» »

Nekaj za fizike...

Nekaj za fizike...

Volk| ::

Sicer to verjetno ni pravi forum za to, toda verjetno se bo najdo kak fizik, ki zna izracunat mojo tezavo.
Torej, kupil sem bojler Gorenje-tiki, ki dela ok. Poln bojler tehta 110 kg(80l) katerega na steno drzita dva vijaka M8(kljuc 13- mislim da je to M8). S tema dvema vijakoma je prisraufan nosilec na bojler. Na steno lahko das vecje vijake tako, da tam ni panike. Bolj je problem boljer-nosilec.
Čeprav je verjeno to atesirano pa vendar...zanimal bi me izracun nosilnosti teh dveh vijakov.
Zame je to preslabo(ceprav zaenkrat drzi gor:D )
Verjetno sem paranoičen...toda res me zanima.
Aja, pa se tole. Sem gledal 100l iste bojlerje ki imajo 134kg teze in imajo dva ista vijaka.

Torej, ce kdo zna naj izracuna nosilnost teh dveh vijakov.
Aja nosilec je zgoraj(slika) spodaj pa je samo naslonjen na steno.

P.S. na steno pa sem dal 3 vijake, ki so malo debelejsi in daljsi, stena betonska tako da tisto bo(upam) drzalo ok.
Med nosilcem in bojlerjem pa nisem glih prepričan.
Dajte me prepričajte da je to dovolj močno:D .

Saladin ::

Vijaki sami so sigurno dovolj močni (zlomil jih ne boš).
Le prepričaj se, da so res primerno zašraufani, da ti ne bodo počasi zlezli ven.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Saj verjamem. zaenkrat drzi. Pa dvomim da bi si Gorenje dovolil tako povrsnost.
Vseeno pa me zanima izracun koliko teze preneseta ta dva vikaja(kg)

Fatboyslim ::

Ma kakšni fiziki, vprašaj rajši gradbence ;)

Najslabša jekla pri zakovicah in vijakih nosijo 160N/mm2. Če je vijak M8 ima premer 8 mm ter prerez površine 16pi. Če dopustno napetost zmnožiš z površino, dobiš da je nosilnost enega takšnega vijaka vsaj 8000N se pravi ~800Kg. Ker pa vijak ni obremenjen na čisti nateg, je lahko ta številka nekoliko manjša, v najslabšem primeru je to 500kg. Se pravi da dva vijaka nosita najmanj 1T.

Mislim da te glede vijakov nima kaj skrbeti, veliko prej ti bo popustil zid

Uf, 1 tono. No, pol pa se lahko en bojler zašrafaum gor:D
Kdo bi si mislil da tak mahjen vijak prenese toliko. Samo pol pa je vprasanje...kaj pa navoji? ce bi res obremenil vijak z eno tono...ne bi navoj popustil. Recimo da bi ga vlekel z eno tono nazven!

xabre ::

vijak bi popustil na prehodu iz navoja na gladki del, ali pri glavici v primeru navoja čez cel vijak. Seveda ob predpostavki, da se uporabi širšo matico z več navoji ali pa je vijak nekam privit.

Fatboyslim ::

Z navoji nebi smelo biti težav, glede na to da so zgornja števila vzeta iz standardov

Izi ::

Recimo da bi ga vlekel z eno tono nazven!

V tem primeru bi podrl steno :D

clothes ::

Če praviš, da je ključ 13, potem imaš M10 vijake in ne M8 . Pomeni, da je še močneje kot ste računali zgoraj!

amigo_no1 ::

Sigma dopustna= Fmax/A_vijaka
-> Fmax = Sigma dopustna*A_vijaka= 160 N/mm^2 *201 mm^2 = cca 32170 N

A_vijaka= pi * d^2 /4 = 201 mm^2
d=16 mm

Tukaj je bolj strig + upogib (saj je težišče bojlerja cca 230 mm od stene slika spodaj) , natega je bolj malo (sila s katero matica pritiska preko vijaka bojler v zid).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: amigo_no1 ()

Pujcek ::

Če praviš, da je ključ 13, potem imaš M10 vijake in ne M8 . Pomeni, da je še močneje kot ste računali zgoraj!

M8=kljuc 13
:)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Pujcek ()

krneki0001 ::

M10 je ključ 17

clothes ::

M8=kljuc 13

Res je! Pardon

steev ::

Verjetno ni problem v vijakih. Vijaki že zdržijo, večji problem bo, če ti jih bo boiler potrgal ven iz stene. Kaksna stena pa je to, siporex mogoce? :))
:|

Stena je betonska. Za izvrt luknje je bil potreben hilti.Tak da mislim da tam ni panike.
Pa vijaki so v steno tudi vsaj 8 cm, ce ne vec(3x-samorezni z plastičnim vložkom)), tako da mislim da bo to drzalo.

johanblond ::

Eno vprašanje, v železni profil debeline 2 mm bi se čelno vrezal navoj M8 (en obrat je 1,25 mm, kar pomeni 1,6 navoja), ni dostopa za klasično matico na drugi strani.

Kakšna bi bila nosilnost tega?

matobeli ::

Ni dostopa ali ni prostora? Imaš namreč tudi različne možnosti za večji navoj nardit.

Recimo navojne zakovice

sbawe64 ::

Kako daleč stran od železnega profila je center mase obešenega bremena ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zvezdica27 ::

ali pa sidranje na navojno palico - kaj bi sploh rad?

b

johanblond ::

Hvala za vse nasvete:
Pritrdilo bi se nekaj podobnega temu:
https://www.obi.si/p/stenski-nosilec-u-...
Obtežitev bi sicer bila konkretna, ampak vsa sila bi bila vertikalno, praktično nobene izlečne sile.

Ker sem slab v teoriji kovinostrugarske fizike, sem se zatekel k praksi in sem naredil testni navoj, privijačil sem M8 vijak (ključ 13), po občutku sem kar konkretno zategnil in nisem imel občutka, da bom "potegnil navoj ven". Če bi kombiniral s Loctite modrim lepilom, ki preprečuje odvijanje vijakov, sem verjetno na varni strani.

matobeli ::

Seveda je izvlečna sila ker če boš nekaj odložil na konzolo bo konzola delovala na vijak v steni(plehu) v obeh smereh, dol in ven iz stene.

Ker konzola deluje kot vzvod moraš pazit da ne bo predolga ker ista utež ki bo OK če jo imaš ob steni bo lahko vse skup ven potegnila če bo pol metra od stene.

Kakorkoli, en vijak bi zih lahko prenesel 50kg, če rabiš obest na steno 100kg se nimaš kaj dost bati, kaj več bo pa odvisno od števila vijakov in dolžine konzole

sbawe64 ::

Če je stena železnega profila res samo 2 mm, potem ne sme biti navaden pleh "st37" (1.0037 s235jr), drugače ti bo moment bremena (ročica * sila) iztrgal vijak iz profila in/ali bo popustil navoj na vijaku.

1,6 navoja je zelo na spodnji meji za bilo kako nosilnost.

Nekaj podobnega za 3D ne vem če je kje online verzija.
https://mechanicalc.com/calculators/fin...

Solidworks vem da ima notri že dolgo časa orodje za fea analizo , narišeš element, določiš obremenitve in izračuna.

mogoče tu, samo moreš narisati zadevo v 3d modelircu (step format)
https://sparselab.com/
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

BlaY0 ::

Obstajajo tehnike luknjanja, ki plastično ali termično preoblikujejo stene luknje, to pa ti omogoči da po osi luknje pridobiš nekaj "mesa". Na tak način bi v končni fazi lahko urezal več kot 1,6 navoja.

Druga varianta je da se enostavno ne greš vijačenja ampak se zadovoljiš z obešanjem, se pravi da v izvrtine oziroma luknje položiš obešala. Ob predpostavki, da imaš na zadnji strani profila vsaj nekaj placa (za debelino obešala).

Tretja varianta je, da na zunanjo stran profila privariš matice, skozi njih zvrtaš luknje še v profil + vrežeš navoje. Konkretni nosilec bi ti to omogočal, saj bi se privarjena matica skrila v sam U profil nosilca. To bi definitivno zdržalo precej več kot samo tistega 1,6 navoja v profil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

fikus_ ::

Za izrabo jedra prereza vijaka obremenjenega na nateg so dovolj trije dobro narejeni navoji.
Za tanke stene se luknje dela s posebnim trnom namesto svedra, kateri zaviha pllocevino/steno cevi in tako odebeli ter podaljsa dolžino vrezanega navoja.
Verjetno nimaš vrtalnega stroja in tudi ne boš kupoval orodja, tako da testno zvrtaj 2-3 mm manjšo luknjo , naredi trn, ki bo zavihal plocevino in razsiril izvrtino. Trn zabijes z kladivom v steno, pred tem namazi z oljem. Poten naredis navoj v material in bos videl, koliko navojev bo drzalo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

To sem že jaz napisal. Vprašanje je, če ima na zadnji strani 2 mm placa (za 3 navoje bi bilo potrebnih 4 mm mase). Če nima, to isto tehniko luknjanja lahko uporabi z zadnje na sprednjo stran profila. Privijačen U profil nosilca bo na sprednji strani "skril" izboklino (enako kot bi privarjeno matico).

jaz osebno bi sidral v zid. Pa navojno palico. Tako se pač dela, da je 150%. In nosi in nosilec in samo težo. Konec koncev si upam trditi, da niti sidranje ni potrebno, če je cegl dober - navadni vložki nosijo več, kot si mislite. Ampak za ziher pa sidraš in tega ne dobiš več ven drugače kot s štemarco.

b

Plastičnih vložkov bi se izogibal, še posebej če je kaj obešeno in dinamična obremenitev.
Za to se uporabljajo lepila za te stvari.

Zakaj??? Plastični vložek v konkretnem primeru (statična obremenitev) je čisto OK, tistih par 100 kg zdrži brez problema. Lepil boš navojne palice od M16 naprej v primeru, če hočeš gor obesit par ton, recimo lesen tram, ki bo nosil strop.

Razloži kako in kakšno obremenitev (strig, nateg vijaka) boš pritrjeval ter seveda v kakšen material.
Če boš pritrjeval v npr. Wienerberger zidake, moraš vzeti daljše vložke ker vrtaš v prazne prostore.

Poglej Hilti katalog, je na netu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

saj je napisal, da je stena betonska... lej, navadni vložki bodo dovolj...

zz

Napisal je, "sila bi bila kar konkretna" in glede na prilepljen primer nosilca je obremenitev vijaka na strig in nateg, torej izvlek iz izvrtine.
Glede velikost in obremenitev potem izbere ustrezen sistem sidranja ter velikost sider/vijakov.
https://www.hilti.si/c/CLS_FASTENER_7135
Potem je še Fischer,....

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dolgi vijaki, vijaki po meri

Oddelek: Loža
302123 (1336) uomostolto
»

knauf stena + TV nosilec 65"

Oddelek: Loža
327721 (6831) Anney
»