» »

Firefoxa brez Googla ni

Firefoxa brez Googla ni

Slo-Tech - Da je Mozillin brskalnik Firefox življenjsko odvisen od Googlove finančne pomoči, vemo že poldrugo desetletje. A kljub temu je odvisnost skozi čas le rasla, Mozilla pa se pred vsakim podaljšanjem pogodbe z Googlom trese za svojo prihodnost. Nič se ni spremenilo.

Mozillin finančni direktor Eric Muhlheim je v petek v pričanju na sojenju proti Googlu, ki poteka zaradi njegovega monopola, priznal nevarnost odvisnosti. Dejal je, da je situacija zelo strašljiva, saj Googlova plačila predstavljajo 90 odstotkov prihodkov Mozille. Gre za pogodbo o privzetem iskalniku, ki je v Firefoxu Googlov Search. Med leti 2014 in 2017 je Mozilla sodelovala z Yahoojem, a je bil revolt uporabnikov tako silovit, da so se vrnili h Googlu. Slednji pa je danes precej drugačno podjetje kot leta 2014, predvsem pa ima sedaj vodilni brskalnik.

Googlu zagotovo koristi, da so privzet iskalnik v Firefoxu, a od tega ni življenjsko odvisen. Če bi prekinil pogodbo s Firefoxom, bi slednji postal slabši brskalnik, kar bi koristilo Googlu, ki ima sedaj Chrome. Ni skrivnost, da Googlu ohranja Firefox pri življenju, da se lažja odziva na očitke o monopolu. V Mozilli to vedo, a še niso ukrepali. Po drugi strani je bila Opera v podobni situaciji, a danes z oglasi že zbere več denarja kot s pogodbo z Googlom.

52 komentarjev

«
1
2

tilen03 ::

Naročnina na brskalnik?

mtosev ::

Jaz mozillo podpiram z mesečno donacijo 5EUR. Za meni najljubši browser mi ni težko dati 5EUR na mesec.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Seljak ::

Ne potrebujemo lisice. Imamo Google in Chrome. Lisica je samo za krinko, da ne obsodijo velikana za monopolizem.

delavec44 ::

mtosev je izjavil:

Jaz mozillo podpiram z mesečno donacijo 5EUR. Za meni najljubši browser mi ni težko dati 5EUR na mesec.

Seveda ni težko, če ne rabiš sam zaslužiti.

sbawe64 ::

Zadnji odstavek članka je FUD.

Louis Rossman pravi, da ima Mozilla sedaj že toliko denarja, da lahko živi naprej tudi brez Google financiranja
https://slo-tech.com/novice/t839139/p84...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Glugy ::

Še zadnji relativno relevanten brskalniški pogon ki ni različica monopolističnega Googlovega pogona.

Ales ::

Med leti 2014 in 2017 je Mozilla sodelovala z Yahoojem, a je bil revolt uporabnikov tako silovit, da so se vrnili h Googlu.

U ja, splošen upor se je zgodil... samo da se ni. Enostavno so slednji plačali več.

gruntfürmich ::

Bmk za firefox, ker so postali tako ogabni da sem zjokan moral iti na opero ene 10 let nazaj. Spychroma pa moj komp nikoli ne bo videl...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich je izjavil:

Bmk za firefox, ker so postali tako ogabni da sem zjokan moral iti na opero ene 10 let nazaj. Spychroma pa moj komp nikoli ne bo videl...

Zakaj pa ne Brave? Ali je isto spychromium čeprav je open source?

recmajkemi ::

Google utegne zapreti pipico Lisički, ker še edina podpira blokiranje oglasov. Res je internet lepši s Firefoxom.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

filip007 ::

Kaj pa vem te reklame, saj imaš tudi lahko Edge pa Ublock Origin, drugače sem na Vivaldiju.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

Tody ::

Brave ima isti pogon kot chrome vsaj funkcije so sumljivo podobne in grafika tudi. Tudi edge je na istem

Gagatronix ::

sbawe64 je izjavil:

Zadnji odstavek članka je FUD.

Louis Rossman pravi, da ima Mozilla sedaj že toliko denarja, da lahko živi naprej tudi brez Google financiranja
https://slo-tech.com/novice/t839139/p84...

Rossman naj se rajsi drzi popravljanja elektronike.

joez7 me je spraševal tam, zakaj sam ne sprobaš, kako in kaj. Spletne banke pa res ne uporabljam, čeprav ti jo tlačijo povsod danes sploh pa na telefon.

mr_chai ::

Podprite raje projekte kot so Ladybird.

Glugy ::

mr_chai je izjavil:

Ladybird je super ideja sam zaenkrat še ni zaživela. Drgač pa podpiram ta projekt. Če bo Ladybird delal tko k je treba bom tud jz končno nehal Firefox uporabljat.

PacificBlue ::

Ladybird dvomim, da bo kdaj sploh za windows okolje.
I’m out.
:3

Ganon ::

recmajkemi je izjavil:

Google utegne zapreti pipico Lisički, ker še edina podpira blokiranje oglasov. Res je internet lepši s Firefoxom.

Eni živite pod skalo. Opera je prva uvedla blokiranje in jih privzeto blokira še danes. Pravzaprav so prvi uvedli ogromno stvari, ki so danes v brskalnikih samoumevne. In še več.

Kaj ni bila pred kratkim novica, da bodo Google prisilili v prodajo Chroma? In potem problemov ne bo več.

Ganon je izjavil:

recmajkemi je izjavil:

Eni živite pod skalo. Opera je prva uvedla blokiranje in jih privzeto blokira še danes. Pravzaprav so prvi uvedli ogromno stvari, ki so danes v brskalnikih samoumevne. In še več.

Od stare slave se ne da živeti. Sedanja Opera uporablja Chromium pogon in ne več svojega lastnega. Zatp ima ravno tako s strani Googla namerno okrnjeno podporo za blokado reklamnih vsebin, kot Chrome. Ni pa res, da te podpore nima...

Firefox je še edini brskalnik s polno podporo za blokado oglasov.

Ganon ::

Ales je izjavil:

Ganon je izjavil:

recmajkemi je izjavil:

Od stare slave se ne da živeti. Sedanja Opera uporablja Chromium pogon in ne več svojega lastnega. Zatp ima ravno tako s strani Googla namerno okrnjeno podporo za blokado reklamnih vsebin, kot Chrome. Ni pa res, da te podpore nima...

Firefox je še edini brskalnik s polno podporo za blokado oglasov.

In kaj je zate okrnjena podpora? Oglasov ni.

Opera ima še danes uporabne, unikatne funkcije, to kar jo je vedno krasilo. K razvoju pogona so prispevali tudi sami. Karkoli drugega sem preizkusil, sem takoj pobegnil nazaj.

Cr00k ::

delavec44 je izjavil:

Kaj ni bila pred kratkim novica, da bodo Google prisilili v prodajo Chroma? In potem problemov ne bo več.

Itak da bodo... prodati morajo itak zaradi drugih zadev.

To da FF crkne, ne bo nic dobrega prineslo, kvecjemu okrepilo monopol Chromea in derivativov... alternativ ni veliko, ali pa so slabe, ali pa dalec (npr. Ladybird)
Da bo drug, z manjsimi resoursi razvijal in vzdrzeval Chrome/Chromium je tudi slaba popotnica za nas potrosnike, tudi za tiste, ki prisegate na chromium derivative.

Da Safari portajo na Linux in Windowse, se pa lahko uresnici samo v paralelnem vesolju.

Ima pa Mozilla btw tudi MDN in se bojim, da bo slo tudi to vse v franze.

Na podrocju browserjev ni ene pozitivne novice.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Cr00k ()

Ganon je izjavil:

Ni "zame" okrnjena podpora blokadi vsebin, dejansko je namerno okrnjena.

Toliko je že bilo napisanega o tem zahrbtnem Googlovem početju na raznih koncih in krajih, da ne vem če ima smisel še enkrat debatirati.

Če se še nisi srečal s tem, na prvi strani uBlock Origina je prispevek z naslovom "Understanding Manifest V3 and the Future of uBlock Origin", pa morda začneš tu...

Kolikor razumem opera ne bo naredila prehoda na manifest v3... "v predpisanem roku".

Ales je izjavil:

Ganon je izjavil:

Toliko je že bilo napisanega o tem zahrbtnem Googlovem početju na raznih koncih in krajih, da ne vem če ima smisel še enkrat debatirati.

Če se še nisi srečal s tem, na prvi strani uBlock Origina je prispevek z naslovom "Understanding Manifest V3 and the Future of uBlock Origin", pa morda začneš tu...

Samo v praksi pa Ublock origin lite še vedno vse blokira na Manifest 3. Kaj se je dejansko spremenilo za končnega uporabnika Chroma?

Ring0Ruin ::

mtosev je izjavil:

Tudi jaz, ceprav jim dam 10, ce odpustijo vso vodstveno zalego.

delavec44 je izjavil:

Ales je izjavil:

Ganon je izjavil:

Samo v praksi pa Ublock origin lite še vedno vse blokira na Manifest 3. Kaj se je dejansko spremenilo za končnega uporabnika Chroma?

Zabito zabo se pocasi kuha... zato se pa vedno odzovejo, ko je prepozno. Do takrat pa tako ali tako "nima nic za skrivat".
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Zgodovina sprememb…

darkotri ::

Na telefonu FF, na Wind 10 FF, na Ubuntujih FF. Chrome nikakor. Občasno Opera in Brave.
darko

delavec44 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Zakaj pa ne Brave? Ali je isto spychromium Äeprav je open source?

Da enkrat za vselej zakljucimo s temi jajci od Brava, ker mi grete navijaci, se za odtenek bolj na kurac od Apple fanboyev:

Way back in 2016, Brave promised to remove banner ads from websites and replace them with their own, basically trying to extract money directly from websites without the consent of their owners.
In the same year, CEO Brendan Eich unilaterally added a fringe, pay-to-win Wikipedia clone into the default search engine list.
In 2018, Tom Scott and other creators noticed Brave was soliciting donations in their names without their knowledge or consent.
In 2020, Brave got caught injecting URLs with affiliate codes when users tried browsing to various websites.
Also in 2020, they silently started injecting ads into their home page backgrounds, pocketing the revenue. There was a lot of pushback: "the sponsored backgrounds give a bad first impression.".
In 2022, Brave floated the idea of further discouraging users from disabling sponsored messages.
In 2023, Brave got caught installing a paid VPN service on users' computers without their consent.
Also in 2023, Brave got caught scraping and reselling people's data with their custom web crawler, which was designed specifically not to announce itself to website owners.
In 2024, Brave gave up on providing advanced fingerprint protection, citing flawed statistics (people who would enable the protection would likely disable Brave telemetry).
In 2025, Brave staff publish an article endorsing PrivacyTests and say they "work with legitimate testing sites" like them. This article fails to disclose PrivacyTests is run by a Brave Senior Architect.
They partnered with NewEgg to ship ads in boxes.
Brave purchased and then, in 2017, terminated the alternative browser Link Bubble.
In 2019, Brave taunted Firefox users who visited their homepage.
In 2021, Brave's TOR window was found leaking DNS queries, and a patch was only widely deployed after articles called them out.
In 2025, Brave taunted people searching for Firefox on the Google Play Store. (Brave's VP denied this occurred, but also demonstrated ignorance of multiple different screenshots.)

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Tud če Firefox propade, saj ne bo prvič, važno da se dvigne. Sicer pa investiranje ve dilo in servo.
Itak bi moral pa http standarde temeljito preluftat in spucat.

Iz flash oglasov smo dobil vsebino zastrupljeno z osglasi

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Nwajk ::

:)) Rešitev je v alternativi bres'tičnemu pos'lovanju..

Boobiz ::

škoda bi bilo firefoxa, če bi na koncu propadel zato ker mozilla foundation še kar ni prišla na plano z nekim smiselnim biznis planom. sedaj že po desetletjih in kar nekaj miljonsko plačanih CEOjih na tej točki.
I'm drunk, what's your excuse?

Netrunner ::

Ko je google naredil chrome sem pričakoval da se bodo postopoma znebili odvisnosti od njih vendar očitno temu ni bilo tako. Firefox uporabljam od vedno in ga bom še naprej. Upam da bodo nekako obstali saj chromium jajca mi ne dišijo.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

d4vid ::

mr_chai je izjavil:

Trenutno sem na LibreWolfu, če bo ladybird zaživel in držal obljubo, grem mogoče tja.

Chrome sicer imam še vedno na PCju, a počasi, a vztrajno migriram na librewolf. To z oglasi ni več normalno. Hočeš prebrat novico praktično kjerkoli, razen na ST, pa moraš najprej 20 oglasov zapret, da prideš do vsebine...
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

tabonir ::

Zanimivo, da se v temi zelo malo omenja brskalnik Vivaldi. (https://vivaldi.com/sl/)

bobby ::

Kater brskalnik za robotka, poleg Opere ima še funkcijo text wrap?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

tabonir je izjavil:

Zanimivo, da se v temi zelo malo omenja brskalnik Vivaldi. (https://vivaldi.com/sl/)

IMO ker je se en derivativ Chromiuma...nc posebnega.

Vprasanje, kako bo z razvojem, teh nasminkanih browserjev, ko ne bo vec pod okriljem Googla, ampak nevem, perplexitija, in bodo vsi vibecodal z omejenimi resoursi in knowledgeom.

Pri vseh browserjih mi gre na zivce ves bloat, ki ga zapakirajo poleg... Dejte nam dober browser, ki uposteva standarde. Ce rabimo adblock, vpn, wallet, pass manager,... bomo ze extensione nalozil.

tabonir ::

bobby je izjavil:

Kater brskalnik za robotka, poleg Opere ima še funkcijo text wrap?

To zanima tudi mene. Škoda, da ga nima Vivaldi.

d4vid je izjavil:

mr_chai je izjavil:

Trenutno sem na LibreWolfu, če bo ladybird zaživel in držal obljubo, grem mogoče tja.

Izgleda vredu... https://github.com/LadybirdBrowser/lady...

Bomo videli, kaj pride ven.

Jaz za ta brskalnik prvič slišim. Mislim, da ga v prihodnje probam. :))

Tody ::

Za kaj pa FF porabi te silne miljone? Sej ne da kaj dajo novega ven? Če že imajo tako star cominity da ga komot financira...

Ima kdo MAC OS, zanima me Orion brskalnik?
https://www.omgubuntu.co.uk/2025/03/kag...

Na Servo se bomo še načakali.
https://servo.org/

Zgodovina sprememb…

Tody je izjavil:

Za kaj pa FF porabi te silne miljone? Sej ne da kaj dajo novega ven? Če že imajo tako star cominity da ga komot financira...

Za management nagrade :@ Dejansko bi bilo treba to zgago zbrcat iz Mozille, problem pa verjetno je, da vse te miljone dobivajo ravno zaradi uprave in njihovih vez in poznanstev (precej standardna zadeva za vecje organizacije, upravne odbore se izbira glede na njihov vpliv).

filip007 je izjavil:

Ima kdo MAC OS, zanima me Orion brskalnik?
https://www.omgubuntu.co.uk/2025/03/kag...

Na Servo se bomo še načakali.
https://servo.org/

Pri vseh browserjih imas enak problem, nekoc hocejo s svojim delom zasluzit. In, ko jim ne rata na lep nacin, se povampirijo, kot se je Brave.

Firefox je tukaj v posebnem polozaju, ker jim je jasno, da bodo s tem izgubili vse tiste, ki na njem se vztrajajo. Ki tipicno niso neki normiji.

Zgoraj sem nalimal, malo Bravovih svinjarij. Mislis, da bo kdo zaradi tega sel na drug browser? Japajade. Pozrli bodo drek in ga hvalili naprej.

Firefox bi zaradi cesa takega izgubil velik del trznega deleza, ce bi seveda obstajala alternativa. Pa je zaenkrat, razen librewolfa, ni.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Brez Firefoxa librewolfa ni. Ker je relacija tranzitivna lahko zaključimo, da brez googleta lwja ni.

Servo je edina svetla prihodnost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Je kdo kdaj probal Pale moon?

steev ::

Ja, podpira flash :)
:|

Tody je izjavil:

Za brezvezne appe in featurje, ki jih ne rabimo... VPN, AI, Relay, Monitor, FF Focus, Thunderbird... kar se mene tice bi se morali fokusirat samo na core FF, Developer Edition in MDN.

endelin ::

Google dejansko plačuje FF da ni monopolist :D

Meni je pre-chormium Opera bil best browser:'(

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Meni je Firefox best browser že od 2004. Probal tudi druge browserje, ampak vedno ostal na foxu.

endelin je izjavil:

Google dejansko plačuje FF da ni monopolist :D

Meni je pre-chormium Opera bil best browser:'(

Sej placuje tudi za Safari,...

Tole je super predstavitev ustanovitelja Ladybirda - od 1:00 dalje, v dobri minuti pojasni cel problem browser ekosistema...

«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mozilla z Googlom podaljšala ključno pogodbo za svoje preživetje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5116307 (13462) Poldi112
»

Mozilla po 10 letih sodelovanja z Googlom podpisala z Yahoojem, ki bo nov privzet isk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5322493 (19317) johnnyyy
»

Mozilla čedalje odvisnejša od Googla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9533661 (28995) mtosev

Več podobnih tem