Forum » Na cesti » motorno olje
motorno olje
polozweii ::
Avto je malo na cesti. Motorno olje ni bilo zamenjano 2 leti.
Pozimi se ga bo prižgalo samo zaradi akumulatorja.
Je smiselno zamenjat motorno olje zdaj ali naj počakam do pomladi?
mtošev ::
Kupi ohranjevalnik/polnilnik akumulatorja. Prodaj drugi avto.
Scorpy84 ::
Ja... boljse ga ne prizigaj in kupi vzdrzevalec akumulatorja. Ob prvi uporabi, zamenjaj olje.
dt711 ::
Olje se menja vsako leto, tudi če se malo voziš, ker samo od sebe degradira. Seveda, če bi rad imel avto dlje časa. Imam skoraj že oldtimerja, v lasti od novega in je motor še vedno bp.
V tvojem primeru, če avto dlje časa stoji, je bolje, da kupiš namenski polnilec. Tegale uporabljajo za barke, motorje, avte, ki so v uporabi malo časa:
https://www.amazon.com/CTEK-Maintainer-...
Ima prav poseben certifikat, da bo vzdržal vse neprilike, zato je tako drag. Še vedno bolje, kot pa da po nepotrebnem delaš hladne zagone motorje.
V tvojem primeru, če avto dlje časa stoji, je bolje, da kupiš namenski polnilec. Tegale uporabljajo za barke, motorje, avte, ki so v uporabi malo časa:
https://www.amazon.com/CTEK-Maintainer-...
Ima prav poseben certifikat, da bo vzdržal vse neprilike, zato je tako drag. Še vedno bolje, kot pa da po nepotrebnem delaš hladne zagone motorje.
chucki ::
Če je bencinar in olje svetlo rjave barve, potem kamot prižgeš.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
BCSman ::
Pomojem se sodobna sinteticna olja komot menjuje na 2 leti v primeru zelo malih kilometrov...
Odvisno kako dolgo nameravaš imeti avto. Če si povprečen voznik, ki avto proda takoj, ko ga odplača, potem razlike ne boš opazil. Nekateri proizvajalci imajo v specifikaciji navedeno menjavo olja na 30.000 km ali še več. Vendar tega ni pisal njihov inženir, ampak prodajniki. Sam ob vsaki menjavi dodajam še aditiv proti obrabi, celo na moči se malo pozna.
polozweii ::
Bencinar je zato hladni zagoni niso tak problem in dobro je da se valji občasno razmigajo.
Olje je sintetično. V tem času prevoženih okoli 5-10kkm.
OK bom počakal do pomladi.
Olje je sintetično. V tem času prevoženih okoli 5-10kkm.
OK bom počakal do pomladi.
Obcasno razmiganje, brez da motor doseze delovno temperaturo, lahko vec skode naredi. Nabira se ti kondenz, voda se mesa z oljem oziroma se redci, aditivi propadajo. Na koncu bos imel praske oziroma crte na steni cilindra in posledicno uhajanje kompresije.
LiquidAI ::
Vsem poznani avtomehanik Scotty Kilmer ti priporoča, da ga zamenjaš
Motorno olje se menja vsako leto ali pa ko dosežeš predpisano število km (kar nastopi prej) in to ne glede, če je dizel ali bencinski motor.
The motor oil geek na YouTube ima to argumentirano kaj se dogaja z motornim oljem.
Stara motorna olja
Namaži novi oljni filter z novim oljem
Pretresi novo kantico z oljem preden ga naliješ v karter
Zamenjaj čep za olje in tesnilo
Motorno olje se menja vsako leto ali pa ko dosežeš predpisano število km (kar nastopi prej) in to ne glede, če je dizel ali bencinski motor.
The motor oil geek na YouTube ima to argumentirano kaj se dogaja z motornim oljem.
Stara motorna olja
Namaži novi oljni filter z novim oljem
Pretresi novo kantico z oljem preden ga naliješ v karter
Zamenjaj čep za olje in tesnilo
65001
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: LiquidAI ()

Blinder ::
V našem traktorju olje ni bilo zamenjano mislim da kake 17 let. V kosilnici še več časa.
Če je avto iz te teme kakšen star shitbox vreden 500 € potem ne rabi menjavat olja vsako leto.
Če je avto iz te teme kakšen star shitbox vreden 500 € potem ne rabi menjavat olja vsako leto.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Ashrack ::
p8663500 V tvojem primeru, če avto dlje časa stoji, je bolje, da kupiš namenski polnilec. Tegale uporabljajo za barke, motorje, avte, ki so v uporabi malo časa: https://www.amazon.com/CTEK-Maintainer-Desulphation-Temperature-Compensation/dp/B00CD44RQO [/st.citat naj bi izjavil:
To pa je overkill. Vse kar se rabi je navaden polnilec za 12V ki pr
To pa je overkill. Vse kar se rabi je navaden polnilec za 12V ki proizvaja 1A.
....
feryz ::
Jaz olje menjujem na pol leta.
Je pa menjava zastonj, zato ne boli tako.
Dokler je še zastonj.
Je pa menjava zastonj, zato ne boli tako.
Dokler je še zastonj.

stara mama ::
Avto je malo na cesti. Motorno olje ni bilo zamenjano 2 leti.
Avta ne prižigaš zarad akumulatorja, ampak da zaokrožijo vse ostale tekočine.
Med drugim tud olje. Po dveh letih neuporabnosti viskoznost ne bo bistveno padla.
Ekologija™ in Trajnost™
OutOfTheBox ::
feryz ::
15 do 25 kkm.
Kakor ga piči. Mora on povedati, se ne moreš sam spomniti.
Najbrž je odvisno od tega, koliko vozi na elektriko.
Kakor ga piči. Mora on povedati, se ne moreš sam spomniti.
Najbrž je odvisno od tega, koliko vozi na elektriko.
Zvezdica27 ::
odvisno tudi od mašine... kak besen biturbo motor je drugo od saugdiesel mašine...
lej, 2 leti, ajde, ampak pol pa res menjaj. Če ne voziš pa absolutno prižgi mašino vsake toliko in sicer ne samo za 1 minuto, pol ure...
zz
lej, 2 leti, ajde, ampak pol pa res menjaj. Če ne voziš pa absolutno prižgi mašino vsake toliko in sicer ne samo za 1 minuto, pol ure...
zz

stara mama ::
Sej ga ne bo teral na mestu no, jezusmarija...
Pustiš da se segreje na delovno temperaturo in je to to.
Pustiš da se segreje na delovno temperaturo in je to to.
Ekologija™ in Trajnost™
ššš ::
Kdaj pa misliš avto dejansko uporablat?
---jst bi takrat nafilal aku. in zamenjal olje---
Kaj nardiš s tem, da zdej zemenjaš olje in nafilaš baterijo...ter parkiraš avto nazaj za pol leta? Nič.
---jst bi takrat nafilal aku. in zamenjal olje---
Kaj nardiš s tem, da zdej zemenjaš olje in nafilaš baterijo...ter parkiraš avto nazaj za pol leta? Nič.
ma v teoriji ima to smisel, olje in voda se ne mešata, motorno olje pa ima lastnosti, da nase vleče vlago in to pol efektivno ni dobro - degradacija, korozija itd. Dejansko v to verjamem, sam verjamem pa tudi, da 2 leti komot zdrći, če ga vmes vsaj malo zalaufaš.
Noben ni govoril o teranju, sam idle, da se mašina ogreje in ves kondenz od povsod izpari. Tega je veliko.
Vem - imam oldtimerja 1989 - samo po pameti, avto je narejen, da se vrti in vsake tolko ga moraš zagnati, sam dober oljni film pač zahteva, da jeolje OK. Po petih letih pa jaz ne bi verglal na prazno...
Lej, če kupiš... Mannol, ki je poceni, pa še vedno made in EU, je menjava olja rang stroška 20e, ne me smejat, da je to težava.
zz
Noben ni govoril o teranju, sam idle, da se mašina ogreje in ves kondenz od povsod izpari. Tega je veliko.
Vem - imam oldtimerja 1989 - samo po pameti, avto je narejen, da se vrti in vsake tolko ga moraš zagnati, sam dober oljni film pač zahteva, da jeolje OK. Po petih letih pa jaz ne bi verglal na prazno...
Lej, če kupiš... Mannol, ki je poceni, pa še vedno made in EU, je menjava olja rang stroška 20e, ne me smejat, da je to težava.
zz
Zavorno olje vleče vlago nase in potem cevi rjavijo od znotraj. Pri daljšem zaviranju voda tudi zavre in se lahko poslovimo od zaviranje. Treba ga je menjati na par let. Celega, ne le v rezervoarju.
Olje se pri krajših turah prepoji z bencinom in potem slabše maže. Pri daljših turah bencin izhlapi.
Olje se pri krajših turah prepoji z bencinom in potem slabše maže. Pri daljših turah bencin izhlapi.
BCSman ::
Po pravilih uradnih servisov se menja zavorno olje na 2 leti, a mi je mehanik reku da je to bedarija in da je prej kot v 5 letih nesmisel, pa se takrat ni nujno..mogoce po 7 letih.
Po pravilih uradnih servisov se menja zavorno olje na 2 leti, a mi je mehanik reku da je to bedarija in da je prej kot v 5 letih nesmisel, pa se takrat ni nujno..mogoce po 7 letih.
Bedarija ali ne, mehaniki se temu izogibajo, ker je preveliko tveganje, glede na zasluzek ter cas, posebej, da gre kaj narobe sploh pri starejsem avtu. Lahko se izogibas menjavi, ampak kot receno, sistem se hitreje unicuje, ker se ne menja.
bbbbbb2024 ::
BMW je imel menjavo zavorne tekočine na 3 leta prvič, ter potem na vsaki 2 leti. Če si lahko zavorno tekočino kupiš sam, ter ti to serviser zamenja, je to majka. To je, ko sem nazadnje preverjal. Mislim, da imajo zamenjavo zavorne tekočine na 60.000 prevoženih, tudi.
Zavorna tekočina je higroskopična, vleče nase vlago v vsakem primeru, ter povzroči nekoliko nenatančno odmerjanje zavorne moči, če je že malo vlažna. BMWji serije tri in 5 (pa verjetno ostali) imajo sistem avtomatičnega čiščenja diskov vode. Če imaš vklopljene brisalce na AVTO, ter avto zazna dež in briše steklo, potem tudi rahlo pritiska na zavore, da sčisti vodo dol. To dela sam od sebe, ter to ne vidiš in ne čutiš, ker ne pride do zaviralnega efekta.
Namen je, da če moraš v dežju silovito bremzati, so diski že sčiščeni in je reakcijski čas, da diski primejo, zelo kratek.
Nekateri VWji imajo isto to, samo teh avtov toliko ne poznam.
To laufa v nulo, to imajo vsi BMW serije tri od F30 LCI naprej (od leta 2016).
Samo DOT zavorna je res hidroskopska, mineralna zavorna niso tako zelo (Citroen LHM).
Mineralna zavorna so - v grobem - ista kot motorna mineralna. Ta (in pol in pono sintetična) so malce hidorskopska, sam tle moramo upoštevati, da so ta olje v precej večjem stiku z začno vlago kot pa DOT, ki je zaprt sistem. V glavnem, na 2 leti tudi minralna, ki so v stiku z zrakom, bencinom itd., se "pokvarijo". Zatko je treba avto pregrevati, tudi pozimi.
Tako da ko sem zgoraj napisal, da olje "nase vleče vlago" to ni mišljeno, da je ful hidrosskopsko, samo to, da na 2 leti. vsaj dan, dela olje in je v stiku in počasi počasi nase vleče malce vlage, pa še marsikaj drugega. Filter olja je tam z razlogom in tudi z razlogom je kemična analiza olja... pove veliko...
v glavnem - ne mešati zavornih DOT olj v to debato, ni primerljivo.
Motorno olje se menja, ker trdo dela v motorju vsak dan, dan za dnem, v vseh pogojih. V temu je fora. In na 2 leti ... bi jaz menjal, sem pa tudi jaz na golfu 2 menjal olje na 5 let, ja, sam tiste kante ni bilo škoda...
zz
aja, drugače pa, kot sem rekel, če hočeš poceni, menjaš olje sam, Mannol je đabe, na leto 20e je bakšiš pa spiš mirno.
zz
Mineralna zavorna so - v grobem - ista kot motorna mineralna. Ta (in pol in pono sintetična) so malce hidorskopska, sam tle moramo upoštevati, da so ta olje v precej večjem stiku z začno vlago kot pa DOT, ki je zaprt sistem. V glavnem, na 2 leti tudi minralna, ki so v stiku z zrakom, bencinom itd., se "pokvarijo". Zatko je treba avto pregrevati, tudi pozimi.
Tako da ko sem zgoraj napisal, da olje "nase vleče vlago" to ni mišljeno, da je ful hidrosskopsko, samo to, da na 2 leti. vsaj dan, dela olje in je v stiku in počasi počasi nase vleče malce vlage, pa še marsikaj drugega. Filter olja je tam z razlogom in tudi z razlogom je kemična analiza olja... pove veliko...
v glavnem - ne mešati zavornih DOT olj v to debato, ni primerljivo.
Motorno olje se menja, ker trdo dela v motorju vsak dan, dan za dnem, v vseh pogojih. V temu je fora. In na 2 leti ... bi jaz menjal, sem pa tudi jaz na golfu 2 menjal olje na 5 let, ja, sam tiste kante ni bilo škoda...
zz
aja, drugače pa, kot sem rekel, če hočeš poceni, menjaš olje sam, Mannol je đabe, na leto 20e je bakšiš pa spiš mirno.
zz
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zvezdica27 ()
Zavorni sistem je zaprt sistem. Vsaj moje omejene izkušnje mi govorijo tako, saj drugače ne more biti (od master-cilindra naprej mora biti). Kako boš pa drugače prenašal po tekočini silo? Če ne boš stiskal zrak...
Tudi tam, kjer imaš "odprto" je pač v mastercilidru sistem, da v resnici zapre sistem, četudi na ven zgleda "odprt". Največ dela s tem imam sicer na motorjih in kolesih, na avtih redko (na vsake 5 let kaj naredim).
zz
Tudi tam, kjer imaš "odprto" je pač v mastercilidru sistem, da v resnici zapre sistem, četudi na ven zgleda "odprt". Največ dela s tem imam sicer na motorjih in kolesih, na avtih redko (na vsake 5 let kaj naredim).
zz
fikus_ ::
Pri zavornih je težava tudi, da če se navleče veliko vlage, potem lahko kje zmrzne in zavora ne dela.
Voda pri motornem olju ni kritična nevarnost, ni pa dobro za motor. Nekaterim pušča hladilna tekočina v motor in se še kar naprej vozijo. Ponavadi je krivec poškodovana glava in s tem povezan strošek.
Voda pri motornem olju ni kritična nevarnost, ni pa dobro za motor. Nekaterim pušča hladilna tekočina v motor in se še kar naprej vozijo. Ponavadi je krivec poškodovana glava in s tem povezan strošek.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
glede DOT in posodice: posodica je "rezerva", sam sistem pa je od mastercilindra napej zaprt. Dobro, isto govorimo, samo z dveh zornih kotov-
to se reši s segrevanjem motorja, ko ventaš motor in oljni plini odvajajo to vlago, zato je treba pregreti hudiča... na starih avtih si imel posebno posodico, ki je tam zbirala to svinjarijo...
Avto se res mora vrteti, delati... to je tudi upoštevano v vseh delih, da pač zadeva mora delati vsak dan...
zz
to se reši s segrevanjem motorja, ko ventaš motor in oljni plini odvajajo to vlago, zato je treba pregreti hudiča... na starih avtih si imel posebno posodico, ki je tam zbirala to svinjarijo...
Avto se res mora vrteti, delati... to je tudi upoštevano v vseh delih, da pač zadeva mora delati vsak dan...
zz
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zvezdica27 ()
Odvisno kako misliš zaprto, posoda je tam, da je vedno pritisk v sistemu. Prihaja do obrabe zavorne obloge, treba je dodat olje, zato je tam posoda in še bi lahko naštel... torej se ves čas tekočina meša. Od cilindra? Menda veš kje se hidravlika združuje? s tem da si to posodo deli še sklopka?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Cena materiala na avto servisu (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Na cesti | 36500 (20369) | starfotr |
| » | 2.seevis opel astra turbo 1.4Oddelek: Na cesti | 4093 (3670) | 2dark |
| » | Potrebnost menjave filtrov v avtu (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Na cesti | 30281 (25766) | iloveboobz |
| » | Menjava zavorne tekočine (olja?)Oddelek: Na cesti | 26633 (17200) | jozekuch |
| » | Twingo-problem z zavoramiOddelek: Loža | 5560 (4971) | ttommy |