Slo-Tech - Mesec dni po koncu uradne podpore za Windows 10, s čimer se je končalo obdobje brezplačno posodobitev, je Microsoft nepričakovano izdal nov popravek za vse uporabnike Windows 10. Razlog za izdajo popravka KB5071959 je precej ironičen, saj z njim odpravljajo težavo, ki je preprečevala vključitev v sistem podaljšane podpore ESU (Extended Security Updates).
Kdor želi tudi po 14. oktobru prejemati posodobitve, se mora včlaniti v ESU. To je možno storiti proti plačilu ali z nekaterimi brezplačnimi možnostmi, denimo vključitvijo varnostnih kopij, medtem ko je v EU enoletna brezplačna podpora na voljo vsem domačim uporabnikom. Poslovni uporabniki bodo morali za ESU plačati.
Microsoft je opazil, da imajo nekateri računalniki težavo, saj čarovnik za vključitev v ESU javi napako in ne dovoli pridružitve. Novi popravek to napako odpravlja, s čimer bodo računalniki lahko vstopili v ESU in še eno do tri leta prejemali popravke.
Izdajanje izrednih popravkov tudi po koncu podpore ni nezaslišano, saj se je tudi pri Windows XP in Windows 7 to že zgodilo. Tedaj je šlo za izredne varnostne razmere, ko so popravki preprečili širjenje agresivnih virusov, s čimer se je Microsoft izpostavil moralnemu hazardu. Možnosti sta bili sicer slabi, in sicer bodisi tvegati večji izpad sistemov bodisi uporabnikom pokazati, da konec podpore ni zares konec in da bo v primeru najhujših izpadov nekdo vendarle prihitel na pomoč. Odločili so se za drugo možnost.
Novice » Operacijski sistemi » Kljub koncu podpore Microsoft izdal posodobitev za Windows 10
rekakitece ::
Me zanima katerega leta bo Windows izgubil večinski desktop OS delež. Zaenkrat mu nič ne pride blizu, podobno kot za brskalnik Chrome ali iskalnik Google.

mtosev ::
No super, da so popravili napako. Še kakšno leto pa bodo rabili ljudje preklopiti na Windows 11, nek Linux distro ali macos.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Markoff ::
rekakitece je izjavil:
Me zanima katerega leta bo Windows izgubil večinski desktop OS delež. Zaenkrat mu nič ne pride blizu, podobno kot za brskalnik Chrome ali iskalnik Google.
Nekoč je imel primat Netscape Navigator (pred njim, če se prav spomnim, Lynx). Nato Internet Explorer. Šele kasneje je prišel Chrome. Pri brskalnikih se stvari hitro lahko premaknejo, pri OS pač ne.
Ko tole zgoraj preberem in dojamem, da tipkam iz glave in ne s pomočjo Copilota, se počutim res starega. Kdo za vraga je že kdaj slišal za Netscape Navigator?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Jaz sem slišal za navigator. Sicer se ne spomnim, da bi ga uporabljal. Ko sem prvič dobil internet leta 1999 sem uporabljal Internet Explorer. Od leta 2004 pa sem na Firefoxu.
Ales ::
rekakitece je izjavil:
Nekoč je imel primat Netscape Navigator (pred njim, če se prav spomnim, Lynx). Nato Internet Explorer. Šele kasneje je prišel Chrome. Pri brskalnikih se stvari hitro lahko premaknejo, pri OS pač ne.
Ko tole zgoraj preberem in dojamem, da tipkam iz glave in ne s pomočjo Copilota, se počutim res starega. Kdo za vraga je že kdaj slišal za Netscape Navigator?
Nekaj nas še je, ki se ga spomnimo...
Malo si sicer premešal vrstni red!
bozicek ::
Nekaj časa Navigator in nato kmalu Opera ko je izšla
Kje sem jo prvič dobil se ne spomnim (po moje na kakšnem cdju poleg revij)
IE nikoli pretirano, prav tako ne FF ali Crome
Sedaj skačem med Vivaldi (primarni), Brave in Opero
Kje sem jo prvič dobil se ne spomnim (po moje na kakšnem cdju poleg revij)
IE nikoli pretirano, prav tako ne FF ali Crome
Sedaj skačem med Vivaldi (primarni), Brave in Opero
Darila letos samo za poredne
Han ::
Pogoj za ESU je vsaj enkratni vpis Polken 10 v Micro$oft račun. Ko je OS včlanjen v ESU, lahko izklopiš prijavo v sistem z M$ računom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
opeter ::
Kdo za vraga je že kdaj slišal za Netscape Navigator?
Recimo jaz. Tudi, če ga je večina pozabila, oziroma ga mlajše generacije ne poznajo, marsikdo uporablja njegovega duhovnega naslednika: Mozilla Firefox.
Novi popravek to napako odpravlja, s čimer bodo računalniki lahko vstopili v ESU in še eno do tri leta prejemali popravke.
Torej bo ESU deloval tri leta (do konca leta 2028?). Za domače uporabnike je - vsaj v EU-ju - 1 leto brezplačno. Čisto v redu.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()

Jaz se spomnim kako sem samo uporabljal Internet Explorer, da sem downloadal Firefox. No pred nekaj časa sem se odločil, da Mozilli dam 5E na mesec. Sem nastavil monthly donation.
dunda ::
He, he. Tudi jaz sem uporabljal Netscape, potem pa Firefox ... no, ga še zvesto uporabljam.
https://www.kacnje.eu
Netrunner ::
rekakitece je izjavil:
Windows se je zakoreninil v glave uporabnikov in glede na to, da večina le teh so same ovce ki sledijo čredi dvomim da se bo kmalu kaj spremenilo. Ko bodo v šolah začeli učiti na open source sistemih in aplikacijah ter bodo proizvajalci računalnikov ne bodo privzeto nameščali samo Windowse, potem se bo mogoče v par desetletjih zadeva malo izboljšala.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
PlayTheGame ::
Netscape Navigator je bil moj prvi stik z internetom tam daljnega leta 1997. Tako da ja, se ga spomnimo.
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
bm1973 ::
MrStein ::
rekakitece je izjavil:
Windows se je zakoreninil v glave uporabnikov in glede na to, da večina le teh so same ovce ki sledijo čredi dvomim da se bo kmalu kaj spremenilo. Ko bodo v šolah začeli učiti na open source sistemih in aplikacijah ter bodo proizvajalci računalnikov ne bodo privzeto nameščali samo Windowse, potem se bo mogoče v par desetletjih zadeva malo izboljšala.
Ovce uporabljajo iOS in Android.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jebiga pač sem ovca. Uporabljam Windows in Android. Oboje mi deluje super oz mi zadovolji vse potrebe.

Mr.B ::
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis
dunda ::
Ja, tole je pa res M$ uspešnica. Kako blesavo se pa tole iskanje kdaj obnaša ... pa to ni res. Leta 2025.
https://www.kacnje.eu
acookook ::
rekakitece je izjavil:
Ovce uporabljajo iOS in Android.
Kaj pa ti uporabljaš za mobilen OS?
.
pegasus ::
Evo ena kost za Microsoft: https://www.phoronix.com/news/Ubuntu-LT... ... 15 let podpore za Ubuntu LTS.
Filip5 ::
Dejte mi prosim povedat, kako lahko uporabljate tako oslarijo od Operacijskega sistema...
Skill issue. Win+R, diskmgmt.msc.
Ze vsaj od XPja dalje je isti ukaz.
Prime pa isto ce utipkas u start meni. Ce si pa "nespo" napises "parti" in najde partition ali particij odvisno od jezika in usmeri v isto orodje.
Govora je pa sicer o desnem kliku na Start ki pa odpre prav drugacno okno z admin orodji od win10 dalje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Filip5 ()

Jaz do disk managementa pridem prek nadzorne plošče. Par klikov več.

Mr.B ::
Dejte mi prosim povedat, kako lahko uporabljate tako oslarijo od Operacijskega sistema...
Skill issue. Win+R, diskmgmt.msc.
Ze vsaj od XPja dalje je isti ukaz.
Prime pa isto ce utipkas u start meni. Ce si pa "nespo" napises "parti" in najde partition ali particij odvisno od jezika in usmeri v isto orodje.
Govora je pa sicer o desnem kliku na Start ki pa odpre prav drugacno okno z admin orodji od win10 dalje.
Sreča da imam aliase za večino linux ukazov... Microsoft pa ni sposoben urediti banalne dokumentacije ali simlinka da ko vpišeš "Disk Management" da ve da iščeš msc, kjub temu vsak rezulat kaže na isto način ki ti na koncu vrže null. Patetično pa je da če vpišeš computer managemnt ti da pa direkt link do orodja in ne web rezultate
PS: ok, lahko ker nimam pravice odpreti orodja ne vrže rezultatov…samo ko sem PC uporablja tudi za gaming, večino lokalno nameščenih iger ni najedel.
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
Mandi ::
opeter ::
Ko sem prvič dobil internet leta 1999 sem uporabljal Internet Explorer.
Zdaj razumem, zakaj si persona non grata.
Haha, ubijalsko!
Res pa je, da sta tako Microsoft kot Apple v osnovi forsirala Internet Explorer v tistem času (če govorimo o letu 1999). Microsoft zaradi svojega operacijskega sistema (Windows 95 in 98), Apple pa je moral zaradi finančne injekcije v vseh sistemih (MacOS, MacOS Server, pozneje pa MacOS X) imeti naložen in privzeto nastavljen IE, če se dobro spomnim vse do prve sredine 2000-ih, oziroma dokler niso izdali prvi Safari.
Drugače je bil Netscape zelo popularen tudi na Macih, saj je bil vedno priložen v osnovni namestitvi.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()

Leta 1999 sem dobil internet prek arnesa ko sem še bil v oš. Dial up je bil počasen za zajokati se.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Kljub koncu podpore Microsoft izdal posodobitev za Windows 10Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 5198 (1172) | mtosev |
| » | V EU bo Microsoft ponudil še leto brezplačnih varnostnih posodobitev Windows 10Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 4771 (596) | MrStein |
| » | Microsoft bo brezplačno omogočil še leto dni popravkov za Windows 10 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 10560 (983) | bm1973 |
| » | Bliža se konec brezplačne podpore za Windows 7 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 62674 (49893) | bajar |