» »

S čim zapolniti luknjo v steni, da bo nosilna?

S čim zapolniti luknjo v steni, da bo nosilna?

1
2
»

krho ::

delavec44 je izjavil:

krho je izjavil:

Jaz sem kupoval tisto 2k, ki pride v tubi enako kot silikon. Ta milim, da je bolj reda 20EUR. Tiste cenejše so bile po 10EUR.. Pa ker smo montirali 6 navojnih palic smo porabili 3 tube.. Se pravi 60EUR vs. 30EUR.. to pa že nekaj nanese. Poleg tega zraven dobiš en nastavek, kateri je tako potem zanič... se Pravi, če ne rabiš 300ml, vržeš en kup stran.

Kaj si pa delal, da si za 6 lukenj porabil 3 tube 300ml kita?

Mene bolj skrbi kaj z preostankom narediti, da se mi ne strdi in se mi ne splača kupovati za par vijakov. Nisem pa vedel za tisto varianto zgoraj z mrežico za votle zidake, zgleda zanimivo.

V betonski "votlak" smo montirali 6m L profil. Gor so naloženi plohi in je pohodno. Drgač smo luknje nafilal tolk, da je ven gledalo. Sam sem tudi mislil, da bosta 2 dovolj, pa je šla še skoraj cela 3ja tuba.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

fikus_ ::

krho je izjavil:

delavec44 je izjavil:

krho je izjavil:

Jaz sem kupoval tisto 2k, ki pride v tubi enako kot silikon. Ta milim, da je bolj reda 20EUR. Tiste cenejše so bile po 10EUR.. Pa ker smo montirali 6 navojnih palic smo porabili 3 tube.. Se pravi 60EUR vs. 30EUR.. to pa že nekaj nanese. Poleg tega zraven dobiš en nastavek, kateri je tako potem zanič... se Pravi, če ne rabiš 300ml, vržeš en kup stran.

Kaj si pa delal, da si za 6 lukenj porabil 3 tube 300ml kita?

Mene bolj skrbi kaj z preostankom narediti, da se mi ne strdi in se mi ne splača kupovati za par vijakov. Nisem pa vedel za tisto varianto zgoraj z mrežico za votle zidake, zgleda zanimivo.

V betonski "votlak" smo montirali 6m L profil. Gor so naloženi plohi in je pohodno. Drgač smo luknje nafilal tolk, da je ven gledalo. Sam sem tudi mislil, da bosta 2 dovolj, pa je šla še skoraj cela 3ja tuba.

Torej ste polnili prazen prostor zidaka z lepilom?! Naslednjič uporabi perforirane tulce , ki so namenjeni za to.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zvezdica27 ::

dobr, če lih hoče, naj not našprica purpeno, saj je poceni, smisla sicer v tem ni, sam bo pa bolje držalo. OP je to v originalu imel na dveh 6 vložkih in vijakih, torej ni neke teže. če bo v tulce dal 6 vložek in vse v 2k maso, bo to držalo ko pribito. Če bo lepo naredil, sam malo pobrusi, izravnalne mase, pobeli in se ne bo niti videlo.

zz

Ashrack ::

mn je izjavil:

Meni so svetovali za podoben problem (tudi rdeča votla opeka) kemično sidranje in sicer najprej zvrtaš luknjo (recimo 16mm), daš nottri 16 mm mrežico za sidranje:

https://www.gombac.si/plasticna-mrezica...

Potem potrebuješ navojno palico (mislim da za 16mm luknjo rabiš 13 mm navojno palico), ki jo odrežeš na pravo dolžino.

Potem napolniš s maso za sidranje in vstaviš navojno palico. Med vstavljanjem vrti kot da jo navijaš, zato da se masa tudi med navoje prime.

Nazadnje samo še naviješ vijake gor.

Hvala za tole.
Va navodilih od Gombac pise da napolnis s cementom. Ce prav razumem lahko tudi z maso za sidranje?
....

mn ::

Ashrack je izjavil:

mn je izjavil:

Meni so svetovali za podoben problem (tudi rdeča votla opeka) kemično sidranje in sicer najprej zvrtaš luknjo (recimo 16mm), daš nottri 16 mm mrežico za sidranje:

Potem potrebuješ navojno palico (mislim da za 16mm luknjo rabiš 13 mm navojno palico), ki jo odrežeš na pravo dolžino.

Potem napolniš s maso za sidranje in vstaviš navojno palico. Med vstavljanjem vrti kot da jo navijaš, zato da se masa tudi med navoje prime.

Hvala za tole.
Va navodilih od Gombac pise da napolnis s cementom. Ce prav razumem lahko tudi z maso za sidranje?

Jaz mislim, da je tisti cement/malta napaka in je mišljena masa za sidranje. Vem pa da so mi svetovali točno takšno mrežico + navojno palico + maso za sidranje.

Pa pazi na dimenzije, navojna palica mora biti manjša od vložka, preveri sam koliko sem že pozabil. Mislimda 16 mm luknja in vložek 13 mm navojna.

delavec44 ::

mn je izjavil:

Ashrack je izjavil:

mn je izjavil:

Hvala za tole.

Jaz mislim, da je tisti cement/malta napaka in je mišljena masa za sidranje. Vem pa da so mi svetovali točno takšno mrežico + navojno palico + maso za sidranje.

Pa pazi na dimenzije, navojna palica mora biti manjša od vložka, preveri sam koliko sem že pozabil. Mislimda 16 mm luknja in vložek 13 mm navojna.

Saj to piše na spletu na tej strani. Za 16 vložek piše M12 navojna.

Samo mislim, da Ashrack ne rabi M12 navojne palice, bo manjša dovolj, bo pač malo več lepila okrog.

bpr123 ::

Sem spucal luknjoin nagonil notri eno tubo sika lima, dal vložek in potem privijačil ogrodje. Drži kot pribito.

Za tudo mi je vseeno če sem ponucal celo, saj bi bila stvar tako ali tako za v smeti preden bi naslednjič ali pa sploh še kdaj rabil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bpr123 ()

floyd1 ::

Samo da si dobro rešil. Če več ne boš rabil, je res vseeno.
V bistvu pa masa precej dolgo ostane uporabna, tudi več kot pol leta po odprtju je še vedno bila OK in doma še vedno vse drži 8-). Edino novo mešalno konico rabiš vsakokrat.

bpr123 ::

floyd1 je izjavil:

V bistvu pa masa precej dolgo ostane uporabna, tudi več kot pol leta po odprtju je še vedno bila OK in doma še vedno vse drži 8-). Edino novo mešalno konico rabiš vsakokrat.

V bližnji prihodnosti nimam plana ničesar več vrtat in montirat.

Ampak sedaj ko sm to reku bom ziher rabil naslednji teden :))

Matejjjjj ::

mn je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

mn je izjavil:

To je kar drago. Saj ne da ne bi bilo dobro - odlično je.

Za votlake oz. votel material jaz vzamem navaden zidni vložek, vendar najprej s pištolo za akrilni kit stisnem notri akril (plastiko) v luknjo. Nato dam vložek noter. Če sem dal preveč akrila je pogosto potrebno malo s kladivom nabiti vložek noter. Nato navijačim šrauf, kot normalno.

Čez 6 ur se akril strdi, to je plastika, vložek je ekspandiran, vijak dejansko oblit s plastiko.

To mi je svetovalo več mojstrov, je zelo poceni in drži.

Ja, je overkill za večino potreb, jaz sem kompliciral ker sem telovadno opremo za otroka montiral in sem raje predimenzioniral kot da slabo naredim pa otroka mogoče ubijem.

Drugače pa sem tudi tvojo metodo prakticiral. Enostavno napolniš ali s kitom ali gipsom, počakaš da se strdi pa še enkrat vrtaš. Ali pa napolniš in vrineš vložek notri ter počakaš da se strdi. Ne vem pa kako bo z nosilnostjo potem?

sbawe64 je izjavil:

celje je izjavil:

bi pomagalo, ce bi v luknjo napolnil tekoci beton? se cegel zapolni, beton posuši. potem je notranjost polna.

Obstaja 'hobby beton', že narejen beton, ki ga moraš samo spraviti v luknjo.

https://www.merkur.si/hobbybeton/

Tale bi rekel je pregrob, si ne predstavljam da bi s tem delal.

Tale baumit hobbybeton je zelo lepo tekoč, najbrž ima agregat bolj okrogle delce. Praktično konkurira kaki podlivni masi.
Grob, nehomogen in slabše tekoč je pa hobibeton od merkurja.

Če povečaš luknjo, zaliješ prekat v opeki lepo s pištolo/tlačilko za fugiranje: https://www.haloorodje.si/izdelek/pisto...
tudi kak širši lij in cevka spravita tak razredčen beton v nekaj cm luknjo.

bpr123 je izjavil:

floyd1 je izjavil:

V bližnji prihodnosti nimam plana ničesar več vrtat in montirat.

Ampak sedaj ko sm to reku bom ziher rabil naslednji teden :))

Ma ja, ko se ti res mudi itak ponavadi ugotoviš, da nimaš več mešalne konice - pri nekaterih tubah dobiš samo eno zraven :|. Ali pa potem ugotoviš, da stane paket treh konic skoraj toliko kot nova tuba s konico (sploh tista manjša - "polovična").

mirator ::

Kupil sem:
https://www.merkur.si/sidranje-sika-sik...
sedaj pa ne vem, mogoče sem kje spregledal, kako po uporabi očistim PVC nastavek? Ima mogoče kdo izkušnje?

Se šališ? Zavržeš in kupiš drugega. Henklov "kemični beton" si včasih dobil z dodatnimi štirimi mešalnimi nastavki, ne pa ušivim enim :(.

Ne, ne šalim se. Kupil sem v Merkurju in res nisem povprašal po rezervnih nastavkih. Vseeno hvala, da vem za bodoče.

bm1973 ::

Mislim, da se jih da posebej kupit v OBIju...

Ta Sika ANCHORFIX 1 je ta malo polovično pakiranje 1,5 dcl, to hitro porabiš.
Samo priporočilo, najprej narediš izvrtine, poskusno zmontiraš in šele potem lepiš vse.
Sika ANCHORFIX 1 ima dokaj kratek čas strjevanja.

Temperature Open time - Tgel Curing time - Tcur
+30 °C 4 minutes 35 minutes
+25 °C to +30 °C 4 minutes 40 minutes
+20 °C to +25 °C 5 minutes 50 minutes
+10 °C to +20 °C 6 minutes 85 minutes
+5 °C to +10 °C 10 minutes 145 minutes

Vir:
https://idn.sika.com/dam/dms/id01/8/sik...

mirator: Če še nisi delal s tem - masa postane po 5 minutah trda kot kamen (žal tudi tista v mešalni konici), to ne moreš več ven spravit. Tako da delaj hitro, vse, kar ob tem rabiš, imej pri roki. Priporočljiva je tudi malo boljša pištola (ta 2k masa je bolj gosta in ne gre iz tube tako dobro kot npr. silikon).

V bauhausu so imeli pred leti za komplet mešalnih konic tako butasto ceno, da sem potem raje kupil še eno novo tubo z več konicami. Pri gradnji (obnovi) smo to potrebovali kar nekajkrat.

Neumno vprašanje, rabiš nujno konico ali bi šlo direktno iz tube?

floyd1: Ja, prvič sem delal pa še to bolj iz firbca, kako se to obnese. Ker pa gre za samo dve luknji, mi je večina mase seveda ostala. Se jo je pa kar lepo dalo iz tube izstisniti.

delavec44: Ni neumno vprašanje. Vedno, če vprašaš, se lahko naučiš kaj novega ali pa te nekdo spomni na preprostejšo rešitev.

darkolord ::

delavec44 je izjavil:

Neumno vprašanje, rabiš nujno konico ali bi šlo direktno iz tube?
Te smole oz. lepila so dvokomponentna in jih je nujno treba zmešati, zato so to mešalne konice s prekati, ki obe komponenti dobro zmiksajo skupaj.

Hvala za odgovor. Torej v sili bi jo lahko iztisnil v en lonček, z leseno palčko dobro premešal in na hitro zapolnil luknjo z gladilko preden se strdi.

nejc_nejc ::

delavec44 je izjavil:

Hvala za odgovor. Torej v sili bi jo lahko iztisnil v en lonček, z leseno palčko dobro premešal in na hitro zapolnil luknjo z gladilko preden se strdi.

Fino je imeti gramsko tehtnico, zadošča kuhinjska elektronska z nuliranjem
Te zadeve so podobne "slaščičarstvu" 8-) in je potrebno tehtati razen, ko se zadeva ne meša na celo komponento A in celo B

mešalna konica

Zgodovina sprememb…

Matko ::

delavec44 je izjavil:

Lahko, če bi bila potreba po improvizaciji.

Pri enkrat odprtih je nujno preveriti, da se iztiskata obe komponenti (različni barvi). Najprej stisneš na prazno, brez tulca.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Instantna grelna pipa ali bojler? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7412628 (1531) feryz
»

knauf stena + TV nosilec 65"

3411514 (2714) Vball
»

Nekaj za fizike...

308786 (901) fikus_
»

Hilti kemično sidranje - kje kupiti?