» »

IT v novi hisi

IT v novi hisi

1
2
»

rokp ::

A za KNX obstaja kaksno lepo tipkalo s stevilkami od 0-9, pa mogoce se s tipko za zvonec?

c3p0 ::

TheBlueOne je izjavil:


Uf, to pa ne vem, ce je najbolj pametno. Kot prvo ni ravno poceni, ker gres z vsemi kabli gor in dol, kot drugo ce kdaj uporabis podstresje izgubis vse kar si pridobil in morda se pomislek pozarne varnosti, ker so kabli izpostavljeni.


Niti ne zgubiš dosti, če sploh kaj, ker ko si na dilah, lahko polagaš ravno. Je pa v vsakem primeru zanemarljiv strošek.

Če kdaj rabiš zgornji prostor, pač vse vgradiš v estrih, spet nisi na slabšem.

gendale2018 ::

Karkoli boš naredil ti toplo priporočam da za kable uporabiš širše cevi kot misliš, da je treba in da v vsak prostor napelješ več kablov kot misliš da jih rabiš in da so le te boljši kot se ti zdi da rabiš in da povsod napelješ zraven še vsaj 2 optična kabla. Kar je trenutno ekstra sploh ne rabiš priklapljat. Ampak kabli se pokvarijo, tehnologija napreduje, če bi leta 2000 počel to kar počneš sedaj in napeljal dovolj za 100mbps lan v vsaki sobi, bi se sedaj tepel po glavi ko imaš na vsaki napravi 1gbps mrežno, ko so switchi za tako mrežo poceni, ko imaš v veliko krajih optiko, ki gre komot tudi 1000/1000 in je edin razlog da takega paketa nimamo vsi, ki si ga želimo v ispjih, ki ne omogočajo takih paketov in tako naprej.
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

zavtom ::

Pa da ne boš management mreže pozabu potegent do nadstropnih stikal :)

Šimpanz ::

Jaz sem prejšnje leto gradil bajto pa sem vse želje zaupal projektantu ekektričnih inštalacij. Vsa nrežna oprema je v omarici poleg varovalk. V vsaki sobi so 4 mrežne vtičnice (računalnik, tv...), ker pri načrtovanju ne veš kakšna bo postavitev pohištva.
Senzorje za luči ti odsvetujem, ker jih je vgradil kolega pa jih po pol leta meče ven ker imajo psa pa se skoz luči prižigajo. Recimo z bejbo sta v postelji zgoraj in na pol spita, nato pa se spodaj prižge luč. Pol pa ne veš a je vlomilec ali pes. Bejba je bila čisto presrana zaradi tega.

Matko ::

TheBlueOne je izjavil:

Samo dejansko ne poznam koga, ki je za elektro imel projektanta. Se je ponavadi delalo bolj sproti.

Kako misliš brez projektov pridobiti gradbeno dovoljenje?

@OP
najprej začni "metati" ideje na papir

bbbbbb2015 ::

mahoni je izjavil:

O gradnji hise se je na tem forumu ze pisalo, a ker iskalnik ponovno ne deluje, sem odprl novo temo, tokrat me zanimajo resitve okrog IT-ja v novi hisi.


No, pa še ena stvar je.

Preveč dobrega seveda škodi, a ne?

Lani je strela udarila v kovinsko mrežo pri osnovni šoli. Neki kekci šolski so postavili velikansko ograjo okrog igrišča, prav visoke stebre, mrežasta ograja in še kovinska ograja za gledalce.

Morda jih je vodila misel, da je na šoli že eno igrišče neograjeno, kjer žoge letijo preko v okna folka.

Anyways... Udarila je strela. V naši zuper hiški je izklopilo glavno FID varovalo. Ethernet v požarnem zidu je bil uničen, ter ethernet v enem PCju, ki je bil "najbližji" v hiši tistemu kotu proti igrišču je ethernet tudi vrag vzel.

Mi smo oddaljeni cca 120m od igrišča.

Soseda, ki je cca 15m od šole je šlo vse. TV, stroji, pomivalni, pralni, hladilniki, računalniki, telefoni, mešalec, mikrovalovka. Pri drugi sosedi je šla TV in precej kuhinjskih aparatov. "Situacija" se je izboljšala pri naših sosedih, cca 30m stran (in 90m od igrišča). Vsa elektrika uničena (vse kar je bilo priklopljeno), ter ethernet stikalo (MILAN od T-2), sicer tudi na elektriki.

Mi imamo elektriko pod zemljo, Internet po optiki. Imamo pa FIDa dva, eden močnejši in "počasnejši" za celo hišo in še eden kaskaden hitrejši za kopalnico. Vrglo je ven počasnejšega.

Zgodovina sprememb…

flyko ::

Zanimiva tema, tudi jaz bom pred gradnjo in bi rad nekatere stvari avtomatiziral:
senčila,
zunanje luči,
varnostni ventil za prekinitev dotoka vode v hišo,
nastavitev različnih scen v dnevnih prostorih (spuščanje platna za projektor, zatemnitev luči, senzor za prižiganje luči v kuhinji)

Zanima me, če ima kdo kakšno shemo, recimo kako povezati luč, da bi jo lahko prižigal s stikalom, s kakšnim senzorjem in recimo z aplikacijo ob podpori kakšnega open source serverja z ustreznimi krmilniki....

Lonsarg ::

Jaz sem imel že spisan plan za "predpripravo inštalacije"(brez pameti v prvi fazi) če bi kdaj v prihodnosti se igral, pa sem se potem odločil da se mi v stanovanju ne da tega (pa moje niti ni hotla rolet na motor, zakaj bi se potem sploh matral)... Pač klasična centralna vezava kot osnova za bilokaj kasneje, kar je že marsikdo v tej temi priporočal:
- v vsako sobo "šop" low-voltage kablov, ki grejo iz glavne omarice do vseh tipkal(vsako tipkalo svojega, rezerve v dozi)
- v vsako sobo 3-5 smart kablov za elektriko (1.5mm2, torej do 10A), ki se jih bo dalo nadzirati (luč in rolete, ostalo domišljija oziroma rezerva)
- dodatno seveda še kabli za "obično elektriko" za nepametne vtičnice in večje porabnike

V centralni omarici preprosti najbolj osnovni 12V-220V releji, ki low-voltaga kable zvežejo s 220V kabli za prižiganje luči in rolet, vmes se lahko poigraš še tako, da je kak rele zatemnilni namesto navadni(jaz imam enega takega zatemnilnega v spalnici zvezanega na 3 tipkala, je super). Vso dodatno pamet dodajaš naknadno in vežeš tako, da delujejo ta tipkala še vedno neodvisno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

eMarek ::

Dejstvo je, da pametne hiše niso ravno poceni. Najprej priporočam, da si narediš mal plana katere stvari želiš od pametne hiše. Meni recimo je bilo najbolj pomembno:
- centralni izklop luči (ko odhajam od doma)
- skupinsko upravljanje žaluzij (odpiranje ali dvig žaluzij v dnevni, jedilnici in kuhinji, ko se zjutraj zbudim)
- odpiranje garažnih in vhodnih vrat na fingerprint ali remote (da ne rabim ključa s sabo nosit)
- alarm in kamere (zaradi varnosti - to me sicer še čaka, da vgradim)
Glede pametnih hiš se pogovarjamo tudi na tem slack kanalu:
https://join.slack.com/t/ebajta/shared_...
Feel free to join and ask anything. :)

spegli ::

Kaj je tu pametnega res ne vem. Verjetno edino da prodaš to sranje.

trenerkar ::

Jaz sem si naredil avtomatizacijo rolet po urniku in kontrolo ledic pod štengami, oboje lasten hardver, ki je potem po enem UTP-ju povezan v centralno točko kjer je en RPI, ki je master na RS485 komunikaciji. Rolete potem krmilim po urniku, zjutraj gor in zvečer dol razen poleti, ko imam tak urnik da minimiziram ogrevanje hiše preko oken. Na modulih imam tudi senzorje za temperaturo in vlago, ker sem mislil narediti še regulacijo pretoka v talnem gretju. Kasneje sem ugotovil, da je dovolj učinkovito originalno krmiljenje topletne črplake glede na zunanjo temperaturo(krivulja) in bi bilo to zgolj nepotrebno preseravanje. Karkoli boste že vgrajevali, vam ne priporočam raznih brezžičnih modulčkov, razen mogoče v enoetažnem stanovanju.
https://vimeo.com/328520864

jero_no1 ::

dvojka je izjavil:

Moje prioritete so bile: alarm (1200€) posebni kabli, video nadzor (2000€)


A lahko vprašam kak alarm je to?
Ter kater hud video nadzor za tolk €€€?
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 447 48 49 50 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2477425415 (4627) matobeli
»

pametna hiša, stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7617174 (1664) kriptobog
»

Apple, Google in Amazon uvajajo skupen standard za pametne domove

Oddelek: Novice / Ostale najave
195556 (2561) borut_p
»

Videonadzorni sistem

Oddelek: Omrežja in internet
182350 (1526) dc10
»

Domače omrežje - precej veliko

Oddelek: Omrežja in internet
488729 (7028) SeMiNeSanja

Več podobnih tem