» »

Ogrevanje z IR paneli

Ogrevanje z IR paneli

i53470 ::

Ali imate izkušnje z ogrevanjem z IR paneli? Gre za manjše stanovanje (do 40 m2), ki je sredi bloka in strošek ogrevanja ni visok, zato večja investicija v ogrevalno napravo ni ekonomična.

Likalnik ::

Brat ogreva cca 60m2 stanovanje s paneli...načeloma je v redu, pač ogreje...strošek elektrije je pozimi kar visok, odvisno kako toplo hočeš...če boš grel na 23C bo kar drago...
odvisno je pa tudi kako visoke strope imaš...če so nizki potem, ko stojiš pod panelom se čuti toplota v glavo..ali te to moti ali ne je čisto tvoja odločitev.

Pač paneli so OK za apartma oziroma objekte na katerih ni možno uporabiti druge alternative, ni pa to nek presežek...pozanimaj se še za električne radiatorje, če je kaj boljše.

Magic1 ::

Klima te stane isto, kot par panelov. Če imaš opcijo postavitve, bo to bistveno cenejše na mesečni ravni.
Magic

M-XXXX ::

Škoda denarja, klima 3-5x bolj učinkovita, hitrejša ob enem pa še hladi.
Nič za razmišljat.

Likalnik ::

Magic1 je izjavil:

Klima te stane isto, kot par panelov. Če imaš opcijo postavitve, bo to bistveno cenejše na mesečni ravni.

če te ne moti non stop pihanje...odvisno od lokacije...če jo bo postavil v dnevno sobo nad sedežno je lahko problem...ampak ja..tudi klima zna biti super zadeva, če se ti pač ujame v tvoje stanovanje

fikus_ ::

Najprej razmisli o klimi, o postavitvi, mogoče pokličeš kakšnega montažerja klim za nasvete, ... šele kasneje IR paneli.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

misek ::

Likalnik je izjavil:

če te ne moti non stop pihanje...odvisno od lokacije...če jo bo postavil v dnevno sobo nad sedežno je lahko problem...
Točno to sem bil jaz sam skeptičen. Ampak po eni kurilni sezoni s klimo sem absolutno zadovoljen in mi je žal, da nisem že prej šel v izvedbo (prej ogrevanje z eloBLOCK talno). Potrebno je najti eno mesto, kjer tudi nekaj malega pihanja ni problematično. Poleg tega pa pri meni deluje v večji meri na minimalni moči, kar pomeni pihanje izključno samo pod klimo navpično dol. Imam pa Mitsubishi MSZ-AY35VGKP/MUZ-AY35VG.

kixs ::

To imas v bloku ali hisi?

mirator ::

O IR panelih je na tem forumu bilo že precej govora. Na žalost več ali manj v črno-belem pogledu. Eni so bili polni hvale, drugi polni graje. Resnica je pa kot ponavadi nekje vmes.
Moje mnenje je, da so IR paneli odlični za lokalno (dodatno), neprimerni pa za osnovno ogrevanje.
Klima je res odlična zadeva, vendar je moteče pihanje, velika prednost pa hlajenje v vročih dnevih.
Jaz imam kombinacijo klime in el. radiatorjev. Ko me ni doma je vključena klima, ko pa sem doma, grejejo radiatorji.
Pa dobro je vedeti princip gretja:
- IR paneli ogrevajo izključno direktno predmete s sevanjem,
- el. radiatorji ogrevajo delno tako kot IR paneli s sevanjem direktno predmete in hkrati s konvekcijo zrak,
- klima segreva najprej zrak iz katerega kasneje prehaja toplota na predmete.

Glede investicije so najcenejši el. radiatorji, najdražji pa IR paneli.

i53470 ::

Torej v vsak prostor postavim el. radiatorje, kot so recimo spodaj na linkih?

https://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlaj...

https://www.fero-term.si/category/gretj...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: i53470 ()

starfotr ::

i53470 je izjavil:

Ali imate izkušnje z ogrevanjem z IR paneli? Gre za manjše stanovanje (do 40 m2), ki je sredi bloka in strošek ogrevanja ni visok, zato večja investicija v ogrevalno napravo ni ekonomična.

Sploh ne razumem kaj hudič bi rad. Saj imaš gretje.

misek ::

kixs je izjavil:

To imas v bloku ali hisi?
Ja, pozabil napisat: 2 sobno stanovanje v bloku, klima v dnevni sobi.
Pa še nekaj: zaradi neprimernega mesta (pač ni šlo bolje) je klima obrnjena v drugo smer, kot so vrata v spalnico. In ta toplota iz dnevne sobe "gre" nerada v spalnico. Ampak ker je tam itak hladneje mi je ok :)

telexdell ::

Klima za ogrevanje mora pihati na tla. Torej so rešetke obrnjene tako, da gre topel zrak čim hitreje k tlom. Tako čutiš premikanje zraka zgolj, če stojiš direkt pod klimo in mogoče ša kakšnega pol metra pred njo. Pa četudi stopiš direktno v tok zraka ta ni molan kot kak tornado (kot glede na strahove katere izražajo v postih nekateri očitno mislijo) ampak je bolj podobno nežnemu toplemu pišu.
Sam jo imam na hodniku in mi sedaj obratuje že dva...tri dni (zjutraj je bilo 7°C zunaj). Ko pridem iz vrta v hišo in če slučajno ravno obratuje se prav rad postavim pod njo, da me hitro pregreje>:D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16618032 (10347) a_borlak
»

Ogrevanje ~ Električni radiatorji?

112513 (2245) Ghost7
»

Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneli

3117066 (15612) vostok_1
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja (strani: 1 2 )

6618043 (15833) T_F_7
»

Infrardeče ogrevanje (strani: 1 2 )

9938553 (23276) energetik

Več podobnih tem