» »

Solo potovanje v Atene

Solo potovanje v Atene

Kirabanka1 ::

Zdravo,

Odločil sem se, da grem za 4 dni v Atene. Prvič sploh se bom peljal z letalom in se šel "back-packing". Rezerviral sem direktni let iz Brnika v petek ob 9:30 in v Atenah naj bi bil ob 12:30. Nazaj grem v torek ob 14:20 direktno na Brnik.

Potreboval bi take in drugačne nasvete, da ne bo v Atenah prevelik šok. Prav tako so dobrodošli tudi nasveti glede ogledov.

Kar sem pogruntal do sedaj:
- Pri Aegean sem vzel "economy pack". Imel bom nahrbtnik, ki verjetno meri manj kot 55x40x22.
- V Atenah deluje samo MasterCard, tako da bom to kombiniral z Revolutom in gotovino (kakšnih 300 €).
- Vtičnice za polnjenje GSM so menda enake.
- Imam službeni paket A1 Go! S. Vklopil sem tudi "podatkovno gostovanje" na SIM1. Recimo, da to res pomeni "roaming"?
- Paket deluje na principu "Roam like at home".
- Prenos podatkov imam v EU 25 GB.
- Najboljši operater je "Vodafone Greece".
- Se splača kupiti še dodatno SIM?
- GSM baterija je slaba. Se lahko polni na javnih krajih (imam fast-charging)?
- Je smiselen powerbank?
- Iz letališča Atene vsakih 15 min vozi avtobus X95.
- Na letališču lahko kupim karto ATH.INA, ki jo uporabljam za javni promet.
- Bival bom 500 m severno od Akropole na robu Monastirakija, se pravi imam veliko na dosegu 5, 10 min hoje.
- Monastiraki malo odsvetujejo ponoči, hostel pa ima preko 3000 review-ov.
- Naročil sem evropsko zdravstveno kartico.
- Dodal bom še kakšno zavarovanje - katero???
- Z EU "disability card" imam prost vstop v kulturne znamenitosti in zastonj javni mestni prevoz.
- Hrana v restavracijah ni blazno draga.
- Kombiniral bom s kakšnimi supermarketi.
- Voda iz pipe naj bi bila pitna. Imel bom bidon in ga polnil.
- Je pametno kupiti kakšno torbico, da me težje okradejo?
- Koliko prej moram narediti check-in na Brniku in v Atenah?
- Kaj je priporočljivo in dovoljeno vzeti s seboj za nek prigrizek? Malo bom tudi "paradajz turist".
- Katere aplikacije so koristne? Naložil sem "Visit Greece", "Athens" in "OASA Telematics". Itak ne veš dokler ne poskusiš.

Sigurno si bom ogledal:
- Akropolo
- Partenon
- Agoro
- Plaka
- Panatejski stadion (kakor se reče po slovensko)
- Trg Monastiraki
- Hrib Philopappos ali Lykavittios
- Trg Syntagma
- Park Zappeion

Vmes bom odšel v Pirej. Malo do obale (kaj priporočate?), pa recimo pred OAKA areno.

Za zvečer sem malo bolj skeptičen, da bi se kar sam sprehajal po ulicah. Šel bi v Gazi, to je pa to.
Ali pa kamorkoli in potem taksi do vrat, saj avtobusi in metro obratujejo le do polnoči.

Kaj bi še počel, ko se stemni? Itak nekam na večerjo, ampak kaj še?

Hvala vsem za odgovore in nasvete že v naprej.

tikitoki ::

Ne vzet zdravstvenega zavarovanja pri vzajemni, ker je podpora podn. Mogoče Coris.

pegasus ::

Vroče bo.

V Grčiji sem bil že marsikje, ampak Atenam se na daleč izogibam.

tilen03 ::

Vidim, da si precej nervozen. Vse bo O.K. Sprosti se, dopust je namreč namenjen sprostitvi, ni check-list turističnih točk in jedi.

Če imam jaz opcijo, grem takoj ~5 zjutraj na sprehod. Namesto večernega vzdušja priporočam to, če želiš spoznati mesto.

Meee ::

Atene so fajn, vsaj turistični del (center) je za videt. Nimaš pa kaj veliko za počet več kot 3 ali 4 dni tako da imaš ravno ok časa. Bil z otrokom, delovalo zelo varno, je pa res da pozno zvečer nismo hodili naokoli, sem pa šel 1x zgodaj zjutraj laufat.

Z letališča šli z vlakom, ne spomnim pa se detajlov.
Priporočam kakšno (free) walking turo - domačini te peljejo naokoli in razlagajo o znamenitostih/zgodovini... če ti je všeč na koncu ogleda stisneš 5 ali 10 (ali seveda še več) EUR vodiču/vodički. Pa več je ljudi na taki turi tako da se mogoče še s kom zaštekaš....
Vse bo kul. Malo edino pazi - takšno pohajkovanje po svetu z nahrbtnikom je zelo zasvoljivo! :D

OutOfTheBox ::

- V Atenah deluje samo MasterCard, tako da bom to kombiniral z Revolutom in gotovino (kakšnih 300 EUR).

Mej še kakšen drugi backup (razen če veš da je 300EUR v gotovini dovolj).. ker Revolut te lahk blokira.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Jaz se iz Aten spomnim vonja, vsekakor ni prijeten vsaj tam v ožjem centru. Drugače pa probaj si inštalirati nek bike sharing app, to je najboljši način da vidiš mesto. Ali pa vsaj električno kolo/skuter, ne pa taksi.
Quack !

enemon ::

Bil pred dvema tednoma službeno. Načeloma precej umazano mesto, drugače ulice v središču delujejo prijetno in so vseskozi polne ljudi tako po lokalih kot tistih, ki se sprehajajo. Je pa šundr non-stop, malo deluje vse kaotično - ko greš čez cesto, pazi, da te kdo ne povozi, ker v Grčiji velja pravilo močnejšega.
Sam sem imel nastanitev pri trgu Monastiraki, zvečer je bilo po pločnikih tam okoli vse polno brezdomcev in migrantov, tako da pazi, kje stopaš. Na trgu Monastiraki lahko sredi dneva vidiš narkomane, ki dobesedno stoje spijo. Ampak se nikoli nisem počutil, da bi bil karkoli v nevarnosti, ljudje se brigajo zase. Bolj taki predeli so trg Omonoia, tam je baje kar kriminala in droge.

Kar pogumno, v Atenah je kaj za videti in domačini so načeloma zelo prijazni.

Tomas 33 ::

S plačili je približno kot pri nas. Večina kartic dela, ni pa nujno, da povsod omogočajo plačilo s kartico.

Manjše družinske restavracije (jih je polno) so precej ugodne.
Uporabljaj metro. Zapelji se do Pireja,...

So pa Atene klasično evropsko milijonsko mesto z benefiti in slabostmi.

Vroče bo. Tega se zavedam. Nisem pozabil na sončno kremo in očala ter klobuk. Za pohajkovanje do menda kar priročne superge in ne zgolj natikači.

To z Revolutom je dobro vedeti.

Poleg Revoluta imam sicer tudi Flik (sem UniCredit komitent) ter Valu in N26, vendar jih niti ne uporabljam.

300 € rezerve za 4 dni, plačano pa je letalo in nastanitev, lokalni prevozi bodo free. Verjetno je dovolj.

Malo bo težava s prenosom kakšnega večjega spominka domov.

Kripto mesi ::

Revolut te ne bo nič blokiral, to outofthebox spet budali, ker mu gre iz neznanega vzroka revolut v nos (dela na slovenski banki?).

Groot ::

OutOfTheBox je izjavil:

- V Atenah deluje samo MasterCard, tako da bom to kombiniral z Revolutom in gotovino (kakšnih 300 EUR).

Mej še kakšen drugi backup (razen če veš da je 300EUR v gotovini dovolj).. ker Revolut te lahk blokira.

Hahah tale tvoja anti Revolut gonja je pa že rahlo patetična :))

Če si idiot boš pač tvegal, drugače boš imel nek backup.

Kripto mesi je izjavil:

Revolut te ne bo nič blokiral, to outofthebox spet budali, ker mu gre iz neznanega vzroka revolut v nos (dela na slovenski banki?).

OutOfTheBox je imel dost stika z delovanjem bančnih algoritmov. Važno samo da se OP zaveda, da ne bo potem čudno gledal, ker bo algoritem mal čudno gledal ko je še nekaj ur nazaj plačeval v Sloveniji, potem pa kar naenkrat 1500 km proč.

Zgodovina sprememb…

Hjoj potem imam pa res neizmerno srečo, da sem uspel z Revolut kartico plačevat že na čisto vseh celinah, pa me njihov strašni algoritem še ni ujel 8-)

Medtem ko me je ob prihodu v ZDA čakal hladen tuš pri kartici od takratne Banke Celje, ki je bila blokirana ob prvem plačilu. Edina možnost za deblokado takrat pa je bil obisk njihove poslovalnice par tisoč kilometrov stran. Ampak ja, go slovenske banke go :))

Hjoj potem imam pa res neizmerno srečo, da sem uspel z Revolut kartico plačevat že na čisto vseh celinah, pa me njihov strašni algoritem še ni ujel 8-)

Torej svetuješ OP-ju da gre samo z enim plačilnim sredstvom v tujino?

Imel bom Revolut, Flik aplikacijo, ki je povezana z UniCredit kartico, nekaj denarja (50 €) na Valu in N26.
Od fizičnih zadev pa kartico UniCredit ter npr. 300 € gotovine.

Pa upam, da mi telefon ne crkne. :))

Zanima me, prej koliko prej moram biti na letališču?
Kateri powerbank mi priporočate? Trenutno baterija zdrži zelo malo in to ne kar malo skrbi. Danes imamo vse na telefonu.

Itak Atene, mesto kot mesto, nekaj kulturnih in športnih znamenitosti, pa morje in potem je to to. Itak so bloki okoli tega v nedogled.

6151 ::

Flik / Valu ti ne bosta kaj pomagala izven Slovenije
7900X3D | 32GB | 6800 | 4 TB

HotBurek ::

Koliko prej moram narediti check-in na Brniku in v Atenah?

Eno uro prej.

Kaj je priporočljivo in dovoljeno vzeti s seboj za nek prigrizek? Malo bom tudi "paradajz turist".

Glede tega, kaj in koliko je dovoljeno vzeti s sabo v letalo, se zelo dobro pozanimaj. Tako glede "materiala" (kreme, paradajz), kot količina (100ml, 200g). Ker tisto, kar ni dovoljeno vzet gor, se na ček-in-u meče v smeti.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

srus ::

Izogibaj se okolici Omonie (trg, podzemeljska) in na splošno pazi na denarnico in vrednejše stvari - preveč dvojno zapečenih se je v zadnjih desetletjih zataknilo v Atenah.
Na listo ogledov vsekakor postavi Nacionalni arheološki muzej.

V Pireju nimaš kaj videti, razen nadpovprečnega števila pouličnih krošnjarjev. OAKA arena je v bolj ali manj propadajočem olimpijskem centru severno od središča Aten. V Pireju pa je Dvorana miru in prijateljstva.

enemon ::

HotBurek je izjavil:

Koliko prej moram narediti check-in na Brniku in v Atenah?

Eno uro prej.

Lahko pa narediš tudi online check-in na Aegenovi spletni strani in greš potem na letališču samo čez varnostni pregled.

Aja pa v Grčiji so eno uro naprej, tako da boš tam ob 11.30 po našem času.

socialec ::

OutOfTheBox je izjavil:

Je kdorkoli kadarkoli kjerkoli svetoval, da potujoči ne sme imeti rezerve, že od pradavnine? Ali gre samo ciljano za Revolut in prav nikogar drugega?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Kirabanka1 je izjavil:

Malo bo težava s prenosom kakšnega večjega spominka domov.

Doplacas na letalu za kovcek, ga napolnis s spominki in dolocenimi izdelki iz njihovih lekarn, ki se pri nas dobijo samo na recept ter pokrijes denar za kovcek, letalsko karto, parkirnino na Brniku, gorivo in se kaj ;)

tony1 ::

6151 je izjavil:

This.

Jure14 ::

Coris za zavarovanje.
Grčija je v EU, zato ne kompliiraj z dodatnimi SIM karticami.
Če je batarija res slaba, vzemi power bank. Ker ko se sprehajaš po mestu in imaš navigacijo vkloljeno, se hitro prazni. Ponavadi zmanjka "soka" zvečer, ko hočeš na večerjo in iščeš dobro gostilno.
A ja, glede hrane: google maps in iskanje lokalov z oceno vsaj 4.5 in vsaj 500 ocenami ni še nikoli razočaralo.

socialec je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Je kdorkoli kadarkoli kjerkoli svetoval, da potujoči ne sme imeti rezerve, že od pradavnine?

Tak občutek sem dobil, ko sem povedal nekaj dejstev v mojem prvem postu ko sem omenil, da bi OP moral imeti še backup , če bi prišlo do blokade. In ker je OP omenil da ima Revolut, sem povedal dejstvo, da tudi Revolut lahko v tujini blokira kartico, kar ne bi bilo pač prvič in je zadeva pogosta ker algoritmi v tujini delujejo malce drugače kot doma (ker so pač bolj pozorni za potencialne goljufije).

In potem ste takoj uleteli Revolut defenderji iz prve bojne linije, lmao.

Zgodovina sprememb…

OutOfTheBox je izjavil:

socialec je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Je kdorkoli kadarkoli kjerkoli svetoval, da potujoči ne sme imeti rezerve, že od pradavnine?

Tak občutek sem dobil, ko sem povedal nekaj dejstev v mojem prvem postu ko sem omenil, da bi OP moral imeti še backup , če bi prišlo do blokade. In ker je OP omenil da ima Revolut, sem povedal dejstvo, da tudi Revolut lahko v tujini blokira kartico, kar ne bi bilo pač prvič in je zadeva pogosta ker algoritmi v tujini delujejo malce drugače kot doma (ker so pač bolj pozorni za potencialne goljufije).

Ah daj ne vleči se sedaj ven in delaj lepega. Tisti, ki malo bolj spremljamo forum, vemo, da ob vsaki omembi Revolut v kateri od tem uletavaš z enakimi "nasveti" o tem kako je uporaba Revolut slaba. Če bi samo napisal, da svetuješ poleg primarnega plačilnega sredstva tudi še kakšno rezervo, se nihče ne bi niti obregnil, ker se glede tega zagotovo vsi strinjamo. Ampak nabijanje o raznih zlobnih algoritmih je pa malo izven takšnega nasveta kajne?

No da se vrnemo nazaj na temo, Kirabanka1 mislim da imaš kar ok zastavljene atrakcije oziroma si zajel večino kar si je dobro ogledati v Atenah. Morda samo še eno general priporočilo, poizkusi najti kakšno pristnejšo domačo restavracijo. Grška hrana je lahko zelo zelo dobra. Žal kakšnega točnega priporočila nimam, ker je minilo že par let od mojega zadnjega obiska Aten in sem posledično že pozabil kje točno smo jedli.

Jure14 je izjavil:

A ja, glede hrane: google maps in iskanje lokalov z oceno vsaj 4.5 in vsaj 500 ocenami ni še nikoli razočaralo.

Mene je, v Grciji sploh. Se mi zdi, da precej zlorabljajo te zadeve, ker so zelo odvisni od njih.

Ce ciljas domaco hrano, svetujem:
- meniji v anglescini no-go
- v blizini znamenitosti no-go
- na plazi no-go
- lep razgled coinflip
- tripadvisor nalepka no-go

V glavnem
- izven strogega centra go
- domacini na terasi go

Tezje kot narocis, lazje jes.

starfotr ::

Groot je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

socialec je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Ah daj ne vleči se sedaj ven in delaj lepega. Tisti, ki malo bolj spremljamo forum, vemo, da ob vsaki omembi Revolut v kateri od tem uletavaš z enakimi "nasveti" o tem kako je uporaba Revolut slaba.

Ko bi ti vedel kako malo manjka da sprožiš blokado, sploh ko si v tujini.

In nikjer nisem napisal da je uporaba Revolut SLABA, to si si le ti tako razlagal, ko sem večkrat povedal da ne imet vseh jajc v isti košari, sploh če je ta košara NEO, ker uporabljajo bolj sofiticirane varnostne algoritme, kot naše banke (čeprav verjetno niso dost zadaj). In količina podatkov, ki jo NEO banke zbirajo, da ugotavljajo tvojo identiteto, je enormna. Se pa tudi algorimi zmotijo in ko greš v tujino si povečaš rizik da pride do napake. Zato je pač ključnega pomena da imaš s sabo backup, če hočeš pridet domov oz. si vsaj ne pokvarit dopusta.

Zgodovina sprememb…

socialec ::

OutOfTheBox je izjavil:

Se pa tudi algorimi zmotijo in ko greš v tujino si povečaš rizik da pride do napake. Zato je pač ključnega pomena da imaš s sabo backup, če hočeš pridet domov oz. si vsaj ne pokvarit dopusta.

Op, to vse drži, menda tudi sam Revolut ni 100% zagotovilo, lokalne banke pa tako ne.

In ja, op, upam, da si se legitimiral preko telefona za vsako od neobank s slikanjem vred, prometa ne boš mogel zatajiti, če ga v Sloveniji utegneš s kakšnim zalednimi posegi :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

kixs ::

tony1 je izjavil:

6151 je izjavil:

This.

Ce mu ze tole dela tezave... ampak dobro, zdaj bo vsaj dobil kup nasvetov.

Alexius Heristalski ::

Jure14 je izjavil:

Grčija je v EU, zato ne kompliiraj z dodatnimi SIM karticami.

Še dobro, da imamo gostovanje v EU, saj je mobilna telefonija v Grčiji zelo draga. Recimo v naročniškem paketu za 23 EUR na mesec dobijo 2,5 GB prenosa podatkov. Nore cene, še posebno glede na njihov standard.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najem avtomobila v tujini in kreditna kartica

Oddelek: Na cesti
4111899 (2725) Tidule
»

Menjava banke (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16636453 (19549) nejc_nejc
»

Karantena po potovanju

262970 (1796) MisterM
»

Microsoft Customer Support - Grčija

162688 (2047) Mato989
»

Najugodnejša predplačniška MasterCard (strani: 1 2 3 4 5 6 )

261122197 (50118) Andro457

Več podobnih tem