Forum » Strojna oprema » Crknil mi je HDD, je šla glava diska?
Crknil mi je HDD, je šla glava diska?

forplan ::
Včeraj mi je crknil disk. Sumim na glavo diska da je problem. To se je zgodilo med kopiranje podatkov. Je možno to da glava se vrže iz "mej" delovanja? In sedaj se parkrat poizkuša zagnati ampak po moje glava ni na pravem mestu.
Prilagam audio, če je kdo imel podoben primer
Zvok
Verjamem da s diskom več ne bo kaj uporabnega... Disk pa imam namen odpret, ampak prej bi rad vedel pri čem sem, če kdo to pozna.
Drugače ga je pa škoda. "Samo" 4 lete star WD 6TB. Niti ni bil veliko v uporabi. Sem kopiral iz telefona slike in v trenutku se je začel ta problem. Gre za zunanji disk, kateri mi ni padel, se prevrnil ali kaj podobnega.
Zvok
Verjamem da s diskom več ne bo kaj uporabnega... Disk pa imam namen odpret, ampak prej bi rad vedel pri čem sem, če kdo to pozna.
Drugače ga je pa škoda. "Samo" 4 lete star WD 6TB. Niti ni bil veliko v uporabi. Sem kopiral iz telefona slike in v trenutku se je začel ta problem. Gre za zunanji disk, kateri mi ni padel, se prevrnil ali kaj podobnega.
da se strinjam
- spremenil: forplan ()

mtošev ::
Je možno to da glava se vrže iz "mej" delovanja?
Kakšno neumno vprašanje pa je to? Gre za tehnologijo, ki dela z mikroskopsko natančnostjo, ne vrže je dol kot kakšne ketne pri motorki...
Z odpiranjem diska ga boš uničil. Če hočeš restavracijo oz. reševanje podatkov pa pripravi vsaj petstotaka...

Kot sem napisal ne rešujem podatkov...
Sem iskal po internetu. Zaenkrat je moje mnenje da je glava obstala na ploščah in ni parkirana.
Predno odprem pa sem vprašal če je kdo to že delal
Sem iskal po internetu. Zaenkrat je moje mnenje da je glava obstala na ploščah in ni parkirana.
Predno odprem pa sem vprašal če je kdo to že delal
da se strinjam

Legon ::
Kaj pa je namen odpiranja diska? če te zanima kaj je notri pač odpri, v vsakem primeru ga boš na koncu vrgel stran.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

twom ::
Za objavo kako odpiraš crknjen disk je bolj primeren facebook ali kaj podobnega.
Kaj je crknilo verjetno ve edino kristalna krogla, drugo so pa statistični podatki kaj največkrat crkne.
Če pa sprašuješ kaj naredit, kako reševat podatke, ti bojo pa drugi pomagal.
Kaj je crknilo verjetno ve edino kristalna krogla, drugo so pa statistični podatki kaj največkrat crkne.
Če pa sprašuješ kaj naredit, kako reševat podatke, ti bojo pa drugi pomagal.

bbbbbb2024 ::
Včeraj mi je crknil disk. Sumim na glavo diska da je problem. To se je zgodilo med kopiranje podatkov. Je možno to da glava se vrže iz "mej" delovanja? In sedaj se parkrat poizkuša zagnati ampak po moje glava ni na pravem mestu.
Zvok
Iz tega tvojega zvoka se ni dal nič takega razbrati.
Jaz imam letno skladovnico 4-6 diskov, včasih več, ki bodisi crknejo ali pa jih disk array flaga z oranžno lučko, da bodo hitro odpovedali.
Da bi glavo nekam "vrglo" praktično ni mogoče. Če je napaka fizična je to ponavadi:
a) glava podrsa po površini diska. Pri tem se pogosto poškoduje al pa jo premakne malo in dejansko več ne more najti servo sledi
b) motor diska crkne, ponavadi je vezano tudi zdrsavanje glave, če motor zgubi obrate
Disk je občutljiv na prah, ni pa to nekaj "mikroskopskega". V zelo čisti sobi, brez tepihov, lepo odpreš disk, ter ga zaženeš, ponavadi preko zunanjega USB/SATA vmesnika. Brez pokrova bo disk prav tako zalaufal.
Potem vidiš, če disk klika, pomeni, da se disk glave postavijo v pozicijo, pa ena od glav ne najde servo sledi, se glave postavijo nazaj in zopet probajo.
Potem serviser odklopi disk, sname glave dol, ter odvije plošče. Tista, ki ima cirkularno sled, jo odvije ven in da drugo iz donorskega diska. Pogleda, če so glave poškodovane pod lupo, pač da druge, če ne pa iste nazaj.
Proba disk, če dela, ga zapre, ter prebere sektor po sektor.
Lahko pa je na disku crknila krmilna elektronika, lahko motor ali pa servo motor, ki premika glave.
Diske do 18TB brez helija se da tako restavrirati.
To je pa tudi vse. Moraš imeti pač donorske diske, da to tako flikaš.
Čez čas dobiš občutek za to delo in dejansko se da rešiti tudi podatke s popraskane glave, seveda ne tam, kjer je spraskano, ampak to je vseeno recimo pol TB.
Diski so mehansko gledano, relativno enostavni. Helijevi diski so problematični, ker je potrebno z orodjem odpreti alu membrano, ki je navarjena na top diska.

JanBrezov ::
Primer reševanja diska, ki ga je med delovanjem mačka vrgla z mize. Po odprtju diska je vidno, da so glave poškodovane, eno je kar odtrgalo.
Hard Drive Platter Extraction...
https://www.youtube.com/shorts/Mfc3cNxy...
Hard Drive Platter Extraction...
https://www.youtube.com/shorts/Mfc3cNxy...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: JanBrezov ()

Hvala @bbbbbb2024
Zbiram informacije predno se lotim odpreti disk. Bom ga pa odprl, ker več kot uničit ga ne morem
Zbiram informacije predno se lotim odpreti disk. Bom ga pa odprl, ker več kot uničit ga ne morem

da se strinjam

tony1 ::
Diskov se ne more več odpirati v navadnem prostoru odkar imajo plate s 40 GB+, to je nekje od leta, hm... 2004 dalje?
Če odpreš disk zadnjih 20 let, ga boš uničil. Vsak, še najmanjši slo servis, ima za ta namen vakumirno komoro, v kateri pa se lahko menja glave ipd.
Če so podatki pomembni, poguglaj cenike reševanja:
msi.si
anni.si ipd.
Če odpreš disk zadnjih 20 let, ga boš uničil. Vsak, še najmanjši slo servis, ima za ta namen vakumirno komoro, v kateri pa se lahko menja glave ipd.
Če so podatki pomembni, poguglaj cenike reševanja:
msi.si
anni.si ipd.

MIHAc27 ::
Glave se zaskočijo, če kaj pade po tleh. Iz lepega je pa večkrat kriva elektronika.
Dobit drugo ni simpl, pa še prelotat moraš bios čip v večini primerov. Do sedaj mi je ratal 1x ali 2x, da je disk shodil samo z menjavo pcb borda. V 20 letih. V službi smo imeli eno omaro crknjenih diskov, samo za ta namen. Par let nazaj obupali, ker je enostavno preveč modelov diskov, štimat mora pa vse v nulo.
Dobit drugo ni simpl, pa še prelotat moraš bios čip v večini primerov. Do sedaj mi je ratal 1x ali 2x, da je disk shodil samo z menjavo pcb borda. V 20 letih. V službi smo imeli eno omaro crknjenih diskov, samo za ta namen. Par let nazaj obupali, ker je enostavno preveč modelov diskov, štimat mora pa vse v nulo.

MIHAc27 ::
Pa preden odpiraš, daj disk za 1 dan v skrinjo, potem mrzlega priklopi in poskusi kopirat... včasih pomaga
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Backblaze: Po petih letih SSD-ji zanesljivejši od diskovOddelek: Novice / Diski | 5167 (2964) | borisk |
» | Reševanje podatkov z diskaOddelek: Strojna oprema | 4960 (4206) | Spajky |
» | Trdi disk -> uničen -> kako do podatkov???Oddelek: Strojna oprema | 2573 (2050) | everyone |
» | [Tišanje računalnika] Čemu vodno hlajenje, če so diski glasni?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 3224 (2619) | Jaffa |
» | virus, ki fizicno unici masinoOddelek: Loža | 2470 (2070) | PaJo |