažje veže na stari material. Vzameš bolj ozek špahtl, narediš dokaj gost gips, lepo premešaš, da je res kremast, nabašeš noter, mogoče si pomagaš s kakšno šibiko. Lepo zgladiš, počakaš dan dva, čeprav gips se lahko suši hitreje. Znova izvrtaš ustrezne luknje in to je to.
Jaz ponavadi še dam, sploh če je luknja v opeko, akrilni kit v luknjo, ne preveč, ter potem vložek noter. Nato pa vijak.
To je za neke police, tam nosilnosti do 100kg.
Če imaš luknjo v AB ploščo, ali recimo da imaš velike obremenitve, 200+ kg, potem najprej narediš cementno mleko, to vbrizgaš v luknjo in okrog luknje. Počakaš 6 ur, potem pa narediš beton, z malo finega peska, ter malenkost apna. Ali pač, če imaš, pripravljeno mešanico "betonkorekt". Samo to so na žalost mislim da 25kg vreče. To je bolj za neko armaturo popravljati. Ter zamažeš v luknjo in okrog luknje.
To je za 200+ kg nosilonst, ampak seveda samo, če je to korektura armiranega betona.
Lepilo za ploščice ni najboljše, če že, da se kupiti finozrnat omet ali lepilo za SIPOREX zidake (v bistvu fina betonska mešanica).
Osebno imam vedno majhno vrečko gipsa, za kakšne koli korekture zidov. Drži 100 let, če je le na suhem in tesno zaprto.
Meni so svetovali za podoben problem (tudi rdeča votla opeka) kemično sidranje in sicer najprej zvrtaš luknjo (recimo 16mm), daš nottri 16 mm mrežico za sidranje:
To je kar drago. Saj ne da ne bi bilo dobro - odlično je.
Za votlake oz. votel material jaz vzamem navaden zidni vložek, vendar najprej s pištolo za akrilni kit stisnem notri akril (plastiko) v luknjo. Nato dam vložek noter. Če sem dal preveč akrila je pogosto potrebno malo s kladivom nabiti vložek noter. Nato navijačim šrauf, kot normalno.
Čez 6 ur se akril strdi, to je plastika, vložek je ekspandiran, vijak dejansko oblit s plastiko.
To mi je svetovalo več mojstrov, je zelo poceni in drži.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()
Vinski Kamen je izjavil:
Zanesljivo pritrjevanje v zid iz votle rdeče opeke je velik problem. V popvrečnem primeru naletiš na votli del in imaš par mm zidaka in 1 cm ometa in to naj bi držalo radiator ali kuhinjski element. V najboljšem primeru naletiš na mesto med štirimi opekami, v malto, tam res plastični čep kolikor toliko drži. Če nosi težak kuhinjski element, naložen s keramičnimi krožniki, bo vijak skozi leta vseeno počasi lezel ven in elementi ne bodo več v vodoravni liniji.
Se vidi da je to bil diy maček. Dva in pol centimeterska luknja? Ste normalni? To se ne dela.
Imaš vijak, imaš ustrezen vložek. Vzameš ustrezen sveder, točno za vložek. Zvrtaš luknjo, malo spihaš drobir. Nato vzameš pištolo in akrilni kit. Nato vbrizgaš počasi kit. Če imaš hudo smolo, da je dosti praznine, potem izprazniš ne vem, 1cm ali 1,5cm tube za akrilni kit, da bo to praznino zapolnila.
Nato narineš vložek noter. Ponavadi gre težko noter, ker je akrilni kit kot med viskozen.
Nato privijačiš vijak. Če se da, počakaš 6 ur, jaz ponavadi počakam en dan. Akril se bo strdil v kamen. Dejansko je vijak in vložek oblit s plastiko. To drži maksimalno, kolikor pač opeka zdrži. Kot rečeno, obremeniš po 6 urah, jaz čakam en dan.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()
Gips in akrilni kit je šalabajzerstvo za namen popraviti/pripraviti zid za pritrjevanje polic!
krho ::
Obstaja tudi kaj drugega kot ultra draga sika od kemičnih lepil... Jaz sem vzel nekaj pol ceneje v Topdom od tega pa še vedno odlično drži. Je bil še en cenejši od tega ampak je bilo strjevanje konkretno daljše
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Machete ::
Sidro nabij notri, ce je vseeno kako vijak izgleda.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Obstaja tudi kaj drugega kot ultra draga sika od kemičnih lepil... Jaz sem vzel nekaj pol ceneje v Topdom od tega pa še vedno odlično drži. Je bil še en cenejši od tega ampak je bilo strjevanje konkretno daljše
Tista 2k Sika stane 12 EUR v OBI...
Če ti je to drago, pol pač muti drugače.
joez7 ::
Mogoče kaj od tega https://www.google.com/search?q=vijaki+...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
darkolord ::
Pa tega je pol kile, to je za nekaj deset lukenj. Okej, mešalo je za enkratno uporabo, ampak spet niso draga.Obstaja tudi kaj drugega kot ultra draga sika od kemičnih lepil... Jaz sem vzel nekaj pol ceneje v Topdom od tega pa še vedno odlično drži. Je bil še en cenejši od tega ampak je bilo strjevanje konkretno daljše
Tista 2k Sika stane 12 EUR v OBI...
krho ::
Jaz sem kupoval tisto 2k, ki pride v tubi enako kot silikon. Ta milim, da je bolj reda 20EUR. Tiste cenejše so bile po 10EUR.. Pa ker smo montirali 6 navojnih palic smo porabili 3 tube.. Se pravi 60EUR vs. 30EUR.. to pa že nekaj nanese. Poleg tega zraven dobiš en nastavek, kateri je tako potem zanič... se Pravi, če ne rabiš 300ml, vržeš en kup stran.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krho ()
Gips in akrilni kit je šalabajzerstvo za namen popraviti/pripraviti zid za pritrjevanje polic!
No, glej. A lahko natančneje pojasniš, zakaj bi to bilo šalabajzersko?
Ker gips imam za primer, ko je treba elektro instalacijo kaj predrugačiti, ter za primer, ko se okrušijo vogali ali stena pri selitvi pohištva. Gre za poceni in univerzalen material.
Enako akrilni kit. Vedno imam dozo silikonskega kita, če je treba kaj popraviti ali zatesniti, ter akrilnega, če je potrebno za vložke nabasati ali zatesniti kje pri betonu. V celi hiši in to ne eni, ampak dveh, sem montiral krnise v strop (se pravi teža vleče ven iz stropa), to je 20+ let, vse drži kot novo.
Mojster za klimo je ravno tako zunanjo enoto luknje nabasal z akrilom, pred montažo nosilcev, se pravi dela enako kot jaz.
Kaj je tu šalabajzerskega?
sbawe64 ::
bi pomagalo, ce bi v luknjo napolnil tekoci beton? se cegel zapolni, beton posuši. potem je notranjost polna.
Obstaja 'hobby beton', že narejen beton, ki ga moraš samo spraviti v luknjo.
https://www.merkur.si/hobbybeton/
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
mn ::
bbbbbb2024 je izjavil:
To je kar drago. Saj ne da ne bi bilo dobro - odlično je.
Za votlake oz. votel material jaz vzamem navaden zidni vložek, vendar najprej s pištolo za akrilni kit stisnem notri akril (plastiko) v luknjo. Nato dam vložek noter. Če sem dal preveč akrila je pogosto potrebno malo s kladivom nabiti vložek noter. Nato navijačim šrauf, kot normalno.
Čez 6 ur se akril strdi, to je plastika, vložek je ekspandiran, vijak dejansko oblit s plastiko.
To mi je svetovalo več mojstrov, je zelo poceni in drži.
Ja, je overkill za večino potreb, jaz sem kompliciral ker sem telovadno opremo za otroka montiral in sem raje predimenzioniral kot da slabo naredim pa otroka mogoče ubijem.
Drugače pa sem tudi tvojo metodo prakticiral. Enostavno napolniš ali s kitom ali gipsom, počakaš da se strdi pa še enkrat vrtaš. Ali pa napolniš in vrineš vložek notri ter počakaš da se strdi. Ne vem pa kako bo z nosilnostjo potem?
Obstaja 'hobby beton', že narejen beton, ki ga moraš samo spraviti v luknjo.
https://www.merkur.si/hobbybeton/
Tale bi rekel je pregrob, si ne predstavljam da bi s tem delal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mn ()
Drugače pa sem tudi tvojo metodo prakticiral. Enostavno napolniš ali s kitom ali gipsom, počakaš da se strdi pa še enkrat vrtaš. Ali pa napolniš in vrineš vložek notri ter počakaš da se strdi. Ne vem pa kako bo z nosilnostjo potem?
Pri gipsu, pa nenazadnje pri vsakem gradbenem materialu je edini problem, če spajaš staro z novim. Za staro je pomembno, da luknjo očistiš, ter špahtlom odstraniš umazan del materiala. Ker se gips, pa tudi beton ali malta če hočeš, ne bo prijela na organsko umazanijo.
Za dobro spajanje je pomembno, da star material prepojiš z vodo. Za beton rabiš betonsko mleko - mešanico cementa in precej vode. Potem stari material ne vleče ven vode iz gipsa, da bi nastala razpoka med novim in starim.
Če je luknja zelo velika (aka premer 10-15cm), prekriješ s fasadesko mrežico.
Potem ima vložek (v taki novi nagipsani steni) svojo originalno nosilnost. Za plastične je to do 50kg/vijak. Za kovinske pa 150kg. Tako nosilnost ima vložek tudi v čisti KNAUF gips steni. Ne razlikuje se od zagipsane ometane stene. Nasprotno. Omet ima slabšo nosilnost.
To je za neke normalne zadeve. Npr. montažo polic, pohištvo. Če montiraš telovadna orodja, pa težko rečem, kaj je pametno za narediti.
bbbbbb2024 je izjavil:
No, glej. A lahko natančneje pojasniš, zakaj bi to bilo šalabajzersko?
Ker gips imam za primer, ko je treba elektro instalacijo kaj predrugačiti, ter za primer, ko se okrušijo vogali ali stena pri selitvi pohištva. Gre za poceni in univerzalen material.
Enako akrilni kit. Vedno imam dozo silikonskega kita, če je treba kaj popraviti ali zatesniti, ter akrilnega, če je potrebno za vložke nabasati ali zatesniti kje pri betonu. V celi hiši in to ne eni, ampak dveh, sem montiral krnise v strop (se pravi teža vleče ven iz stropa), to je 20+ let, vse drži kot novo.
Mojster za klimo je ravno tako zunanjo enoto luknje nabasal z akrilom, pred montažo nosilcev, se pravi dela enako kot jaz.
Kaj je tu šalabajzerskega?
Z gipsom ne bos zapolnil luknje, pri instalaciji začasno pritrdiš kabel, že ko boš vrtal bo pokal, ko boš pa vstavil vložek in vijak, bo pa zagotovo razpokal.
Za ostale, ta 2k lepila niso več draga, so še druge znamke kor Sika,...
delavec44 ::
Jaz sem kupoval tisto 2k, ki pride v tubi enako kot silikon. Ta milim, da je bolj reda 20EUR. Tiste cenejše so bile po 10EUR.. Pa ker smo montirali 6 navojnih palic smo porabili 3 tube.. Se pravi 60EUR vs. 30EUR.. to pa že nekaj nanese. Poleg tega zraven dobiš en nastavek, kateri je tako potem zanič... se Pravi, če ne rabiš 300ml, vržeš en kup stran.
Kaj si pa delal, da si za 6 lukenj porabil 3 tube 300ml kita?
Mene bolj skrbi kaj z preostankom narediti, da se mi ne strdi in se mi ne splača kupovati za par vijakov. Nisem pa vedel za tisto varianto zgoraj z mrežico za votle zidake, zgleda zanimivo.
Pritrjevanje v votlo opeko je vedno izziv. Plasticni čepi si ok, samo ne tisti ta poceni, tanki, morajo imeti več materiala, debelejšo steno. Izberite daljše čepe in vijake, da bodi globlje v steni. Še bolje je lepljenje z 2k lepili za beton v kombinaciji s perforiranimi tulci, ki zadrzijo lepilo na mestu lepljenja.
Za prutrjevanje v beton so boljsa jekjena sidra, plasticne cepe se da izvleči.
Za pritrjevanje dinamično obremenjenih stvari (ograje, stopnice,....) jeklena sidra, če je dovolj betona okrog (berite navodila za sidranje) ali pa še bolje 2k lepila za beton.
Za prutrjevanje v beton so boljsa jekjena sidra, plasticne cepe se da izvleči.
Za pritrjevanje dinamično obremenjenih stvari (ograje, stopnice,....) jeklena sidra, če je dovolj betona okrog (berite navodila za sidranje) ali pa še bolje 2k lepila za beton.
Hvala za vse informacije, skočim danes po eno Sika lepilo.
Še eno vprašanje ali lahko namesto perforiranega tulca in navojne palice uporabim kar obstoječe plastične vložke in potem normalno zavijem vijak notri ? Vijake in vložke že imam pa da ne kupujem še navojnih palic in da bo vse po istem kopicu narejeno (OCD in to
)
V mislih imam tako, da pač ščistim obstoječo luknjo, jo zapolnim s Sika lepilom in notri potisnem vložek. Potem pa ko masa začenja trdeti, privijam notri še vijak.
Še eno vprašanje ali lahko namesto perforiranega tulca in navojne palice uporabim kar obstoječe plastične vložke in potem normalno zavijem vijak notri ? Vijake in vložke že imam pa da ne kupujem še navojnih palic in da bo vse po istem kopicu narejeno (OCD in to
V mislih imam tako, da pač ščistim obstoječo luknjo, jo zapolnim s Sika lepilom in notri potisnem vložek. Potem pa ko masa začenja trdeti, privijam notri še vijak.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bpr123 ()
Matko ::
NE!
plastični vložek (dibl) in 2k masa se ne uporablja skupaj.
Ko je 2k masa trda, je že za sveder problem ;)
Če ne želiš, da ti iz stene gleda navojna palica, moraš uporabiti
2k lepilo, "Pušo z notranjim navojem" in metrični vijak.
Ampak tega si ne želiš ;)
Če zid slab se uporabi več! daljših in čim večjih plastičnih vložkov.
Kako zapolniš luknjo, so ti že zgoraj povedali.
Če ne želiš, da ti iz stene gleda navojna palica, moraš uporabiti
2k lepilo, "Pušo z notranjim navojem" in metrični vijak.
Ampak tega si ne želiš ;)
Če zid slab se uporabi več! daljših in čim večjih plastičnih vložkov.
Kako zapolniš luknjo, so ti že zgoraj povedali.
floyd1 ::
Še eno vprašanje ali lahko namesto perforiranega tulca in navojne palice uporabim kar obstoječe plastične vložke in potem normalno zavijem vijak notri ?
Verjetno ni ravno po predpisih, ampak jaz sem nekajkrat naredil tako in drži.
Dobro ščisti (posesaj) luknje. Hiter bodi z dvokomponentno maso - zapolniš, stisneš vložek, zapolniš, stisneš vložek... Ko začneš filat imej vložke pri roki, ker se masa razmeroma hitro strdi. Tudi v tubi - če za nekaj minut nehaš stiskati maso ven, se v tistem "mešalnem" nastavku spredaj strdi in rabiš drugega. Priporočljiva je tudi malo boljša "pištola", ker gre to malo slabše iz tube kot silikon.

Grimnir3 ::
NE!
In zakaj ne? Vprašam ker sem točno to naredil jaz in 3 leta kasneje cca 50kg še vedno drži na steni.
Moraš pa biti hiter in vložek takoj zabiti v maso.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
NE!
In zakaj ne? Vprašam ker sem točno to naredil jaz in 3 leta kasneje cca 50kg še vedno drži na steni.
a) 2k masa ti bo prišla v vložek
b) vijak se ti bo zalepil in ga več ne boš odvil

NE!
Tudi navojne palice zalepljene v steno ne boš več dobil ven. Je pa res da tam lahko odviješ matico in vsaj snameš stvar dol brez da s kotno brusilko napadeš vijak.
trol ali šalabajzer?
Stvari se nastavi tako, da se jih fiksno privije.
Kako boš to naredil pri 2k masi in plastičnim diblom?
Stvari se nastavi tako, da se jih fiksno privije.
Kako boš to naredil pri 2k masi in plastičnim diblom?
Perforiran tulec se uporabi zato, ker v votli opeki ti 2K lepilo steče navzdol po luknji opeke in praktično nič ne ostane na mestu lepljenja.
Tako pa najprej zvrtaš, očistiš prah, vstaviš perforiran tulec in vanj stisneš 2k lepilo, ki pri tem skozi perforacijo steče do reber opeke in se oprime.
Moraš pa najprej izvrtati in pripraviti luknje, da vse naenkrat lepiš. 2K lepilo se strjuje glede na izbrano hitrost strjevanja (od 5 min, do ....) in odvisno od temperature.
Tako pa najprej zvrtaš, očistiš prah, vstaviš perforiran tulec in vanj stisneš 2k lepilo, ki pri tem skozi perforacijo steče do reber opeke in se oprime.
Moraš pa najprej izvrtati in pripraviti luknje, da vse naenkrat lepiš. 2K lepilo se strjuje glede na izbrano hitrost strjevanja (od 5 min, do ....) in odvisno od temperature.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

Zvezdica27 ::
halo... morda popolnoma pretiravaš - kaka je stena? Votla opeka ali stari zidak (dober ali prhek?)? Siporex, knauf?
Potem bomo poiskali rešitev, nič se ne boj. 2k sidranje je za pol tone obesiti na prhko steno, ne pretiravaj...
Najprej povej, kaka je stena!
zz
Potem bomo poiskali rešitev, nič se ne boj. 2k sidranje je za pol tone obesiti na prhko steno, ne pretiravaj...
zz
Zvezdica27 je izjavil:
halo... morda popolnoma pretiravaš - kaka je stena? Votla opeka ali stari zidak (dober ali prhek?)? Siporex, knauf?
zz
Stena je votla, betonski zidaki. Problem je samo že obstoječa luknja na istem mestu, ki je kar nekaj večja kot novi vijaki in vložki zanje.
Ampak sej kot so fantje že napisali, bom dal perforirani tulec in navojno palico pa sika lepilo pa bo.
floyd1 ::
Nikogar ne prepričujem, da dela tako, ampak:
a) Pri tistih OP-jevih Fiscerjih zgoraj ne pride masa not, no, vsaj pri meni ni
b) Vijak se ne bo zalepil, ker ga boš privijačil, ko bo masa že suha
Zvezdica27 ::
aha, betonski zidaki - potem je sidranje preko vložka dobra rešitev, imaš navadna sidra ter superduper 2k variante. Posebni vložek + sidrirna masa, to je to. Navojna palica je overkill, če ne bo lih 100kg gor viselo... Če pa imaš silno težo, ap bo treba tudi zadaj kaj pričvrstiti, ne le spredaj, fizika je fizika. Jaz bi dal navaden vijak. Jaz osebno sem to doma vedno delal z navadnimi sidri (mislim da niso 2k), samo pri eni reči, kjer je bila res teža, sem delal s specialno 2k kemijo in navojno palico - drži kot prvi dan. Zraven mi je majster obesil napo in dimnik na dva navadna vijaka, samo z sidrno maso ojačano, drži isto. Torej navojna palica je najbrž ovekill (kaj sploh obešaš?)
Če imaš kje blizu kakega gradbenika, pojdi tja, da ne boš plačeval ne vem koliko za teh 5, 6 vložkov in malo mase... daj za six pack in je.
Če se boš odločil za navojno palico, pa jo sidraj not, ne čakaj, da bo suho - boš pač fleksal stran, če bo treba,
zz
Če imaš kje blizu kakega gradbenika, pojdi tja, da ne boš plačeval ne vem koliko za teh 5, 6 vložkov in malo mase... daj za six pack in je.
Če se boš odločil za navojno palico, pa jo sidraj not, ne čakaj, da bo suho - boš pač fleksal stran, če bo treba,
zz
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Instantna grelna pipa ali bojler? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12558 (1461) | feryz |
| » | knauf stena + TV nosilec 65"Oddelek: Loža | 11466 (2666) | Vball |
| » | Nekaj za fizike...Oddelek: Loža | 8769 (884) | fikus_ |
| » | Hilti kemično sidranje - kje kupiti?Oddelek: Loža | 9555 (8168) | mat xxl |
| » | Montaža VESA nosilcaOddelek: Zvok in slika | 4187 (3704) | Cervantes |