» »

Instantna grelna pipa ali bojler?

Instantna grelna pipa ali bojler?

«
1
2

nokia6310 ::

Pozdravljeni, končno sem pričel z obnovo kopalnice. Našel sem res odličnega izvajalca kateri mi je pripravljen za zame primerno ceno prenovit vse skupaj tako kot je potrebno. Težava je edino v temu, ker ne vemo kam postaviti bojler oz. kako ga postaviti, da bo varno stal več let. Kopalnica je v starejši hiši kjer so stene stare in bi se zaradi same teže bojlerja z vodo najverjetneje začeel krušit. Razmišljal sem o tej varianti ali kakšni drugi če je seveda kjerkoli na spletu kaj na voljo. Cena niti ni tako pomembna. Pomemben je prostor katerega pa nažalost ni veliko in še v tem se ne da čudežev naredit. Ideja je sicer dobra samo. 3,3 kw malo preveč porabe se mi zdi. Pa tudi učinkovitost je zelo vprašljiva. Nekateri pravijo, da je vse odvisno od pretoka vode, kakšen je. Večji kot je pretok, manjša je menda učinkovitost teh električnih pip. Ma kdo praktične izkušnje iztega področja? Hvala vsem za odgovor.

soncee1 ::

jaz sem jo imel. No povem ti da je za silo bila v kuhinji za pranje posode, morda bi za tuš bila, za kaj več pa sigurno ne. Res je manjši je pretok bolj topla je voda

Vesoljc ::

bos tla razruval? kaj pa ce nardis en/dva L nosilca, ki ga "skrijes" v steno?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Cr00k ::

Kako se pa ogrevate v hisi? Imate kurilnico? Mogoce skombinirate, po zimi se voda segreva z ogrevanjem, poleti pa na bojler?

fujtajksel ::

Ja pri el pretočnih bojlerjih je problem da je tista ca 2 kW ki jih prenese "navadna" napeljava premalo za pretočno ogrevanje, prav pride vsaj ene 4 kW. Ja večji pretok ko hočeš ogret za tolkintolk stopinj, več kilovatov rabiš, osnovnošolska fizika. Marsikdo ima v kuhinji pod pultom stlačen 5l 2kW bojlerček - dokler zaloga vnaprej ogrete tople vode traja je ok, potem še vedno kuri 2kW ampak voda samo hladna-mlačna namesto mrzla. Če lahko potegneš močnejšo el napeljavo in imaš dovolj velike varovalke, je pretočni bojler vredu in majhen.

Če imaš plinsko napeljavo, priključna moč ni problem in je bojler še relativno lahek. Rabiš pa dimnik + dovod zraka, pa praktično so eni malo bolj nadležni - čisto pretočni imajo ponavadi nadležno velik minimalni pretok pri katerem še hočejo gret; pri onih z majhnim kotličkom pa je tudi včasih na različne načine nadležna regulacija.

Ja lahko kombiniraš s pečjo za ogrevanje. Če je daleč, traja dolgo da topla voda priteče... Za ta problem obstaja krožni vod... ki pa mora bit tud dobro izveden (toplotna izolacija...).

tony1 ::

S pretočnimi pipami (sicer plinskimi, z električnimi pa je stanje zagotovo le še slabše) in pretočnimi boljerji (takšen, ki je imel 3 litre prostornine) imam zelo slabe izkušnje: preprosto traja nekaj sekund, da iz pipe priteče topla voda in čez nekaj časa se hudičevo naveličaš prati roke z mrzlo vodo.

Boljša rešitev je pretočni plinski boljer, ki ima večjo prostornino (recimo 20 litrov), tukaj skoraj nikoli ne boš fasal mrzle vode... Morda 1x mesečno sredi tuširanja.

Aja, plinski boljerji vseh vrst imajo še eno slabost: ob vsakem vklopu se jih sliši. Ni preveč moteče, ampak po desetih letih tega se človek enkrat vpraša kaj za vraga mu je tega treba.

So stene res tako slabe, da ne bi prenesle 80 litrskega električnega boljerja? Kaj pa če bi zanj naredil nosilec, ki bi bil na več točkah vpet v steno (danes se dobi vse sorte vložkov in lahko uspešno vrtaš in obešaš breme v še tako čudne površine) in šele nanj obesil bojler? Še ena rešitev bi bil tudi samostoječ boljer, ki bi imel nogice in stal na tleh, če se da dobiti takšnega...

MIHAc27 ::

Grelna pipa je ok, če rabiš malo tople vode občasno. Ni treba čakat na bojler da ogreje, je pa res da bojler ko segreje to drži.
Če rabiš za tuširat potem bo bojler vseeno po moje boljša izbira

fikus_ ::

Pozabi grelno pipo! Bojler obesi na daljši navojni palici, ki ji zalepis globlje v steno z gradbenim lepilom.
Npr Sika
https://mtehnika.mercator.si/izdelek/44...

Ali pa kateri drug proizvajalec. Poglej kakšno trgovino z gradbenim materialom.

nokia6310 ::

Vesoljc: Edina pametna ideja ki smo jo dobili glede na to da je zgoraj knauf poševnina na steni na kateri je bil prej bojler je bila ta, da bi ga dali na tla. Na steni kjer je bil prej bojler bo bila tuš kabina. Drugje ni prostora ne za bojler niti za tuš kabino.
tony1: Ja to je stara hiša mal več kot 100 let. Včasih so delal take stene ki niso prenesle take obremenitve. Sčasoma se lahko zgodi da bi se začela krušit. ni to beton da lahko daš notr vložke ki držijo za večno.
Je pa zdaj namesto sten iz knaufa siporeks. Sam ne vem kolk je ta odporen za take obremenitve.
fikus: Hvala za link. Bomo vidli morda pa uporabim ravno to kar si predlagal. Morda še kdo kaj predlagal glede znamk? Gorenje vs. Ariston? Gorenje ma našo garancijo.

Invictus ::

nokia6310 je izjavil:


Je pa zdaj namesto sten iz knaufa siporeks. Sam ne vem kolk je ta odporen za take obremenitve.

Sam imam 120 litrski bojler na siporexu. Nobenih problemov, če ne daš priloženih vijakov, ampak kaj močnejšega ;).

Zraven daš v luknjo še malo sike, pa drži...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nokia6310 ::

Problem je ker je samo ena nosilna stena ker se razporeditev v kopalnici obrača. Razporeditev bo ravno obratna kot je bila do zdaj. Na edini steni ki je nosilna na kateri je bil do zdaj bojler bo tam tuš kabina, ker tam kjer je bila do zdaj ni dovolj prostora zaradi poševnine na stropu. Edina varianta je da bi ga dali ali v hodnik na tla da bi ga zmontirali v kako lepo omarco da nebi vsakemu ki pride v stanovanje takoj padel v oči. Ali pa, da bi ga poskušali dati nekam na siporeks. Med kopalnico in kuhinjo bo tudi okno ki ga do zdaj ni bilo zato, da se v kopalnici ne bo nabirala vlaga. Eventuelno bi šel bojler lahko tja namesto okna. Ampak bomo še malo razmislili.

Jure14 ::

Daj na hodnik, pod strop, ležečega.
Z neka jdeskami ga oblečeš, da zgleda kot omarica.

fikus_ ::

Tudi v siporex ni problem pritrditi. Isto uporabiš maksimalno dolge navojne palice in lepilo za beton.

Vrtaš malo večjo izvrtino za plastičen vložek za votle zidake (boljša nosilnost, obremenitev se bolje porazdeli po celi izvrtini):
https://www.google.com/imgres?imgurl=ht.....i&w=243&h=207&bih=977&biw=1809&q=sidro%20za%20siporex&ved=0ahUKEwi48MjxxePjAhUDPVAKHRdpAm0QMwhWKBMwEw&iact=mrc&uact=8
Očistiš izvrtino (prah), vstaviš tulec, zapolniš z lepilom, vstaviš navojno palico, po približno pol ure (odvisno od temperature, glej navodila za lepilo) že lahko obesiš prazen boljer.

Še en proizvajalec:
http://www.tkk.si/si/izdelki/izdelki-gl...

Sicer boš pa v trgovini z gradbenim materialom izbral lepilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

nokia6310 ::

Kar se tiče pip in bojlerja sem izbral naslednje: bojler: Gorenje gb 80. Cena 203 €. Pipa za tuš: Hansgrohe metris za kad 31480000 282 €. Pipa za umivalnik Hansgrohe 31080000 217 €.
Zdaj pa mam še eno vprašanje: A je boljše vzet pralnosušilni stroj da je vse v enem ker nimam veliko prostora. Ali pa ta opcija če hočem met vse skupaj kvalitetno odpade in je boljše da vzamem vsakega posebej? Kak miele. al pa Siemens oz. Bosh sta v redu.

starfotr ::

vedno je bolje ločeno. Problem kombiniranih je navadno ta, da ne posuši toliko perila, kot ga opere.

zee ::

Še en glas za ločena pralni in sušilni stroj.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

fikus_ ::

Kombinacija PS+SS se obnese slabše, kot vsak posebej. Ponavadi se v SS ne da natlačiti toliko perila kot v PS in moraš po pranju polovico vzeti ven.

Za firme si pa napisal takšne, pri katerih plačaš več za ime kot kvaliteto. Svetujem cenejšo firmo, vsaj 5 let garancije in dostopnim (hitrim) servisom na tvojem območju. Če po 5-ih letih stroj crkne, je ponavadi strošek popravila prevelik in je bolje kupiti novo zadevo.

starfotr ::

Mah, ne vem, jaz sem se tudi šel tel igre. Sedaj se ne grem več, sem kupil en dober stroj zgoraj omenjene firme in baje, da bo zdržal 20 let. I wish...

Invictus ::

fikus_ je izjavil:

Kombinacija PS+SS se obnese slabše, kot vsak posebej. Ponavadi se v SS ne da natlačiti toliko perila kot v PS in moraš po pranju polovico vzeti ven.

Obstajajo kombinirani, kjer je teža enaka. Je treba prej malo prebrati specifikacije ;).

Tako ali tako pa naj bi tudi pri kombiniranem perilo po pranju dal ven, in ga malo raztegnil, saj drugače dobiš posušene cunje kot bi jih kravi čez rit potegnil...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

energetik ::

Za belo tehniko jaz sploh ne gledam firme. Samo funkcije ki jih nudi, ceno, ter koliko let garancije. Ta je postala potrošna roba in tudi znana firma ne garatira več, da bo zadeva res delovala več kot najcenejša roba.

Kar pa se tiče pretočne pipe - nikar v kopalnico, ker boš jokal ti in glavne varovalke. Temp. je odvisna od pretoka in če boš hotel res veliko vroče vode, ne bo šlo, tekla bo mlačna. 50-80L bojler lahko zmontiraš tudi na prastaro steno, danes obstajajo vse sorte rešitve, kot je en omenil, navojne palice, specialni vložki in specialno lepilo. Bo prej podrlo steno, ko potegnilo palice ven.

Invictus ::

Če je stena slaba, in je obnova še dovolj v povojih, je pa včasih bolje podreti steno (če se je seveda da zaradi sosedov) in narediti novo.

Sam sem že imel tako situacijo.

Vsi so bili proti, ampak smo jo porušili, staro, zanič opeke, in naredili novo iz siporexa.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

telexdell ::

starfotr je izjavil:

vedno je bolje ločeno. Problem kombiniranih je navadno ta, da ne posuši toliko perila, kot ga opere.

To je načeloma res, če povsem napolniš pralni stroj. Če pa zares vedno pereš tako, pa popolnoma napolniš stroj potem pa je sušenje drugotnega pomena. Veliko večja vprašanje je, kako oprane so stvari.
Sam imam kombiniran pralno/sušilni stroj, ker pač sušimo cunje zgolj v zimskem obdobju in v primeru deževnega vremena. Gre pa vanj 7 kg stvari za pranje in 5 kg za sušenje. Če se torej napolni stroj tako, da bodo stvari tudi dobro oprane (70% kapacitete oz. 4..5 kg) potem ni potrebno nobeno prelaganje. Pritisneš dva gumba in čez 3-4 ure vzameš suhe stvari iz stroja. Prednost ločenega stroja pa je predvsem hitrejše sušenje in manjša poraba vode.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

nokia6310 ::

Kar se tiče sten je najbrž ta nosilna tako da je nebi podiral. Ni tako zanič sploh ne. Samo obstaja možnost da se zaradi obremenitve začne počasi krušit. Glavni problem je pa ta kot sem ga že omenil, ker se razporeditev spreminja in je bila to edina stena na kateri je bil lahko bojler zmontiran pa še to točno na določenem mestu. Ena možnost je da se podre strop od podstrešja ker zdaj so sam deske gor pa se da siporeks. Druga bolj verjetna da se ga zmontira v omaro na hodniku in se da svoj odštevalni števec. telexdel: Kateri pralno sušilni stroj pa maš če ni seveda skrivnost?

nokia6310 ::

A pozna kdo kakega res dobrega vodovodarja? Ampak da mu je na prvem mestu kvaliteta in seveda korektno opravljeno delo. Vse katere sem poznal so do decembra nekje zasedeni.

theanswer3 ::

Da se jaz ponucam to temo, ker ravno rihtam utility. Odlocam se med podpultnim grelnikom vode Ariston 6l ali pa grelno pipo. Topla voda bi se tu rabila lee obcasno in se to ne v velikih kolicinah. Se vseeno splaca vzeti bojler ali so te grelne pipe cisto ok?

darkolord ::

Koncept grelne pipe je OK, izvedba je večinoma slaba - plastik fantastik, ne daje prav veliko zaupanja v kvaliteto (meni se je ena odlomila in je potem špricalo iz stene) in varnost.

Imaš vmesno varianto, pretočni "podpultni" grelnik, ki ga priključiš enako kot bojler, samo da je brez rezervoarja.

theanswer3 ::

darkolord je izjavil:

Koncept grelne pipe je OK, izvedba je večinoma slaba - plastik fantastik, ne daje prav veliko zaupanja v kvaliteto (meni se je ena odlomila in je potem špricalo iz stene) in varnost.

Imaš vmesno varianto, pretočni "podpultni" grelnik, ki ga priključiš enako kot bojler, samo da je brez rezervoarja.

Hvala. Imas morda kak primer.

To verjetno ni to?

https://www.shoppster.si/p/0781754

Machete ::

To je v bistvu mini bojler. Vzemi, če ti ustreza 5 L.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

starfotr ::

Vzemi nadtlačni bojler. Bo 100 % dražji, kot ta na linku, ma bo bolje. In navadno pipo lahko nanj priklopiš.

fikus_ ::

Pazi pri izbiri, imaš tlačne variante grelnikov/bojlerjev -->montiraš klasično pipo in netlačne variante, kjer montiraš pipo namenjeno za netlačne grelnike vode.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Machete ::

Tlačnega lahko priključite na vse klasične armature, za netlačne pa potrebujete posebne armature na 3 cevi oz na 3 priključke.
Tlačni grelnik vode je univerzalni in se lahko uporabi tudi kot netlačni!


Malo v red, ker pišeta nasprotujoče poste.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

starfotr ::

O čem ti to? Vse je korektno napisano.

theanswer3 ::

Kateri pa je dober model pretocnega grelnika? Ne najdem prav veliko ponudbe v nasih trgovinah.

energetik ::

Te grelne pipe in pretočni grelniki so odlična zadeva za nov obračun omrežnine. Distributerji vas bodo imeli radi.
vires in numeris

c3p0 ::

Odvisno, če si nekdo 2x na dan umije roke in splahne kak krožnik (pisarna), bo kljub dražji tarifi na boljšem.

starfotr ::

Mah, potem je bolje imeti samo mrzlo vodo.

darkolord ::

Zakaj?

Lowink ::

c3p0 je izjavil:

Odvisno, če si nekdo 2x na dan umije roke in splahne kak krožnik (pisarna), bo kljub dražji tarifi na boljšem.


To, + toplotna izguba pri bojlerju vs toplotna izguba pri grelni pipi po končani uporabi. Kakega YT testerja našuntejte da nardi test in določi trashole.

Vice ::

grelne pipe so totalni poden. Probali različne višji cenovni rang. Da imaš malo mlačno vodo škoda denarja... Bojler in tajmer ko rabiš zmaga....

energetik ::

c3p0 je izjavil:

Odvisno, če si nekdo 2x na dan umije roke in splahne kak krožnik (pisarna), bo kljub dražji tarifi na boljšem.
In potem bo nekdo natočil 20L vroče vode v škaf, da bo šel pomivat kopalnice. 20L 50˚C vode je 0,95kWh. Samo to ti v 15min naredi 3,7 kW špico. Poleg ostalega, kar itak laufa po bajti.

Precej bolj ugodno je imet mali 10L bojler, ga morda še dodatno oviti v 5cm pene in dati na timer. Pa tudi če ne, žrl bo max 2kW, kolikor imajo ti bojlerji.
vires in numeris

darkolord ::

Ja pa kaj še. Če bi škaf rad napolnil v eni minuti, je to 57 kW. Kakšen grelec misliš da je to? Ali misliš, da boš pol ure stal pred škafom?

To so grelci ranga 2-4 kW; voda, ki pride ven, je topla in ne vroča. Toliko, da si rok ne umiješ z mrzlo vodo.

Če malo rabiš je res brezveze, da imaš 24/7 vodo segreto. Ajde 12/7, če daš timer za pol dneva, ampak potem si spet na mrzlem, če kdaj vodo rabiš ponoči.

mailer ::

Obstaja že kakšna verzija indukcijskega bojlerja oz dobrega pretočnega segrevanja?
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

darkolord ::

Problem ni v grelnem elementu - navaden potopljen grelec je še bolj učinkovit od indukcije - ampak v fiziki, ker rabiš zelo veliko energije za segrevanje vode. 4,2 kW grelec bo 1 deci vode na sekundo segrel za 10 stopinj.

Zgodovina sprememb…

mailer ::

Primer 2KW plinskega gorilnika in 2kW indukcije, ista posoda, ista količina in začetna temperatura vode. 1l vode pri plinu zavre po recimo 7 minutah (gretje posode traja zelo dolgo) pri indukciji po približno 2 minutah (posoda se segreje v "parih" sekundah). Predvidevam, da bi tudi gretje bojlerja trajalo manj časa in zahtevalo dosti manj moči pri istem času oz bi do željene temparature prišel dosti prej. Kje se motim?
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

darkolord ::

Če grelec potopiš v vodo, ti pa posode sploh ni treba (prej) segreti, ampak greješ takoj vodo.

mailer ::

Ja ampak grelna površina spirale je verjetno manjša kot grelna površina 1cm debele kovinske plošče, torej je tudi prehajanje toplote pri slednji dosti večje.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mailer ()

darkolord ::

Ni.
Recimo 1 cm debel spiralni grelec s 5 ovoji in zunanjim premerom 7 cm ima površine toliko kot dno lonca s premerom 20 cm.

Poleg tega voda lahko odvede zelo veliko količino energije. Vsa energija, ki jo boš dovedel grelcu, bo šla v vodo.

mailer ::

Saj bi šla tudi pri plošči "energija v vodo" in ne samo na zgornji strani ampak tudi na spodnji in po obodu. Torej bi bila recimo površina še enkrat večja v primerjani s spiralo, kar pomeni tudi lažje prehanjanje toplote v vodo.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

starfotr ::

darkolord je izjavil:

Ja pa kaj še. Če bi škaf rad napolnil v eni minuti, je to 57 kW. Kakšen grelec misliš da je to? Ali misliš, da boš pol ure stal pred škafom?

To so grelci ranga 2-4 kW; voda, ki pride ven, je topla in ne vroča. Toliko, da si rok ne umiješ z mrzlo vodo.

Če malo rabiš je res brezveze, da imaš 24/7 vodo segreto. Ajde 12/7, če daš timer za pol dneva, ampak potem si spet na mrzlem, če kdaj vodo rabiš ponoči.


Q=mc∆t

Q=38 kg*4200 J/kgK*(55-15) K

je to ~ 1,8 kWh, moč da bi to ogrel v 1 min bi morala biti 108 kW!

Škaf ima na primer 38 l.

https://www.merkur.si/skaf-umivalnik-to...

darkolord ::

mailer je izjavil:

Saj bi šla tudi pri plošči "energija v vodo" in ne samo na zgornji strani ampak tudi na spodnji in po obodu. Torej bi bila recimo površina še enkrat večja v primerjani s spiralo, kar pomeni tudi lažje prehanjanje toplote v vodo.
Nekaj energije od indukcijske plošče gre še za segrevanje tranzistorjev, tuljave in steklokeramične plošče. Del energije gre preko zunanjih sten posode za segrevanje zraka.

Vsa energija od potopnega grelca gre v vodo.

Slednji gladko zmaga. Samo za kuhanje je nepraktičen.

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov bojler GORENJE

Oddelek: Loža
375082 (1352) bojsi
»

Najcenejši plin in elektrika jesen/zima 2022 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
778850 (3168) link_up
»

Ogrevanje 'reaktorja'

Oddelek: Loža
311588 (875) fikus_
»

nenormalno visok račun za elektriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9933652 (30531) Maestral
»

Indukcijski bojler za vodo?

Oddelek: Loža
167250 (6865) Pyr0Beast

Več podobnih tem