» »

Elon Musk izdal svojo enciklopedijo Grokipedija

Slo-Tech - Včeraj pozno popoldne je zaživela - in se za kratek čas ob silnem navalu tudi sesula - nova spletna enciklopedija, ki jo je ustvarila umetna inteligenca Grok. Elon Musk je ustanovil alternativo Wikipediji, ki ji je dal ime Grokipedija in ki ima dobrih 800.000 člankov, torej približno desetkrat manj od Wikipedije. Vsi članki v Grokipediji so napisali z umetno inteligenco, ki je tudi vrhovni urednik.

Članki na Grokipediji so zato pogosto daljši od Wikipedijinih, saj umetna inteligenca enako enostavno piše tako daljša kot krajša besedila. Musk trdi, da je Grokipedija boljša od Wikipedije, da predstavlja nujen korak proti cilju, da bi xAI razumel vesolje. Minuli teden je Musk dejal, da je Grokipedija nekoliko zamudila, ker jo je želel očistiti propagande, ki naj bi tičala v Wikipediji. Če preverimo vsebino, se izkaže, da ima Grokipedija bolj desen pogled na svet in nekaj netočnosti, piše Wired. Medtem The New York Times ugotavlja, da gre za še en element v rastočem Muskovem paralelnem ekosistemu. Ameriška administracija je nad novo enciklopedijo navdušena. David Sacks, ki je zadolžen za umetno inteligenco v vladi (AI czar), si želi, da bi Grokipedija načela Wikipedijin prevladujoči tržni položaj. Zagotovo pa ima Grokipedia precej več člankov o Elonu Musku in njegovih stališčih kot Wikipedija.

Ustanovitelj Wikipedije Jimmy Wales seveda meni, da umetna inteligenca ne bo nikoli zamenjala človeške natančnosti Wikipedije. Dejstvo je, da so vsebine na Wikipediji pristale v vseh modelih umetne inteligence, tudi Grok se je učil iz nje. Zato ni presenetljivo, da v Grokipediji posamezni članki zelo močno spominjajo na Wikipedijine.

16 komentarjev

FireSnake ::

Obsojeno na propad.
Nihče ne bo povohal.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

kow ::

"Ustanovitelj Wikipedije Jimmy Wales seveda meni, da umetna inteligenca ne bo nikoli zamenjala človeške natančnosti Wikipedije."

Ja, in stroj ne bo nikoli premagal cloveka v sahu, ups, goju, ups... Ni prevec brihten tale Jimmy.

NuMaN ::

FireSnake je izjavil:

Obsojeno na propad.
Nihče ne bo povohal.

Čalki mogoče, pa Toše iz firbca?

Čeprav dvomim, Čalki ima verjetno več "kredibilnih virov", Toše po moje ne odobrava Muskovega početja, tako da ...
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

LeQuack ::

Kakor vem je samo podatke pobral iz Wikipedije in zabrisal vir. Dejansko kraja, ampak saj Musk je znan po tem.
Quack !

kow ::

Nope. Inteligenca bi lahko preverila vsebino. Ne pozabi, da v Wikipedijo lahko dodas karkoli, ce le citiras. V teoriji lahko napises milijone knjig s fake podatki, nato pa jih citiras. No, ali pa naredis "reputable" newspaper, kjer se potem lazes.
Wikipedia je enostavno preneumen koncept, da bi dolgorocno lahko prezivel.

mtosev ::

Naj Musk izda svojo enciklopedijo. Jaz se bom držal Wikipedije.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

endelin ::

Meni se zdi ravno to precej uporabna raba umetne inteligence.

Kaj pa wikipedia prispeva k znanju? Je nek agregator ostalih virov. Isto lahko naredi grokie. Zbere iz drugih virov in napiše objavo. Ni mi ravno jasno kaj bi lahko naredil random Joe Doe veliko boljše.

gen Maister ::

:)):)):))

Kaj prispeva k znanju!???
Kaj pa ti prispevaš k znanju!??
Bo treba grkopedijo vprašat! :))

David Mayer ::

Jaz sem en tistih, ki skrbi, da napredek ni preveč bliskovit, da se ne bi človeštvo spotoma uničilo.

endelin ::

Hahaha kako bo nekatere to triggeralo:
"Fact-checked by Grok yesterday":)):D:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

PluribusUnum ::

Statičnim odgovorom se lahko naštima bio "motosev certifikat".

Glugy ::

Prej verjamem Wikipediji ( pa tud to ne slepo ) kot pa Grokipediji ...Groteskni pediji.

pegasus ::

Encyclopaedia Britannica ni več aktualna? ;)

Ales ::

kow je izjavil:

Nope. Inteligenca bi lahko preverila vsebino. Ne pozabi, da v Wikipedijo lahko dodas karkoli, ce le citiras. V teoriji lahko napises milijone knjig s fake podatki, nato pa jih citiras. No, ali pa naredis "reputable" newspaper, kjer se potem lazes.
Wikipedia je enostavno preneumen koncept, da bi dolgorocno lahko prezivel.

Za LLM-je seveda zastrupljanje podatkov ni noben problem. ;)

Prospekt ::

Primerjajte zapise o elonu na obeh straneh in boste hitro opazili, da je to nov lvl propagandne mašine po twitterju.

Jarno ::

Tole spominja na hipotetično situacijo, ko so "ustvarili" resnicoljuben AI in ga povprašali o tem in onem.
Na koncu mnogi niso bili zadovoljni, ker ni deloval v skladu z osebnimi agendami.
Sicer ima lahko tudi Grok bias, morda to ni 100% to. Bomo videli.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Ostale najave
16612 (49) Jarno
»

Grok stane 42 centov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
166551 (1183) antonija
»

Elon Musk prodal X svojemu podjetju xAI (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
546421 (3869) no comment
»

Elon Musk: Naša realna resničnost je verjetno simulacija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12312685 (8061) kuall
»

OpenAI je ustvaril algoritem, ki si ga ne upa spustiti v divjino (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5225038 (20607) FrRoSt

Več podobnih tem