» »

[Tišanje računalnika] Čemu vodno hlajenje, če so diski glasni?

[Tišanje računalnika] Čemu vodno hlajenje, če so diski glasni?

JanezH ::

Nedavno sem kupil tih napajalnik (Tagan) in Zalman 6000 hladilnik z ventilatorjem za CPE. Oba oddajata hrup okoli 21 db. In ko se je to utišalo sem opazil, da so diski pravzaprav zelo glasni.

Zato sem se danes spravil sprobavat glasnost diskov. V racunalniku imam 3 diske: 20, 40 in 120GB med katerimi sploh ni bistvene razlike v oddajanju hrupa. Izmenično sem jih izklapljal in poslusal kaksna je razlika. Najtisji je bil se Maxtor 40GB 5400 rpm, WD 120GB 7200 rpm pa je kar nekako "piskal". Nato sem sel gledat teste na internet in sem ugotovil, da WD 120G oddaja 47 db hrupa.

In ko sem izklopil vse diske, tako da mi je laufal samo napajalnik in ventilator za CPE, torej 21 db, je bilo razvidno, da to pa je res skoraj tišina in to ob odprti kišti.

Toda kaj ti poomaga to, tudi če bi imel neslišno hlajenje s pomočjo vodnega hlajenja, ko pa so diski tako glasni.
Eden izmed najtisjih diskov je baje Hitachijeva serija Deskstar (npr. 7K250), ki pa vseeno oddaja 40 db hrupa.

Zanima me koliko recimo kako solidno ohisje priipomore k utišanju računalnika?
Lian-Lijeva ohisja so verjetno dobra ampak kaj ko se cena giblje okoli 50.000 sit.
Kaj pa recimo kaki Chiefteci? Pripomorejo kaj dosti k tisini ali so samo prostorni in hladni?
Recimo tale bravo serija za 23.000 sit: Chieftec Bravo

burkiburke ::

lahko narediš ali kupiš ohišje/hladilnik za trdi disk in na ta način zmanjšaš hrup. Druga možnost je da kupiš obloge za utišanje in ih zalimaš z notranje strani ohišja. Tretja možnost je da kupiš tihe diske :D .

Zgodovina sprememb…

BaRtMaN ::

Disk lahko utšaš na razne načine, najbolj poceni je, da med disk in ohišje vtakneš pas gume, vendar gre ponavadi preveč na tesno. Lahko kupiš razne namenske hladinike za trde diske, ki jih potem vtakneš v režo pod 5 in četrt palčne enote, samo te rešitve so ponavadi glasne zaradi majhnega ventilatroja in pa nasplošno predrage. Najbolje je, da nekje dobiš plastičen distančnik, ga malo pobrusiš, da lahko med distančnik in disk vtakneš gumo in nato vse skupaj vtakneš pod CD-RW/karkoli. Tako imam rešeno jaz.

Obešanje diska na gumice in takšne potegavščine nebi priporočal, ker mora bit disk trdno privit, da glave lepo potujejo po površini, sicer se lahko prehitro dekalibrirajo in imaš štalo. Sicer nihče še ni imel z obešanjem težav, vsaj ne, kolikor berem forume, je pa vseeno bolje biti prepričan, da se tebi kaj podobnega ne more zgoditi. Je pa tudi res, da imajo diki z vsako generacijo boljše mehanizme za odpravljanje napak (dekalibracije glav).

DSmidgy ::

Disk je zelo dobro dat na gumice (malo si poglej na www.silentpcreview.com). Nekatera Antec-ova ohišja imajo te gumice že v ohišju (Sonata, ...).

Jaz sem kupil 3,5inch -> 5,25inch nosilce za disk in na njih nalimal gumijaste nogice. Disk sem postavil na dno ohišja. In je zadeva tišja od ventilatorjev (še mijavkanje se komaj sliši). Po dnevi se računalnika ne sliši, po noči komaj. Imam tega Hitachija (ga lahko še programsko utišaš), čeprav naj bi bili sedaj Samsungovi še tišji.

ferdo ::

dobra tema!

primarna naloga: zagotovi čimboljše hlajenje diska
sekundarna naloga: zvočna izolacija

zvočna izolacija pomeni tudi dvig temperature, če je to narobe izvedeno.

tiste gumice in gumirani nosilci, kar pozabi, disk je naprava ki ej zelo precizna, guma ustvarja proti učinek, zelo mejhnim premikom glave in z veliko hitrostjo lahko povzroči da se glava pojavi na napačnem mestu, to je tako kot da bi disk držu v roki in ga sunkovito obraču, s tem dušiš gibe roke, ki nosi glavo, če me razumeš...upam.

le zakaj mora biti disk prišraufan, fiksiran, čim bolj TOG?
predstavlej si precizno CNC stružnico, ki more zagotovit min. 0.001mm natančnost? jo bodo na gumice obesli? ali ji bodo postavili močne "velike" TOGE temelje? zakaj precizne naprave rabijo TOGOST? ne bodite smešni... gumice uporablajte za frače in ne za pritrjevanje diskov.

ferdo ::

predstavlej si tehtnico, ki tehta nekaj mikro gramov za recept določenega zdravila "teoretiziram", 50m stran je cesta, po kateri SLUČAJNO sedaj pripelje 50tonski tovornjak z hitrostjo 30km/h, misliš da bo ta tehtnica pravilno delovala? predstavlej si tvoj disk, kako deluje, ko ga obesiš "dobesedno obesiš" na gumice:\

nekej sem bral... glava diska ti je kot boing 747, ki leti 5m nad površino in odčita vsako travico, kako je velika in kako zelo lepo zelena:\


sej boš reku, pa kaj se delam pametnega, dej se vprašaj, ne bom reku da mam jzt prav... mogoče me je pa kdo nategnu z tistim kar sem tuki pisu..

PS: sej so dobri diski, pa majo kalibreranje glave itd, nevme kake tehnologije..en kup. imaš določen % tveganja nikoli nisi brez tveganja, bol ga serješ večji je % tveganja, da bo nekaj ratalo "šmorn".. vprašanje kaj bo? rabljenih diskov nikoli ne kupujem, zaradi cene in principa! že novi so podvrženi pokvarljivosti kaj šele stari! pa lahko delate doktorat iz tega, razmislite, kaj je biti precizen kot disk., zamisli se, da te bi nekdo zejbavu in te obesil na gumice, pol ti pa reku, najdi mi ta podatek, pol pa išči in zraven pleši lambado in fox-trot in čačača, ker si na gumici...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

DSmidgy ::

Lahko pa gledaš tudi takole: ker disk nima prostega gibanja (je fiksiran), glava pa ima kinetično energijo (v trenutku premikanja), se namsto, da bi se cel disk premaknil (pri naglem premikanju glave), preide vsa ta kinetična energija v deformacijo glave namesto v premik diska.

Mogoče je kakšen članek na netu kako je s tem. Mogoče so na kakšni strani priporočila proizvajalca. Jest sem spremljal temperaturo diska in ni previsoka (je nekje na sredi po priporočilih proizvajalca). Pa še disk se kalibrira na vsake pol ure približno.

ferdo ::

fizika je močnejša in bolj zvita kot ti.

Lej, ko so se že spotaknu ob priporočila proizvajalca.. ali je proizvajalec omenjal gumice in gumo in podobne zadeve?

ko uveljavljaš garancijo se moraš orientirat po tem, kar ti diktira proizvajalec in ne en link na netu, kjer diskusirajo o gumicah in vibracijah..

PS: lej, ti boš vstrajal na svojem, se ne mislim preveč naganjat s tabo, kdo ima prav in kdo ne... vsak naj pri sebi razčisti, praksa pa bo pokazala svoje. vela?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

ferdo ::

pa še nekaj, tipični primer.

če bi ti rad zagotovil točen podatek, mora biti brana točka čim bolj mirna, to se pravi fiksna brez vibracij "toga"

beri časopis drug ti ga naj pa premika, ali si ga dej pa na elastiko ko bo pihljal vetrček, tukaj nerabimo tople vode izumljat, poglej v naravo, netopir se tudi nekako orientira, rabi fiksno točko "neko luč ali luno" če se nekaj od tega premika? misliš da bo lahko najdu svoj plen?
SEAGATE je prodajal GUMIRANE diske, z namenom, zvočne izolacije in ne antivibracijske zaščite, to je bilo nekoč. se spomnem. Naj vam nepoznavalci ne zameglijo um, ker na to se treba spoznat, če že izvajaš akrobacije pri modifikacijah, ne pa nekam mimo streljat in se polej hvalit, meni se smeje, ko se eni delajo frajerja, ko diske vulkanizirajo "skoraj dobesedno" :D
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

JanezH ::

Seagate Baracuda 7200.7 Plus 120GB naj bi bil zelo tih.
Ga kdo poseduje?

DSmidgy ::

Ti v tvojih "življenjskih" primerih prikladno pozabljaš, da sta disk in glava fiksno povezana. Ni glava kar v zraku, tako kot tvoj časopis.

Ne trdim da je moja teza pravilna. Rad bi pa videl kakšen link od proizvajalca diskov ali strokoven članek, da tvoje drži.

ferdo ::

LINK pa si poglej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ferdo ()

bond007 ::

heh google a. No jst ne najdem tašnega članka ki bi o tem govoril... mislim pa da ima DSmidgy prav. Namreč nosilec glave je fiksiran in je kot tak del diska, res pa je da glava lebdi tik nad površino. Če najdeš kak konkreten link.. ga prosim tu objavi :)

BluPhenix ::

No no ne se sedaj kregat.

Boljsi primer bi bil clovek, ki sedi na vlaku in poskusa brati knjigo ali pisati spis. Ko je zeleznica zelo zrumblana, bos zelo tezko kaj prebral, se tezje pa napisal, se da, ampak ne ne vem kako.

Pri diskih je malo drugace, ker je glava zelo lahka tako da ni podvrzena takim silam kot clovek na vlaku.
Sam se bom raje diskov na gumicah izogibal in si naredu drugacen tisalnik.

Aja in netopir ne rabi luci ali lune za ujeti plen, ker "vidi" s svojim ultrazvocnim "radarjem". Kako bi potem lahko kaj ulovil in sploh letel v jamah, kjer ni nobenega vira svetlobe. Ce si ze tako pedanten pri naravnih dokazih, se vsaj prepricas ali govoris resnico.

DSmidgy ::

Ko je zeleznica zelo zrumblana, bos zelo tezko kaj prebral, se tezje pa napisal, se da, ampak ne ne vem kako
A ne povzroča premikanje glave tresenje diska? To pomeni, da se vlak trese, ker človek z zelo veliko (nadnormalno) hitrostjo skače po vlaku.

Brez enega linka bomo samo ugibali, koliko, če sploh kaj, to to zares upliva.
Kako je pa z prenosniki - tam pomoje diski niso inštalirani togo - zaradi udarcev.

ferdo ::

ok netopir, nočne leteče žuželke pa sugurno, pa glede netopirja, on rabi vir svetlobe, tako kot mi kompas, sej se znamo orientirat brez kompasa z njim pa toliko lažje. Tudi v jamah se znajo orientirat.
Le zakaj vešče oz. nočni mrčes tako sili v luči? to je offtopic sam byDmimo rabijo fiksno zadevo, luč jih pa privlači, ker je močnejša od lune. kadar je oblačno najbrš ne letajo tako intenzivno, vedno si najdejo fiksni vir svetlobe.

Tear_DR0P ::

Glede tišanja diskov in to :))
Največ hrupa je zarad resonančnih lastnosti ohišja. V kolikor želiš met tišino mor disk vpet med ploščice kompaktnega lesa. To je podobno kot z zvočniki. Kvalitetni zvočniki so v hrastovem lesu al pa v marmornih ploščah, ker je lastna resonanca teh dveh materialov zelooooo nizka. Nisem še probal tega kar tu trdim, vendar mislim da bom do novega leta to izvedel in vam potem povem kako je.
Aja pa rešitev je dvojna, poleg tišine se ti tudi disk manj trese.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Tradewind ::

Vem da je tema druga, ampak vseeno bom kar tukaj vprašal?

Nameravam kupiti hladilnik TT 112 (CU), pa me zanima ker nikjer ne najdem listo kopatibilnosti matičnih plošč v navezi s tem hladilnikom!

Imam Abit NF7 rev. 1.2, zanima pa me ali gre ta hladilnik na to matično. Sem malce skeptičen zato, ker na to ploščo npr. ne gre Zalman 7000A. Ima pa ta plošča že pripravljene luknje ob socketu!

Odg. rabim čimprej!
DFI DK P45 - T2RS PLUS, INTEL Q8400, napajalnik 650W,
2X2giga ddr2 800mhz, Maxtor SATA 250GB 8MB,HITACHI 500GB 8MB,
XFX Alpha dog 8800GT 512mb rama

JanezH ::

Tradewind:

Najbolje da se obrnes na njihov support tako kot sem jaz storil pri Zalmanu in so mi povedali to kar me je zanimalo.

Poldi112 ::

Mene pa zanima kje nabavite poceni peno za tisanje racunala. Jaz sem bil enkrat v astri in se mi cene niso zdele ravno nizke.

>pa glede netopirja, on rabi vir svetlobe, tako kot mi
kompas, sej se znamo orientirat brez kompasa z njim pa toliko lažje. Tudi v jamah se znajo orientirat.

Netopirja svetloba moti. In nima nobene potrebe, da bi se orientiral po svetlobi. On ima aktivni "radar". Ce bi mu crknil, kar je verjetno nekako tako verjetno, kot da nam crknejo oci, bi imel verjetno ravno toliko od svetlobe kot mi, ce smo slepi.

b ::

Nekdo je spraseval za Seagate 7200 120G diske...

Mislim, da je to to: hda: ST3120026A, ATA DISK drive. Ce je, potem so zelo tihi. Jih prakticno ne slisim, imam pa dva (v dveh masinah).

Loki ::

V antec sonati so diski na gumicah, je pa res, da je vpetje diska od spodaj namesto od strani.


url: http://www.antec.com/us/productDetails....

tko da bi bilo dobro razmisljat v tej smeri?

Keyser Soze ::

Ah, togo vpet disk pa nima nobenih vibracij al kaj. Naša ljuba zemljica drhti vseskozi. In če računaš, da je glava nad platami v disku tako kot 747 nekaj centi nad tlemi(mislim, da je izražanje v metrih malo pretirano - nisem pa več siguren) potem se tudi te vibracije čutijo. Toliko bolj, kolikor je disk togo vpet. Tako, da...

Kakšna gumica še ne bo pokončala diska. Ker guma duši visoke frekvence, ki so mnogo bolj škodljive za branje z inu disk kot pa nizke(tisto nihanje, ko gre disk malo gor al pa dol, levo ali desno, pošrek ali počez:) ). Najbojlša opcija je pa (IMO) ta, da se disk privijači na eno težko(bakreno) kockico in vse skupaj namontira na peno. Pena bo dušila visoke frekvence oz. nihanja, kocka pa bo s svojo težo onemogočala premikanje oz. izboljšala stabilnost.

JanezH ::

Evo, sem ven pobral 2 diska in pustil noter samo WD 120 GB. Kovinsko škatlo za diske sem obložil z akustično peno proti hrupu. Računalnik pa dal v "protihrupno ohisje" -> naredil sem kao eno omarico iz iverke v notranjosti oblozeno z akustično peno.

Hehe razlika je očitna :D in se bo zdaj upam, da končno dalo spati ob vključenem računalniku 8-)

Keyser Soze ::

Ja sej vem da je zima in vse. Ampak vseeno pazi, da ti ne prešvica preveč kompjuter. Sploh takole obložen.

Kaufmann ::

Jaz imam tudi prej omenjenega Seagatea. Je nekoliko tišji od prejšnjega Excelstorja kadar Loada. Ko pa ne loada sta bila pa oba neslišna. A vas moti zvok pri loadanju ali so vaši diski na idle glasni? Aja, pa temperaturo imam 27-30 C, koliko pa je priporočljivo?

JanezH ::

Jaz imam po dobri uri delovanja, CPE obremenjen od 50 do 100% take temperature:

CPE: 61°C (toliko sem mel prej s 3 diski in brez oblog, upam da temp. ne bo se bolj narasla)
ohisje: 46°C
disk: 57°C

Do koliko se lahko diski grejejo?

BaRtMaN ::

50-55°C po specifikacijah, Definitivno imaš premalo prevetreno ohišje, ker tele temperature so über previsoke. Za začasno rešitev lahko odstraniš stranico.

QuickShot ::

No ne moreš verjet vsega kar slišiš, jst imam diske obešene na gumice in po dveh letih še vedno delujeta brezhibno :D tale vaša ideja je že v teoriji nelogična, v praksi pa totalno zgrešena

Spajky ::

Ja ideja za dat diske na elastike je v redu po moje (hitra izvedba!)

Smukec, kištico iz iverce, matr si žagal! :D Poglej si mojo rešitev na moji strani pod komp/modifik ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

sverde21 ::

rešitev pri spaykiju se splača naredit jst sm naredu tako ohišje za moj disk, sicer mal predelan (dve plasti tapisona,...) in se kr pozna dj si morm še cajt vzet pa vente stišat pa še napajalca bom mogu dodatno utišat (na enim napajalcu sm že došraufu še en 8 cm vent in potem dau oba venta na čim manj kot gre, če bolj zmanjšam napetost se vent noče začet sukat;(( )

Neki me še zanima (d ne bom nove teme odpiru) kak upor naj dam med vent in moj Aerogate 2 da bom na koncu dobil v vent 5 V namesto sedanjih 7V ?

Spajky ::

2 diode 1N4007 zaporedno z ventom pa vent na 7v ...8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Nejc Pintar ::

hehe, tale teorija mi ni čisto logična, če je disk vpet v kletko se prenašajo vibracije, kar bi bilo čisto dovolj da bi se glava dotaknila diska in ga posledično poškodovala, pri takih daljšihg vibracijah pa se po vsej logiki glava manjkrat dotakne diska, seveda če nebi bila dovolj trdno vpeta, poleg tega bi se disk potemtakem uničil že med samim prevozom
Lahko je biti prvi, če si edini!

Boeing ::

Glave so, ko je disk ugasnjen, parkirane... nekako tako, kot je parkirana glava od printerja, ko ga ugasneš - kakorkoli, spravi se na varno, in ko je parkirana, jo hudičevo težko uničiš.

Med delovanjem je pa drug problem, namreč ročice glav morajo biti vertikalno zelo toge, da kompenzirajo učinek vibracij.... se pravi, ne smejo dovoliti premikanja glave k ali stran od plošče, poleg tega pa morajo biti čimlažje, da lahko glava doseže čimvečje pospeške med preskakovanjem po sledeh na ploščah... to je kar zakomplicirano naredit...

naj nekdo, ki mu je/bo godforbit! crknu disk, le tega odpre in poslika od blizu v detajle, da se bojo lepo vidle ročice in ploščice... potem se bo pa dalo naprej razpravljat :)

btw: ali je disk na gumicah ali ne, nima z delovanjem diska popolnoma nobene veze, v kolikor ga seveda ne treseš v vertikalo (se pravi, da ga tolčeš od zgoraj ali spodaj).... remember: vse je relativno :).

če bi melo veze, bi že hudo veliko folka diski pocrkali...

Uživajte!

J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

JanezH ::

A mogoce kdo ve kje bi se dalo kupit tole ohisje Antec Sonata brez napajalnika?

In tale chieftec me zanima, ce ga ima kdo in ce je tole tudi kaj silent?



In se kaka druga silent ohisja (poleg Lian-Li in Antec Sonata)?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

kuglvinkl ::

Ja, Lian Li ima en poseben model. Review.



Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Loki ::

Smukec se ne da. kaj tocno ti ni vsec glede napajalnika?
ima se avtomatsko reguliranje ventov glede na odcitke z temp senzorja (fan only konektorji), lahko utisa svoj vent in sistemske, ko so nizje temperature/ sistem idla.

lian-li. LEPO!
IMO se lepsa kista kot antec sonata, edini problem je,da so uporabili 80mm vente, ki so glasnejsi od 120mm.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Jaffa ::

Kaj pa imate za ene diske, da so tak glasni ? Ajde, tastari diski so res imeli problem s tem. Recimo kak IBM serije IC (vancouver al kaj je že bil/je), pa kakšen WD (BB serija). Drugač je pa ta novi WD JB (tekočinski ležaji) neprimerno tišji. Jaz mojga diska tud ne čujem med vrtenjem. Razen seveda premikanje glav. Pa imam SEAGATE Barracuda 7200.7 160Gb SATA, pa MAXTOR 160Gb SATA, oba tiha kar se vrtenja plošč tiče. Drugače ima pa HITACHI ta nov tud glave čist tihe...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

kopriwa ::

ja sonato mam tut jst doma. Je eden tišjih ohišij. Vente pritrdiš z gumicami, diske pa tudi prišraufaš na njih. Ohišje se mi zdi je eno najlepših (moje mnenje :)). Razlika z prejšnjim ohišjem je opazna predvsem pri disku (mam WD 120GB in se ga kar dobro sliši..zdej mal mn)

JanezH ::

A mogoce kdo ve (lastniki chieftecov): a se dobi kak ventilator zraven, ko kupis Chieftec ohisje... kako za okoli 20ksit?

Jaffa ::

Črno nima. Ostali imajo. Na stranici luknja in 8X8 vent. Govorim za Dragon serijo DX in DA. Za druge ne vem.
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Utišanje diska

Oddelek: Kaj kupiti
322630 (1787) mr1two
»

Glasnost računalnika-Ohišje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
221694 (1359) nuclear
»

Zvočno izolacijska pena ne deluje, kako naprej?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
165870 (5587) rkb2
»

Vodno hlajenje trdega diska

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121544 (1389) Keyser Soze
»

Konfiguracija za domači serverček

Oddelek: Kaj kupiti
171400 (1187) tiborrr

Več podobnih tem