Forum » Elektrotehnika in elektronika » Električna omarica - vtičnice
Električna omarica - vtičnice

srus ::
Zanimata me vtičnici spodaj v omarici v tem videu
Ali sta to običajni vtičnici, ali kakšen poseben model za vgradne omarice? Kakšen nasvet glede montaže takih vtičnic, ali je taka instalacija vtičnic v skladu s predpisi?
Ali sta to običajni vtičnici, ali kakšen poseben model za vgradne omarice? Kakšen nasvet glede montaže takih vtičnic, ali je taka instalacija vtičnic v skladu s predpisi?
- spremenil: srus ()

Anney ::
Jaz sem dal kar nadometne, edino pazi višino adapterja, da ni vse skupaj predebelo zaradi zapiranja.
Tole je bilo predebelo, ni šlo.
https://www.megashop.si/product/621942-...
Tole je bilo predebelo, ni šlo.
https://www.megashop.si/product/621942-...
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Anney ()

tony1 ::
Zanimata me vtičnici spodaj v omarici v tem videu
Tukaj moram globoko zavzdihniti nad prekletimi elektrikarji, ki bi še celo kuhinjo zmontirali v malo plastično električno omaro.
Komunikacijske opreme se ne montira v elektroomarico samo zato, ker štromarji za kaj drugega še niso slišali. Preozke in premalo globoke so. Aktivna oprema ni narejena zato, da bo zaprta v to mišjo luknjo, prezgodaj bo ckrnila.
V komunikacijah so izumili standard 19'' široke omare, če je ta prevelika/predraga pa vsaj naštudiraj nekaj širšega in ne daj gor pokrova.

mirator ::
Se strinjam s tabo z manjšo korekturo. Niso vedno krivi elektrikarji. Predvsem pri novogradnjah imajo na žalost, zadnjo besedo arhitekti s podporo investitorjev.

Se strinjam s tabo z manjšo korekturo. Niso vedno krivi elektrikarji. Predvsem pri novogradnjah imajo na žalost, zadnjo besedo arhitekti s podporo investitorjev.
Ti so zarukani še 2 velikostna razreda bolj, res je.
Gagatronix je izjavil:
Nimajo vsi placa za 19" rack.
Hja... V kakšnem manjšem Lidlu se še najde ta malo zeleno štemarico v akciji za 41 EUR...

Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Gagatronix ::
Ti so zarukani še 2 velikostna razreda bolj, res je.
Gagatronix je izjavil:
Nimajo vsi placa za 19" rack.
Hja... V kakšnem manjšem Lidlu se še najde ta malo zeleno štemarico v akciji za 41 EUR...![]()
Ti si pa res en kloven. "U ja, gremo po amatersko stemat (po moznosti nosilni) zid..."

Ne, problem tistega, ki si bo bajto sesul.
Samogradnja sicer pri nas ni prepovedana, ampak bos sam financno odgovoren za vse (pogostejse) napake, kot pa ce bi delo prepustil izvajalcu, ki dejansko ve, kaj pocne.
Poleg tega je tole navadna omrezna omarica, po elektricni pa ne smes sam sarit.

Poleg tega je tole navadna omrezna omarica, po elektricni pa ne smes sam sarit.

bm1973 ::
Gagatronix je izjavil:
kot pa ce bi delo prepustil izvajalcu, ki dejansko ve, kaj pocne.
Ko bi izvajalcu vedeli kaj počnejo...

Zeco ::
V omarice se naj nebi montiralo takih vtičnic.
Googlaj DIN RAIL SOCKET in to se namesti na šinjo (din rail) ki je v omarici. Zakapči se na šinjo isto kot FID ali varovalke.
Googlaj DIN RAIL SOCKET in to se namesti na šinjo (din rail) ki je v omarici. Zakapči se na šinjo isto kot FID ali varovalke.

sealcradle ::
Na videu sta navadni šuko vtičnici. Omara mislim, da je Hager Volta, v tem primeru dobiš namenski modul z vtičnicami, ki ga namestiš namesto spodnje blende.
DIN RAIL vtičnice, afaik, niso mišljene za napajanje naprav v omarici in ponavadi ne moreš niti zapreti omarice, če je kaj vštekano v takšno vtičnico.
DIN RAIL vtičnice, afaik, niso mišljene za napajanje naprav v omarici in ponavadi ne moreš niti zapreti omarice, če je kaj vštekano v takšno vtičnico.

feryz ::
Gagatronix je izjavil:
Poleg tega je tole navadna omrezna omarica, po elektricni pa ne smes sam sarit.Pod električno omarico, po kateri ne smeš sam šariti, najbrž misliš na tisto zunaj na fasadi ali na podstavku, od katere ima, kao, samo elektro ključ?
Ker po vsej ostalih lahko delaš kar hočeš. So tvoje in imaš samo ti do njih dostop.

Ne, mislim tisto na hodniku moje bajte, za katero ima kljuc samo pooblascen elektricar.

Ko da bi rekel, da imajo Americani stare hise (nekatere so, ampak tudi novogradnje imajo tako urejeno), ker imajo glavni transformator na drogu pred hiso. Gre za dvostanovanjsko hiso in vsako stanovanje ima svoj stevec.

borisk ::
Tukaj moram globoko zavzdihniti nad prekletimi elektrikarji, ki bi še celo kuhinjo zmontirali v malo plastično električno omaro.
Komunikacijske opreme se ne montira v elektroomarico samo zato, ker štromarji za kaj drugega še niso slišali. Preozke in premalo globoke so. Aktivna oprema ni narejena zato, da bo zaprta v to mišjo luknjo, prezgodaj bo ckrnila.
V komunikacijah so izumili standard 19'' široke omare, če je ta prevelika/predraga pa vsaj naštudiraj nekaj širšega in ne daj gor pokrova.
Meni je električar pri prav takšni omari (hager volta) odrezal hrbet in prebil steno skoz in skoz (20cm opečni zid) in za drugi strani namestil 2 gips plošči, prek pa je prišel klasičn omet. notr bo točno tole kot je v tej na sliki, GPON škatlica, router in POE switch. vtikačev še nisem uredil, imam samo kabl napeljan v omarico. Ko bo vsa oprema točno znana, bom namestil samo en napajalnik z različnimi izhodi, da nimam notr par škatlic, po 5w ampak eno za 20w

"prebil steno skoz in skoz (20cm opečni zid) in za drugi strani namestil 2 gips plošči, prek pa je prišel klasičn omet."
Saj sem lepo rekel, da še ni videl komunikacijske omare v lajfu.

Gagatronix je izjavil:
Ko da bi rekel, da imajo Americani stare hise (nekatere so, ampak tudi novogradnje imajo tako urejeno), ker imajo glavni transformator na drogu pred hiso. Gre za dvostanovanjsko hiso in vsako stanovanje ima svoj stevec.Očitno ne razumeš, kaj ti hočejo dopovedati. Imaš pač več situacij. Če je priključno merilna omarica ali na fasadi ali kot prostostoječa nekje v ograji, ima dostop vanjo samo elektro. Če imaš v hiši ločeno omarico z glavnimi varovalkami in števcem, potem ima dostop v to omarico ravno tako samo elektro. Pogosto pa je v starih hišah ločena omarica z glavnimi varovalkami, ki je zaplombirana, števec pa ravno tako zaplombiran v skupni omari z el.razdelilnikom.
Ampak do svojih varovalk imaš v katerikoli situaciji dostop ti kot lastnik.

Daniel ::
No, ravno tako omarico sem enkrat "urejal" pri znancu, ki je investiral v večstanovanjsko hišo, 8 stanovanj, vsako stanovanje 4 lan kable in na koncu spodaj taka omarica. Najprej sem mislil, da se zajebavajo. On je bil že precej v letih, projektantu pa se je taka omarica očitno zdela povsem dovolj.
K sreči sem potem ugotovil, da je za omarico v zidu še nekaj praznega prostora, zato smo odstranili zadnjo ploščo, da sem sploh lahko vstavil 24 portni switch.
Da bi v vsako stanovanje napeljali optiko se očitno nikomur ni posvetilo, je pa optika do te omarice. Pa 1 kabel do stanovanja so že med gradnjo nekje stisnili, da je delal samo še na 100 Mbps.
Nekako po sistemu "drži dok majstori odu".
Enako pri sorodniku, kabli za kamere na vsakem vogalu, v vsak prostor 2 lan kabla, 2 nadstropji, na koncu pa taka mala omarica na hodniku. Kam naj človek vtakne snemalnik, modem in 16+ portni switch...
K sreči sem potem ugotovil, da je za omarico v zidu še nekaj praznega prostora, zato smo odstranili zadnjo ploščo, da sem sploh lahko vstavil 24 portni switch.
Da bi v vsako stanovanje napeljali optiko se očitno nikomur ni posvetilo, je pa optika do te omarice. Pa 1 kabel do stanovanja so že med gradnjo nekje stisnili, da je delal samo še na 100 Mbps.
Nekako po sistemu "drži dok majstori odu".
Enako pri sorodniku, kabli za kamere na vsakem vogalu, v vsak prostor 2 lan kabla, 2 nadstropji, na koncu pa taka mala omarica na hodniku. Kam naj človek vtakne snemalnik, modem in 16+ portni switch...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()

"Da bi v vsako stanovanje napeljali optiko se očitno nikomur ni posvetilo"
Nigga, pls. Kaj bo pa murnček, ki štrom polaga, vedel o komunikacijah.
(Seveda se strinjam, to bi bila daleč NAJCENEJŠA rešitev, baker je že dolgo drag. Obvezno SM, da bo za večno.)
Nigga, pls. Kaj bo pa murnček, ki štrom polaga, vedel o komunikacijah.
(Seveda se strinjam, to bi bila daleč NAJCENEJŠA rešitev, baker je že dolgo drag. Obvezno SM, da bo za večno.)

starfotr ::
Taka omarica je dovolj, če ima uporabnik operaterjev modem in zraven še maksimalno eno 8 vratno stikalo. Za vse ostalo je potrebna ustrezna komunikacijska omara. To je dovolj za vsaj 90 %+ uporabnikov v blokih in hišah.
Električarji naredijo vse, samo projektant mora ustrezno narisat.
Za bloke bi bilo pa najbolj smiselno, da bi si napeljali interno optiko SM, 2 vlakni od kleti do posameznega stanovanja. Pa naj potem operaterji pripeljejo svojo optiko do priključne točke bloka in se priklopijo ustrezna vlakna za svoje naročnike. Lahko tudi po obstoječih ceveh za CATV/telefon/domofon.
Tako bi se izognili precej grdim NIK kanalom - predvsem več njih po hodnikih blokov.
Električarji naredijo vse, samo projektant mora ustrezno narisat.
Za bloke bi bilo pa najbolj smiselno, da bi si napeljali interno optiko SM, 2 vlakni od kleti do posameznega stanovanja. Pa naj potem operaterji pripeljejo svojo optiko do priključne točke bloka in se priklopijo ustrezna vlakna za svoje naročnike. Lahko tudi po obstoječih ceveh za CATV/telefon/domofon.
Tako bi se izognili precej grdim NIK kanalom - predvsem več njih po hodnikih blokov.

"Za bloke bi bilo pa najbolj smiselno, da bi si napeljali interno optiko SM, 2 vlakni od kleti do posameznega stanovanja. Pa naj potem operaterji pripeljejo svojo optiko do priključne točke bloka in se priklopijo ustrezna vlakna za svoje naročnike. Lahko tudi po obstoječih ceveh za CATV/telefon/domofon."
Bravo, to bi bila najboljša rešitev.
To, kar počnejo zdaj, ko ti v bloku vrtata luknje po 2 operaterja je čisti Teksas. Ampak, spet, v novogradnjah tega ni, ker projektanti iz Janeza Levca nimajo pojma.
Bravo, to bi bila najboljša rešitev.
To, kar počnejo zdaj, ko ti v bloku vrtata luknje po 2 operaterja je čisti Teksas. Ampak, spet, v novogradnjah tega ni, ker projektanti iz Janeza Levca nimajo pojma.

Kar se tiče starejših blokov in več stanovanjskih hiš, drži kar si zapisal. Vendar kaj pa boš v zatečenem stanju naredil? Če tudi obstaja kakšna možnost poenotenja, to pomeni nek finančni strošek, za katerega pa v večini primerov ne dobiš soglasja etažnih lastnikov.
Drugi del tvoje izjave pa je bolj kot ne zapisan na pamet. Pri novogradnjah se kar veliko posveča dovodom do posameznega stanovanja. Samo problem je potem lokacija omarice in jasno njena velikost. O tem žal odloča arhitekt - ne elektroprojektant.

Se strinjam. Pri starih objektih ne moreš nič. Dokler ne bo enkrat SM optika postala zastarela (=kot kaže: ne bo), ali pa iz neba pade bruseljska direktiva, da je treba stare vode vse odstraniti.
"Pri novogradnjah se kar veliko posveča dovodom do posameznega stanovanja. Samo problem je potem lokacija omarice in jasno njena velikost. O tem žal odloča arhitekt - ne elektroprojektant."
V novogradnjah pa ravno sprega arhitekta z janeza levca in mutastega projektanta elektroinštalacij zida enako stanje kot nekoč. Tudi arhitekt bi ga moral poslušati, saj ne gre samo za videz in velikost omarice.
Gre pa počasi na bolje vsaj glede bakra: za razliko od leta 2005 (ko so ti v stanovanje iz predsobe potegnili po en cat 3 UTP kabel in en coax) so se leta 2010 naučili vsaj, kaj je to cat5 in da ga je treba vleči v vsako sobo.
Da bomo v novogradnjah dočakali priklop operaterjev v kleti bloka, na optični patch panel v lasti bloka, bo s to hitrostjo trajalo še vsaj 10 let (?).
"Pri novogradnjah se kar veliko posveča dovodom do posameznega stanovanja. Samo problem je potem lokacija omarice in jasno njena velikost. O tem žal odloča arhitekt - ne elektroprojektant."
V novogradnjah pa ravno sprega arhitekta z janeza levca in mutastega projektanta elektroinštalacij zida enako stanje kot nekoč. Tudi arhitekt bi ga moral poslušati, saj ne gre samo za videz in velikost omarice.
Gre pa počasi na bolje vsaj glede bakra: za razliko od leta 2005 (ko so ti v stanovanje iz predsobe potegnili po en cat 3 UTP kabel in en coax) so se leta 2010 naučili vsaj, kaj je to cat5 in da ga je treba vleči v vsako sobo.
Da bomo v novogradnjah dočakali priklop operaterjev v kleti bloka, na optični patch panel v lasti bloka, bo s to hitrostjo trajalo še vsaj 10 let (?).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Ufff, kakšne načrte za omrežje za novogradnjo sem imel jaz.
Omarice imam vgrajene v vseh treh štukih, cevi v vsako sobo.
Trenutno stanje pa je tako, da so v omaricah samo pajki, v ceveh pa prepih.
Od tv-ja, kjer so tisti dve glavni škatli, gresta kabla do dveh ruterjev, eden v kleti, drugi v mansardi in od tam dalje pelje wifi.
In še to bom ugasnil. Če ne bi bilo nas-a, bi že zdavnaj.
Zakaj bi laufalo? Wifija na telefonu nisem prižgal že leta, niti doma, niti v tujini. Povsod neomejeno podatkov, ki jih izkoristiš skorajda nič.
TV, nas v kleti in stacionarc v kleti. To je vse, kar še rabimo. Pravzaprav tudi stacionarca ne rabimo več, ker mulci ne pridejo več domov. Pa ravno updejtal sem ga za igrice.
Za gađete in noutbuke zgoraj pa wifi, lahko tudi tisti iz srednjega štuka zraven tv-ja.
Omarice imam vgrajene v vseh treh štukih, cevi v vsako sobo.
Trenutno stanje pa je tako, da so v omaricah samo pajki, v ceveh pa prepih.
Od tv-ja, kjer so tisti dve glavni škatli, gresta kabla do dveh ruterjev, eden v kleti, drugi v mansardi in od tam dalje pelje wifi.
In še to bom ugasnil. Če ne bi bilo nas-a, bi že zdavnaj.
Zakaj bi laufalo? Wifija na telefonu nisem prižgal že leta, niti doma, niti v tujini. Povsod neomejeno podatkov, ki jih izkoristiš skorajda nič.
TV, nas v kleti in stacionarc v kleti. To je vse, kar še rabimo. Pravzaprav tudi stacionarca ne rabimo več, ker mulci ne pridejo več domov. Pa ravno updejtal sem ga za igrice.
Za gađete in noutbuke zgoraj pa wifi, lahko tudi tisti iz srednjega štuka zraven tv-ja.

Top je na koncu precej realnost
.
Sam imam celo serversko omaro, noter 2 fazi na 16A varovalki, noter laufa internet in NAS
.
Ampak 1x bom to ziher rabil
.
Sem pa potegnil 2x UTP v vsako sobo, pa jih 40% pride prav za laptope na docking stationu...

Sam imam celo serversko omaro, noter 2 fazi na 16A varovalki, noter laufa internet in NAS

Ampak 1x bom to ziher rabil

Sem pa potegnil 2x UTP v vsako sobo, pa jih 40% pride prav za laptope na docking stationu...

Ufff, ti si močan, se vidi, da imaš dinar.
Jaz nisem utp-ja vlekel.
Sem pa dal povsod RJ45 vtičnice, v vsa štekarska gnezda. Ampak so priklopljene točno nikamor.
Jaz nisem utp-ja vlekel.
Sem pa dal povsod RJ45 vtičnice, v vsa štekarska gnezda. Ampak so priklopljene točno nikamor.

Če sem delal nov štrom po celi bajti in razbijal, je cena dodatnega kanala in UTP kabla džabe...
Ceneje kot nek fensy AP za Wifi...
Ceneje kot nek fensy AP za Wifi...

starfotr ::
Če ne narediš takoj, ko se dela inštalacije, potem nikoli ne boš naredil.
Najslabše je, če ne potegneš cevi v fazi gradnje, potem si obsojen na nadometno inštalacijo ali pa samo na wifi. Druga najslabša zadeva je, da imaš cevi in nikoli ne potegneš ustreznih kablov - ne dokončaš zadev. Tako si si naredil delo in stroške, koristi pa prav nobene.
EU ne bo nič ukazovala, da je treba stare kable odstranit. Dokler delajo ni panike. Bloki so pri nas že v veliki večini povezani z optiko. Tako, da problem ne obstaja (več), razen v primeru, da bi končni naročniki želeli optiko nekega drugega operaterja. V resnici pa imajo samo enega morda dva, želeli bi pa tretjega. Pri novogradnjah so pa problem projektanti. Kar nekaj jih je, ki so totalno nesposobni in klub temu, da mu dokažeš nasprotno še vedno trdi svoje. Nekateri od teh velecenjenih butlov sedijo tudi (so sedeli) v nadzornih komisijah za nadzor in disciplinske postopke pri IZS. Zadeva je kot nek ceh, kot dohtarji ki skrbno prikrivajo napake ostalih dohtarjev in si ščitijo hrbte.
Najslabše je, če ne potegneš cevi v fazi gradnje, potem si obsojen na nadometno inštalacijo ali pa samo na wifi. Druga najslabša zadeva je, da imaš cevi in nikoli ne potegneš ustreznih kablov - ne dokončaš zadev. Tako si si naredil delo in stroške, koristi pa prav nobene.
EU ne bo nič ukazovala, da je treba stare kable odstranit. Dokler delajo ni panike. Bloki so pri nas že v veliki večini povezani z optiko. Tako, da problem ne obstaja (več), razen v primeru, da bi končni naročniki želeli optiko nekega drugega operaterja. V resnici pa imajo samo enega morda dva, želeli bi pa tretjega. Pri novogradnjah so pa problem projektanti. Kar nekaj jih je, ki so totalno nesposobni in klub temu, da mu dokažeš nasprotno še vedno trdi svoje. Nekateri od teh velecenjenih butlov sedijo tudi (so sedeli) v nadzornih komisijah za nadzor in disciplinske postopke pri IZS. Zadeva je kot nek ceh, kot dohtarji ki skrbno prikrivajo napake ostalih dohtarjev in si ščitijo hrbte.

"EU ne bo nič ukazovala, da je treba stare kable odstranit."
Za to ni nobenega tehničnega razloga. Ne pozabi pa na koruptivnost zornih, starih bab v Bruslju. Če bo nekdo to zlobiral, se bo pucalo naslednjih 10 let in spet se bo vrtel biznis za posvečene.
Za to ni nobenega tehničnega razloga. Ne pozabi pa na koruptivnost zornih, starih bab v Bruslju. Če bo nekdo to zlobiral, se bo pucalo naslednjih 10 let in spet se bo vrtel biznis za posvečene.

borisk ::
"prebil steno skoz in skoz (20cm opečni zid) in za drugi strani namestil 2 gips plošči, prek pa je prišel klasičn omet."
Za omarico, kjer je gpon škatlica in router od ponudnika, ven pa gre kabl do dveh APjev in televizije, pa en kabl do kabineta, kjer bo računalnik od dinozavrov pa res ne rabim 19" omare, kjer bi lahko vseskupaj namestil na eno poličko, ker vsa omenjena šara nikol ne pride z nosilci za montažo na rack.

Hvalim, da se strinjaš, da aktivne opreme ni modro zapreti v škatlo za čevlje (no, ta ima le nekaj več globine od elektro omarice).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pancerke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 14097 (7005) | starfotr |
» | Kopalnica in vtičnice (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6650 (4970) | Ales |
» | Elektroinštalacija stanovanja 30m2 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 14091 (11167) | s1m0n |
» | IT v novi hisi (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9457 (7451) | jero_no1 |
» | Domače omrežje - precej velikoOddelek: Omrežja in internet | 9834 (8133) | SeMiNeSanja |