Forum » Omrežja in internet » Telekom 5 gbps v obe smeri - ima že kdo?
Telekom 5 gbps v obe smeri - ima že kdo?

dzeto ::
Živjo, zanima me če je kdo od vas že opravil nadgradnjo na Telekom 5 Gbps optiko? Kakšna je cena?
Sicer že čakam, da mi Telekom javi ceno nadgradnje, vendar vseeno malo neučakano vprašam še tukaj, če ima kdo že kakšno informacijo.
Hvala.
Sicer že čakam, da mi Telekom javi ceno nadgradnje, vendar vseeno malo neučakano vprašam še tukaj, če ima kdo že kakšno informacijo.
Hvala.

_Denny_ ::
V sosednji temi imaš:
Telekom Slovenije uvaja novo dimenzijo hitrosti: do 5 Gbit/s v obe smeri
vir: https://www.telekom.si/o-podjetju/sporo...
cena?
Nisem našel, vendar je en uporabnik napisal na drugem forumu ceno:
5/1 Gbps = 99€
5/5 Gbps = 499€
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, TCL 55C7K 144Hz
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, TCL 55C7K 144Hz

dzeto ::
Super, hvala!
V sosednji temi imaš:
Telekom Slovenije uvaja novo dimenzijo hitrosti: do 5 Gbit/s v obe smeri
vir: https://www.telekom.si/o-podjetju/sporo...
cena?
Nisem našel, vendar je en uporabnik napisal na drugem forumu ceno:
5/1 Gbps = 99€
5/5 Gbps = 499€

WizzardOfOZ ::
Zakaj bi ko fizična oseba potreboval 5/5Gbps internet? Že 1/0.1 je za večino preveč.
Razumem, da to rabiš če imaš firmo in nekaj delaš, pa si to privoščiš, ampak da bi pa kot posameznik metal 500€ na mesec za to da boš brskal po netu in vlekel filme in serije s travnikov, se mi pa ne zdi smotrno.
Razumem, da to rabiš če imaš firmo in nekaj delaš, pa si to privoščiš, ampak da bi pa kot posameznik metal 500€ na mesec za to da boš brskal po netu in vlekel filme in serije s travnikov, se mi pa ne zdi smotrno.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()

BadB0y ::
Pa tudi opremo v ozadju potrebuješ takšno, da ti sploh spušča takšno hitrost skozi.
WizzardOfOZ je izjavil:
Zakaj bi ko fizična oseba potreboval 5/5Gbps internet? Že 1/0.1 je za večino preveč.

pegasus ::

WizzardOfOZ ::
Še vedno so pa cene za nove zadeve kar zasoljene.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!

mn ::
Pa tudi opremo v ozadju potrebuješ takšno, da ti sploh spušča takšno hitrost skozi.Zdaj ko datacentri 10Gb kramo ven mečejo, je to simpl ...
Pa je ta roba sploh primerna za domačo uporabo in za nekoga ni ne namerava delati v networkingu? Si predstavljam da je kar kompleksno nastaviti vse skupaj, ker out of the box verjetno ne dela?

bm1973 ::
Zakaj ne bi delalo out of the box?
Če ne bluziš v lokalni mreži, sploh domači, potem ni neke panike...
Že 40 GBit switch dobiš poceni na ebayu. Moduli skupaj s kabli so pa tudi poceni. Če rabiš... Optika seveda...
Že 40 GBit switch dobiš poceni na ebayu. Moduli skupaj s kabli so pa tudi poceni. Če rabiš... Optika seveda...

mn ::
Zakaj ne bi delalo out of the box?
Ne vem, sprašujem. Teoretično bi bil lahko default DENY na vsem prometu, potem pa odpiraj samo kar rabiš.
Rabim nič, sem pa imel namen server omaro (NAS + Proxmox server) postaviti v klet pa bom mogoče potreboval kak switch.

pegasus ::
Si predstavljam da je kar kompleksno nastaviti vse skupaj, ker out of the box verjetno ne dela?Basic stuff ... če znaš skonfigurirat mikrotika, znaš skonfigurirat katerkoli switch.
Zabavno je edino če imaš kake 3rd party transceiverje in te pol kak FEC heca ... ;)
Ampak 5-10Gb je še vse rj45 baker, brez večjih komplikacij.

starfotr ::
Pa tudi opremo v ozadju potrebuješ takšno, da ti sploh spušča takšno hitrost skozi.Zdaj ko datacentri 10Gb kramo ven mečejo, je to simpl ...
Če bi bil ethernet, potem da. Tako pa je PON in izpeljanke oziroma nadgradnje tega.
Pardon, za domačo omrežje se gre.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: starfotr ()

Lonsarg ::
Last mile Ethernet vs PON ne igra vloge, ko imas pa na 10Gb switchih po desettisoce uporabnikov na nivoju centrale.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

blue ::
Kako dobre poveza ima TS po Evropi? Ej sploh možno uporabiti 1gb up/down do večine data centrov oz. večjih evropskih ISPjev?

starfotr ::
Mislim, da je nekje 50 G slovensko okno v svet. Enkrat sem slišal ta podatek. Morda je sedaj že drugače.
Znotraj države imamo povprečno 50 G, maksimalno pa 160 G (podatki SIX.si).

Andraz201 ::
Mislim, da je nekje 50 G slovensko okno v svet. Enkrat sem slišal ta podatek. Morda je sedaj že drugače.
https://www.arnes.si/infrastruktura/

bm1973 ::
https://www.arnes.si/infrastruktura/
Tukaj manjka linija do Dunaja, potem preko Muenchna, do Frankfurta...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 2.5GBASE-T domače omrežjeOddelek: Omrežja in internet | 2865 (617) | Grimnir3 |
» | 2,5G ethernet Doma (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 13892 (2229) | Zako |
» | Uporablja kdo router, ki ni standardna potrošniška wifi naprava za doma? (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 9478 (6133) | GenZNPC |
» | Internetna povezava pade na 100 mbit/s (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 7296 (4025) | napasi |
» | Telia in Cisco potegnila 120Gbps internetno linijo za DreamHack (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 15175 (12212) | CvEtKo |