Forum » Kaj kupiti » Procesor upgrade za WIN 11 prenosnik Akoya
Procesor upgrade za WIN 11 prenosnik Akoya

vsakdanji ::
Ker je tudi mene kot mnoge ostale začela grabiti anksioznost povezana z koncem podpore win 10 Home in ker nisem zahteven uporabnik (-office programje , surfanje you tube , ), hkrati pa me skrbi nepotrebno onesnaževanje okolja bi nadgradil procesor ( ostalo je kompatibilno Health check) Model prenosnika je E6432 MD99970 matična plošča E15SIN ki ima menda LGA 1151 socket ? procesor v prenosniku je Intel Core I3-6157U 2.4 GHz. Smatram se za handymana tko da bi znal izvesti operacijo . Sem pa še iz časov Windows 98 in pentium 120 in malo iz vaje in ne ravno na tekočem na sceni.
Če se komu valja kak delujoč procesor ki je kompatibilen ali nasvet kaj in kje kupiti da malo rabljen prenosnik deloval še morda 3 leta
Če se komu valja kak delujoč procesor ki je kompatibilen ali nasvet kaj in kje kupiti da malo rabljen prenosnik deloval še morda 3 leta

acookook ::
Nasnemi Windows 11 Home s pomočjo Rufus-a, ki ti lahko sam uredi obvode za 11ko. Ni garancija, da bo to v prihodnosti še delovalo. https://rufus.ie/sl/
.

klinker ::
Nimas tu kaj menjavat proca. Za novejse platforme rabis vse novo, cpu, plato in ram.
Drugace pa lagano furas 11ko na tem sistemu, googlaj kako z Rufus nardis instalacijski kljucek za nepodprt hardware.
Drugace pa lagano furas 11ko na tem sistemu, googlaj kako z Rufus nardis instalacijski kljucek za nepodprt hardware.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: klinker ()

joez7 ::
Core I3-6157U. Proc maš prilotan.
https://learn.microsoft.com/en-us/windo... JE PODPRT!
https://community.medion.com/t5/Noteboo...
Bolj važno je, da maš dve palčki rama - identični! 2x4 ali 2x8GB!
Na tole gre lepo 24H2., tut brez Rufosa - z legalnim ISOtom.
So pa potrebne predpriprave. Če si v dilemi - prvo klon diska, potem pa UP.
Prvo preveri, kak je zagonski sektor, če maš MBR - pretvori disk v GPT.
V biosu poišči in vklopi TPM 2.0, secureboot, VT-X.
Če maš srečo mas licenco v BIOSu. (se da preverit s Aido64 ali podobnim).
Pol pa lepo nadgradnja iz W10 (lahko te opozori - da se odrekaš garanciji).
Ostanejo ti podatki in programi (vsaj večina - kak ti tudi lahko zabrenka).
Pol pa lepo updejti (včasih to malo traja). Prenosniki so podprti s serijo 6.
Tisto nakladanje s 8. in več je za OEM sestavljalce.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

prlotan proc ? ok Sem mislil da je enostavenje proc menjat kot karkoli drugega softwerskega tukaj uganjat
Palčke rama nimam identični ena je 4 ena je 2GB

mtosev ::
V prenosniki so že nekaj časa cpuji prilotani na matično.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mirko960 ::
Po postopku iz tega videa na povezavi sem danes bp nadgradil Win10 na HP podobne konfiguracije kot je tvoj. Ostanejo ti vse nastavive programi in podatki.
Ne vem zakaj komplicirat, če je pa čisto enostavno (ali obratno
)
LP
Ne vem zakaj komplicirat, če je pa čisto enostavno (ali obratno

LP

prlotan proc ? ok Sem mislil da je enostavenje proc menjat kot karkoli drugega softwerskega tukaj uganjat
Unga 2GB vrzi proč, in najdi identičnega (popolnoma) onemu 4GB - Speccy64 - Ram - SPD.
Če ne boš našel - kupi parček 2x4GB (~15€) ali 2x8GB (~35€).
Prlotani CPUji so že od gen 5. (zadnji, ki so se dali menjat so ble nekatere plošče s gen 4. CPUji).
So tud začeli lotat RAM na ploščo.
Pa ne pozabit izklopit LAN in WLAN (onemogoči internet), da ohraniš lokalni račun.
Zgodovina sprememb…

komunist1945 ::
Proc ni zamenljiv, kot so ti že povedali. RAM bi se mogoče splačalo nadgradit, je poceni. Pa tudi SSD vgradit, če ima laptop slučajno še HDD. Ker pišeš, da si nezahteven uporabnik, ti pa priporočam, da razmisliš o tem, da se losaš Windows in poskusiš Linux Mint, procesor ni ravno beštija in na Mintu bo zelo verjetno hitreje delal kot na Windows. Zdaj ko te Microsoft skoraj "naganja", je idealna priložnost, da vsaj preizkusiš Linux, rabiš samo en USB ključek, program Rufus in Mint ISO, ki si ga snameš brezplačno. Ne rabiš niti nameščat na disk, ker lahko teče z USB ključka. Namestiš šele potem po preizkusu, če ti odgovarja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: komunist1945 ()

Nikonja ::
Ne pomaga če izklopiš LAN/WAN, vseen teži da rabi internet za nadaljevanje in ni tega "skip if you don't have internet"
Ampak je seveda pot okoli tega:
How do I skip the internet check when installing Windows 11?
When you get the "Connection required" prompt, hit Shift + F10 to launch Command Prompt. After entering OOBE\BYPASSNRO, hit ENTER. This time, the procedure will start over, and an "I don't have internet access" button will appear.
To da bodo šli Win 11 brez Rufusa gor nisem ziher ker tega CPU-a ni na seznamu:
https://learn.microsoft.com/en-us/windo...
Idelano bi bilo seveda če bi vsaj dal gor 16GB RAM-a (2*8) in SSD disk (tudi najcenejši kar je bi bil ok).
Ampak je seveda pot okoli tega:
How do I skip the internet check when installing Windows 11?
When you get the "Connection required" prompt, hit Shift + F10 to launch Command Prompt. After entering OOBE\BYPASSNRO, hit ENTER. This time, the procedure will start over, and an "I don't have internet access" button will appear.
To da bodo šli Win 11 brez Rufusa gor nisem ziher ker tega CPU-a ni na seznamu:
https://learn.microsoft.com/en-us/windo...
Idelano bi bilo seveda če bi vsaj dal gor 16GB RAM-a (2*8) in SSD disk (tudi najcenejši kar je bi bil ok).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nikonja ()

Po postopku iz tega videa na povezavi sem danes bp nadgradil Win10 na HP podobne konfiguracije kot je tvoj. Ostanejo ti vse nastavive programi in podatki.
Ne vem zakaj komplicirat, če je pa čisto enostavno (ali obratno)
LP
No tudi mene zanima način da obdržim podatke . Kako pa ti po občutku sedaj računalnik laufa. A je opazno poslabšanje hitrosti ?
Drugače pa laptop ima 120 GB SSD in 900 GB navadni disk , rame bom pa morda res upgrjedal na 2x 8GB
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vsakdanji ()

Han ::
Če boš v Polknih 10 vklopil M$ BACKUP, boš lahko po 14.10.2025 še eno leto brezplačno prejemal posodobitve.
Microsoft bo brezplačno omogočil še leto dni popravkov za Windows 10
Microsoft bo brezplačno omogočil še leto dni popravkov za Windows 10

klinker ::
Core I3-6157U. Proc maš prilotan.
Kje ti tu vidis njegov proc kot podprt?

Skylake + Intel PTT + secureboot + VT-X (novejši BIOS) gre. Je pa odvisno od proizvajalca - ali je popachal UEFI BIOS.
Zna se zaplest pri clean instalaciji - upgrade, pa preverjeno deluje - še posebej kjer je licenca W10 zapečena v matični plošči.
Kako dolgo bodo to dopuščali, je pa v njihovi domeni (MS).
Verjetno zavestna odločitev, da podaljšajo za par let življensko dobo HWja, tačas pa uporabnika priklenejo na svoj ekosistem. Pa to konec koncev ni slabo. Verjetno bo samo nekaj procentov mašin sposobnih prehoda na W11 (omejitev je uporabnik ali BIOS) , ostali pa bodo ostali ali na W10 ali pa v nakup nove mašine.
Skylake je pač zadnja generacija, kjer nativ še deluje W7 (je pa to že zgodovina).
Drugače pa W11 postaja zrel sistem (so se končno znebili zablojenih kb.. , ki so povzročali težave).
Zna se zaplest pri clean instalaciji - upgrade, pa preverjeno deluje - še posebej kjer je licenca W10 zapečena v matični plošči.
Kako dolgo bodo to dopuščali, je pa v njihovi domeni (MS).
Verjetno zavestna odločitev, da podaljšajo za par let življensko dobo HWja, tačas pa uporabnika priklenejo na svoj ekosistem. Pa to konec koncev ni slabo. Verjetno bo samo nekaj procentov mašin sposobnih prehoda na W11 (omejitev je uporabnik ali BIOS) , ostali pa bodo ostali ali na W10 ali pa v nakup nove mašine.
Skylake je pač zadnja generacija, kjer nativ še deluje W7 (je pa to že zgodovina).
Drugače pa W11 postaja zrel sistem (so se končno znebili zablojenih kb.. , ki so povzročali težave).

Zna se pa zaplest pri Biosu. Po mojih info - zadnji popravek 2018.
Je znan problem pri tehle NoName sistemih, je kar hudič najti posodobitve. Sem mel problem z MB 150 (iz Hoferja - Medion) - podprt gen 6. procesor, gen 7. pa ne. Pa ni blo rešitve, kot menjava MB.
So pa vsi renomirani izdali popravke za ta čipset in podporo za gen 7.
Je znan problem pri tehle NoName sistemih, je kar hudič najti posodobitve. Sem mel problem z MB 150 (iz Hoferja - Medion) - podprt gen 6. procesor, gen 7. pa ne. Pa ni blo rešitve, kot menjava MB.
So pa vsi renomirani izdali popravke za ta čipset in podporo za gen 7.
Zgodovina sprememb…

mirko960 ::
Bom še enkrat zapisal!
Nehajte komplicirat. Kot so ti nekaterri svetovali, nadgradi RAM in to je to. Drži se navodil iz Tube in vse bo OK.
Za test sem Win10 BP nadgradil na Win11 na Plošči z 8Gram in CPU I3 540 DELUJE!!
Če je prenosnik mehansko OK je nadgradnja na Win11 čisto ok rešitev.Pri hitrosti se ne pozna ne v + ne v -.
Bo pa v prihodnosti potrebno razmišljati o nakupu novega prenosnika.
Nehajte komplicirat. Kot so ti nekaterri svetovali, nadgradi RAM in to je to. Drži se navodil iz Tube in vse bo OK.
Za test sem Win10 BP nadgradil na Win11 na Plošči z 8Gram in CPU I3 540 DELUJE!!
Če je prenosnik mehansko OK je nadgradnja na Win11 čisto ok rešitev.Pri hitrosti se ne pozna ne v + ne v -.
Bo pa v prihodnosti potrebno razmišljati o nakupu novega prenosnika.

MadMax ::
Prenosnik je star 8 let.
Je pa pomoje best buy ever.
Takrat 499eur nov,IPS antiglare, najbolj normalna tipkovnica, baterija kar dela, majhen napajalnik...
Škoda le da ne podpira NVMe.
Je pa tako, da kljub zunanjemu izgledu znotraj že marsikater vijak ne drži več (počena plastika kjer je ulita matica), pa za razstavit do ventilatorja je kar PITA. Za dostop do diskov/RAMov je pa odlično poskrbljeno.
Moj rabi nov ventilator, pa bo še za par let na w10. Diski in RAM so dobro upgrejdani.
Sicer že iščem naslednika, pa ni neke izbire... Želim pa normalno SLO tipkovnico (z velikim enter in >< pri levem šiftu), pa po možnosti z luknjo za 2.5" SSD... itd.
Je pa pomoje best buy ever.
Takrat 499eur nov,IPS antiglare, najbolj normalna tipkovnica, baterija kar dela, majhen napajalnik...
Škoda le da ne podpira NVMe.
Je pa tako, da kljub zunanjemu izgledu znotraj že marsikater vijak ne drži več (počena plastika kjer je ulita matica), pa za razstavit do ventilatorja je kar PITA. Za dostop do diskov/RAMov je pa odlično poskrbljeno.
Moj rabi nov ventilator, pa bo še za par let na w10. Diski in RAM so dobro upgrejdani.
Sicer že iščem naslednika, pa ni neke izbire... Želim pa normalno SLO tipkovnico (z velikim enter in >< pri levem šiftu), pa po možnosti z luknjo za 2.5" SSD... itd.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

hojnikb ::
Stvar je zlo simpl...
Nadgradi ram na 2x8GB DDR4 (nebi smel bit pretirano drago) in namestis gor Windows 10 IoT Enterprise LTSC. Tko obrdrzis domače okolje, k si ga navajen z win10, hkrati pa pridobis podporo do 2032. Do tega leta bo itk ta medion razpadu.
To je to. Alterntivna resitev je zgolj da vrzes ta laptop v smeti in kupis drugega.
Nadgradi ram na 2x8GB DDR4 (nebi smel bit pretirano drago) in namestis gor Windows 10 IoT Enterprise LTSC. Tko obrdrzis domače okolje, k si ga navajen z win10, hkrati pa pridobis podporo do 2032. Do tega leta bo itk ta medion razpadu.
To je to. Alterntivna resitev je zgolj da vrzes ta laptop v smeti in kupis drugega.
#brezpodpisa

Poglej za kakšnim T480, T470 (s gen 7.) (ne S) ali T560, T570, če najdeš.
Mal poglej na Bolho ali čez mejo Njuškalo (glej SLO tipkovnice).
Tut kak HP Pro ali Z, te znata presenetit. Je pa res, da so to stare gate za nekatere.
Nekateri prisegajo na Karbon serijo (lenovo), sam men ne potegne - novejši majo že lotan ram. Tut S serija ma svoje muhice - nekateri se pregrevajo.
Je trenutno kar nekaj ponudbe, nekatera podjetja delajo menjavo, se jim ne splača nadgradnja (nekje 4h dela za ITjevca, po kosu), zato raje v nove mašine. (majo ROI 3 do 5 let).
Tut kak HP Pro ali Z, te znata presenetit. Je pa res, da so to stare gate za nekatere.
Nekateri prisegajo na Karbon serijo (lenovo), sam men ne potegne - novejši majo že lotan ram. Tut S serija ma svoje muhice - nekateri se pregrevajo.
Je trenutno kar nekaj ponudbe, nekatera podjetja delajo menjavo, se jim ne splača nadgradnja (nekje 4h dela za ITjevca, po kosu), zato raje v nove mašine. (majo ROI 3 do 5 let).
Zgodovina sprememb…

Nikonja ::
Lahko sicer upgrejdaš iz 10ke na 11ko, ampak če se ti ljubi je VEEEELIK boljše če formatiraš disk in na novo naložiš Win11, ker se pri upgrejdanju windowsov lahko zgodi malo morje sranja (ni nujno, amapk od cca 10 računalnikov kje sem to naredil sm na 9 po parih mesecih od nule instaliral win 11). Plus to predvidevam da je od zadnje isntalacije win 10 kar nekaj let in s v tem času nabralo kar nekaj dreka verjemi.
Da boš ziher z Rufusom dej win 11 inštalacijo na usb disk ker 99% da ti ne bo pustilo z normalno verzijo win11
https://www.zdnet.com/article/how-to-in...
Win ISO potegni direkt od Microsofta in definitivno ne iz torrentov:
https://www.microsoft.com/en-us/softwar...
Da boš ziher z Rufusom dej win 11 inštalacijo na usb disk ker 99% da ti ne bo pustilo z normalno verzijo win11
https://www.zdnet.com/article/how-to-in...
Win ISO potegni direkt od Microsofta in definitivno ne iz torrentov:
https://www.microsoft.com/en-us/softwar...

Pa si vklopil securebot pred upgradom?
Hm tale rufos pa je zanimiv.
Hm tale rufos pa je zanimiv.

hojnikb ::
Poglej za kakšnim T480, T470 (s gen 7.) (ne S) ali T560, T570, če najdeš.
zakaj za vraga bi delal sidegrade... če ze kupujes, kupis novo nekaj za 400-500€, k bo veliko boljse s stalisca performanca (in podpore) k tile relikti iz preteklosti.
#brezpodpisa

mtosev ::
Jaz se strinjam. Boljše kupit nov prenosnik kot kupovati stare thinkpade.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [Windows 11] Debate, vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Operacijski sistemi | 217439 (1523) | Baltazar: |
» | Win11 24H2 - kompatibilnost z starejšim HW?Oddelek: Operacijski sistemi | 931 (348) | mtosev |
» | Windows 11 je tu (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 55894 (6286) | joez7 |
» | Windows 11 in huda zamera do Microsofta (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 4864 (2379) | toro69 |
» | Na novo sestavljen računalnik, crkuje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 11827 (3414) | Komponentko |