Forum » Loža » Kdo so digitalni nomadi?
Kdo so digitalni nomadi?

kunigunda ::
gruntfürmich je izjavil:
@Vice
V zakonu definicije res ni kdaj si specificno digitalni nomad.
Ce pa greva pogledat po logiki in smislu pa morava pac za resnicen pomeni prvo razumeti kaj je pomen besede
Digitalni - delo online
In
Nomad - kaj je nomadsko ljudstvo vemo
Ko to sestavimo pac projeciramo v niansah na to kdo bi naceloma naj bil nomad.
logika ti dela težave, tako da edina prava definicija je ta ki je zapisana v zakonodaji.
torej portugalska jo ima. druge države jo pa še mislijo spisati.
torej je to ''zakonski status'' in ne poljubna definicija.
Mislim da mu logika kar dela.
Digitalni nomad je splošno rabljen opisni izraz, ki označuje določen življenjski slog in način dela in nima veze z zakonom (tako kot ce bi rekel freelancer), zakon lahko kvecjemu doloci ugodnosti, davke ipd. ne pa kako bos besedno zvezo uporablju.
Drzave kjer to pocnes lahko imajo zakonodajo glede tega, se pa razlikuje od drzave do drzave in tudi zato ne mores dajati v isti kos.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kunigunda ()

Mato989 ::
gruntfürmich je izjavil:
@Vice
V zakonu definicije res ni kdaj si specificno digitalni nomad.
Ce pa greva pogledat po logiki in smislu pa morava pac za resnicen pomeni prvo razumeti kaj je pomen besede
Digitalni - delo online
In
Nomad - kaj je nomadsko ljudstvo vemo
Ko to sestavimo pac projeciramo v niansah na to kdo bi naceloma naj bil nomad.
logika ti dela težave, tako da edina prava definicija je ta ki je zapisana v zakonodaji.
torej portugalska jo ima. druge države jo pa še mislijo spisati.
torej je to ''zakonski status'' in ne poljubna definicija.
Seveda ker vsak opis besede je dolocen v zakonodaji ja
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Vice ::
Digitalni nomad je tudi Janezek, ki se s prenosnikom poleti odpravi delat na Mangart, pozimi pa v Portorož, ker mu tako klima odgovarja.

Digitalni nomad je tudi Janezek, ki se s prenosnikom poleti odpravi delat na Mangart, pozimi pa v Portorož, ker mu tako klima odgovarja.
Je ja ce manjsino casa prezivi na stalnem ali zacasnem naslovu ja
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

gruntfürmich ::
a sem jaz digitalni nomad ko včasih pogledam na služben mail ko sem na izletu?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

HotBurek ::
Jst bi rekel, da je (digitalni)nomad nekdo, ki nima stalnega prebivališča oz. stalni dom.
Po opravljenem delu ne gre "domov".
Tri mesece tu, tri tedne tam, potem pet mesecev spet nekje drugje.
Po opravljenem delu ne gre "domov".
Tri mesece tu, tri tedne tam, potem pet mesecev spet nekje drugje.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

torej je veliko slovencev digitalnih nomadov, ker se laže okoli potnih stroškov in stalnega bivališča?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

HotBurek ::
In kaj naj bi ljudi, ki "laže okoli potnih stroškov in stalnega bivališča" naredilo (digitalne)nomade?
Jaz ne vidim povezave. Ker, še vedno gredo domov oz. imajo dom.
"Naš" glasbenik, g. Kanola dej pare, bi lahko bil digitalni nomad. Za svoje delo potrebuje računalnik, mizo, stol in internet. Musko, ki jo dela, bi lahko isto delal v Trstu, Rijeki ali pa na Zanzibarju. Isto glede prihodkov/pay-menta.
Ni odvisen od lokacije. Ne rabi vsak (delovni) dan it... praktično nikamor.
Content creator, če za kreiranje vsebine (in pay-ment) ni vezan na lokacijo, je to to.
Jaz ne vidim povezave. Ker, še vedno gredo domov oz. imajo dom.
"Naš" glasbenik, g. Kanola dej pare, bi lahko bil digitalni nomad. Za svoje delo potrebuje računalnik, mizo, stol in internet. Musko, ki jo dela, bi lahko isto delal v Trstu, Rijeki ali pa na Zanzibarju. Isto glede prihodkov/pay-menta.
Ni odvisen od lokacije. Ne rabi vsak (delovni) dan it... praktično nikamor.
Content creator, če za kreiranje vsebine (in pay-ment) ni vezan na lokacijo, je to to.
root@debian:/# iptraf-ng
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HotBurek ()

IL_DIAVOLO ::
Digitalni nomadi so dejansko največji đeki ki so vedno na dopustu, ampak s prenosnikom pod pazduho.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

popolnoma nepomembno
Neumnost... Ce ti delas 1 dan nekje iz fukovcov ostale dni pa doma pac nisi dogotalni nomad, lahko pa si domisljas da si ja

popolnoma nepomembno
Neumnost... Ce ti delas 1 dan nekje iz fukovcov ostale dni pa doma pac nisi dogotalni nomad, lahko pa si domisljas da si ja
Neumnost je to, da ti omejuješ bistvo nomada, se pravi osebo, ki se svobodno odloča kje, kdaj, koliko časa se bo nekje nahajal, počel, ti tiščiš v neke svoje okvirje, ali je izpolnil neke tvoje kriterije x dni, na x naslovu. Ti v bistvu nikoli sploh ne boš mogel biti nomad ker sam sebe omejuješ in živiš v okvirjih.

karafeka ::
Kako je s socialnimi prispevki, predvsem zdravstvenim zavarovanjem, če se vsakih par mesecev seliš iz ene države v drugo? Si sploh zavarovan?

popolnoma nepomembno
Neumnost je to, da ti omejuješ bistvo nomada, se pravi osebo, ki se svobodno odloča kje, kdaj, koliko časa se bo nekje nahajal, počel, ti tiščiš v neke svoje okvirje, ali je izpolnil neke tvoje kriterije x dni, na x naslovu. Ti v bistvu nikoli sploh ne boš mogel biti nomad ker sam sebe omejuješ in živiš v okvirjih.
Potem je po tvoje digitalni nomad nekdo ki lahko dela od doma pa gre prostovoljno vsak dan v pisarno
Ker se je sam odlocil tako je dgitialni nomad? Doesnt work like that....

IL_DIAVOLO ::
Nomad nima fizične pisarne, ker dela za vec firm hkrati oz. niti ne dela za njih, ampak jim prodaja svoje znanje.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

popolnoma nepomembno
Potem je po tvoje digitalni nomad nekdo ki lahko dela od doma pa gre prostovoljno vsak dan v pisarno
DN ko dela, dela iz pisarne, kako izgleda ta pisarna je stvar lokacije, momenta... lahko je štor sred gmajne al pa peščena plaža, al pa miza za 4 stenami...
Kje bo delal tisti moment, koliko časa, stvar svobodne odločitve.

popolnoma nepomembno
opa, kar naenkrat pa prosta definicija po matotu več ne velja... še par postov nazaj pa si rekel da je to čisto poljuben pojem

blink ::
Opažam, da se vse bolj pogosto uporablja izraz "digitalni nomadi". Mediji jih predstavljajo kot ljudi/delavce, ki pri delu niso vezani na lokacijo/pisarno, ampak večinoma delajo preko interneta in posledično potujejo po svetu.
Če pogledam svoj delavnik: Delam hibridno in kadar mi delo dovoljuje, lahko sam izbiram, kdaj bom prišel v pisarno. Edini pogoj je, da pisarno obiščem enkrat tedensko. Vendar tudi glede tega nismo tako strogi in se da kaj dogovoriti.
Recimo primer: Ta teden sem bil v pisarni v ponedeljek. V torek bi lahko komot spakiral in šel nekam stran. Prihodnji teden lahko najdem nek izgovor (nekaj se me loteva in ne želim, da se še kdo naleze) in se pogodim, da mi ni treba priti v pisarno - v zameno bom v pisarni malo več čez 2 tedna.
Se pravi, od doma bi lahko neprekinjeno delal teden in pol. V pogodbi sicer piše, da moram v primeru dela na daljavo delati na domačem naslovu, vendar me v vseh letih še nihče ni prišel preverjati. Načeloma bi za teden in pol brez problema spakiral in šel na drugi konec Slovenije ali morda kar Evrope, ne da bi kdo izvedel za to. Ampak delam od doma - bivanje v drugem mestu ali drugi državi stane in škoda se mi zdi plačevati nastanitev, če bom dnevno vsaj 8 ur porabil za delo. Bi pa hibridni delovni čas lahko izkoristil in v času dela od doma nekam odpotoval.
Ali sem zaradi tega (kar bi si lahko privoščil) tudi jaz obravnavan kot "digitalni nomad" ali ta izraz pomeni nekaj čisto drugega?
Ne. Ti si digitalni delavec na daljavo. Ce imas moznost biti nomad, se ne pomeni da si nomad. Nomadi se selijo in ne prespijo na naslovu stalnega prebivalisca. Hkrati pa se ubadajo s stvarmi kot npr. kratkorocni najem, viza, prijava bivanja, dovoljenje za bivanje, koriscenje zdr. storitev izven kraja stalnega prebivalisca, zavarovanje za tujino, mednarodno voznisko dovoljenje ipd. Pa seveda pazijo da prezivijo tam zgolj toliko dni kolikor jim dokumenti dovoljujejo.

johnnyyy ::
Fora digitalnega nomadstva je bolj kot ne v pravu. Torej če greš v tujo državo, greš po navadi tja kot "turist" in če greš kot "turist" nimaš nekih nekih birokratskih ovir. Takoj pa ko začneš delati, pa si podvržen ogromni količini zakonodaje države, kjer delaš. V primeru, da delaš nekaj z računalnikom, hitro padeš v neko sivo cono - kjer si v neki državi in delaš, samo nimaš pa nobenega dovoljenja za delo saj si tam kot turist.
Za matično državo, kjer si rezident in plačuješ prispevke, je čisto vseeno kje živiš. V bistvu je velikokrat bolje, da živiš in delaš v tujini, saj s tem ne obremenjuješ naše infrastrukture/zdravstva itd. Za državo, kjer pa si je pa večji problem, saj tam koristiš precej ugodnosti, a država od tebe nima kaj veliko. Zato so začele države izdajati vizume za "digitalno nomadstvo" - da pokasirajo od teh, ki tako delajo.
Za matično državo, kjer si rezident in plačuješ prispevke, je čisto vseeno kje živiš. V bistvu je velikokrat bolje, da živiš in delaš v tujini, saj s tem ne obremenjuješ naše infrastrukture/zdravstva itd. Za državo, kjer pa si je pa večji problem, saj tam koristiš precej ugodnosti, a država od tebe nima kaj veliko. Zato so začele države izdajati vizume za "digitalno nomadstvo" - da pokasirajo od teh, ki tako delajo.

bm1973 ::
Digitalni nomadi so nastali z idejo v mislih, da plačaš davke tam, kjer si fizično lociran.
folk pač potuje, 3 mesece tu, 3 tam, delaš remote, načeloma si v davčnem prekršku.
Da bi države pobrale davek od njih, pač "digitalni nomad". Nek poenostavljen postopek, da pač nekaj dodaš k proračunu države, kjer bivaš.
Ne vem pa, zakaj bi to počel kot nek remote delavec, ki ima firmo tam, kjer so najbolj ugodni davki.
folk pač potuje, 3 mesece tu, 3 tam, delaš remote, načeloma si v davčnem prekršku.
Da bi države pobrale davek od njih, pač "digitalni nomad". Nek poenostavljen postopek, da pač nekaj dodaš k proračunu države, kjer bivaš.
Ne vem pa, zakaj bi to počel kot nek remote delavec, ki ima firmo tam, kjer so najbolj ugodni davki.

crocodile ::
Še moj pogled na digitalne nomade.
Mi, ki lahko delamo od doma in vsake toliko časa hodimo v pisaro, smo samo hibridni delavci. Digitalni nomad pa je nekdo, ki je trajno neodvisen od lokacije pisarne, vso njegovo delo je nekje na internetu. Digitalni nomadi so ponavadi kakšni bloggerji, copywriterji, youtuberji, influencerji itd.
Jaz vsake toliko časa spremljam par znanih youtuberjev - eden deluje pod imenoma GIFGAS/Poison (iz Belgije), drugi je Shiey (iz Litve), še nekaj podobnih spremljam, ampak nimam imen v glavi. Oba omenjena youtuberja potujeta po Evropi in dokumentirata potovanja, ki vključujejo trainhopping, trainsurfing, rooftoping, razna raziskovanja ipd. Njihov celoten zaslužek pride z raznih spletnih virov - Patreon in podobno. Poleg tega imata profile na kup omrežjih: Youtube, Instagram, Discord, Tiktok, kjer jih spremlja večmilijonska množica. Taki delodajalcev nad seboj nimajo, ampak sami skrbijo za sredstva. Seljenje iz kraja v kraj pa je pogosto "biznis potreba".
Pri nas bi digitalni nomad lahko bil Tomaž Gorec. Večino časa preživi na poti in dokumentira potovanje. Ne vem, če s tem generira kak zaslužek, ima pa svojo firmo, je neodvisen od lokacije pisarne in lahko dela od koder hoče in kadar hoče.
Mi, ki lahko delamo od doma in vsake toliko časa hodimo v pisaro, smo samo hibridni delavci. Digitalni nomad pa je nekdo, ki je trajno neodvisen od lokacije pisarne, vso njegovo delo je nekje na internetu. Digitalni nomadi so ponavadi kakšni bloggerji, copywriterji, youtuberji, influencerji itd.
Jaz vsake toliko časa spremljam par znanih youtuberjev - eden deluje pod imenoma GIFGAS/Poison (iz Belgije), drugi je Shiey (iz Litve), še nekaj podobnih spremljam, ampak nimam imen v glavi. Oba omenjena youtuberja potujeta po Evropi in dokumentirata potovanja, ki vključujejo trainhopping, trainsurfing, rooftoping, razna raziskovanja ipd. Njihov celoten zaslužek pride z raznih spletnih virov - Patreon in podobno. Poleg tega imata profile na kup omrežjih: Youtube, Instagram, Discord, Tiktok, kjer jih spremlja večmilijonska množica. Taki delodajalcev nad seboj nimajo, ampak sami skrbijo za sredstva. Seljenje iz kraja v kraj pa je pogosto "biznis potreba".
Pri nas bi digitalni nomad lahko bil Tomaž Gorec. Večino časa preživi na poti in dokumentira potovanje. Ne vem, če s tem generira kak zaslužek, ima pa svojo firmo, je neodvisen od lokacije pisarne in lahko dela od koder hoče in kadar hoče.

blink je 4 poste nazaj najlepše obrazložil zadevo.
rešeno.
ostali vzamite na znanje!
rešeno.
ostali vzamite na znanje!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

iKst_ ::
Digitalni nomadi so ponavadi kakšni bloggerji, copywriterji, youtuberji, influencerji itd.
Ogromno je ljudi, ki delajo za resnično remote podjetja, ne samo bloggerji in copywriterji.
Praktično vsak, ki lahko dela hibridno, lahko dela tudi 100% remote.

Grizzly ::
Digitalni nomadi so ponavadi kakšni bloggerji, copywriterji, youtuberji, influencerji itd.
Ogromno je ljudi, ki delajo za resnično remote podjetja, ne samo bloggerji in copywriterji.
V teoriji lahko, v glavah slovenskih direktorjev pa je to nemogoče.
Namesto da se plačujejo drage najemnine za pisarne, bi lahko v Ljubljani (in drugih večjih mestih) imeli rent-an-office prostore, ki bi jih firme rezervirale po potrebi in imaš notri osnovno pisarniško/računalniško opremo.
Primer: V petek se mora firma osebno dobiti na nekem nujnem sestanku. Direktor nekje rezervira pisarno, zaposleni prinesemo vso potrebno opremo in to je to. Na koncu se firmi izstavi račun, ki bi verjetno bil cenejši kot najemnina za cel mesec.
Ampak direktorji se potem ne morejo iti mikro-managementa, zato raje plačujejo (pravzaprav cela firma plačuje) drago najemnino pisarniških prostorov, čeprav bi 90% časa lahko delali popolnoma remote. Zato to v praksi ni možno izvajati.
Če pa imaš svojo firmo in neke digitalne storitve ponujaš 30-im drugim firmam, greš lahko delat tudi na Luno. Samo prej si moraš nekako organizirati prevoz in internetno povezavo. :)

johnnyyy ::
Če delaš za remote podjetje ni nujno, da si digitalni nomad. Bistvo digitalnega nomadstva je v tem, da se seliš izven države oz. gospodarske cone in delaš za različne naročnike izven države, kjer trenutno prebivaš.
Hja, samo če hoče biti digitalni nomad, mora spreminjati svoje lokacije in delati remote za podjetja v drugh državah.
Ker ko greš v države izven gospodarskih con potrebuješ vizum in vizumi so različni - odvisno od namena. Če greš v državo kot turist, potem tam ne smeš delati - saj si tam kot turist. In če bi se hotel zaposliti kot tujec v drugi državi večinoma potrebuješ delovni vizum. Če greš sklepat posel, potem imaš business vizum itd. Kaj pa če greš v x državo in boš tam delal kot zaposlen iz y države za podjetje iz z države ... potem rabiš digitalni nomadski vizum.

iKst_ ::
Če delaš za remote podjetje ni nujno, da si digitalni nomad.
To je res. Ampak, če želiš biti nomad, moraš naprej delati 100% remote.
Če greš v državo kot turist, potem tam ne smeš delati - saj si tam kot turist.
Verjetno je odvisno od države, ampak načeloma je problem, če se preseliš v X državo in želiš delati v X državi. Če imaš v Sloveniji prijavljen s.p. in iz Španije delaš za ameriško firmo, verjetno ni omejitev?
V teoriji lahko, v glavah slovenskih direktorjev pa je to nemogoče.
Če delaš remote, je tako ali tako vseeno kaj imajo v glavah slovenski direktorji. Na izbiro imaš firme iz celega sveta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()

imeli rent-an-office prostore, ki bi jih firme rezervirale po potrebi in imaš notri osnovno pisarniško/računalniško opremo.to že imamo. takim placom se reče gostilna. ali pa piknik plac. ali pa dvorana za najem.

Grizzly ::
gruntfürmich je izjavil:
imeli rent-an-office prostore, ki bi jih firme rezervirale po potrebi in imaš notri osnovno pisarniško/računalniško opremo.to že imamo. takim placom se reče gostilna. ali pa piknik plac. ali pa dvorana za najem.![]()
Mislil sem bolj namenske prostore, kjer bi cenovno ugodno za nekaj ur dobil prostor z naslednjo opremo:
pisalne/računalniške mize, fotokopirni stroj (skener, printer, kopirc), zaloga pisarniškega materiala (svinčniki, zvezki, listi, flomastri, spenjač, luknjač...), ozvočenje in ostala oprema za prezentacije (projektor, platno). Na vsaki mizi bi pa imel računalnik z osnovno programsko opremo - toliko da odpreš neko spletno mesto ali pa se remote povežeš na svoj sistem (če ga že nimaš s sabo). Stvari grejo itak v cloud, zato se ne potrebuje ne vem kaj.
Seveda se potem potrebuje tudi nek online sistem, preko katerega boš spremljal, kdaj je katera pisarna prosta, opravil rezervacijo itd. Nekdo bi iz tega lahko naredil lep biznis, overall pa bi bilo za firme ceneje in boljše kakor je sedaj. Ampak pri nas se zadeve ne odvijajo v pravo stran.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Japonska pripravlja vizume za digitalne nomadeOddelek: Novice / Ostale najave | 6481 (4672) | Colt1911 |
» | S.P. za delo iz tujine (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12967 (12311) | Tidule |
» | Od kdaj do kdaj delate? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12165 (9067) | Alien123 |
» | Za razliko od konkurence Google ne bo omogočal stalnega dela od doma (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 22568 (18448) | LeQuack |
» | Kako legalno prodajati na spletu?Oddelek: Loža | 5564 (4259) | vostok_1 |