» »

Smiselnost članstva Slovenije v NATU (NATO)

Smiselnost članstva Slovenije v NATU (NATO)

««
«
1 / 11
»»

OutOfTheBox ::

Slovenija je leta 2003 na referendumu o vstopu v NATO glasovala sledeče:

Rezultati referenduma o vstopu Slovenije v NATO:

ZA: 66,08 %

PROTI: 33,92 %

Volilna udeležba: približno 60,4 %

Golob je povedal

Golob: Ali ostanemo v Natu in plačujemo ali pa izstopimo

Sem imel močen "itch", da odprem tole temo zaradi več razlogov. Eden izmed njih je ta da se nanaša izrecno na razloge kaj o tem državljani menijo (ZA/PROTI), drugi razlog je ta, da bo v naslednjih dneh, tednih, mesecih to iskana tema in bo vidna na Googlu.

Skratka. Imaš dve možnosti:

1. Izstopi iz NATA, resourci grejo v ljudi, šolstvo, vrtce ipd. V primeru kakršnega koli napada (tudi sosednjih držav ja), smo sami. Kaj sami lahko naredimo, bom to domišljijo prepustil vam, ne glede na to katera država nas napade.

2. Ostanimo v NATU. Veliko resourcov bo šlo v vojsko. Trpelo bo vse zgoraj našteto, poznat bo rahel padec kvalitete življenja. Ni straha pred direktnim napadom oz. vojno na ozemlju Slovenije.

Kar se tiče bojazni pred napadom, je potreba razumet kakšni so interesti sosednjih držav.

Restoracija jugoslavije?
Italija želi primorsko?
Orban (putinov kolega) prekmurje?

Apetitov je lahko potencialno dost.

Vaša mnenja?

mtosev ::

Jaz sem za članstvo v Natu.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

svecka ::

Evo tole je sveta resnica! Golob je podpisal 5%, sedaj pa bo svoje laži skril pod pretvezo referenduma ljudstva, da bo ljudstvo krivo, če bomo za NATO, ker tako bo on opravičil svojih 5% da je podpisal.

Golob laže kot pes!

CiClon ::

Zakaj točno sta samo dve opciji? To je cel smisel tega manevra z Golobovim referendumom. Da se zmanipulira na samo dve opciji.

Kje piše, da moramo dajat 3%? In kaj točno bo, če ne damo 3%? Nas bodo vrgli ven hahaha ko koga ven vržejo to pomeni konec NATA

Bud_Bundy ::

Če greš ven iz NATA, še ne pomeni, da boš kaj manj dal za vojsko. Če greš ven, pomeni nabor, rezervna sestava, bunkerje na mejo(no, karkoli že je moderna različica obrambne linije)

CiClon je izjavil:

Zakaj točno sta samo dve opciji? To je cel smisel tega manevra z Golobovim referendumom. Da se zmanipulira na samo dve opciji.

Kje piše, da moramo dajat 3%? In kaj točno bo, če ne damo 3%? Nas bodo vrgli ven hahaha ko koga ven vržejo to pomeni konec NATA

Dobra opazka. Mogoče niti ne plačuješ tolikor kolikor je zahtevano (in s tem tvegaš da ti ostale članice ne pridejo na pomoč), ampak v vsakem primeru je članstvo v NATU že samo po sebi dovolj velik odvračilen ukrep. (podobno kot jedrsko orožje, zato Rusije noben ne tika).

:)

Če greš ven iz NATA, še ne pomeni, da boš kaj manj dal za vojsko. Če greš ven, pomeni nabor, rezervna sestava, bunkerje na mejo(no, karkoli že je moderna različica obrambne linije)

Absolutno. Ampak efekt v primeru tega da izstopiš, nikoli ne bo dosegel take vrednosti, kot pa če daš minimalno zahtevano in ostaneš not.

Zgodovina sprememb…

Bedaki bi bili, da bi koga ven vrgli. Vsak prav pride, magari za tampon cono, letališč tudi ni nikoli preveč.

Ganon ::

Samo bedaki in konji bi bili za izstop iz NATA in EU.

Na pomoč proti komu? Okoli nas so same članice NATA lol

Blinder ::

Sem zato da smo v natu. Tudi če se nam zdi, da imamo morda malenkost več škode kot koristi od NATO se mi zdi prav, da prispevamo svoj mičken delež tej mirovni organizaciji tudi mi.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Drgač se je tud potreba zavedat dve zadevi, če bo res bil referendum

1. Veliko drugih ljudi bo odločalo kot leta 2003. Takrat so odločali ljudje ki so se dobro spomnili občutka vojne pred osamosvojitvijo. Nove generacije (ki imajo volilno pravico), se tega ne morejo spomnit kar bo zagotovo vplivalo na rezultate (drugače je če si živel v mirnem okolju, nimaš pojma da vojna sploh obstaja).

2. Rusija bo zagotovo želela vplivat na potek referenduma.

Skratka, če bo to res pravi referendum, bo zadeva izjemno težja kot 22 let nazaj.

CiClon je izjavil:

Na pomoč proti komu? Okoli nas so same članice NATA lol

Kar še ne pomeni da te članica NATA ne bo napadla (če bi videla neke večje strateške interese). Drugače iz neke bojazni (npr Rusija), bi se v tem primeru blo treba vprašat o smiselnosti :)

Zgodovina sprememb…

Ja a če plačuješ 3%, 5%, 131231% te pa članica NATA v teoriji ne more napast? :)

Lahko te, ampak je že samo članstvo dovolj velik odvračilen ukrep (tud če ne plačuješ nič in si član). Vprašanje je kaj si bo NATO lahko zmislil za tiste ki ne bodo plačevali kot se to zahteva.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Po moje nas napade Rusija in potem podari Srbiji naše ozemlje.
Quack !

Pa kaj si ima zmislit? A smo že kdaj plačali tista 2% za katera smo se "zavezali" že 10+ let nazaj?

NATO pogodbe se ne da kar tako spreminjat brez soglasja vseh, sploh pa ne famoznega 5. člena. In tam noter ne piše na koncu ...., če bo država plačevala 3% BDP do 2030 in 5% BDP naprej, če ne pa ne!

bm1973 ::

NATO pogodb ni treba spoštovati.

Zakaj že?!?!? Ali nas bodo napadli ?!?!?!

delavec44 ::

Pa smo izven Nata res sami? Obstajajo tudi bilateralne pogodbe in zavezništva. Po drugi strani Ukrajina ni v Natu pa ji vsi pomagamo.

Jaz bi sicer ostal v Natu vojaških izdatkov pa ne bi povišal. Pa naj nas sami vržejo ven, če upajo.

Upam pa si tudi reči, da če nas bilokateri sosed prevzame (ne vem kakšno vrednost imamo za njih), bi nam bilo bolje kot je zadnje čase pri nas.

Zgodovina sprememb…

socialec ::

Se tudi vam zdi, da smo v razhroščevalnem načinu instance v simulaciji in zdaj 'the programer' ročno nastavlja nekatere spremenljivke in preverja rezultate - čas mu drugače poteka kot nam...

Ne, nas nas bodo takoj napadli vsi okoli nas. In to tisti, ki so zdaj naši zavezniki haha Eni celo kontrolirajo naš zračni prostor.

Samo to mi ni jasno, kako smo zdržali do 2004 in vstopa v NATO, da nas niso vsi zasedli, razkosali? Pa ostalih tudi ne vidim, da bi zasedli. Recimo Italijani in Madžari Avstrijce. Res čudno. Al pa Hrvati Bosne dokler ni v NATU, sploh glede na to kolko Hrvatov je dol. Pa tako šanso bi morali izkoristit. Itd.

Nas nas bodo pa sigurno. Samo to čakajo Italijani, polni tačrnih in tapokritih, vedno manj jih je, ampak Primorsko pa hočejo!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: CiClon ()

CiClon je izjavil:

Ne, nas nas bodo takoj napadli vsi okoli nas. In to tisti, ki so zdaj naši zavezniki haha Eni celo kontrolirajo naš zračni prostor.

Samo to mi ni jasno, kako smo zdržali do 2004 in vstopa v NATO, da nas niso vsi zasedli, razkosali? Pa ostalih tudi ne vidim, da bi zasedli. Recimo Italijani in Madžari Avstrijce. Res čudno. Al pa Hrvati Bosne dokler ni v NATU, sploh glede na to kolko Hrvatov je dol. Pa tako šanso bi morali izkoristit. Itd.

Nas nas bodo pa sigurno. Samo to čakajo Italijani, polni tačrnih in tapokritih, vedno manj jih je, ampak Primorsko pa hočejo!

Ko se enkrat režim pri sosedu zasuka, je prepozno za v NATO it....

Nekaj stvari se je poravnavalo, vključno z vladnimi strankami, saj pravim, 'the programer' ni predvidel tako absurdne situacije.

Kaj pa če izstopimo, damo 50% za vojsko in Trst vzamemo nazaj? :D

ššš ::

delavec44 je izjavil:

Trst nikol ni bil naš. Pred ww2 je bla meja na Reki.

Matwic ::

Že v štartu si popolnoma nerealno opisal te dve opciji. Tole kar si opisal je utopija, sanje.

1. Izstopi iz NATA: Ne vem kdo ti je kaj takega predstavil, ampak sredstva nikakor ne bi šla v ljudi, šolstvo, vrtce ipd. Če že kaj, bi se sredstva za našo vojsko še povečala, še več bi bili primorani dajati, ker seveda bi ostali brez podpore. In ja obvezno služenje vojaškega roka bi se seveda vrnilo, sploh ni debate tu (verjetno tudi ženske). Zdaj ali je obvezno vojaško služenje dobro ali slabo bi se dalo razpravljati (mogoče celo dobro, čeprav se mi je moja rit uspela izogniti služenju ravno za leto, mogoče dve, sem malo hinavski tule, ko sem starejši).

2. Ostanimo v NATU: Ne manj sredstev gre za to, kot za 1. točko. Bolj je vprašanje, če je sploh vredno. Bo NATO deloval, ko bo to dejansko potrebno v Evropi? Tudi manj potratenih sredstev v trenutnih razmerah ni vredno nič, če v ključnih razmerah ne dobimo nobene podpore.

Glede tvojega vprašanja. Jaz sem za to, da ostanemo v NATU. Če pa se dejansko kaj dobrega zgodi z enotno EU obrambo (sploh, če uradno povabimo še Japonsko, Avstralijo in Novo Zelandijo pri skupnem obrabnem paktu), pa NATO postane popolnoma nepomemben (v bistvu potem ostane samo še ZDA sama... jah saj to hočejo očitno).

ššš je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Trst nikol ni bil naš. Pred ww2 je bla meja na Reki.

Semantika, ampak nekaj časa je pa bil.

Kratek zgodovinski pregled:
1. Po koncu 2. svetovne vojne (1945):
Jugoslovanska vojska (partizani) je zasedla Trst 1. maja 1945.

Vendar so zavezniške sile (Angleži in Američani) 12. junija 1945 prevzele nadzor nad mestom.

Tako je Jugoslavija dejansko zadržala Trst samo približno 40 dni.

2. Prosto tržaško ozemlje (Free Territory of Trieste, 1947–1954):
Z mirovno pogodbo z Italijo leta 1947 je bilo ustanovljeno Prosto tržaško ozemlje (F.T.T.), razdeljeno na:

Cono A (Trst in okolica) – pod upravo zaveznikov (Anglija, ZDA),

Cono B (slovenska obala, npr. Koper, Izola, Piran) – pod upravo Jugoslavije.

To ozemlje naj bi bilo nevtralno, vendar ni nikoli zares postalo neodvisno.

3. Leto 1954: Londonski memorandum:
Cona A (vključno z mestom Trst) je bila predana Italiji.

Cona B je bila predana Jugoslaviji.

To ni bila formalna mednarodna meja, ampak praktična ureditev.

4. Leto 1975: Osimski sporazumi:
Italija in Jugoslavija sta leta 1975 podpisali Osimske sporazume, s katerimi so mejo dokončno določili.

Trst je ostal Italiji, Cona B pa je uradno pripadla Jugoslaviji.

Ker je Janša za, bom glasoval proti, samo zato! SDNJ! SDNJ! SDNJ!

michael32 ::

Srbska sekcija na MMC portalu že agitira poti NATU.

Tudi na ta forum že pljuska, zagotovo je že kdo kaj opazil :D

Miki N ::

socialec je izjavil:

Ker je Janša za, bom glasoval proti, samo zato! SDNJ! SDNJ! SDNJ!

Dej dej, Sociauc - ko ti bo pa Jajo ZASTONJ sendvič pa Pingota ponudil boš pa obrnil ploščo. Vi socialci ste totalno nezanesljivi, prehitro se vas da kupiti za drobiž!

Najprej sendvič s pariško in pingota, šele potem plošča-obrnjenje :D

Opa, ti si pa drag zmenek! Jajo bo izgleda moral poseči malo globje v žepe. ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

To je bilo zdaj tako posrečeno, da sem moral it po hruško :D

Najprej kalorije, dopamin potem, prazna (sic!) vreča ne stoji pokonci!

dronyx ::

Realno mi danes sploh nimamo omembe vredne vojske. Primerjajte Izrael in nas. Izrael ima 5 krat več prebivalcev, vojska pa... :))

Drugače pa Sociauc, imaš prav glede udeležbe na referendumu - klinc, PLAČAJO naj nam! Pa ne gre se za dnar, jaz ga imam polno, gre se za PRINCIP! Ker če je stvar res tako "še kar nujna" kot bi rekel Šinto, kaj je problem odšteti par jurčkov na roko za en glas! Ipak se gre za to, da nas RUSI ne pregazijo. Halo?

Mi imamo pa feministično zunanjo politiko by TF, juhej juhej!

Zimonem ::

Podpora predlogu. Baši predniki ki so osvojili to teritoriji v šestem stoletju so ruskih korenin. Nikoli nas niso okupirali rusi, nato članice pa pogosto. Nobene povezave nimamo z severnim Atlantikom.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

Zimonem je izjavil:

Podpora predlogu. Baši predniki ki so osvojili to teritoriji v šestem stoletju so ruskih korenin. Nikoli nas niso okupirali rusi, nato članice pa pogosto. Nobene povezave nimamo z severnim Atlantikom.

Takole je menda to izgledalo:

telexdell ::

Miki N je izjavil:

Drugače pa Sociauc, imaš prav glede udeležbe na referendumu - klinc, PLAČAJO naj nam! Pa ne gre se za dnar, jaz ga imam polno, gre se za PRINCIP! Ker če je stvar res tako "še kar nujna" kot bi rekel Šinto, kaj je problem odšteti par jurčkov na roko za en glas! Ipak se gre za to, da nas RUSI ne pregazijo. Halo?

Ma kje si ti našel RuSSe? Problem je Trumf in ZDA. Da oni ne pridejo, bi mogoče plačali. Če pridejo RuSSi bomo plačali njim tistih par jurjev € v zahvalo, da so se sploh ozrli na nas in nas blagovolili priključiti blaženosti, ne pa tebi kolaborantu Ameriškemu.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

lynxslo5 ::

Zimonem je izjavil:

Rusi nas niso okupirali, ker smo preveč daleč stran od njih. Drugače pa malo vprašaj zakaj Poljaki, ki so Slovani tako kot Rusi, od vseh narodov najbolj sovražijo ravno Ruse.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

Rusi vejo, da nas ni potrebno okupirati, Srbi tudi. Bratstvo in enotnost FTW, vsak dan se kaže!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

dronyx ::

Ne vem če se ve, samo pri nas so najmočnejša oborožena sila lovci! :))

Furbo ::

Lol če gremo ven iz nata, bo treba dati še več kot 5%.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

DeeJay ::

A nismo rekl, da hočmo bit druga Švica? Oni niso v NATO pa jih vsi na mir pustijo
Don't f with me.

Potem je rezultat nezavezujočega referenduma že znan. Znesek nakažite na moj trr...

socialec je izjavil:

Potem je rezultat nezavezujočega referenduma že znan. Znesek nakažite na moj trr...

Podpiram!

HotBurek ::

Švica:
- ni v EU
- ni v šengenu
- ni v NATU
- ni v EUR

Če gre ta referendum skos, bomo na 1/4 poti.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

mojsterleo ::

Še vedno je ceneje biti v NATU kot pa izven. Tu ni neke debate.

Bolj problematično se mi zdi to, da je NATO v zadnjih 30 letih postal orodje za širjenje neke globalistične US - Izraelske agende. In mi smo prisiljeni v tem sodelovati. Tukaj pa se ne morem strinjati. NATO bi moral biti primarno obrambni pakt.

pegasus ::

Bo treba spet Lord of the Rings pogledat in ponovit lekcije zgodbe?

HotBurek je izjavil:

Švica: - ni v EU - ni v šengenu - ni v NATU - ni v EUR
Če gre ta referendum skos, bomo na 1/4 poti.

Ja, Bosna tudi ne, res pa je, da jo je financ-minister dal za ugoden cilj slovenskim podjetnikom, sicer izredno ponižujoče in sarkastično ampak to tako ni bilo nič novega, ne za gospodarstvo, ne za slo-tech forumaše.

pegasus je izjavil:

Bo treba spet Lord of the Rings pogledat in ponovit lekcije zgodbe?

Katero, Thou shalt not pass?

pegasus ::

Predvsem moč sodelovanja.
««
«
1 / 11
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo Golobova vlada blokirala pristop Finske in Švedske k zvezi Nato (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13720401 (14917) Unchancy

Zveza borcev za izstop iz NATA

Oddelek: Problemi človeštva
324010 (3554) kuglvinkl

Več podobnih tem