» »

A moj UPS deluje normalno?

A moj UPS deluje normalno?

parmesan ::

Zdravo, prosim za pomoč ali komentar nekoga, ki se malo bolje spozna na UPS ali Network UPS Tools.

Imam čisto nov APCjev UPS, nanj je trenutno priključen samo Synology NAS, povezana sta tudi preko USBja. Na Synologyju je na DSM vklopljen tudi UPS server, clienta - NUT integracijo - pa imam na Home Assistantu. Že nekaj časa mi UPS vsake toliko javi, da je baterija na 0%, čeprav dejansko ni, ker vse deluje normalno. Tak podatek javi samo enkrat in potem takoj naslednjič ko pridobi podatke (vsako minuto) je spet na 100%. Izgleda bolj kot kakšna napaka v prenosu podatkov iz UPS na HA. Čudno pa se mi zdi tudi to, da se status konstantno preklaplja iz OL (Online) v OL CHRG (Online Charging), čeprav je baterija vedno na 100%. A je to normalno, ali je kaj narobe z UPS-om? Na grafih v HA se vidi, da je UPS na neki točki začel pošiljati podatke vsako minuto, prej pa je več dni prikazoval long term statistics za vsako uro.

c3p0 ::

Preklaplja ponavadi, ko so kake motnje na omrežju (oz. ko jih zazna). Lahko je tudi fuč in jih zato "zaznava".

Sprobaj še baterijo, izklopi 230V in kako dolgo drži pod obremenitvijo.

Ales78 ::

parmesan je izjavil:

Zdravo, prosim za pomoč ali komentar nekoga, ki se malo bolje spozna na UPS ali Network UPS Tools.

Imam čisto nov APCjev UPS, nanj je trenutno priključen samo Synology NAS, povezana sta tudi preko USBja. Na Synologyju je na DSM vklopljen tudi UPS server, clienta - NUT integracijo - pa imam na Home Assistantu. Že nekaj časa mi UPS vsake toliko javi, da je baterija na 0%, čeprav dejansko ni, ker vse deluje normalno. Tak podatek javi samo enkrat in potem takoj naslednjič ko pridobi podatke (vsako minuto) je spet na 100%. Izgleda bolj kot kakšna napaka v prenosu podatkov iz UPS na HA. Čudno pa se mi zdi tudi to, da se status konstantno preklaplja iz OL (Online) v OL CHRG (Online Charging), čeprav je baterija vedno na 100%. A je to normalno, ali je kaj narobe z UPS-om? Na grafih v HA se vidi, da je UPS na neki točki začel pošiljati podatke vsako minuto, prej pa je več dni prikazoval long term statistics za vsako uro.

Imaš cli tool apcaccess. Vsaj za Linux in FreeBSD. Za ostale OSe ne vem.

Ker imam ravno pri roki, za porabo dobiti:
apcaccess | awk '/LOADPCT|NOMPOWER/ {t+=l*$3;l=$3}END{print t/100"W"}'

Mimogrede, če je treba zamenjati baterijo, jo zamenjaj, ne rabiš kupovati novega, pride tam nekih 30 eurov, če se prav spomnim, en šrauf za odšraufat, jo potegneš ven, potegneš žice iz kontaktov, priklopiš na novo baterijo in porineš nazaj notri. 10 minut dela tudi za tehničnega analfabeta, samo kratkega stika ne narediti :D :D :D
Vas zanima, zakaj zares plačujete visoke davke na plačo?
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

c3p0 ::

Če že ima novega, bo prej uveljavljal garancijo ali stvarno napako. Jaz bi zahteval takoj drugega ali denar nazaj.

Baterije pa dobiš dobre (npr. CSB, ki jih uporablja tudi sam APC in nabije ceno) in slabe. Pa v APC (750, 1500..) sta ponavadi vsaj dve.

Ales78 ::

c3p0 je izjavil:

Če že ima novega, bo prej uveljavljal garancijo ali stvarno napako. Jaz bi zahteval takoj drugega ali denar nazaj.

Baterije pa dobiš dobre (npr. CSB, ki jih uporablja tudi sam APC in nabije ceno) in slabe. Pa v APC (750, 1500..) sta ponavadi vsaj dve.

Uh, spregledal, ja, res je. Tipično se jim te mali UPSi valjajo po skladiščih leta in so baterije dostikrat slabe ali uničene. Bolje bi bilo morda zahtevati menjavo baterije (popravilo), ker APCji dejansko dobro delajo, vsaj meni so se obnesli.
Vas zanima, zakaj zares plačujete visoke davke na plačo?
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

joez7 ::

Prvo je treba narest nekaj ciklov, polnit vsaj 12h, pol praznit (nekje 30-50% nazivne obremenitve), da sam vgasne, pa ponovno.
Baterija se zbudi (ali umre) nekje po petih ciklih. Tut ko je v uporabi, ga je treba spraznit enkrat na 6m (če nima te funkcije že vprogramirane).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

_Denny_ ::

Kaka je pa situacija izven NUT serverja? Sumim, da bo kriv kar server...zadeva uporablja opensource driverje na podlagi reverse engineeringa in to ponavadi dela na principu "boljše kot nič". Pred nekaj časa sem se ubadal s tem zaradi želje po zamenjavi PowerWalkerjevega softvera, ki teče v Javi za nekaj manj požrešnega in ugotovil kako je NUT podpora skoraj neobstoječa (kaže samo % baterije in voltažo le-te, napisan tip UPS-a je napačen, model je v prodaji 10 let in izgovor tipa "je preveč nov" odpade); v ostalih dveh NUT alternativah katerih imen se zdaj ne spomnim je bila situacija ista zaradi uporabe enakega usbhid-ups driverja. Na koncu sem potem rešil z Win2k virtualko (najmanj požrešen OS s podporo) in še enim Debianom z noVNC, da lahko gledam/nastavljam stvari prek web browserja.

Vsekakor prej preveri brez serverja z APC-jevim lastnim softverom preden se podaš v garancijo ali pa menjavo baterije.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, TCL 55C7K 144Hz

parmesan ::

Hvala vsem za pomoč.

c3p0 je izjavil:

Preklaplja ponavadi, ko so kake motnje na omrežju (oz. ko jih zazna). Lahko je tudi fuč in jih zato "zaznava".

Sprobaj še baterijo, izklopi 230V in kako dolgo drži pod obremenitvijo.

Kaj pa se smatra kot motnje na omrežju oz. lahko to kako preverim?

joez7 je izjavil:

Prvo je treba narest nekaj ciklov, polnit vsaj 12h, pol praznit (nekje 30-50% nazivne obremenitve), da sam vgasne, pa ponovno.
Baterija se zbudi (ali umre) nekje po petih ciklih. Tut ko je v uporabi, ga je treba spraznit enkrat na 6m (če nima te funkcije že vprogramirane).

Hvala, tega nisem vedela in sem se zdaj lotila še te kalibracije. Je bil pa kar izziv najti dovolj močne zadeve za 30-50% obremenitev (imam model 750). Na koncu sem priklopila kar TV in še eno močnejšo luč. Zdelo se mi je, da je tudi s to obremenitvijo zdržal kar dolgo oz. ni crknil že kar takoj po par minutah. Me pa zanima, če je res potrebno ta cikel ponoviti 5x? Koliko berem naj bi se zadeva uredila že samo če narediš to 1x?

_Denny_ je izjavil:

Kaka je pa situacija izven NUT serverja? Sumim, da bo kriv kar server...zadeva uporablja opensource driverje na podlagi reverse engineeringa in to ponavadi dela na principu "boljše kot nič". Pred nekaj časa sem se ubadal s tem zaradi želje po zamenjavi PowerWalkerjevega softvera, ki teče v Javi za nekaj manj požrešnega in ugotovil kako je NUT podpora skoraj neobstoječa (kaže samo % baterije in voltažo le-te, napisan tip UPS-a je napačen, model je v prodaji 10 let in izgovor tipa "je preveč nov" odpade); v ostalih dveh NUT alternativah katerih imen se zdaj ne spomnim je bila situacija ista zaradi uporabe enakega usbhid-ups driverja. Na koncu sem potem rešil z Win2k virtualko (najmanj požrešen OS s podporo) in še enim Debianom z noVNC, da lahko gledam/nastavljam stvari prek web browserja.

Vsekakor prej preveri brez serverja z APC-jevim lastnim softverom preden se podaš v garancijo ali pa menjavo baterije.

Hvala, verjetno je res najboljše, da probam še s PowerChute, preden grem v garancijo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UPS? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13029518 (10929) Vuli
»

Kupujem UPS

Oddelek: Pomoč in nasveti
273137 (2356) seminal
»