» »

Obdavčitev kriptovalut po 1.1.2026 in "davčna amnestija"

Obdavčitev kriptovalut po 1.1.2026 in "davčna amnestija"

eToroUser ::

Pozdrav vsem, ki spremljajo to tematiko resno!

Problem obdavčitve po novem zakonu je lahko zelo velik za tiste, ki so npr. leta 2021 imeli večji portfelj kot danes (npr. poln altcoinov), potem pa so prodajali po poti navzdol (večinoma z izgubo) in so danes imetniki precej manj vrednega portfelja.
Novi zakon jim bo omogočil "davčno amnestijo" za 2021-2025, ampak bo davčna osnova enaka višini trenutnega portfelja + znesek vseh odsvojitev. Ta znesek lahko preseže vrednost trenutnega portfelja za 1x ali večkrat.

Primer: 1.1.2021 je bila Janezova vrednost portfelja 3mio USD, večinoma v altcoinih. Vmes se je zgodilo marsikaj. Kolaps Lune, FTX ipd. Janez je vmes prodajal/kupoval altcoine, a ti so v veliki meri danes vredni precej manj (recimo 1mio USD). Vmes pa je npr. naredil za 5 mio USD trejdov. Davčna amnestija bi ga potem 32. členu tega zakona stala: 3 mio + 5 mio = 8mio; davčna osnova (40% tega zneska) znaša 3,2 mio USD; 25% davek od davčne osnove: 800.000 USD. Torej mora Janez bolj ali manj prodati skoraj ves portfelj, da lahko plača davek in mu ostane 200.000 USD.

Torej ne gre za davčno amnestijo (ker je od 2021 do 2025 večinoma delal izgubo), ampak za prekomerno obdavčitev glede na njegov trenutni portfelj (80%).

Ali prav razmišljam in kaj svetujete Janezu?

Samo resni odgovori in konstruktivna debata, prosim.

Lonsarg ::

Jaz sem drugace razumel, jaz sem razumel da prijavis koliko imas kripto sredstev na dan 1.1.2026 in so nato vsa izplacila do tega zneska neobdavcena. Torej ce imas 1.1.2026 kripto v vrednosti 1 miljon, 1.1.2027 pa je to vredno 2 miljona te ce vse prodas obdavcijo z 25% na razliko, torej 250k davka.

Ce prodas za 1 miljon ostalo pa obdrzis pa ne placas nic davka dokler se kaj vec ne prodas.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Musashi ::

Tako je ja kot pravi Lonsarg

delavec44 ::

In če prijaviš več kot je stanje na 1.1.2026?

Lonsarg ::

Je to dober hack :)

Ki sicer spada pod davcno utajo, ampak je malo sans da te dobijo :)

TrumpDonald ::

Kaj pa če sredstva samo pustiš na borzi binance, stamp, cb ...? A te borze poročajo avtomatsko državam oz. konkretno sloveniji?

delavec44 ::

Pa tudi če enkrat bodo, kaj ni obdavčljiv dogodek šele, ko izplačaš fiat na TRR? Kako ta zakon obravnava kupovanje direktno s kriptom in bančno kartico?

velikBrokoli ::

Torej fursu prijaviš 100M portfolio, ki je sestavljen iz nekih random shitcoinov ali nftjev z visoko ceno in 0 liquiditya :)

Pa imaš potem tax free pokrito do penzije

Zgodovina sprememb…

kow ::

Lonsarg je izjavil:

Jaz sem drugace razumel, jaz sem razumel da prijavis koliko imas kripto sredstev na dan 1.1.2026 in so nato vsa izplacila do tega zneska neobdavcena. Torej ce imas 1.1.2026 kripto v vrednosti 1 miljon, 1.1.2027 pa je to vredno 2 miljona te ce vse prodas obdavcijo z 25% na razliko, torej 250k davka.

Ce prodas za 1 miljon ostalo pa obdrzis pa ne placas nic davka dokler se kaj vec ne prodas.

Ali to pomeni, da bi bilo potencialno smiselno vse prodati in nato ponovno kupiti v novem letu. Da bi si s tem poenostavil placilo davkov kasneje?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

DamijanD ::

delavec44 je izjavil:

In če prijaviš več kot je stanje na 1.1.2026?

Po katerem tečaju pa prijaviš stanje? Kolikor vem na ECB ne obstaja srednji tečaj za BTC za nek dan...

velikBrokoli ::

Zakaj bi rabil tečaj? Prijaviš, da imaš v lasti 100 BTCja.

Groot ::

Brezveze se trudite z debato. Zakon sploh še ni vstopil v zakonodajni postopek, vprašanje kdaj sploh bo. Tekom postopka pa se zna zgoditi še toliko sprememb, da je vsakršna sedanja debata brezveze.

Tody ::

Ja, tudi jaz sem gledal, da bo težko do decembra tole... Mislili so da bodo ful dobil denarja notri ampak jih je trg zajebal tko kot vse nas in bodo vrjetno počakal, zdaj majo delo z božičnico in romi :)
Kolikor so sposobni bodo retroaktivni zakon naredili :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tody ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bliža se obdavčitev kriptovalut (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
44044799 (4121) tilio
»

Vlada snuje obdavčitev kriptovalut (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
34631796 (3287) sivistol
»

Zlato- nakup/investicija... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
887873 (3783) kriptobog

Več podobnih tem