Mozillin finančni direktor Eric Muhlheim je v petek v pričanju na sojenju proti Googlu, ki poteka zaradi njegovega monopola, priznal nevarnost odvisnosti. Dejal je, da je situacija zelo strašljiva, saj Googlova plačila predstavljajo 90 odstotkov prihodkov Mozille. Gre za pogodbo o privzetem iskalniku, ki je v Firefoxu Googlov Search. Med leti 2014 in 2017 je Mozilla sodelovala z Yahoojem, a je bil revolt uporabnikov tako silovit, da so se vrnili h Googlu. Slednji pa je danes precej drugačno podjetje kot leta 2014, predvsem pa ima sedaj vodilni brskalnik.
Googlu zagotovo koristi, da so privzet iskalnik v Firefoxu, a od tega ni življenjsko odvisen. Če bi prekinil pogodbo s Firefoxom, bi slednji postal slabši brskalnik, kar bi koristilo Googlu, ki ima sedaj Chrome. Ni skrivnost, da Googlu ohranja Firefox pri življenju, da se lažja odziva na očitke o monopolu. V Mozilli to vedo, a še niso ukrepali. Po drugi strani je bila Opera v podobni situaciji, a danes z oglasi že zbere več denarja kot s pogodbo z Googlom.
Bmk za firefox, ker so postali tako ogabni da sem zjokan moral iti na opero ene 10 let nazaj. Spychroma pa moj komp nikoli ne bo videl...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Google utegne zapreti pipico Lisički, ker še edina podpira blokiranje oglasov. Res je internet lepši s Firefoxom.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377
joez7 me je spraševal tam, zakaj sam ne sprobaš, kako in kaj. Spletne banke pa res ne uporabljam, čeprav ti jo tlačijo povsod danes sploh pa na telefon.
Ladybird je super ideja sam zaenkrat še ni zaživela. Drgač pa podpiram ta projekt. Če bo Ladybird delal tko k je treba bom tud jz končno nehal Firefox uporabljat.
Google utegne zapreti pipico Lisički, ker še edina podpira blokiranje oglasov. Res je internet lepši s Firefoxom.
Eni živite pod skalo. Opera je prva uvedla blokiranje in jih privzeto blokira še danes. Pravzaprav so prvi uvedli ogromno stvari, ki so danes v brskalnikih samoumevne. In še več.
Eni živite pod skalo. Opera je prva uvedla blokiranje in jih privzeto blokira še danes. Pravzaprav so prvi uvedli ogromno stvari, ki so danes v brskalnikih samoumevne. In še več.
Od stare slave se ne da živeti. Sedanja Opera uporablja Chromium pogon in ne več svojega lastnega. Zatp ima ravno tako s strani Googla namerno okrnjeno podporo za blokado reklamnih vsebin, kot Chrome. Ni pa res, da te podpore nima...
Firefox je še edini brskalnik s polno podporo za blokado oglasov.
Od stare slave se ne da živeti. Sedanja Opera uporablja Chromium pogon in ne več svojega lastnega. Zatp ima ravno tako s strani Googla namerno okrnjeno podporo za blokado reklamnih vsebin, kot Chrome. Ni pa res, da te podpore nima...
Firefox je še edini brskalnik s polno podporo za blokado oglasov.
In kaj je zate okrnjena podpora? Oglasov ni.
Opera ima še danes uporabne, unikatne funkcije, to kar jo je vedno krasilo. K razvoju pogona so prispevali tudi sami. Karkoli drugega sem preizkusil, sem takoj pobegnil nazaj.
Kaj ni bila pred kratkim novica, da bodo Google prisilili v prodajo Chroma? In potem problemov ne bo več.
Itak da bodo... prodati morajo itak zaradi drugih zadev.
To da FF crkne, ne bo nic dobrega prineslo, kvecjemu okrepilo monopol Chromea in derivativov... alternativ ni veliko, ali pa so slabe, ali pa dalec (npr. Ladybird) Da bo drug, z manjsimi resoursi razvijal in vzdrzeval Chrome/Chromium je tudi slaba popotnica za nas potrosnike, tudi za tiste, ki prisegate na chromium derivative.
Da Safari portajo na Linux in Windowse, se pa lahko uresnici samo v paralelnem vesolju.
Ima pa Mozilla btw tudi MDN in se bojim, da bo slo tudi to vse v franze.
Ni "zame" okrnjena podpora blokadi vsebin, dejansko je namerno okrnjena.
Toliko je že bilo napisanega o tem zahrbtnem Googlovem početju na raznih koncih in krajih, da ne vem če ima smisel še enkrat debatirati.
Če se še nisi srečal s tem, na prvi strani uBlock Origina je prispevek z naslovom "Understanding Manifest V3 and the Future of uBlock Origin", pa morda začneš tu...
Toliko je že bilo napisanega o tem zahrbtnem Googlovem početju na raznih koncih in krajih, da ne vem če ima smisel še enkrat debatirati.
Če se še nisi srečal s tem, na prvi strani uBlock Origina je prispevek z naslovom "Understanding Manifest V3 and the Future of uBlock Origin", pa morda začneš tu...
Samo v praksi pa Ublock origin lite še vedno vse blokira na Manifest 3. Kaj se je dejansko spremenilo za končnega uporabnika Chroma?
Samo v praksi pa Ublock origin lite še vedno vse blokira na Manifest 3. Kaj se je dejansko spremenilo za končnega uporabnika Chroma?
Zabito zabo se pocasi kuha... zato se pa vedno odzovejo, ko je prepozno. Do takrat pa tako ali tako "nima nic za skrivat".
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.
Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.
Tud če Firefox propade, saj ne bo prvič, važno da se dvigne. Sicer pa investiranje ve dilo in servo. Itak bi moral pa http standarde temeljito preluftat in spucat.
Iz flash oglasov smo dobil vsebino zastrupljeno z osglasi
škoda bi bilo firefoxa, če bi na koncu propadel zato ker mozilla foundation še kar ni prišla na plano z nekim smiselnim biznis planom. sedaj že po desetletjih in kar nekaj miljonsko plačanih CEOjih na tej točki.
Ko je google naredil chrome sem pričakoval da se bodo postopoma znebili odvisnosti od njih vendar očitno temu ni bilo tako. Firefox uporabljam od vedno in ga bom še naprej. Upam da bodo nekako obstali saj chromium jajca mi ne dišijo.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
Trenutno sem na LibreWolfu, če bo ladybird zaživel in držal obljubo, grem mogoče tja.
Chrome sicer imam še vedno na PCju, a počasi, a vztrajno migriram na librewolf. To z oglasi ni več normalno. Hočeš prebrat novico praktično kjerkoli, razen na ST, pa moraš najprej 20 oglasov zapret, da prideš do vsebine...
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
IMO ker je se en derivativ Chromiuma...nc posebnega.
Vprasanje, kako bo z razvojem, teh nasminkanih browserjev, ko ne bo vec pod okriljem Googla, ampak nevem, perplexitija, in bodo vsi vibecodal z omejenimi resoursi in knowledgeom.
Pri vseh browserjih mi gre na zivce ves bloat, ki ga zapakirajo poleg... Dejte nam dober browser, ki uposteva standarde. Ce rabimo adblock, vpn, wallet, pass manager,... bomo ze extensione nalozil.
Za kaj pa FF porabi te silne miljone? Sej ne da kaj dajo novega ven? Če že imajo tako star cominity da ga komot financira...
Za management nagrade :@ Dejansko bi bilo treba to zgago zbrcat iz Mozille, problem pa verjetno je, da vse te miljone dobivajo ravno zaradi uprave in njihovih vez in poznanstev (precej standardna zadeva za vecje organizacije, upravne odbore se izbira glede na njihov vpliv).
Za kaj pa FF porabi te silne miljone? Sej ne da kaj dajo novega ven? Če že imajo tako star cominity da ga komot financira...
Za brezvezne appe in featurje, ki jih ne rabimo... VPN, AI, Relay, Monitor, FF Focus, Thunderbird... kar se mene tice bi se morali fokusirat samo na core FF, Developer Edition in MDN.