» »

Žganjekuha

Žganjekuha

JorBuf13 ::

Kot vsako leto bi tudi letos kuhal zganje. Manjsi problem bom imel s kolicino sadja, zato me zanima ce poznate koga, ki ima sadje vendar ga ne obira, zapuscen travniski nasad/sadovnjak in v koncni fazi ce se ne bo nic naslo nakup sadja za predelavo. Zanimam se za hruske, slive in jabolka.

KG-348 ::

kolikor se spomnim se taka manj kvalitetna jabolka prodajajo relativno poceni, odvisno koliko rabiš

fikus_ ::

Nisi napisal s katerega konca SLO si.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

strikeout ::

domača žganjekuha je regulirana. fizične osebe ne smejo pridelati več kot 150l žganja. početje se mora prijaviti in potrebno je tudi plačati trošarino.
Obveznosti malega proizvajalca žganja
Mali proizvajalec žganja mora voditi evidence o vrsti in količini porabljenih surovin, vrsti, količini in vsebnosti alkohola v proizvedenem žganju po datumu proizvodnje, vrsti, količini in vsebnosti alkohola v proizvedenih alkoholnih pijačah, ki jih proizvede iz lastno proizvedenega žganja po datumu proizvodnje. Poleg tega morajo biti v evidencah tudi navedeni podatki o recepturi za izdelavo posamezne vrste žganja in drugih alkoholnih pijač, postopku izdelave za posamezno vrsto žganja in drugih alkoholnih pijač, vrsti in količini prodanega žganja in drugih alkoholnih pijač po datumu prodaje ter kupcu ter podatki o stanju zalog žganja in drugih alkoholnih pijač.

https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogod...

tako da,na vašem mestu bi poklical FURS in jim nekaj povedal.

PacificBlue ::

strikeout je izjavil:

domača žganjekuha je regulirana. fizične osebe ne smejo pridelati več kot 150l žganja. početje se mora prijaviti in potrebno je tudi plačati trošarino.
Mali proizvajalec žganja mora voditi evidence o vrsti in količini porabljenih surovin, vrsti, količini in vsebnosti alkohola v proizvedenem žganju po datumu proizvodnje, vrsti, količini in vsebnosti alkohola v proizvedenih alkoholnih pijačah, ki jih proizvede iz lastno proizvedenega žganja po datumu proizvodnje. Poleg tega morajo biti v evidencah tudi navedeni podatki o recepturi za izdelavo posamezne vrste žganja in drugih alkoholnih pijač, postopku izdelave za posamezno vrsto žganja in drugih alkoholnih pijač, vrsti in količini prodanega žganja in drugih alkoholnih pijač po datumu prodaje ter kupcu ter podatki o stanju zalog žganja in drugih alkoholnih pijač.

Za več kot 150l žganja pa moras ti kar veliko sadja nabrat:)
I’m out.
:3

Ribicija ::

Ob dejstvu, da doma nihče ne pridela 100 vol % alkohola, ampak je prej med 45 in 53 vol %. Tako, da lahko pridelaš še kar nekaj več domačega šnopsa, sploh če se dela tako kot je prav t.j. 2x kuha, najprej sadje, potem pa še 1x celo količina žganja, da dobiš res čisto in kvalitetno robo :)

BRBR ::

Ribicija je izjavil:

Ob dejstvu, da doma nihče ne pridela 100 vol % alkohola, ampak je prej med 45 in 53 vol %. Tako, da lahko pridelaš še kar nekaj več domačega šnopsa, sploh če se dela tako kot je prav t.j. 2x kuha, najprej sadje, potem pa še 1x celo količina žganja, da dobiš res čisto in kvalitetno robo :)

Zaenkrat oz. od zmeraj, prva runda ni žganje, niti ni šnopc.

OP - slive se pobira +/- kakor same odpadajo, v več valovih. Če ne bo šnopc zanič.
Never underestimate the power of idiots in large groups.

nejc_nejc ::

fizične osebe ne smejo pridelati več kot 150l žganja
Jaz 150
Zena 150
Fotr 150
.
.
.
.
.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

Sam napolnim sedem 120l sodov mletega sadja in iz tega dobim nekje okoli 40l zganja z vsebnostjo alkohola okoli 65 procentov.
Tega zmesam z 15-20 l destilirane vode, da se priblizam 45 procentnemu žganju.

Samo za občutek, koliko sadja moreš obdelat da dobiš 150l žganja.
Pa če bi hotel narditi res kvalitetno žganje, bi moral pri drugi kuhi oz rundi prekinit ko alkohol pade pod 40%.
I’m out.

Upam, da ne destilirane za industrijo.

Ne bodi taki simpleton:)
I’m out.

Čvovk nkol ne ve...:D

Res, pa je, da mnogo njih, ne loči destilirane od destilirane.

Kje lohk kupm?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

fikus_ je izjavil:

Nisi napisal s katerega konca SLO si.

Osrednjeslovenska regija

strikeout je izjavil:

Ne skuham več kot 150 L žganja. Niti ni stvar debate prijava in placevanje trosarine pri proizvodnji zganja, vendar kje dobiti sadje za žganjekuho.

tilen03 ::

Člouk si je kupil opremo za žganjekuho pa nima sadovnjaka, niti ga ne najde. Naj ti bo, ni treba verjeti vsemu kar na internetu piše.

JorBuf13 je izjavil:

kje dobiti sadje za žganjekuho.

Najboljše na drevesu. Za kdaj pobirati se zgleduj po ciganu: ko je pes privezan.

Če prodajaš pijančkom, 2. in 3. klas pesticidov z okusom sadja je đabe. Dam kontakt, dobim invite za privat tracker.

Magic1 ::

Sem mal gledal za šnopc iz dunj ali marelic (dober priokus) in je to kar drag špas. Večino so trgovini 30€+ 0,7l...
Magic

tilen03 ::

To je realna cena. Ker konzumiramo angloameriske medije, smo navajeni dajati 30€ za viski in rum, za pravo slivovko ali dunjo pa ne.

Jaz svoje 100% dunje, rocno pobrane z domacega drevesa, rocno ociscene, brez skropiv, brez arom, ne bi prodal za 30€ recimo. Mogoce za 50. Ampak meni ni treba.

starfotr ::

Vsaj naučite se pravilnega poimenovanja kutine.

Zelo ti pomaga pravilno pojmenovanje, če imaš praktično vse žganje v trgovinah pojmenovano dunja in ne kutina. Še TaFina, ki nja bi bila slovenska, piše na vrhu dunja.
Magic

starfotr ::

Ker oni žganje napačno poimenujejo rakija in marelico napačno poimenujejo kajsija, bomo sedaj govorili kar tako?

dreta ::

Zdaj ce znas res kuhat, netako kot znanec, ki se je hvalil s kvaliteto, potem smo pa dali na analizo in je prof. na biotehnicni falkulteti prosil ce lahko obdrzi tisti liter snopsa ces da ga pokaze studentom kak snops se ne sme delat,
lahko pri meni dobis kutine. Polno drevo jih je.

delavec44 ::

Veš kako pravijo za profesorje, kdor ne zna delati, ta uči ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

gruntfürmich ::

dreta je izjavil:

Zdaj ce znas res kuhat, netako kot znanec, ki se je hvalil s kvaliteto, potem smo pa dali na analizo in je prof. na biotehnicni falkulteti prosil ce lahko obdrzi tisti liter snopsa ces da ga pokaze studentom kak snops se ne sme delat
verjemi da je takih pocerjev 99%

nejc_nejc je izjavil:

Čvovk nkol ne ve...:D

Res, pa je, da mnogo njih, ne loči destilirane od destilirane.

kaj si mislil s temi destiliranimi?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Eduardo ::

gruntfürmich je izjavil:

dreta je izjavil:

Zdaj ce znas res kuhat, netako kot znanec, ki se je hvalil s kvaliteto, potem smo pa dali na analizo in je prof. na biotehnicni falkulteti prosil ce lahko obdrzi tisti liter snopsa ces da ga pokaze studentom kak snops se ne sme delat

To je meni vedno bilo fascinantno, ker vložijo toliko dela in zaserejo, ker jim manjka znanje katerega lahko verjetno spišeš v nekaj deset besedah. Pa me lahko kdo popravi, če sem kaj pozabil:

1. Čistoča, da bakterije nimajo dosti šans
2. Dodati kulturo kvasovk, ki je optimalna, da sploh veš kaj naj bi prišlo ven.
3. 50–78°C metanol, aceton, aldehidi (SMETI)
4. 78–82°C Aceton, etilni acetat (SMETI)
5 82–95°C Etanol (The good stuff)
6. 95–100°C Ne vem več kaj točno, ampak SMETI.

gruntfürmich ::

ne vem če bo tako enostavno...
folk je v naših krajih kuhal zato, da se ga je zadel. tu ni kvalitete.
recimo v srbiji so imeli res dobro razvito žganjekuho, ampak je znanje izpuhtelo. to pride z izkušnjami in gre iz roda v rod. to ni samo par besed, ampak so to leta trdega dela in garanja. kdor misli da je to kaj drugače, da se v eni uri naučiš kvalitetne žganjekuhe, se krepko moti.
na zahodu so tudi generacijske tradicije in dolga leta učenja za uspešno in kvalitetno destilacijo.
skratka vse gre čisto enako po gaussovi krivulji: od pocerjev do največ povprečnih do malo zares dobrih mojstrov...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Ni nujno. Če dobiš dobra navodila, imaš nekaj občutka in imaš primerno opremo, lahko kar hitro narediš dost kavalitetno zadevo. Seveda so v detailih finese, ki jih dobiš s izkušnjami, oziroma prilagajaš svojemu okusu.
Je pa problem, da poštena nova oprema zelo veliko stane, torej večina fura v starih bakrenih kotlih, kjer pa gre lahko marikaj hitro narobe.
Seveda je na netu tudi miljon različnih navodil, katerih je verjetno 3/4 zanič.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

torej večina fura v starih bakrenih kotlih, kjer pa gre lahko marikaj hitro narobe.

Razumem, da teoretiziraš. Samo katera oprema je boljša od trotl zihr bakrenih hladilnikih ter kotlih?

nejc_nejc je izjavil:

torej večina fura v starih bakrenih kotlih, kjer pa gre lahko marikaj hitro narobe.

Razumem, da teoretiziraš. Samo katera oprema je boljša od trotl zihr bakrenih hladilnikih ter kotlih?

Iz ta novih direkt teče šnopc, so pa blazno dragi. Hitro pa ne gre narobe zaradi kotla al pa hladilnika ampak ker kuhar kam odtava in ne nadzoruje.
Zajeba se pri namakanju, nezrelem, gnilem sadju.

Eduardo je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

dreta je izjavil:

To je meni vedno bilo fascinantno, ker vložijo toliko dela in zaserejo, ker jim manjka znanje katerega lahko verjetno spišeš v nekaj deset besedah. Pa me lahko kdo popravi, če sem kaj pozabil:

1. Čistoča, da bakterije nimajo dosti šans
2. Dodati kulturo kvasovk, ki je optimalna, da sploh veš kaj naj bi prišlo ven.
3. 50–78°C metanol, aceton, aldehidi (SMETI)
4. 78–82°C Aceton, etilni acetat (SMETI)
5 82–95°C Etanol (The good stuff)
6. 95–100°C Ne vem več kaj točno, ampak SMETI.

Jao, no jaz imam zlato plaketo za slivovko pa nikoli nisem študiral tega tvojega spiska. Profesorje sem pa tudi videl raznorazne.
Tako je to. Šnopc se dela od pamtiveka. Eni ga znamo delat drugi pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BRBR ()

Koliko pa kaj drva vplivajo na sam okus po vaše? Enkrat sem kuril divjo češnjo in se mi zdi, da je bila razlika.

delavec44 je izjavil:

Koliko pa kaj drva vplivajo na sam okus po vaše? Enkrat sem kuril divjo češnjo in se mi zdi, da je bila razlika.

Kakšna pa je razlika med divjo in navadno češnjo, to mi je bila vedno uganka.
Dim gre skozi dimnik ven ali kam ?

V velikosti plodov po moje. Pač mojo sem podiral v gozdu, zato sem dal pridevnik divja.

Dimnika nimam, le izpuh na kotlu, tisti meter. Kuham zunaj pod nadstreškom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

PluribusUnum ::

2020 je bla covid žeja tolk nora da je padla ideja portable kotu, seveda mankajo detajli, ampak a obstaja nekaj za na štedilnik in lijak?

Eduardo ::

Obstaja kolikor hočeš tega, večinoma bi bilo treba uvozit iz Kitajske.

https://de.aliexpress.com/item/10050067...

Malo bolj trotlzihr design, kjer bolj kot ne samo odstraniš metanol, ostalo pa je recimo polavtomatično.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žganjekuha (oprema in postopek) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21982881 (7699) Okapi
»

Pospešeno staranje alkoholnih pijač - sam svoj mojster

Oddelek: Znanost in tehnologija
352401 (1057) Mercier
»

trgovina 24/7

173346 (2580) gendale2018

18. rojstni dan-help !! (strani: 1 2 3 4 )

18244637 (38865) BigWhale
»

Katera alkoholna pijača je najbolj zdrava?

417201 (5226) BigWhale

Več podobnih tem