Forum » Loža » Ogrevanje ~ Električni radiatorji?
Ogrevanje ~ Električni radiatorji?
miraldi ::
Zdravo.
Rabim nasvete gleda ogrevanja.
Za 2 sobno, 65 m2 veliko stanovanje v pritličnem delu delu starejše hiše brez neke extra izolacije, iščem rešitev na kaj se ogrevati pozimi.
Ker nimam ne radiatorjev ne centralne, mi ostane zgolj ogrevanje na elektiko.
Nekaj sem gledal za IR Panele kateri naj ne bi bili dobri kot edini vir ogrevanja in so bolj primerni kot dodatno grelno telo.
Razmišljam o električnij radiatorjih 1000w do 2000w za v vsak prostor po en(dnevna, spalnica, kuhinja), za v kopalnico pa električno "lojtrco"
Ima kdo izkušnje z ogrevanjem stanovanja zgolj z pomočjo električnih radiatorjev, kako se odnese, katere ste kupili, lahko link ime itd.
Gledam tole:
Električni radiator Neo NP 20KDT 2000W
https://www.emundia.si/adax-elektricni-...
Račun za elektiko pozimi bo 100 150eur to sem se sprijaznil.
Gre se mi, da lahko ogrejem na 21 22'C
Po potrebi bom dodal še klimo v hodnik za prehodna obdobja.
Bo šlo?
Še skica stanovanja
Za 2 sobno, 65 m2 veliko stanovanje v pritličnem delu delu starejše hiše brez neke extra izolacije, iščem rešitev na kaj se ogrevati pozimi.
Nekaj sem gledal za IR Panele kateri naj ne bi bili dobri kot edini vir ogrevanja in so bolj primerni kot dodatno grelno telo.
Razmišljam o električnij radiatorjih 1000w do 2000w za v vsak prostor po en(dnevna, spalnica, kuhinja), za v kopalnico pa električno "lojtrco"
Ima kdo izkušnje z ogrevanjem stanovanja zgolj z pomočjo električnih radiatorjev, kako se odnese, katere ste kupili, lahko link ime itd.
Gledam tole:
Bo šlo?
Še skica stanovanja
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb
inferno666 ::
Klima dosti ceneje ogreva kot el. radiatorji, moraš bit pa pozoren na SCOP izkoristek. Med klimami so velike razlike.
z3ro ::
Jaz ogrevam podobno veliko stanovanje (sicer v bloku, prav tako zaenkrat še brez izolacije) na elektriko - Glamox el. radiatorji. Strošek je v tistih najhladnejših mesecih 140-170€. Sem probal čisto iz firbca zraven vključit še klimo in ni bilo nekega efekta, razen še dodatno 30€ na računu..res pa, da je odvisno kje živiš, pri zelo nizkih temperaturah se pač poraba klime pri ogrevanju zelo dvigne.
miraldi ::
Klima bo 100% premalo za celo stanovanje ogret ko bo enkrat zunaj temperatura padla na 0'C ali nižje
Ne razumem kako bo ena klima razpihala topel zrak skupaj z prahom iz hodnika po celem stanovanju tudi, če imam vsa vrata odprta.
Zato se mi zdijo ele.radiatorji boljša opcija za ogrevanja vsakega/ali vseh prostorov po želji + klima po potrebi oziroma za prehodna obdobja.
Sprašujem ali se je kdo na tem forumu ogreval na ele.radiatorje in kako fukncionira zadeva kar se tiče temperature v prostoru.
Ne razumem kako bo ena klima razpihala topel zrak skupaj z prahom iz hodnika po celem stanovanju tudi, če imam vsa vrata odprta.
Zato se mi zdijo ele.radiatorji boljša opcija za ogrevanja vsakega/ali vseh prostorov po želji + klima po potrebi oziroma za prehodna obdobja.
Sprašujem ali se je kdo na tem forumu ogreval na ele.radiatorje in kako fukncionira zadeva kar se tiče temperature v prostoru.
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb
RTX 4070ti
32Gb
;-) ::
Podoben stan le da sta bila tvoja prostora kuhinja, soba povezana v dnevno sobo in spalnica tam kjer imas spalnico. Klima ke bila v tvoji "kuhinji" obrnjena proti hodniku. 3 sezone smo se greli s klimo Beko. Imeli smo centralno ogrevanje na radiatorje a ga nismo rabli niti globoko v minusu, scop me ni zanimal dokler je bila poloznica za elektriko pod 60€. Vrata v hodnik smo puscali odprta.
zobnik ::
Za majhno sobo uporabljam konvekor z lcd zaslonom, nastavim temperaturo in greje, hitro in učinkovito
aborko ::
100% ucinkovito, pa ce ma se lcd je to to. No mogoce bi bil s klimo na 300%+ ucinkovitosti, ampak majo bolj slabe lcdje, pa se prehladis se z njo poleti...
mirator ::
Zdravo.
Gledam tole:
Bo šlo?
Še skica stanovanja
Takole na prst bi potreboval samo za ogrevanje ca 6 kW. Potem računaj, da bo v tem času vključeno tudi:
- ali bojler 2 kW
- ali pralni stroj 2 kW
- ali el. štedilnik 7 kW
- ali pomivalni stroj 2 kW
plus ostali porabniki: luči, TV, računalnik, razni polnilci, kakšen gospodinjski strojček itd skupaj tudi ca 1 kW
Tako bi potreboval trifazno priključno moč 24 kW oz. glavne varovalke 3 x 35 A
Če bi si omislil klimo, lahko z dvema zunanjima enotama in 4 notranjimi (dnevna soba, spalnica, kuhinja, kopalnica), potem bi za ogrevanje potreboval ca 2 kW el. energije. Lahko pa narediš tudi kombinacijo, za dnevno sobo in kuhinjo s klimo z eno zunanjo in dvema notranjima enotama, spalnico greješ z el. radiatorjem, kopalnico pa lahko ali z IR panelom ali IR sevalom plus seveda lojtra.
Ghost7 ::
Dejasnkih grelnih teles, ki žrejo direkt elektriko in ogrevajo z grelcem se izogibaj. Mogoče enega v glavnem prostoru za "tahud" mraz. Ravno zaradi požrešnosti in obremenjevanja varovalk. Z višjo močjo varovalk se viša tudi priključna moč, katero doplačaš!
Čimveč IR panelov, klima.
Nabavi si izsuševalec, da boš lahko odstranjeval vlago (tudi iz sten) in ti ne bo v neizolirani hiši plesnelo za omarami! Dela sicer na principu klime le da hladi v posodi skozi katero potuje tvoj zrak in kondenzira vlago. Pridelano toploto pa potem pošlje nazaj ven. Učinkovito suši tudi perilo (pod "štriki" ali ob stojalu). Sam ga imam tudi v dobro izoliranem stanovanju ravno zaradi zimskega sušenja perila, tako ne potrebujem sušilca, kateri uničuje perilo plus barvnega perila (naj) ne (bi) smeš sušit v sušilcu.
Hint: Strejši AMDji fajn grejejo, če pa finance dopuščajo pa danes Intli :D (hec :D, ampak z Phenom-m II kar fajn pogrejem sobo 15m2 med GTA5).
Čimveč IR panelov, klima.
Nabavi si izsuševalec, da boš lahko odstranjeval vlago (tudi iz sten) in ti ne bo v neizolirani hiši plesnelo za omarami! Dela sicer na principu klime le da hladi v posodi skozi katero potuje tvoj zrak in kondenzira vlago. Pridelano toploto pa potem pošlje nazaj ven. Učinkovito suši tudi perilo (pod "štriki" ali ob stojalu). Sam ga imam tudi v dobro izoliranem stanovanju ravno zaradi zimskega sušenja perila, tako ne potrebujem sušilca, kateri uničuje perilo plus barvnega perila (naj) ne (bi) smeš sušit v sušilcu.
Hint: Strejši AMDji fajn grejejo, če pa finance dopuščajo pa danes Intli :D (hec :D, ampak z Phenom-m II kar fajn pogrejem sobo 15m2 med GTA5).
Ghost7 ::
Klima + vsaj en el. radiator za občasno preganjanje vlage.
Z radiatorjem ne boš preganjal vlage, kvečjemu, če najprej pogreješ in potem na hitro prezračiš. Fajn za zimo, spomladi/ jeseni oziroma vse kar je nad 5 stopinj pa vlago ne boš (učinkovito) preganjal na ta način. Razen, če boš luftal na pol ure (ampak to pomeni tudi fino grel). Plus pri majhnih otrocih to ne gre. Da imaš neko konstantno vlago pa ti pomaga le izsuševalec, ki jo regulira. Seveda moraš zračit - občasno - zavoljo kisika oziroma kvalitete zraka.
No nekateri imajo pa ravno obratne težave - premalo vlage. Ampak običajno v starejših hišah ni dobre hidroizolacije in vlečejo vodo temelji navzgor.
lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | električni grelnikOddelek: Loža | 1908 (1619) | mirator |
» | Cena ogrevanja s klimo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 58721 (33840) | facepalm |
» | Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17237 (15027) | T_F_7 |
» | Infrardeče ogrevanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 37652 (22375) | energetik |
» | Climastar Avant radiatorjiOddelek: Loža | 5664 (5280) | Moharsan |