» »

Apple domnevno načrtuje bogatejše satelitske funkcije v iPhonu

Apple domnevno načrtuje bogatejše satelitske funkcije v iPhonu

Slo-Tech - Applov iPhone je prvo satelitsko povezljivost dobil pred tremi leti, kasneje pa so jo širili tudi na starejše modele. Sprva je šlo za klic v sili, kasneje so dodali pošiljanje smsov. V bližnji prihodnosti pa se bo nabor funkcij še razširil, saj se neuradno spogledujejo kar s petimi novimi.

Po poročanju Bloomberga Apple razvija dostop prek API, ki bo tudi piscem drugih aplikacij omogočil satelitsko povezljivost. Druga novost je integracija v Apple Maps, ki bi lahko delovali tudi brez prizemnega omrežja. Pošiljanje besedilnih sporočil kanijo nadgraditi še s pošiljanjem fotografij, uporaba pa bo enostavnejša. Trenutno je treba za uporabo satelitskega omrežja telefon dvigniti kvišku in usmeriti proti satelitom. Novi sistem bo omogočal naravnejšo uporabo, torej s telefonom v roki.

Osnovne funkcionalnosti bodo brezplačne, naprednejše oziroma potratnejše pa bodo terjale mesečno naročnino. Datum uvedbe je odvisen tudi partnerja Globalstar, ki Applu nudi satelitski dostop.

7 komentarjev

Magic1 ::

Hohoho, to pa je sledenje na potenco! Lokacija in vsi podatki šopajo v Apple neglede na stanje telefona. Sej Android ni dost boljši, podatki telefona gladko šibajo, četudi nimaš sim kartice not... Vse bodo vedl. Umetna pamet bo pa tvoj življenski timeline naredila v sekundi!
Magic

nekikr ::

Tvoje življenje je precej bolj bedno in nezanimivo kot si misliš, tvoji podatki so vredni cca. 1€ letno. Brez skrbi si lahko ;)

stara mama ::

Druga novost je integracija v Apple Maps, ki bi lahko delovali tudi brez prizemnega omrežja.

A niso včasih GPS naprave že to znale?
Ekologija™ in Trajnost™

Magic1 ::

nekikr je izjavil:

Tvoje življenje je precej bolj bedno in nezanimivo kot si misliš, tvoji podatki so vredni cca. 1€ letno. Brez skrbi si lahko ;)

Mene ne zanima koliko so moji podatki vredni. Se pa zavedam, da se taka količina podatkov o vsaki osebi zelo lahko zlorabi. Počak da "kitajski" kredit score dobi vse te podatke. 1, 2, 3 pa boš taprav suženj.
Magic

F15h3r ::

Magic1 je izjavil:

nekikr je izjavil:

Mene ne zanima koliko so moji podatki vredni. Se pa zavedam, da se taka količina podatkov o vsaki osebi zelo lahko zlorabi. Počak da "kitajski" kredit score dobi vse te podatke. 1, 2, 3 pa boš taprav suženj.

Kolikor vem do sedaj tole ne deluje ves čas, ampak moraš povezavo vključit ročno (najbrž zaradi varčevanja z baterijo, mogoče tudi zaradi varnosti osebnih podatkov ampak dvomim). Sicer pa dostop do lokacije itak ima OS že dolgo na podlagi GPS + triangulacije GSM oddajnikov + SSID Wifi omrežij v okolici, tole ne doda nobene nove funkcionalnosti na 99% sveta, razen tam kjer doslej nisi imel GSM signala, kjer je pa kul če potuješ po gorah ali kakih rovtah da lahko pokličeš na pomoč če si še pri zavesti. Kako in do kakšnih dostopov do teh podatkov preko APIja bodo imeli proizvajalci programske opreme bomo pa še videli...

RedDrake ::

nekikr je izjavil:

Tvoje življenje je precej bolj bedno in nezanimivo kot si misliš, tvoji podatki so vredni cca. 1EUR letno. Brez skrbi si lahko ;)

Zanimivo kako znamo v EU iz nečesa, vrednega 500MEUR letno narediti 500BEUR vrednosti. Just small hat people things, eh?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

Nikonja ::

Magic1 je izjavil:

nekikr je izjavil:

Sej to zelo enostavno rešiš, kupiš dumb phone in tega pametnega fukneš v smeti! Problem rešen!
Dokler so naši podatki v lasti korporacij in navidezno dobijaš "zastonj" produkte/aplikacije, ti mora bit jasno da si ti dejansko produkt.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Garminova pametna ura se pogovarja s sateliti

Oddelek: Novice / Ostale najave
295735 (960) bm1973
»

Novi iOS 18.5 bo prinesel satelitsko povezljivosti tudi na iPhone 13

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
113939 (2941) Karamelo
»