Forum » Na cesti » Zakaj vsi vozijo čez črto?
Zakaj vsi vozijo čez črto?

Furbo ::
A se meni samo zdi, a je postala vožnja čez črtno nek nacionalni šport?
V katerikoli ovinek zapeljem - tudi če je nepregleden - nasproti pride ena budala z eno gumo čez črto.
Pa tudi v povsem blagih ovinkih, ki ga zvozi tudi stara mama 100 na uro, se to dogaja.
Pa ne da bi se umaknili, ko te zagledajo. Ne. Čakajo do zadnje sekunde ali pa se sploh ne umaknejo na svoj pas.
Tu imajo policaji šanso za napisati dobesedno neomejene količine kazni.
Saj sem o tem jamral že 10 let nazaj ampak zdaj je šlo pa to čez vse meje (in črte).
V katerikoli ovinek zapeljem - tudi če je nepregleden - nasproti pride ena budala z eno gumo čez črto.
Pa tudi v povsem blagih ovinkih, ki ga zvozi tudi stara mama 100 na uro, se to dogaja.
Pa ne da bi se umaknili, ko te zagledajo. Ne. Čakajo do zadnje sekunde ali pa se sploh ne umaknejo na svoj pas.
Saj sem o tem jamral že 10 let nazaj ampak zdaj je šlo pa to čez vse meje (in črte).
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

pegasus ::
Ravnokar prišel iz Grčije - tam je dvojna črta praktično povsod in vsi prehitevajo čez njo, kot da ne obstaja. Izgleda zelo neprijetno ...

IL_DIAVOLO ::
Ne govori o tem, on govori o tem da so vozniki dejansko tako nesposobni, da ne znajo uporabljati stranskih ogledal, da bi se znali poravnati na sredino, ne pa cez crto ali na bankino.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

donvito ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ne govori o tem, on govori o tem da so vozniki dejansko tako nesposobni, da ne znajo uporabljati stranskih ogledal, da bi se znali poravnati na sredino, ne pa cez crto ali na bankino.
Če si sposoben voznik, ti ni treba gledati v stranska ogledala kje si, imaš občutek za to. Tudi sam kdaj sekam čez črto, samo, ko vem, da je to varno in nobenga ne ogrožam.

UkrFTW!! ::
Strah pred ovinkom. Jajca od avtomobila.
Pri takih moraš na drugačen način vzeti ovinek, da jih prisili, da se vrnejo na svoj pas. Seveda izgubijo svojo idealno linijo.
Sicer gredo čez črto toliko, kolikor prostora jim pustiš. Četudi greš v jarek.
Pri takih moraš na drugačen način vzeti ovinek, da jih prisili, da se vrnejo na svoj pas. Seveda izgubijo svojo idealno linijo.
Sicer gredo čez črto toliko, kolikor prostora jim pustiš. Četudi greš v jarek.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: UkrFTW!! ()

Blinder ::
Pogosto grem po poti, kjer sta dva pasa za v isto smer, tam redno hodijo čez črto - sekajo ovinek, včasih ga tudi uzamejo na široko kot pri F1 in grejo čez črto na nasprotni pas, nesposobni vozniki + niti jih ne zanima, da bi vozili bolje.
Enkrat sem bil v ovinku vzporedno z enim avtom, jaz sem namerno se držal bližje njegovemu pasu, da bi mu kapnilo, naj ne hodi na moj pas, on je v ovinku kot v prejšnjih ovinkih želel it na moj pas, se ustrašil, da butnemo in se ustrezno umaknil proti njegovem pasu. Potem pa mi je vozil 1 m za mojim odbijačom in dal dolge luči in nevemkaj neki, pacient. Verjetno bo naslednjič bolj pazljiv, ker se je očitno prestrašil oz. razjezil.
Enkrat sem bil v ovinku vzporedno z enim avtom, jaz sem namerno se držal bližje njegovemu pasu, da bi mu kapnilo, naj ne hodi na moj pas, on je v ovinku kot v prejšnjih ovinkih želel it na moj pas, se ustrašil, da butnemo in se ustrezno umaknil proti njegovem pasu. Potem pa mi je vozil 1 m za mojim odbijačom in dal dolge luči in nevemkaj neki, pacient. Verjetno bo naslednjič bolj pazljiv, ker se je očitno prestrašil oz. razjezil.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

IL_DIAVOLO je izjavil:
Če si sposoben voznik, ti ni treba gledati v stranska ogledala kje si, imaš občutek za to. Tudi sam kdaj sekam čez črto, samo, ko vem, da je to varno in nobenga ne ogrožam.
Sposoben voznik je nevaren voznik. Voznik, ki se ves cas preverja ce res dobro vozi, je najprej varen voznik, sele nato sposoben.
To ni jasno marsikateremu penzicu, ki se precenjuje.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

feryz ::
Trenutno sem v Italiji. Tudi tukaj se prehiteva čez dvojno polno črto. Kot da je ni.
Je pa ena druga zadeva impresivna. Radarji so dobesedno izginili. Če so bili prej, lani recimo, v vsaki vasi vsaj trije, imaš vsaj 10 vasi brez. Pravzaprav ga je zelo težko najti, praktično ne obstajajo več.
Je pa ena druga zadeva impresivna. Radarji so dobesedno izginili. Če so bili prej, lani recimo, v vsaki vasi vsaj trije, imaš vsaj 10 vasi brez. Pravzaprav ga je zelo težko najti, praktično ne obstajajo več.

starfotr ::
Nesposobni za vožnjo, mislijo da so sami na cesti, imajo neizpraven avto (najcenejše 10 let stare gume z 10 mm profila). Če so pa motoristi, je pa itak obvezno polagat ovinke in biti z glavo na nasprotni strani vozišča, drugače je bolje, da so kar doma.

10 mm profila so slabe gume?
Ali ga sploh katere imajo toliko?
Jaz gume menjam na pol leta. Ko gredo konec sezone dol, naslednjo ne gredo več na avto. Še imam preveč rad.
Kar se črt tiče, dvojno nekako spoštujem, enojna polna pa ne obstaja. Je popolnoma enakovredna prekinjeni. Če je plac, prehitim.
Ali ga sploh katere imajo toliko?
Jaz gume menjam na pol leta. Ko gredo konec sezone dol, naslednjo ne gredo več na avto. Še imam preveč rad.
Kar se črt tiče, dvojno nekako spoštujem, enojna polna pa ne obstaja. Je popolnoma enakovredna prekinjeni. Če je plac, prehitim.

Ma vseeno mi je za vaša prehitevanja, zanima me zakaj vsi furajo z eno gumo čez črto.
Pa ne o slabih avtih, tudi z vozili višjega razreda to počno, morda še v večjem odstotku.
Pa ne o slabih avtih, tudi z vozili višjega razreda to počno, morda še v večjem odstotku.

Razlogov je vec. Preveliki avti in storasti vozniki, ego premožnih ljudi ki pac vedno želijo pokazati, kdo je "dasa", nekaj pa verjetno tudi vpliva da cesta visi in se nekako pocutijo bolj lagodno, ce se vozijo malenkost po nasprotnem pasu. Tudi gume manj trpijo ce je voznja bolj direktna.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

blay44 ::
Če sebe pogledam, grem po ali blizu črte zaradi kolesnic na uničenih cestah.
Tele kamionđije bi marale plačevati precej več. Sorazmerno s škodo, ki jo delajo.
Tele kamionđije bi marale plačevati precej več. Sorazmerno s škodo, ki jo delajo.

kixs ::
Tega je veliko. Moti me samo toliko, da se dejansko ne umaknejo nazaj na svojo stran crte, ko vidijo nasprotni promet.
feryz:
v Italiji je bila (junija?) neka frka z radarji in so jih potem skoraj vse umaknili. Menda niso bili pravilno certificirani.
feryz:
v Italiji je bila (junija?) neka frka z radarji in so jih potem skoraj vse umaknili. Menda niso bili pravilno certificirani.

sbawe64 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Če sekaš sredinsko črto v levi ovinek (vožnja po desnem voznem pasu), potem si samo nesposoben.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order

donvito ::

sbawe64 ::
Trenutno sem v Italiji. Tudi tukaj se prehiteva čez dvojno polno črto. Kot da je ni.
Po novem je za radarje odgovorno ministrstvo za promet (ali mnz ?), prej so jih občine metale iz letala vsakih 500m.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order

Ne, dejansko jih je bilo preveč. Zato je sodišče določilo, da rabijo presojo za vsakega.
In ker se občinarjem to ni dalo in bi se dejansko izkazalo, da gre zgolj za inkasantstvo, so jih raje umaknili.
Tam, kjer je omejitev prometa 30 ali manj, pa so itak prepovedano.
Je pa skoraj smešno. Lani je aplikacija piskala non stop, letos 1x. Po prevoženih 100 km po podeželju. Skorajda neverjetno.
In ker se občinarjem to ni dalo in bi se dejansko izkazalo, da gre zgolj za inkasantstvo, so jih raje umaknili.
Tam, kjer je omejitev prometa 30 ali manj, pa so itak prepovedano.
Je pa skoraj smešno. Lani je aplikacija piskala non stop, letos 1x. Po prevoženih 100 km po podeželju. Skorajda neverjetno.

starfotr ::
Ma vseeno mi je za vaša prehitevanja, zanima me zakaj vsi furajo z eno gumo čez črto.
Mogoče jih je strah vozit blizu robnika in se raje pomaknejo bolj k sredini ceste.
Torej nesposobost upravljanja vozila.

gen Maister ::
IL_DIAVOLO je izjavil:

Saj ti je LEPO razložil!!

Nimajo POJMA, kje bi se moral nahajati avto!!
So pa mojstri volana!

Glugy ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Razlogov je vec. Preveliki avti in storasti vozniki, ego premožnih ljudi ki pac vedno želijo pokazati, kdo je "dasa", nekaj pa verjetno tudi vpliva da cesta visi in se nekako pocutijo bolj lagodno, ce se vozijo malenkost po nasprotnem pasu. Tudi gume manj trpijo ce je voznja bolj direktna.
Predvsem je res to: preveliki avti. Večji avti bi rabli dodatno usposabljanje za ovinke ker pri tavelikih avtomobilih doskrat vidm da sekajo mal čez drug pas.

Zulf ::
Ker so nesposobni debili s premalo kapaciteto sivih celic. Ne padle jim v glavo, da lahko s svojim početjem koga spravijo na oni svet.
Takim, pa tudi onim ki ne dajejo žmigavca, predvsem pri zavijanju levo, takoj vzet vozniško.
Takim, pa tudi onim ki ne dajejo žmigavca, predvsem pri zavijanju levo, takoj vzet vozniško.

GenZNPC ::
A se meni samo zdi, a je postala vožnja čez črtno nek nacionalni šport?
V nasih koncih je to ze 20 let tako in vedno huje, ker ne popravljajo cest in se nobenemu vec ne ljubi vozit po povesenem, unicenem robu s kamni oz. vcasih kr celimi kosi asfalta kot opeke.
Udobneje je po sredini, sam smo ze vsi vajeni.
Nekaj casa nazaj so celo narisali crte na rob ceste, ca. 30cm od roba in na sredini izpustili.
skibidi

Kaj bi sele bilo, ce bi se avtobusi in tovornjaki postali sirsi in ceste ozje... pa na obicajnih cestah tega ne opazam.

Pentium ::

Ce je to razlog, potem je potrebno vsem takim vzet izpit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()

Horas ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Predvsem je res to: preveliki avti. Večji avti bi rabli dodatno usposabljanje za ovinke ker pri tavelikih avtomobilih doskrat vidm da sekajo mal čez drug pas.
to sploh ni res. samo ego in sebičnost, in frajerišenje, češ da so sami na cesti. takim, prav prvošim da jim nasproti pride en šleper pa jih zbije fajn. al pa na desnis trani, ko ni pločnika se pa vozijo kolesarji in motoristi, da tam zbijejo enga in da majo na vesti vse življenje tak dogodek.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Pentium ::
Ceste se namenoma ožajo oz. se ne širijo zadnjih 10-15 let zaradi upočasnjevanja vožnje. Čeprav bi v veliko primerih bilo to smiselno, saj so se vozila močno "odebelila", prometa pa je tudi na splošno več. Tudi tujci poročajo, da so naše regionalke ozke in ponekod v kar slabem stanju.
Hkrati pa pomeni to tudi nižjo varnost za kolesarje in tudi druge počasnejše udeležence, saj je zaradi manj prostora kolesarja težje pravilno prehiteti. To pa tako skoraj nihče ne dela, saj mora biti razdalja vsaj med avtom in kolesarjem vsaj 1,5m! Na kaki ozki cesti pa to pomeni, da kolesarja praktično ni mogoče prehiteti, če se ne umakne na bankino oz. se ustavi.
Drugače pa zakaj vozijo čez črto?
Očitno je tako lažje oz. je potrebno manj napora, saj človeška psihologija vedno poišče neko bližnjico v nekem sistemu, v kolikor sistem ne omogoča dovolj učinkovitosti sam po sebi. Verjetno je za vsak odsek ceste, kjer se redno vozi čez črto, možno najti nek vzrok, ali je to ozkost, uničenost ceste ob robovih, visoki robniki, itd.
Meni moj avto nad 70km/h ne dovoli vožnje čez črto, če nimam vključenega smernika. Če pa že želim iti čez, mi pa zavibrira volan in me vrne nazaj na moj pas :)
Hkrati pa pomeni to tudi nižjo varnost za kolesarje in tudi druge počasnejše udeležence, saj je zaradi manj prostora kolesarja težje pravilno prehiteti. To pa tako skoraj nihče ne dela, saj mora biti razdalja vsaj med avtom in kolesarjem vsaj 1,5m! Na kaki ozki cesti pa to pomeni, da kolesarja praktično ni mogoče prehiteti, če se ne umakne na bankino oz. se ustavi.
Drugače pa zakaj vozijo čez črto?
Očitno je tako lažje oz. je potrebno manj napora, saj človeška psihologija vedno poišče neko bližnjico v nekem sistemu, v kolikor sistem ne omogoča dovolj učinkovitosti sam po sebi. Verjetno je za vsak odsek ceste, kjer se redno vozi čez črto, možno najti nek vzrok, ali je to ozkost, uničenost ceste ob robovih, visoki robniki, itd.
Meni moj avto nad 70km/h ne dovoli vožnje čez črto, če nimam vključenega smernika. Če pa že želim iti čez, mi pa zavibrira volan in me vrne nazaj na moj pas :)

Ganon ::

stara mama ::
Ljudje kupujejo mnogo prevelike kible in SUVje, potem se pa motovilijo s temi kombajni po kakih ozkih parkiriščih, ter te zjajo kot teliček ko se srečaš z njim na lokalni cesti široki le za en avto.
Avti rastejo, parkirišča in cestišča se pa stiskajo.
Mal premislte ko kupujete naslednji avto, če niste ravno 5+ članska družina predlagam testno vožnjo s kakim kompaktom.
Zna bit kdo presenečen, kako je to okretno (in ekonomično)
Mal premislte ko kupujete naslednji avto, če niste ravno 5+ članska družina predlagam testno vožnjo s kakim kompaktom.
Zna bit kdo presenečen, kako je to okretno (in ekonomično)
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()

Zakaj vsi vozijo čez črto?
ker so avti vse širši oz. ceste vse ožje.
In kako se potem uspeta dva taka avta srečati na cesti, če so preozke?

fikus_ ::
stara mama je izjavil:
....
In Nobelovo nagrado za pisanje neumnosti dobi .....
"Avti rastejo", to je res.
"parkirišča in cestišča se pa stiskajo" to je pa neumnost!
V SLO in po EU so predpisane širine cestišč po kategorijah, prav tko je predpisana širina urejenih parkirnih prostorov.
Hofer celo širi parkirne prostore in riše dvojne črte.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

V SLO in po EU so predpisane širine cestišč po kategorijah, prav tko je predpisana širina urejenih parkirnih prostorov.
- zasebna parkirišča stiskajo zaradi pomanjkanja mest.
- ceste se ožajo, ker občinski funkcionarji na njih rišejo kolesarske steze in druge neumnosti (da se hvaljo s kolesarsko kilometrino in pumpajo EU sredstva).
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…

Miki N ::
No to z risanjem kolesarskih po navadnih cestah je v bistvu res - je bilo kar nekaj teh hitropoteznih zadnja leta.

Še vedno je vse po zakonodaji to risanje kolesarskih stez (pač bližnjice občin, da ni potrebno več denarja za kolesarske). Če ne znaš voziti po takšnih cestah, je problem v tebi, ne v širini ceste.
Na zasebnem zemljišču danem v javno uporabo (kar npr. parkirišče trgovine je), še vedno velja zakonodaja/tehnične smernice.
Na zasebnem zemljišču danem v javno uporabo (kar npr. parkirišče trgovine je), še vedno velja zakonodaja/tehnične smernice.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

.... ki so le smernice.
Ampak privat ali zasebno - nema veze, ker je govora o prevelikih avtih za današnje razmere.
Ampak privat ali zasebno - nema veze, ker je govora o prevelikih avtih za današnje razmere.
Ekologija™ in Trajnost™

Obvezne smernice!
V številnih temah si proti avtomobilom, še posebej ti gredo na živce večji,... Ljudje kupujejo, kar jim je na vojo in v finančnem dosegu, tega ne boš spremenil.
V številnih temah si proti avtomobilom, še posebej ti gredo na živce večji,... Ljudje kupujejo, kar jim je na vojo in v finančnem dosegu, tega ne boš spremenil.
Zgodovina sprememb…

Miki N ::

Ljudje kupujejo, kar jim je na vojo in v finančnem dosegu, tega ne boš spremenil.
Dober vic, ker trend SUVjev in križancev je cene dvignil

Drgač nisem proti avtomobilo, imam jih celo rad! Predvsem tiste bolj športno naravnane ki niso FWD.
Pa tud kolesarim rad.
Tud motocikliram še kdaj.
Mi pa grejo izredno na živce počasni zibajoči neokretni kombajni na cestah, ki se komaj držijo svojga pasu.
Ekologija™ in Trajnost™

Katere cene je dvignil?!
"Mi pa grejo izredno na živce počasni zibajoči neokretni kombajni na cestah, ki se komaj držijo svojga pasu."
To je pa odvisno od voznika.
"Mi pa grejo izredno na živce počasni zibajoči neokretni kombajni na cestah, ki se komaj držijo svojga pasu."
Zgodovina sprememb…

c23po ::
A se meni samo zdi, a je postala vožnja čez črtno nek nacionalni šport? ...
V čem je problem? Če lahko 90+ oz. 130+ potem lahko tudi par cm+.
Računalniki nimajo spominov.

Teta fizika pa je rekla, da je največ odvisno od nje. Voznik se lahko le trudi kompenzirat (ne bit ovira).
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…

stara mama je izjavil:
- zasebna parkirišča stiskajo zaradi pomanjkanja mest.
- ceste se ožajo, ker občinski funkcionarji na njih rišejo kolesarske steze in druge neumnosti (da se hvaljo s kolesarsko kilometrino in pumpajo EU sredstva).
Črte ti ne preprečujejo voziti fizicno po povrsini, ampak te opozarjajo da zmanjsaj hitrost in vozi bolj previdno.
S sirino cest ni ni narobe, tezava je v voznikih in hitrosti.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

bm1973 ::
Predvsem v voznikih, še v hitrosti ne.
Če je folk nesposoben peljati po lastni strani ceste, naj ostane doma, pokliče taksi ali gre na avtobus.
Če je folk nesposoben peljati po lastni strani ceste, naj ostane doma, pokliče taksi ali gre na avtobus.

GupeM ::
stara mama je izjavil:
- ceste se ožajo, ker občinski funkcionarji na njih rišejo kolesarske steze
Lahko prosim en primer tega? Ker še nisem videl narisane kolesarske steze.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kolesarska steza je za kolesa! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 27865 (20692) | zmaugy |
» | Miti, zmote in nepoznavanje predpisov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 44103 (38974) | St235 |