» »

RJ45 na "tovarniški" kabel

RJ45 na "tovarniški" kabel

CyberPunk ::

So "tovarniški" mrežni kabli (tisti, ki so kupljeni že izdelani s konektorji na obeh koncih) kako drugačnih od tisti "na metre" ali pa se lahko na njih odreže in namontira s kleščami nov RJ45 konektor? Mislim v smislu tega, če so kakšne drugačne širine ali materiali pri žičkah in izolaciji, da npr. potem ne bi bilo ustreznega stika.

Hikari ::

isto sranje

Klemen86 ::

Navadno so izdelani kabli mehki in z manjšimi preseki, lahko tudi žice niso pobarvane.

mihagr ::

Da, če je to kabel na metre za polaganje v zid, cevi ali kako drugače, potem so žičke niso pletene ampak trde in konektorji imajo drugačno izvedene kontakte. Za kable, ki so uporabljeni za priklop naprav med seboj, ali med vtičnico in napravo pa se uporablja mekhi kabel, kjer so tudi posamezne žičke pletene in za take so uporabljeni tudi konrktorji z drugače izvedenimi kontakti.
Fizične dimenzije pa so v vseh primerih enake. Barve žic torej vseh štirih parov pa morajo biti po standardu: oranžna/belooranzna, zelena/belozelena, modra/belomodra in rjava/belorjava.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihagr ()

CyberPunk ::

Torej če hočem v obstoječi instalaciji (že tovarniško narejen daljši kabel) kdaj na kakšni strani menjati konektor, ker bi se polomil, tvegam, da nov konektor ne bo imel stika, če ima tak kabel pletene žičke ali manjše preseke?

kloko ::

Tveganje obstaja vedno, ne glede na to, ali je kabel "tovarniški" ali ne. Zato izkušeni konektor-monterji uporabljajo kvalitetno orodje, namenske konektorje za vsak tip kabla in za na konec še merilni instrument za kontrolo.

L.p.

starfotr ::

Kupi ga in ga daj v cev. Če bo pa kakšna težava v prihodnosti, boš pa že menjal kabel.

bbbbbb2024 ::

CyberPunk je izjavil:

So "tovarniški" mrežni kabli (tisti, ki so kupljeni že izdelani s konektorji na obeh koncih) kako drugačnih od tisti "na metre" ali pa se lahko na njih odreže in namontira s kleščami nov RJ45 konektor? Mislim v smislu tega, če so kakšne drugačne širine ali materiali pri žičkah in izolaciji, da npr. potem ne bi bilo ustreznega stika.

Načeloma niso. S tem, da "proizvajalci" na Kitajskem pogosto šparajo, da žične niso označene v skladu s standardom, da morda niso bakrene, ampak legura mehkega jekla/zinka, oprana v bakru, da so morda samo 4 žičke (100 Mbit), ter morda samo 6 žičk (manjka POE). Pogosto so tudi tanjše od 24AWG. Mogoče je še največji problem, da imajo pogosto tanjši izolacijski ovoj, na katerega strisnjeni konektor težje prime in imajo tendenco da se novi konektor začne snemati.

Drugače, če ti je kabel v redu služil, ter so žičke obarvane pravilno in je na otip izolacija normalna, stisneš konektorje in je.

Klemen86 je izjavil:

Navadno so izdelani kabli mehki in z manjšimi preseki, lahko tudi žice niso pobarvane.

Strikturo ožičenje bi moralo biti vedno na trde žičke, patch kabli pa vedno na mehke pletenice.

Zgodovina sprememb…

Če kable kupujete v tediju za 0,29 eur za 10 m potem je to verjetno res. Če pa kupiš kabel v neki specializirani trgovini in ni ravno 0,29 eur ter ni CCA, potem je vse v redu.

Hikari ::

pa pravi konektor za pravi kabel (trda ali mehka žica) in ni probelmov pol

feryz ::

Pa klešče in konektorje, pri katerih gredo žičke skozi konektor, ne v njega. Je dosti lažje videti, če so pravilno razporejene.

Zvezdica27 ::

načeloma če boš kupil konektroje v kaki dobri računalniški trgovini (in ne preko TEMU) bodo ok za oba tipa kablov, vsaj jaz tako mislim.

zz

tony1 ::

"načeloma če boš kupil konektroje v kaki dobri računalniški trgovini (in ne preko TEMU) bodo ok za oba tipa kablov, vsaj jaz tako mislim."

Imel sem velike težave z nepravo kombinacijo trde žile in konektorja za mehko (ali obratno).

Skratka, načeloma se da zamenjati konektor, če ne gre, pa pač ne gre.

Zvezdica27 ::

morda si imel kak kos, ki je bit cat6, konektor pa cat5e? Tudi to je treba gledati...

zz

Ne, to je bilo še pred cat6... Za neke naprave je tovarna poslala na dolžino odrezane kable in mislim, da 6-pinske UTP konektorje, po mesecu ali dveh je6e, se je pa izkazalo, da je bila to težava.

Ampak to je generalno zelo redko, običajno daš na kabel nov konektor in konec.

Sicer ne vem, o kakšnih konektorjih za mehke in trde žice govorite, a standarden RJ-45 konektor je dimenzijsko en sam. Obstajata samo dve varianti, eden s kovinsko srajčko (za FTP IN STP kable) in tak brez (UTP). Vse ostalo je stvar nekvalitetno izdelanih konektorjev. Bodisi da je slab material, ki pritisne na ovoj, bodisi, da pogosto RJ-45 s srajčko ne pašejo v navadne neozemljene RJ-45 porte. Tudi ovoj za UTP ima lastnosti in sem že videl pretanke ovoje.

Drugače pa, srečal sem že vse živo, od prevelikih konektorjev, do konektorjev, kjer se srajčka ni čisto prilegala in dimenzijsko ni pasal v vtičnico. Se strinjam s tistimi, če je to količkaj solidna trgovina, to mora vse ustrezati.

Zato jaz konektorje in kable kupujem v Sloveniji. Ker če kaj ne ustreza, vrnem.

Mi je pa zadnjič električar točno to razlagal, da je stranka obvezno hotela CAT 6 kable, ter RJ-45 konektorje s srajčkami (ni jih motilo, da kamera ni imela srajčke). Konektor ni pasal v vtičnico na kameri in stranka ni hotela, da se montira (krimpa) navaden RJ-45 konektor brez srajčke.

Kolikor sem gledal, je bil problem celo dvojen, vtičnica na kameri (v bistvu na donglu) je bila dimenzijsko malenkost premajhna, RJ-45 konektor s srajčko pa malenkost prevelik. Navaden RJ-45 se je dalo nariniti v kamero, tudi RJ-45 s srajčko se je dalo nariniti recimo v Cisco stikalo. Ampak RJ-45 s srajčko v kamero pa ne.

Zgodovina sprememb…

Gemini pride na pomoč (pod povečavo se vidi razlika v UTP konektorju):
Yes, UTP connectors (RJ45 plugs) should be different for solid and stranded (soft) UTP cable for a reliable connection.

? Connector Differences

The key difference lies in the contact prongs inside the RJ45 plug, which are designed to make proper electrical contact with the copper conductors:

Connectors for Stranded Cable (Soft Cable):

Typically use two-pronged, blade-style contacts.

These contacts are designed to pierce between the individual strands of the conductor, creating a secure electrical connection without severing the strands.

Stranded cable is usually used for patch cords due to its flexibility.

Connectors for Solid Cable:

Typically use three-pronged, fork-style contacts.

These contacts are designed to crimp over and slice into the sides of the single, solid conductor, creating a secure contact point.

Solid cable is generally used for permanent installations (in walls/ceilings) because of its better performance over long distances.

bbbbbb2024 je izjavil:

Sicer ne vem, o kakšnih konektorjih za mehke in trde žice govorite, a standarden RJ-45 konektor je dimenzijsko en sam. Obstajata samo dve varianti, eden s kovinsko srajčko (za FTP IN STP kable) in tak brez (UTP). Vse ostalo je stvar nekvalitetno izdelanih konektorjev. Bodisi da je slab material, ki pritisne na ovoj, bodisi, da pogosto RJ-45 s srajčko ne pašejo v navadne neozemljene RJ-45 porte. Tudi ovoj za UTP ima lastnosti in sem že videl pretanke ovoje.

Drugače pa, srečal sem že vse živo, od prevelikih konektorjev, do konektorjev, kjer se srajčka ni čisto prilegala in dimenzijsko ni pasal v vtičnico. Se strinjam s tistimi, če je to količkaj solidna trgovina, to mora vse ustrezati.

Mi je pa zadnjič električar točno to razlagal, da je stranka obvezno hotela CAT 6 kable, ter RJ-45 konektorje s srajčkami (ni jih motilo, da kamera ni imela srajčke). Konektor ni pasal v vtičnico na kameri in stranka ni hotela, da se montira (krimpa) navaden RJ-45 konektor brez srajčke.

Kolikor sem gledal, je bil problem celo dvojen, vtičnica na kameri (v bistvu na donglu) je bila dimenzijsko malenkost premajhna, RJ-45 konektor s srajčko pa malenkost prevelik. Navaden RJ-45 se je dalo nariniti v kamero, tudi RJ-45 s srajčko se je dalo nariniti recimo v Cisco stikalo. Ampak RJ-45 s srajčko v kamero pa ne.

https://slo-tech.com/forum/t776147/p694...

starfotr je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

https://slo-tech.com/forum/t776147/p694...

Brez zamere, to si kar nekaj narisal, kot se ti zdi.
Če boš pogledal wiki:
Modular connector @ Wikipedia

nikjer ne omenjajo, da imaš različne "vilice". V konektorjih, ki jih imam jaz so dve, tri in celo štiri vilice, vse so ravne. Pomemben je galvanski stik. Če strgaš stisnjen konektor ven, boš videl, da so se vrhovi vilic zažrli v žičko. Tudi KRONE klešče delajo na galvanskem stiku, nihče ne "objema" žičke.

Na linku, ki si ga ti prilepil si preberi Insulation displacement contact types

starfotr je izjavil:

Na linku, ki si ga ti prilepil si preberi Insulation displacement contact types

Ne, saj to je v redu. Samo povsod sta dve "vilici", ti si pa narisal tri. Zapovrh si ti narisal neke "objemke". Pri krimpanju vedno pride do galvanskega stika, kjer se material od žičke deformira z vilico. Iz tvoje skice bi se dalo razumeti, da "objame" žičko. To jaz še nisem videl. Leva in desna vilica pod kotom stisneta žičko.

Insulation displacement pa se nanaša, da dejansko ti žičk ne oguliš, ampak prodrejo skozi izolacijo. Vsaj tako to razumem jaz.

In jaz sem govoril predvsem o tem, da so vsi RJ-45 konektorji dimenzijsko isti. Morali bi biti. Čeprav se v praksi najdejo kombinacije, ki ne delajo.

In vsaj jaz imam dve vilici, tri in celo štiri. Še najbolj se mi obneseta dve vilici, ker se zdi, da že če so tri, da je potem zelo odvisno, kakšno krimpanje uporabiš. Če imaš dobre klešče, lahko zelo stisneš in se vilice deformirajo. Pri dveh se težko deformirajo, ker so kar robustne. Od štirih vilic imam še samo en konektor, star je že ne vem koliko, je v škatli s konektorji in je 5+ let star.

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

bbbbbb2024, danes je zbrka ker vsak kitajčk dela "konektorje".
Še kakih 10 let nazaj je bilo lepo ločeno, 2 špici naravnost za mehke (predre direkt), ali pa 3 malce levo-desno, da predre izolacijo in objame drat, kot na starfotr linku.
Danes se sicer oboje še dobi, ampak je loterija ker več proizvajalci ne vejo kaj prodajajo (niti naši prodajalci, ker source china)...
Pri nobenih se špice ne bi smele omembe vredno deformirat, čeprav če krimpneš "ravne" za mehak kabel na trdi drat se točno to zgodi in kontakt ni naleganje temveč tlak (ki večkrat popusti) in imaš že v startu loterijo.
Dobre/slabe klešče... če veš kaj delaš se tudi s slabimi vse naredi, le malo dlje traja.
RJ45 je pa standard kompatibilnosti vtič-vtičnica, ne pa konektor-kabel.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RJ45 konektorji (CAT 6)

Oddelek: Omrežja in internet
232152 (739) starfotr
»

Razlika v UTP kablih (strani: 1 2 3 )

14132508 (9731) bbbbbb2015
»

Kvaliteten RJ-45 konektor

373951 (3354) starfotr
»

Ethernet ne dela na 50 m

408645 (7558) dope1337
»

Žični gigabitni LAN - kateri mrežni kabel in konektorji?

153314 (2661) tony1

Več podobnih tem