Forum » Loža » Zlato- nakup/investicija...
Zlato- nakup/investicija...

slatnik ::
10k bi dal v zlato za vsaj 5 let. Kaj je najboljsa opcija, ne bi rad imel zlatnikov doma ker jih bom izgubil. Kaj so prednosti/slabosti razlicnih opcij?

fikus_ ::
Zlatu že kar nekaj let precej raste cena, kje bo čez 5 let???
Imaš nekaj ponudnikov (pa ne iskat pri najcenejših, je v LJ eden s vprašljivim poslovanjem).
Zlato v kovancih je dražje, morajo biti od znanih kovnic, da držijo ceno.
Nekateri prodajalci naložbenega zlata imajo opcijo, da kupiš "zlato", katero ni fizično pri tebi, ali je pri njih???
Imaš nekaj ponudnikov (pa ne iskat pri najcenejših, je v LJ eden s vprašljivim poslovanjem).
Zlato v kovancih je dražje, morajo biti od znanih kovnic, da držijo ceno.
Nekateri prodajalci naložbenega zlata imajo opcijo, da kupiš "zlato", katero ni fizično pri tebi, ali je pri njih???
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

BCSman ::
In moraš pokazat osebni dokument, torej v primeru propada sistema pride vojska domov ti zaplenit zlato. Ali pa nova oblast po revoluciji.

gruntfürmich ::
10k bi dal v zlato za vsaj 5 let. Kaj je najboljsa opcija, ne bi rad imel zlatnikov doma ker jih bom izgubil. Kaj so prednosti/slabosti razlicnih opcij?
zakaj bi jih izgubil? si bebec da ne veš kam si dal kaj? ali imaš tako veliko vilo da se noter izgubiš?
opcije so fizično zlato - brez davka; spread cene pri morotu < 3% za 100g - glej za bo zapakirano,
kripto zlato - verjetno po 1.1.2026 25% davek,
etf ali drugi vrednostni papirji vezani na zlato - 25% davek,
kao zlato drugje shranjeno - davek? nikoli ga v resnici nimaš?
Kupiš 100 g zlato palico, čeprav, sedaj je zlato res visoko, ne vem, če se splača..
po mojem se zelo splača.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

Blinder ::
Zlato je špekulacija, ne investicija
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()

Ring0Ruin ::
Zlato je ohranjanje vrednosti. In zato ga imam nekaj ploscic za 20 let, in ga ne mislim prodati, ne glede na nihanje cene.
Ker ga nimam zato, da bi "zasluzil" ampak, da imam trdno valuto, ce se enkrat kaj fejst zakomplicira v okolici in se moram premaknit v npr. Azijo. Ker tisti, ki bodo imeli papir, delnice, opcije, kriptovalute,... se ne bodo premaknili nikamor, razen pes.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.
Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Blinder ::
Copilot pravi, da je zlato lahko oboje, investicija ali špekulacija. Sem mislil, da je zlato lahko samo špekulacija.
99.991% of over-25 population has tried kissing.

Vice ::
Zlato je ohranjanje vrednosti. In zato ga imam nekaj ploscic za 20 let, in ga ne mislim prodati, ne glede na nihanje cene.
Ker ga nimam zato, da bi "zasluzil" ampak, da imam trdno valuto, ce se enkrat kaj fejst zakomplicira v okolici in se moram premaknit v npr. Azijo. Ker tisti, ki bodo imeli papir, delnice, opcije, kriptovalute,... se ne bodo premaknili nikamor, razen pes.
Potem za primer situacije, ko se fejst zakomplicira ga hraniš na različnih celinah al kako? A si kupil zraven kakšne posebne hlače z globokimi žepi, klešče za porazdelitev med manjše nakupe na poti? Pravno in davčno si zavarovan, skratka kako si pripravljen pri tem pobegu iz kriznega območja?

jest10 ::
Potem za primer situacije, ko se fejst zakomplicira ga hraniš na različnih celinah al kako? A si kupil zraven kakšne posebne hlače z globokimi žepi, klešče za porazdelitev med manjše nakupe na poti? Pravno in davčno si zavarovan, skratka kako si pripravljen pri tem pobegu iz kriznega območja?
Bolje je, kot ti.
On nekaj ima ti to nimaš. Je v prednosti.

Ne. Rabis ga tocno toliko, da podkupis, kar je treba, da prides dovolj dalec stran. In za to, ga imam vec kot dovolj. Ali je to avtobus, jadrnica, tricikel, letalo, ladja,... ves v trenutku, ko ga rabis.
Sicer si pa malo zgodovino preberi, kako so nekateri Zidje usli iz nacisticne Nemcije, drugi pa ne.
Ali, ce hoces blizje, kako so nekateri Ukrajinci prisli cez zaprto mejo in se zdaj vozijo po Evropi, drugi pa so prisli do strelskih jarkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ring0Ruin ()

slatnik ::
gruntfürmich je izjavil:
zakaj bi jih izgubil? si bebec da ne veš kam si dal kaj? ali imaš tako veliko vilo da se noter izgubiš?
Bebec in zivim v najemu.
gruntfürmich je izjavil:
opcije so fizično zlato - brez davka; spread cene pri morotu < 3% za 100g - glej za bo zapakirano,
kripto zlato - verjetno po 1.1.2026 25% davek,
etf ali drugi vrednostni papirji vezani na zlato - 25% davek,
kao zlato drugje shranjeno - davek? nikoli ga v resnici nimaš?
Da sem bebec dokazuje da nisem pomislil na davke. Do sedaj sem denar dajal v sklade, kjer "ni" dobicek obdavcen ce si imel nad 5 let. Koliko me bojo obdavcili ko bom prodal zlato nazaj?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: slatnik ()

Koliko me bojo obdavcili ko bom prodal zlato nazaj?
To je pa odvisno, kje ga kupis in kje prodas, jaz sem ga na Norveskem, ko se je se dalo priti skozi, brez papirjev. In ga svercal nazaj, ploscico po ploscico. Uradno nimam nobenega zlata, kar je bistvo. Se je tudi dogajalo, da je drzava zahtevala zlato zase, odkupljeno po oderuski ceni. Americane vprasaj. Ampak davek ob prodaji ni pomemben, bolj je pomembno, da ni zabelezeno, da ga imas.
Zgodovina sprememb…

Strel455 ::
To je pa odvisno, kje ga kupis in kje prodas, jaz sem ga na Norveskem, ko se je se dalo priti skozi, brez papirjev. In ga svercal nazaj, ploscico po ploscico. Uradno nimam nobenega zlata, kar je bistvo. Se je tudi dogajalo, da je drzava zahtevala zlato zase, odkupljeno po oderuski ceni. Americane vprasaj. Ampak davek ob prodaji ni pomemben, bolj je pomembno, da ni zabelezeno, da ga imas.
To, kar si počel, je seveda bedarija. Trgovanje z zlatom je v Sloveniji neobdavčeno in ni absolutno nobene potrebe, da bi ga ob nakupu skrival.

bobby ::
Za info, sem pred leti spraševal na Moro, imam še njihov Mail nekje, nikamor oni ne sporočajo, kdo je koliko česa kupil,..
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Moro nikomur ne poroča, kdo so kupci zlata in ne hranijo računov z imeni strank.
To že ptiči na drevesih žvižgajo od pamtiveka.
To že ptiči na drevesih žvižgajo od pamtiveka.

fikus_ ::
Pred casom sem zasledil, da je meja 15.000€ od tam naprej naj bi zabeležili kupca. Ne me držati za besedo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

GrimReaper3 ::
Zakaj bi rabil zlato doma, kaj boš s tem?
Zlati korak pri Zlatarni Celje in je to to, pa še ne rabiš nič skrbet.
Sicer zdaj itak ni najboljši čas za nakup, to je že mimo. Čeprav če gledaš na dolgi rok 5-10 let, enkrat pač moraš začet kupovat.
Pa od enih davkov, kje vi sploh živite, da vas ne ukradejo sredi belega dne?
Zlati korak pri Zlatarni Celje in je to to, pa še ne rabiš nič skrbet.
Sicer zdaj itak ni najboljši čas za nakup, to je že mimo. Čeprav če gledaš na dolgi rok 5-10 let, enkrat pač moraš začet kupovat.
Pa od enih davkov, kje vi sploh živite, da vas ne ukradejo sredi belega dne?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrimReaper3 ()

Furbo ::
Da sem bebec dokazuje da nisem pomislil na davke. Do sedaj sem denar dajal v sklade, kjer "ni" dobicek obdavcen ce si imel nad 5 let. Koliko me bojo obdavcili ko bom prodal zlato nazaj?
Dobiček je neobdavčen.
Pa ne kupuj zlate korake in podobne natege, za 10 jurjev dobiš tako malo zlata, da ga daš lahko v tisti mali žepek v kavbojkah lol.
Če ti pa država kasneje pride po zlato, si ga pač vmes že prodal, saj ni radioaktivno, da bi rabil imeti evidenco.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Furbo ()

_koki_ ::
Prej kot kupiš več boš imel od tega, cena zlata je sicer res v območju novih rekordnih vrednosti, bo pa cena letela še dosti višje, če se pa špekulira in se bojo valute spet vezale na zlato potem so pa bogi tisti, ki nimajo doma nič "pravega" denarja namesto natisnjenega papirja na strani...

Vice ::
Bolje je, kot ti.
Za nekoga trditi kaj ima in kaj ne, ne da ga poznaš moraš biti ali totalni bebec ali pa jasnoviden. Če bi bil jasnoviden potem tvoj post nebi obstajal tako, da ostane samo še ena opcija.
V trenutni situaciji je zlato med varnimi naložbami in tudi še kar donosnimi to je dejstvo. Trditi pa da je v nekih izrednih razmerah "varna naložba" kot si trdil ne pije vode, saj postane isto tvegan "kapital". To je bistvena razlika. Da boš prišel "čez mejo" je malo možnosti. V Ukrajini niso vsi prišli čez, so ostali za mejo s količinami, da se je vsak vprašal od kje to tebi in so ostali brez. Tudi to da ga kupiš nekje na črno boš moral drugje dokazovati od kje ti denar in še kaj drugega, sploh če boš moral skozi carinske postopke. Zato trditi, da je zlato varno v primeru izrednih razmer... ne ni v tem primeru je tvegan kapital prav tako kot neka delnica, papir, ko si prej omenjal. Za takšne razmere so drugačne investicije, ki jih izvajaš na različnih trgih. Za beg pred jarki in kanon futrom pa je veliko več drugih bolj primernih "investicij" za katere ne rabiš kvihtat, da jih prineseš čez mejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vice ()

V trenutni situaciji je zlato med varnimi naložbami in tudi še kar donosnimi to je dejstvo. Trditi pa da je v nekih izrednih razmerah "varna naložba" kot si trdil ne pije vode, saj postane isto tvegan "kapital". To je bistvena razlika. Da boš prišel "čez mejo" je malo možnosti. V Ukrajini niso vsi prišli čez, so ostali za mejo s količinami, da se je vsak vprašal od kje to tebi in so ostali brez. Tudi to da ga kupiš nekje na črno boš moral drugje dokazovati od kje ti denar in še kaj drugega, sploh če boš moral skozi carinske postopke. Zato trditi, da je zlato varno v primeru izrednih razmer... ne ni v tem primeru je tvegan kapital prav tako kot neka delnica, papir, ko si prej omenjal. Za takšne razmere so drugačne investicije, ki jih izvajaš na različnih trgih. Za beg pred jarki in kanon futrom pa je veliko več drugih bolj primernih "investicij" za katere ne rabiš kvihtat, da jih prineseš čez mejo.
Od nekdaj je zlato varno PLACILNO SREDSTVO v primeru izrednih razmer. Ljudje so z njim preziveli v koncentracijskih taboriscih, zdaj bos pa nekaj nabijal.
Ko denar ne velja nic, ima zlato se vedno vrednost. Si prav lep primer "if all you have is a hammer, everything looks like a nail". Ni investicija, je padalo, velike gostote. Kar ga dela idealnega za rezervo, od tod tudi zlatarstvo, ker so ljudje radi nosili krizne rezerve pripete nase.
In ne, ne preneses jih cez mejo, v tonah, ker ni fora, da bi selil premozenje, z njimi PLACAS za prehod cez mejo, zato, da spizdis. A ves, Kabul scena? Salabajzer prenapihnjeni.
Se ne razumes? Poglej spodaj video, ti s svojim papirji padas iz aviona, jaz sem pa v avionu, na tvojem sedezu, ker sem s passportom vred dal ameriskemu vojaku se eno ploscico.
Poln kurac imam pocasi teh narcisticnih wanna be financnikov, ki se tako trudijo pohvaliti, da nekaj vedo, da niti ne poslusajo za kaj se gre. Nekaj casa goljufajo po kriptovalutnem gamblerstvu, pa so takoj najbolj pametni na tem svetu.
Zgodovina sprememb…

nurmaln ::
Pred casom sem zasledil, da je meja 15.000€ od tam naprej naj bi zabeležili kupca. Ne me držati za besedo.
Zato ne kupuješ kosov ki stanejo več kot je tista meja ko je obvezno poročanje. Ne kupiš kilske palice ampak kupiš 32 kovancev po eno unčo. Moro ti pa naredi več računov tako da je vsak račun pod mejo za prijavljanje.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Pred casom sem zasledil, da je meja 15.000EUR od tam naprej naj bi zabeležili kupca. Ne me držati za besedo.
Zato ne kupuješ kosov ki stanejo več kot je tista meja ko je obvezno poročanje. Ne kupiš kilske palice ampak kupiš 32 kovancev po eno unčo. Moro ti pa naredi več računov tako da je vsak račun pod mejo za prijavljanje.
In cez noc se sprejme urgentna uredba, Moro razkrije racune, ti pa moras v enem tednu prinesti zlato v prisilni odkup (Executive Order 6102 @ Wikipedia ).
Ne, ne v normalnih razmerah.
Zgodovina sprememb…

Bolje je, kot ti.
Za nekoga trditi kaj ima in kaj ne, ne da ga poznaš moraš biti ali totalni bebec ali pa jasnoviden. Če bi bil jasnoviden potem tvoj post nebi obstajal tako, da ostane samo še ena opcija.
Iz tvojega bednega poizkusa podjebavanja se lahko izlušči le to, da si bebec ti

nurmaln ::
Pred casom sem zasledil, da je meja 15.000EUR od tam naprej naj bi zabeležili kupca. Ne me držati za besedo.
In cez noc se sprejme urgentna uredba, Moro razkrije racune, ti pa moras v enem tednu prinesti zlato v prisilni odkup (Executive Order 6102 @ Wikipedia ).
Ne, kot omenjeno zgoraj, Moro naredi račun tako da je cel racunalniški, podatke o kupcu pa ročno vpišejo na račun. Torej podatka o kupci nimajo računalniško shranjenega.
Vsaj včasih je bilo tako, verjamem da je še vedno.
"I will be quoted in someone's signature,

Ali je to "nateg"?
Na podlagi razpoložljivih informacij program Zlati korak ni prevara. Zlatarna Celje je ugledno podjetje z dolgoletno tradicijo, program pa omogoča transparentno in varno varčevanje v fizičnem zlatu. Pomembno je, da se pred vstopom v program seznanite s pogoji in razumete, kako program deluje.
Pri vseh teh 'programih' je fora v tem, da so dizajnirani za folk, ki je poln strahov in ne zaupa niti sebi.
Le zakaj bi hranil svoje prihranke nekje v Celju, če s tem izgubiš kup prednosti, ki jih ima zlato? (hitra likvidnost, majhen volumen, prenosnost,..)
Če bo malce zaropotalo, če ne bo elektrike, če bo karkoli narobe, ti ne boš prišel do Celja in tam dobil svoje zlato. Oziroma šel čez cel postopek, ki ga omenjajo na spletu.
Tisti nakupi po 40€ so pa za tiste, ki nimajo dovolj discipline, da bi našparali par stotakov in kupili košček zlata.
Zato pa potem plačujejo velike premije in razne stroške.
Ali morda misliš, da so ZC in podobne firme dobrodelne organizacije?
Zgodovina sprememb…
- odbrisalo: Samael ()

Ne, kot omenjeno zgoraj, Moro naredi raÄun tako da je cel racunalniĹĄki, podatke o kupcu pa roÄno vpiĹĄejo na raÄun. Torej podatka o kupci nimajo raÄunalniĹĄko shranjenega.
Vsaj vÄasih je bilo tako, verjamem da je ĹĄe vedno.
Ne vem, ce moras ven potegniti osebni dokument, je nekje zabelezeno.
Ker sem to zlato hotel za prav konkretno situacijo, ko gre vse v kurac (beri: vojna, fasisticna revolucija, okupacija, ebola,...), sem hotel, da je neizsledljiv oz. da nasa drzava zanj ne ve. In sem ga kot takega dobil, ne vem pa, ali je to danes se mozno. Glede na vse ukrepe proti terorizmu in pranju denarja, bi rekel, da ni najbolj preprosto izvedljivo in seveda se ne bo Moro s tem ukvarjal.
Le zakaj bi hranil svoje prihranke nekje v Celju, Äe s tem izgubiĹĄ kup prednosti, ki jih ima zlato? (hitra likvidnost, majhen volumen, prenosnost,..)
Tocno tole. Ko drek zadane ventilator, ni nujno, da se bos lahko prebil do Celja. Ali, da bodo Zlatarne Celje sploh se stale, ne bile izpraznjene, bodo obratovale ali da bo Celje sploh se stalo. Mogoce bo polno zombijev (Mariborcanov

Zgodovina sprememb…

Ker sem to zlato hotel za prav konkretno situacijo, ko gre vse v kurac (beri: vojna, fasisticna revolucija, okupacija, ebola,...), sem hotel, da je neizsledljiv oz. da nasa drzava zanj ne ve. In sem ga kot takega dobil, ne vem pa, ali je to danes se mozno. Glede na vse ukrepe proti terorizmu in pranju denarja, bi rekel, da ni najbolj preprosto izvedljivo in seveda se ne bo Moro s tem ukvarjal.
Zlata in srebra lahko dobiš anonimno kolikor ga hočeš.
Samo cash moraš imeti.

Zgodovina sprememb…

Zlata in srebra lahko dobiš anonimno kolikor ga hočeš.
Samo cash moraš imeti.![]()
Jaz ga ne rabim vec, imam ga toliko, da se zlahka umaknem, na drugo stran sveta. Do ostalega pa dostopam preko ustaljenih bancnih poti, ko sem enkrat na varnem.
"Preperstvo", samo na malo bolj pameten nacin, namesto delanja zaklonisc v gozdu in hranjenje piksen in nekega orodja v zemljaricah. In sanj, kako bos zivel leta v gozdu od tega kar ujames.
Zgodovina sprememb…

_koki_ ::
Kupujem v Avstriji ker je ceneje kot pri nas, pri nakupu zlata moreš izpolnit dokumente zaradi vrednosti, pri srebru pa vsako kilo na svoj račun in gre anonimno, če ne greš glih prek 10k, da bi znal bit na meji problem.

pri nakupu zlata moreš izpolnit dokumente zaradi vrednosti
In tocno enako naredi Moro. In ker placate s kartico, ne zahteva osebnih dokumentov. Ker gre zelo verjetno za EU regulativo.
Zgodovina sprememb…

Moro razkrije (pustmo to, da sploh ne more, ker ne beležijo kupcev), da si pri njih kupil 5 unč zlata leta 2010 in kaj zdaj? 15 let je od tega, komot bi ga lahko prodal ali dal komu drugemu.
Linke daješ na 100 let stare Exec orderje ameriškega predsednika, klovn.
HAHAHAHAHA
PS: Ti imaš problem, ker kot lastnik zlata nimaš sploh dokaza, da si ga kupil.
Zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI) (Uradni list RS, št. 87/11 in spremembe).
50.000 EUR kot prag: ZOPNI v 5. členu določa, da se postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora praviloma začne, če vrednost premoženja, za katero obstaja sum nezakonitega izvora, presega 50.000 EUR. To pomeni, da lahko država sproži preiskavo, če posameznik ne more pojasniti izvora premoženja nad tem zneskom in obstaja sum, da je premoženje povezano z nezakonitimi dejavnostmi.

Nima problema, ker vsaj upam, da ima dovolj v glavi, da ne bo prodajal takih količin v enem kosu. Zato se pa kupuje 50-250g ploščice.
Pa tudi če jih proda za več kot 50k v kratkem obdobju, ga ne bodo kar tako povprašali po zdravju, ampak mora imeti kar nekaj "sreče", da pade na radar. Veš koliko podjetnikov takole redno pretaplja sivo gotovino preko zlata na svoj račun. In ni nič kaj dosti jamranja, da bi jih konkretno preganjali
Pa tudi če jih proda za več kot 50k v kratkem obdobju, ga ne bodo kar tako povprašali po zdravju, ampak mora imeti kar nekaj "sreče", da pade na radar. Veš koliko podjetnikov takole redno pretaplja sivo gotovino preko zlata na svoj račun. In ni nič kaj dosti jamranja, da bi jih konkretno preganjali

Linke daješ na 100 let stare Exec orderje ameriškega predsednika, klovn.
Ne, klovn si ti, ki ne dojames, da je samo dokaz, da se je ze zgodilo in to v ZDA.
HAHAHAHAHA
QED, klovnski smeh...
PS: Ti imaš problem, ker kot lastnik zlata nimaš sploh dokaza, da si ga kupil.
Imam, pa mi ni treba nic dokazovati, ker mora, najprej dokazati, da ga imam.
Zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI) (Uradni list RS, št. 87/11 in spremembe).
50.000 EUR kot prag: ZOPNI v 5. členu določa, da se postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora praviloma začne, če vrednost premoženja, za katero obstaja sum nezakonitega izvora, presega 50.000 EUR. To pomeni, da lahko država sproži preiskavo, če posameznik ne more pojasniti izvora premoženja nad tem zneskom in obstaja sum, da je premoženje povezano z nezakonitimi dejavnostmi.
Saj tega premozenja nimam. Ni investicija in ni namenjeno prodaji. Najdi ga, dokazi. Veliko srece.
Nima problema, ker vsaj upam, da ima dovolj v glavi, da ne bo prodajal takih količin v enem kosu.
Sploh jih ne bom prodajal. Te zadeve, so za rezervo, v normalnih pogojih ne rebim tega prodajati (nisem tak revez, kot vecina "financarjev" in "velikih multimiljarderjev" tule), lahko stoji kjer je do moje smrti, v nenormalnih bo prislo hudo prav (in me nihce ne bo vprasal po izvoru), ce ne bom rabil, dobijo otroci v oporoki. S priporocilom, naj ne prodajajo ampak prihranijo, ker lahko nekoc bolj prav pride.
Zgodovina sprememb…

Mislim, da precej idiotov tule ne razume dobro, bom bolje pojasnil vrednost zlata:
- denar zanj pridobljen na popolnoma zakonit nacin
- zlato pridobljeno na, takrat, zakonit nacin, tako, da ni zaveden v drzavnih evidencah, ker za to, na kraju nakupa, ni bilo zakonodaje
- ni namenjeno prodaji in ne bo prodano, razen ce gre tukaj vse v kurac (od ebole, do vojn, diktatorstva, vpoklicov na fronto,...)
- namenjeno je temu, da ce gre vse v kurac, jaz in moji bliznji prezivimo (s podkupljanjem recimo, kot nacin izhoda iz sranja), ko vi crknete, ali crkujete zaradi raznih posledic - glej zgoraj
- skratka, ni namen, da jih zamenjam v denar, ampak, da jih, po potrebi zamenjam, za storitev, let v Azijo, odhod iz karantene, kjer divja ebola,... take uporabne stvari, ne denar
In ne razumem, kaj vas pravzaprav moti. Vi ste kupili dober avto, jaz sem si pa nekaj ploscic spravil, ce jih bom kdaj rabil.
Vi ste avto vmes ze prodali za drobiz, mojim ploscicam, za vsak slucaj, pa vrednost ze 20 let raste.
In ne, ne bom jih prodal, ker imajo bolj pomemben namen od denarja.
V cem je tezava? Da ste bebci raje kupili nov avto?
- zlato pridobljeno na, takrat, zakonit nacin, tako, da ni zaveden v drzavnih evidencah, ker za to, na kraju nakupa, ni bilo zakonodaje
- ni namenjeno prodaji in ne bo prodano, razen ce gre tukaj vse v kurac (od ebole, do vojn, diktatorstva, vpoklicov na fronto,...)
- namenjeno je temu, da ce gre vse v kurac, jaz in moji bliznji prezivimo (s podkupljanjem recimo, kot nacin izhoda iz sranja), ko vi crknete, ali crkujete zaradi raznih posledic - glej zgoraj
- skratka, ni namen, da jih zamenjam v denar, ampak, da jih, po potrebi zamenjam, za storitev, let v Azijo, odhod iz karantene, kjer divja ebola,... take uporabne stvari, ne denar
In ne razumem, kaj vas pravzaprav moti. Vi ste kupili dober avto, jaz sem si pa nekaj ploscic spravil, ce jih bom kdaj rabil.
Vi ste avto vmes ze prodali za drobiz, mojim ploscicam, za vsak slucaj, pa vrednost ze 20 let raste.
In ne, ne bom jih prodal, ker imajo bolj pomemben namen od denarja.
V cem je tezava? Da ste bebci raje kupili nov avto?
Zgodovina sprememb…

GrimReaper3 ::
Ali je to "nateg"?
Na podlagi razpoložljivih informacij program Zlati korak ni prevara. Zlatarna Celje je ugledno podjetje z dolgoletno tradicijo, program pa omogoča transparentno in varno varčevanje v fizičnem zlatu. Pomembno je, da se pred vstopom v program seznanite s pogoji in razumete, kako program deluje.
Pri vseh teh 'programih' je fora v tem, da so dizajnirani za folk, ki je poln strahov in ne zaupa niti sebi.
Le zakaj bi hranil svoje prihranke nekje v Celju, če s tem izgubiš kup prednosti, ki jih ima zlato? (hitra likvidnost, majhen volumen, prenosnost,..)
Če bo malce zaropotalo, če ne bo elektrike, če bo karkoli narobe, ti ne boš prišel do Celja in tam dobil svoje zlato. Oziroma šel čez cel postopek, ki ga omenjajo na spletu.
Tisti nakupi po 40EUR so pa za tiste, ki nimajo dovolj discipline, da bi našparali par stotakov in kupili košček zlata.
Zato pa potem plačujejo velike premije in razne stroške.
Ali morda misliš, da so ZC in podobne firme dobrodelne organizacije?
No jaz sem šel že 2x v Kranj in tam dobil, ne rabiš se vozit do Celja. Na pamet bi rekel, da sem rabil 10 dni da sem dobil nakazan denar.
Ampak saj zlato sploh ni za to. Jaz sem falil že s tem, da sem dal vse v zlato, da nisem imel potem za sprotne potrebe, tako da sem moral spet vse dvignit. Prvo je dobro imet ene 5k na TRR za lastne potrebe.
Sem pa vlagal leta 2022 600EUR na mesec in ne samo 40EUR.
Ma ne vem, še zaposleni tam so pravili, da vlagajo noter. Seveda ne po 500EUR, ker nimajo tako dobrih plač, ampak ene 50, mogoče 100EUR na mesec.
To da je visoka cena za nakup in nizka cena za prodajo je pa menda jasno. Seveda morajo imeti oni dobiček. To je bolj za dolgoročno, recimo 10 let, prodaš pa potem ko je visoko.
Jaz sem vseeno zaslužil 770EUR, ker je bilo 2022 zlato poceni za kupovat, okoli 60EUR na gram. Prodal sem pa 70g za 60,0EUR, 80g pa za 71,5EUR.
V vsakem primeru služiš več kot če bi imel na TRR in bi zapravljal vse sproti. Tako da nateg sigurno ni.
Konec koncev pa nič od tega res ne rabiš. Za preživet telih par 10 let življenja je povsem dovolj sprotna plača in penzija. Na žalost (ali na srečo) ne živimo par 100 let, da bi se bilo sploh vredno sekirat za take stvari.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrimReaper3 ()

Ne, klovn si ti, ki ne dojames, da je samo dokaz, da se je ze zgodilo in to v ZDA.
Zgodilo se je leta 1933, v nekih popolnoma drugih časih.
Očitno si tako neveden, da ne veš, kako MORO sploh posluje. Zaradi tega pa izpadeš, kot neinformiran bedak.
Saj tega premozenja nimam. Ni investicija in ni namenjeno prodaji. Najdi ga, dokazi. Veliko srece.
Če bo prišlo do kake velike apokaliptične krize, boš rabil AK-47, ne pa zlato.
Mislim, da precej idiotov tule ne razume dobro, bom bolje pojasnil vrednost zlata:
Ker ponavljaj, da si neinformiran bedak. Še 100x.
PS: A zlate verižice bo treba tud državi dat??

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Strel455 ()

delavec44 ::
O kakšnih evidencah je tu govora? Ko sem na zadnje gledal, lahko kupim zlato tudi od fizične osebe na Bolhi. Kako to evidentirajo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Evidence morajo imeti le trgovci seveda, poleg računov (itak) morajo delati še KYC (know your customer).
Ker so pri nas birotati ekstra zateženi, te v praksi popišejo že ob nakupu enega grama.
Seveda pa lahko zlato kupiš od kogarkoli, fizične osebe itd in se temu izogneš.
Ja, danes je zaplemba zlata iz strani države teorija zarote, jutri je pa lahko že drugače. Ne bi bilo prvič.
Sploh npr. za srebro, ki ga na veliko rabi tudi vojska za vse živo in zdaj, ko se bo EU (menda) začela oboroževati, se lahko hitro zgodi, da birotati pogruntajo, da ga je najlaže ukrasti ljudem.
Če so včasih lahko topili cerkvene zvonove, rezali železne ograje itd za potrebe vojske.. se lahko isto zgodi spet jutri. Koliko aktivnih rudnikov kovin pa imamo v Sloveniji?
Ker so pri nas birotati ekstra zateženi, te v praksi popišejo že ob nakupu enega grama.
Seveda pa lahko zlato kupiš od kogarkoli, fizične osebe itd in se temu izogneš.
Ja, danes je zaplemba zlata iz strani države teorija zarote, jutri je pa lahko že drugače. Ne bi bilo prvič.
Sploh npr. za srebro, ki ga na veliko rabi tudi vojska za vse živo in zdaj, ko se bo EU (menda) začela oboroževati, se lahko hitro zgodi, da birotati pogruntajo, da ga je najlaže ukrasti ljudem.
Če so včasih lahko topili cerkvene zvonove, rezali železne ograje itd za potrebe vojske.. se lahko isto zgodi spet jutri. Koliko aktivnih rudnikov kovin pa imamo v Sloveniji?

delavec44 ::
Precej lažje najdejo in zaplenijo depozite na bankah kot doma skrito zlato. Prvih je tudi precej več.
Razen če denar ne bo več nič vreden.
Diamante še lažje skriješ.
Razen če denar ne bo več nič vreden.
Diamante še lažje skriješ.

redtech ::
Diamanti imajo veliko slabost, da jim umetno narejeni zbijajo ceno, moraš pa biti strokovnjak, da veš kaj imaš in koliko je to lahko vredno.
Nazadnje, ko je bil GSR 100:1 je srebro skočil za 100%.
Vrednost je še v gold diggerjih, ki imajo trenutno najboljši možni scenarij: nizka cena nafte in visoka cena zlata.
Nazadnje, ko je bil GSR 100:1 je srebro skočil za 100%.
Vrednost je še v gold diggerjih, ki imajo trenutno najboljši možni scenarij: nizka cena nafte in visoka cena zlata.

A. Smith ::
@strel455, motiš se no, odnehaj. Še v Jugoslaviji je imela lahko fizična oseba v lasti samo nakit, naložbenega zlata kot so palice in zlatniki pa ne, ker se je to smatralo pod devize, ki so bile regulirane.
V času 2. svetovne vojne so zlato zaplenili takorekoč povsod.
V UK so posest zlata močno omejevali od 1966 vse do 80tih in tako naprej...
V času 2. svetovne vojne so zlato zaplenili takorekoč povsod.
V UK so posest zlata močno omejevali od 1966 vse do 80tih in tako naprej...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kam s prihranjenim denarjem? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 39867 (16115) | miha98 |
» | Ohranjanje vrednosti - denar v zlato (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10570 (8046) | GregiB |
» | Padec zlata (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 57440 (32065) | Furbo |
» | denar ali zlato? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 50630 (20315) | DeusB |
» | Mesečno varčevanje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33528 (28734) | jype |