» »

Kaj je šlo narobe na Metini predstavitvi pametnih očal?

Slo-Tech - Ko je Mark Zuckerberg minuli teden predstavljal nova pametna očala iz Mete, smo se družno spomnili na predstavitev Windows 98, na kateri je Billa Gatesa pričakal modri zaslon. Predstavitev pametnih očal na Meta Connectu je spodletela na soroden način, tehnični direktor Andrew Bosworth pa je sedaj pojasnil, kaj se je zgodilo.

V sredo so namreč z velikim pompom na novinarski konferenci Meta Connect predstavljali troje novih pametnih očal, in sicer nadgrajeni Ray-Ban Meta, novi Meta Ray-Ban Display in športni Oakley Meta Vanguard. A tehnologija je večkrat zatajila. Med kuho bi morala pametna očala imetnika voditi skozi recept, a se to ni zgodilo. Jack Mancuso je na licu mesta okrivil slab Wi-Fi, a resnica je bila bolj zapletena. V drugem prikazu bi se Zuckerberg moral na klic v WhatsAppu oglasiti prek pametnih očal, a se to ni zgodilo - spet so okrivili Wi-Fi.

Sedaj vemo, da razlog ni bil Wi-Fi. Izkazalo se je, da se je Meta napadla kar sama. Z vzklikom Hey, Meta, start Live AI so se aktivirala vsa očala Ray-Ban Meta v prostoru, ki jih ni bilo malo. Na to niso računali, rezultat pa je bil pravcati napad DOS na strežnik, ki je pokleknil. Ves promet so namreč speljali na lasten strežnik, da bi preprečili napake, a so s tem povzročili izpad, saj strežnik ni bil pripravljen na več kot ena očala, ki se bodo povezovala nanj.

Pri klicu prek WhatsAppa pa so dejansko naleteli na novega hrošča. Ravno v trenutku, ko so sprožili klic, so se očala postavila v stanje pripravljenosti. Ko je Zuckerberg očala zbudil, niso prikazala obvestila o klicu - šlo je za tekmovanje za vire (race condition). Hrošča med razvojem in testiranjem niso odkrili, so ga pa srečali na javni predstavitvi.

13 komentarjev

endelin ::

Zakaj bi tisti ki ne rabijo očal nosili neka (grda) AI očala?

Se en meta fundamentalni fail po metaverse?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

feryz ::

Kakšna grda očala, kaj je s tabo?
To so Ray Ban Meta očala!
Če boš drugo leto hodil po Ljubljani brez tega, boš izpadel kot največji hribec.

Tene ::

Tako kot je vse od Mete, da ne govorim o Whatsappu, ki je poln namernih lukenj. Zgleda gre preveč meta podatkov oglaševalcem, da se vse sesuva :)

Gregor P ::

.... mislim več milijard vredno podjetje in ne more vzpostaviti malo močnejšega strežnika? Tudi če so računali le na ena očala, bi lahko imeli malo več redundance madona no;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Tody ::

A veš to je unih 250 mio plače na delu :) kle nas ze desetletje posiljujejo s temi očali pa se vedno ne gre. Tisti ki zna kuhati po receptu bo znal tudi brez očal...

OutOfTheBox ::

Tisti ki zna kuhati po receptu bo znal tudi brez očal...

Gre se za to da ti ni treba prekladat fokusa, sem ter tja in samo delaš po glasovnih navodilih. Če kaj zajebeš, te lahko popravi oz. vsaj opozori. V smislu

AI: Sedaj dodajte dva ščepca soli
Človek uboga navodila..
AI: MA MADONA NO. DVA ŠCEPCA, ne DVE žlice!! In potem se boš čudil zakaj je zadeva slana, jebelacesta.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Kdor pa ne zna, si kupi termomix, ali kakorkoli se že reče tistemu čudu iz lidla.
Ima tudi milijon taužent receptov noter in tudi butasto tele lahko skuha dobro župo. Baje. Ker ima lonec en hudo napreden ai noter in vse obvlada.

Glugy ::

feryz je izjavil:

Če boš drugo leto hodil po Ljubljani brez tega, boš izpadel kot največji hribec.

Ooo super, vedno sem si želel da bi izpadel kot hribovc. Hribovci so super ljudje!

PluribusUnum ::

Glugy je izjavil:

feryz je izjavil:

Ooo super, vedno sem si želel da bi izpadel kot hribovc. Hribovci so super ljudje!

Ja, imamo postran zaraščena stopala, pod 30 stopinj se že težko znajdemo.

miroB ::

Očala niso grda. So malce predelani klasični model Wayfarer.
Koristi: Če hočeš poslikat/posnet sceno, ki izgine do takrat, ko vzameš telefon iz žepa, samo stisneš tipko, ali pa z glasovnim ukazom . Npr: pred kratkim sem posnel tipa v vzvratnem ogledalu, ki se mi je v mestu prilepil na rit, in me prehitel v križišču, v trenutku ko sem dal zmigavec za zavijanje levo.
Prostoročno telefoniranje je elegantno, brez potrebe po slušalkah. Mikrofoni so dosti kvalitetnejši, ker jih je pet in so bližje ustom/grlu. Sogovorniki me zelo dobro slišijo tudi v hrupnem okolju, kar za ear budse ne velja.
Zvok je kvalitetnejši, kot v ear budsih, za poslušanje muzike, ali yt videov, okolica sploh ne ve, da kaj poslušaš, razen če kdo sedi manj kot 0.5 m od tebe, itd...
Skratka, priporočam nakup. Je pa res, da jaz očala moram nositi v vsakem primeru. Za tiste , ki nimate dioptrije, pa pridejo v poštev sončna očala, ali pa očala s prozornim steklom.

Zdaj pa: haterji, v napad.... :|

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miroB ()

darkotri ::

Ne vem ali je sarkazem ali žalost.

miroB je izjavil:

Koristi: Če hočeš poslikat/posnet sceno, ki izgine do takrat, ko vzameš telefon iz žepa, samo stisneš tipko, ali pa z glasovnim ukazom . Npr: pred kratkim sem posnel tipa v vzvratnem ogledalu, ki se mi je v mestu prilepil na rit, in me prehitel v križišču, v trenutku ko sem dal zmigavec za zavijanje levo.
Prostoročno telefoniranje je elegantno, brez potrebe po slušalkah. Mikrofoni so dosti kvalitetnejši, ker jih je pet in so bližje ustom/grlu. Sogovorniki me zelo dobro slišijo tudi v hrupnem okolju, kar za ear budse ne velja.
Zvok je kvalitetnejši, kot v ear budsih, za poslušanje muzike, ali yt videov, okolica sploh ne ve, da kaj poslušaš, razen če kdo sedi manj kot 0.5 m od tebe, itd...
Skratka, priporočam nakup. Je pa res, da jaz očala moram nositi v vsakem primeru. Za tiste , ki nimate dioptrije, pa pridejo v poštev sončna očala, ali pa očala s prozornim steklom.

darko

Ales78 ::

miroB je izjavil:

Ne rabimo. Ko me bo nekdo pogledal s temi očali bom poklical policijo in po GDPRju zahteval izbris mojih biometričnih podatkov, iz očal IN iz Metinih serverjev, s potrditvijo, da so podatki zares izbrisani.

Kako bo to dosegel je pa njegov problem. In njegovi stroški. Zdaj se pa zajebavajte, Meta ni v dosegu EU zakonodaje (sploh po tem, ko so nastavili za Irskega informacijskega pooblascenca kar njihovega lobista), vi pa ste in kot controller ste odgovorni za podatke, ki jih zajemate.

Pa nimam nič proti verskim fanatikom mete, imam pa vse proti Meti. Če hoče vse moje sovraštvo in moje finančne sposobnosti prevzeti na svoja ramena, v imenu metinega vsiljevanja v mojo zasebnost, izvolite.

Ampak vam bo žal in prekleli boste idejo, da ste očala kupili, saj nimam dosega, da uničim življenje vsem, enemu ali nekaj jim ga pa bom.

Ker vem, da se verniki, ne zavedate, ampak s temi očali dela Meta mrežo dronov, ki vohunijo namesto njih po svetu. Enako kot Google in Niantic.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ales78 ()

DeeJay ::

taka očala so raj za pedofile
Don't f with me.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Ostale najave
131332 (138) DeeJay
»

Meta predstavila Quest 3S in prototipna očala Orion

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
103164 (1726) Ales
»

Naslednica pametnega telefona naj bi bila ... pametna priponka

Oddelek: Novice / Android
407471 (3823) mjtk
»

Meta snuje cenejšo različico Questa

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
52952 (2342) OutOfTheBox
»

Zuckerberg prihodnost Facebooka vidi predvsem v VR in AR

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
227972 (6744) Utk

Več podobnih tem