» »

kolo in zadnjica

kolo in zadnjica

BaTeMaN ::

Je kdo rešil tole? Nekdo, ki ga je bolelo... jaz sem zdaj star 48 in vsako leto se s tem spopadam slabše.. delam pa nekje 1000 - 2500 letno.
Poskušal sem uvajanje po sistemu 15 minut - pol ure - uro - dve ure... z večdnevnimi pavzami/tedenskimi ... nove sedeže,.. z merjenjem kosti in ostali bs... take podložene hlače in tudi une druge... ma še kdo kako idejo, ker zdaj sem se uvajal en mesec... in danes se niti vsesti ne morem na kolo za 5 minut. Pa nič mi ne dreveni ali karkoli samo boli.. in oteče zadeva in pol se pač presedam levo desno naprej nazaj in nekak je sezone konec.. in se ne navadim in ni boljše. Še kaka ideja?
less then zero

Ring0Ruin ::

Tipicno je to trajalo nekaj prvih vozenj sezone, potem pa se rit navadi. Sicer pa stopi, do proktologa, ker te verjetno tare nekaj drugega.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

pegasus ::

Lezikol?

Meni navadni bicikli niso bili nikoli všeč ravno zaradi situacije, ki jo opisuješ. Še najbolje sem se počutil na onih širokih sedalih, ki si jih našel na starih jugo ponijih.

Ganon ::

Meni so bili sedeži vedno neudobni. Obstajajo precej večji, mehkejši in bolj ergonomski, ampak izgledajo smešno. Nisem preizkusil.

Ring0Ruin je izjavil:

Tipicno je to trajalo nekaj prvih vozenj sezone, potem pa se rit navadi. Sicer pa stopi, do proktologa, ker te verjetno tare nekaj drugega.

Tudi to sem bil. "Tkivo" mi nenormalno pritiska na kost in takoj pride do otekline, ki se prepočasi normalizira. neki smo mazal kremice.. ampak ni bilo nobene rešitve s tem. Hitrejše je bilo samo okrevanje otekline. Boleče je ostalo enako.

Lezikol bi poskusil ja, to še res nisem... sam sem glede na emšo tik pred nakupom eB... "pač zakaj ne", pa bi rad rešil prej... :)
less then zero

IL_DIAVOLO ::

Okrepiti ritne misice in pogledat celotno nastavitev kolesa, seveda s sedezem vred.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

DamijanD ::

U klanc aufzicaš, za spust pa itak spustiš sedež do okvirja in spet ne sediš na njem :)

iso2000 ::

Praktično od nekdaj brez podloženih hlač na, zicu, ki ga dobim na kolesu (46 let). Naredim nekih 3-4k km letno. Res pa je, da ne pavziram čez zimo. Kombiniram zunanje kolesarjnenje in trenažer. Samo glede na opisano ne vem, ali je to rešitev ali le dodatne muke čez zimo.

PacificBlue ::

Verjetno je vzrok tudi v nastavitvi kolesa, potem kaksne hlače nosiš in samem sedežu.
Imam en zelo trd sedež Selle di Italia in mal čutim na začetku sezone, kasneje pa sploh nimam s tem težav. Imam večje tezave s pekočimi podplati, ker uporabljam spd cevlje za 50-100km razdalje.
Sam bi v tvojem primeru naredil en bike fitting, probal drug sedež, pa tudi naklon sedeža je pomemben. Men se zdi da je v tem problem.
I’m out.
:3

GrimReaper3 ::

Jaz imam že od 2017 sedež iz Lidla - Wittkop Medicus trekking. To je sedež na katerega se lahko vsedeš že na začetku sezone in narediš 40 km BP. No, prej sem naredil še ene 4-5 ure na sobnem steperju.

Ne vem kaj je sploh prednosti tistih tankih in trdih sedežev (recimo stock od Scott, to dam jaz takoj dol), da pravite da čutite na začetku sezone. Zakaj se je sploh treba maltretirat s takim sedežem, kaj točno bo potem bolje kot če bi imel že takoj širši in mehkejši sedež?

OK, izgled, ampak tale, ki ga omenjam jaz, je še sprejemljive velikosti, treking izgledajo še OK tudi na gorcu.

Če imaš specialko je pa itak vse težko, ozek in trd sedež (s širšim zgleda kolo češko), tesni in neudobni čevlji (z navadnimi flat pedali in čevlji izgledaš češko), neudobna drža. Moje telo že ni narejeno za tako maltretiranje, na koncu se pa na gorcu zmatraš enako, če ne še bolj, ker ima debelejše gume in tako večji upor.

Mene večkrat bolj bolijo roke. Zadnje 2x me niso, 2 dni nazaj pa spet.

Zgodovina sprememb…

Vanquish ::

BaTeMaN je izjavil:

Je kdo rešil tole? Nekdo, ki ga je bolelo... jaz sem zdaj star 48 in vsako leto se s tem spopadam slabše.. delam pa nekje 1000 - 2500 letno.
Poskušal sem uvajanje po sistemu 15 minut - pol ure - uro - dve ure... z večdnevnimi pavzami/tedenskimi ... nove sedeže,.. z merjenjem kosti in ostali bs... take podložene hlače in tudi une druge... ma še kdo kako idejo, ker zdaj sem se uvajal en mesec... in danes se niti vsesti ne morem na kolo za 5 minut. Pa nič mi ne dreveni ali karkoli samo boli.. in oteče zadeva in pol se pač presedam levo desno naprej nazaj in nekak je sezone konec.. in se ne navadim in ni boljše. Še kaka ideja?

predlagam ti bike fitting - verjetno neprimerna razporeditev teze.

ššš ::

Sam često vozim po 10ur in 200 ter več km na dan. Že vrsto let uporabljam Brooksov B17 sedež. Podloženih gat nimam. Najraš mam debele bombažne kratke hlače, ki se stalno premikajo. Zic je obrnen s sprednjim delom rahlo navzgor, kar je kontra, kot ma ponavadi folk. Fora je v tem, da skos mal nazaj lezeš in posledično prisiljeno sediš na ritnih kosteh in ne na genitalijah. Bilanca je nakonc taka, da do 100km ne čutiš nič, do 200 te rahlo boli rit, pri več te rit pač boli, ampak te čez kak dan neha,...

brbr21 ::

Zic dol pa direkt na štango. Ritnice 100% ne bodo bolele...8-)

Kot so ti že predlagali, pozicija na kolesu in pravilna oblika (profil) sedeža. Kateri je pravi? Rit je tvoja in boš moral sam sprobat. Generalno pa za neko resno kolesarjenje ne moreš imeti fotelja, zato potrebuješ obliko, ki čimbolj enkomerno razporedi težo po celotnem presredku. Jaz sem imel kontra težavo, mravljince v genitalijah, navkljub sedežu z luknjo (MTB ne specialka). Ker imam zelo ozko medenico potrebujem zelo ozek sedež. Pred 10+ leti odkirl pravo obliko in kupujem isti model (Selle Italia SLR).

TOLE!

Oberyn ::

Jaz uporabljam velik in debelo obložen (silikonska pena ali nekaj takega) sedež in to na gorskem kolesu, s katerim tudi res vozim po hribih. Udoben je kot fotelj. Imaš jih po spletnih trgovinah po evropi kolikor hočeš. Edina hiba je, da ne izgleda gorskokolesarsko, za kar se mi fučka. Vendar MTB ture so običajno kratke, nekje 25-70 km, pač glavna stvar je višina, ne razdalja. Tako da za dolge vožnje pa ne bi znal povedati.

Boobiz ::

Vanquish je izjavil:

BaTeMaN je izjavil:

predlagam ti bike fitting - verjetno neprimerna razporeditev teze.

to. ne bere se samo kot neposrečena izbira sedeža ampak glede na napisano se tudi meni zdi, da je nekaj narobe s pozicijo na kolesu.

po možnosti si najdi fitterja, ki uporablja gebiomized oz. "pressure map". takoj vidiš pri čem si pa tudi fitter te zna usmerit.
I'm drunk, what's your excuse?

ššš je izjavil:

Sam često vozim po 10ur in 200 ter več km na dan. Že vrsto let uporabljam Brooksov B17 sedež. Podloženih gat nimam. Najraš mam debele bombažne kratke hlače, ki se stalno premikajo. Zic je obrnen s sprednjim delom rahlo navzgor, kar je kontra, kot ma ponavadi folk. Fora je v tem, da skos mal nazaj lezeš in posledično prisiljeno sediš na ritnih kosteh in ne na genitalijah. Bilanca je nakonc taka, da do 100km ne čutiš nič, do 200 te rahlo boli rit, pri več te rit pač boli, ampak te čez kak dan neha,...

In nimas nic odrevenelega penisa zaradi taksnega položaja sedeza?
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Boobiz je izjavil:

po možnosti si najdi fitterja, ki uporablja gebiomized oz. "pressure map". takoj vidiš pri čem si pa tudi fitter te zna usmerit.

Sem ravno hotel predlagat/vprašat ali je kakšen tak v Sloveniji.
Videl sem polno videov od bike fittinga iz tujine in so vsi imeli "analizo stika riti in sedeža", ne vem pa ali ima to vsak fitting?

Eduardo ::

BaTeMaN je izjavil:

Pa nič mi ne dreveni ali karkoli samo boli.. in oteče zadeva in pol se pač presedam levo desno naprej nazaj in nekak je sezone konec.. in se ne navadim in ni boljše. Še kaka ideja?

Zato pa so meemi, da je piciklanje gej. To si ves čas nekje med uživanjem in bolečino v riti.

ššš ::

http://content.bikeroar.com/system/arti...

Kle je dobra slika. Če je zic dost širok, oziroma sediš dovolj nazaj, potem sediš na ritnih kosteh in ne na genitalijah.

Eduardo je izjavil:

BaTeMaN je izjavil:

Pa nič mi ne dreveni ali karkoli samo boli.. in oteče zadeva in pol se pač presedam levo desno naprej nazaj in nekak je sezone konec.. in se ne navadim in ni boljše. Še kaka ideja?

Zato pa so meemi, da je piciklanje gej. To si ves čas nekje med uživanjem in bolečino v riti.

Ne vem kakšen sedež imaš ti, da te boli V riti

tikitoki ::

Ring0Ruin je izjavil:

TOLE!

Si probal, k izgleda neudobno

Eduardo ::

DamijanD je izjavil:

Ne vem kakšen sedež imaš ti, da te boli V riti

Nimam nobenega zica za bicikl, ne živim v kakšnem večjem mestu, tako da bicikl nima smisla. Oziroma je bolj nevarna opcija kot kajenje. Pa še nočem da mislijo, da sem gej.

To baje pomaga:
https://www.sq-lab.com/de/produkte/find...

Oziroma to:
https://www.amazon.de/Gleitzeit%C2%AE-G...

tikitoki je izjavil:

Ring0Ruin je izjavil:

TOLE!

Si probal, k izgleda neudobno

Ni se za probat, trenutno je na kickstarterju, izgleda pa, da naslavlja pravo stvar:

Ampak jaz nisem pravi naslov, vcasih me je pac bolela rit kaksen teden, potem pa nehalo. Vzames v zakup, zdaj pa itak bicikliram tudi pozimi, tako, da se ne dogaja vec.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ring0Ruin ()

Boobiz ::

DamijanD je izjavil:

Boobiz je izjavil:

Sem ravno hotel predlagat/vprašat ali je kakšen tak v Sloveniji.
Videl sem polno videov od bike fittinga iz tujine in so vsi imeli "analizo stika riti in sedeža", ne vem pa ali ima to vsak fitting?

Fonda to ima, za koga drugega pa žal ne vem. Pokliči okrog in vprašaj.
I'm drunk, what's your excuse?

GrimReaper3 je izjavil:

če imaš specialko je pa itak vse težko, ozek in trd sedež (s širšim zgleda kolo češko), tesni in neudobni čevlji (z navadnimi flat pedali in čevlji izgledaš češko), neudobna drža. Moje telo že ni narejeno za tako maltretiranje, na koncu se pa na gorcu zmatraš enako, če ne še bolj, ker ima debelejše gume in tako večji upor.

Mene večkrat bolj bolijo roke. Zadnje 2x me niso, 2 dni nazaj pa spet.

Tega ni noben komentiral. Imam prav ali ne, da specialke za nekatere preprosto niso?

Ker bom enkrat okoli septembra kupoval novo kolo in sem za gorske ture preprosto že prestar. Že pri 26-ih 14 let nazaj mi ni šlo neki. Rabiš zelo dobro kondicijo za v klanec ter dobro tehniko pri spustih.

Za 100-150 kg je jasno, da specialka ni, je bolje polnovzmeteno.
Ampak jaz imam 74 kg. Stopala pa tudi nimam tako široka, ampak vseeno imam že pri navadni obutvi najti udobno. Trenutno prisegam na Skechers in Alpina.

Ter že 14 let nazaj sem težko našel udobno obutev že za gorsko kolo. Potem sem kupil Northwave, ampak tudi ti niso bili prav udobni, mislim da celo omrtvičena stopala.
Pa z zapetimi pedali sem bil potem konec sezone 2011 ves potolčen po komolcih in kolenih in sem jih samo zamenjal za flat pedala s pini.

Naj torej pozabim na to in kupim treking ali gorca in dam gor bolj gladke in tanke gume ter flat pedala in se držim bolj asfalta ali še obstaja možnost za specialko?

Res pa da grem s temi vprašanji lahko v Extreme Vital.

Zgodovina sprememb…

Hvala za vse nasvete, resne, zabavne in zajebantske.

Sem iz "od zadnje objave.. cca 200 prefuranih km v teh par dneh (od srede do danes), boli kr fajn direkt na pritisku na levo / desno kost.. če gledam tule:

https://www.sq-lab.com/en/ergonomics/si...

piščica levo desno prva slika tam v rotaciji.. ampak izgleda, da se počasi navajam na bolečino, ki pa ne poneha. Zdaj bom en teden ali dva počival,

malo sem goljufal in sedel levo desno in povsod kjer je teren visel dol sem stal.. nekaj malega je pomagalo
less then zero

sbawe64 ::

BaTeMaN
Prilepi sliko sedeža.

Sam sem dal gor enega iz Lidla/Hoferja,
na izbiro so imeli cestni, srednji in mestni, izbral sem srednji.

Evo slike
https://www.hofer.si/sl/p.bikemate-kole...

odprt sredinski kanal za manjšo obremenitev, z udobnim oblazinjenjem iz gela

za gorsko kolo ali
za treking kolo ali
za mestno kolo

zgornji je "mestni" (najširši), srednji je "cestni" (najožji), spodnji je "srednji".
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

joez7 ::

Pri men je pomagala sprememba pozicije na kolesu. (sedež Selle Italia 138).
1. Sedež malo višje - do iztegnjenega kolena - ob peti na pedalu.
2. Krajša fajfa (pri višini sedeža 96cm - razdalja med sedežem in belanco 73cm)
3. Nižja belanca - distančniki ven + negativni naklon fajfe
4. Zožanje belance iz 74 na 60cm. Gonilka iz 175 na 170.
Sedaj mam belanco nekje 7cm nižje kot sedež. Pa nekoliko več na nogah.
Občasen trening na nogah - tut do 15min dela čudeže.
Pa mal trša prestavna razmerja - sam pol bolijo tetive.
RAbim pa nekje 500km v sezoni, da pridem v fit - da ne boli več.
Če preveč visiš na rokah (boleča zapestja) pomakneš sedež malo nazaj (~5mm).
Drugače pa vse to že veste. Sam veselo na kolo.
Funkcija sedeža je - da stabiliziraš kolo in NE DA sediš na njem.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Bi treba Pogačarja zahaklat in vprasat, kako zdrzi sedet na kolesu po par ur.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

GoodGuy ::

Brez veze tole reševat na forumu.

Reskiraj en dan in nekaj € in obišči bike fit mojstra. Je vredno in veliko hitreje. Lahko pa v nedogled menjaš sedeže, 100 in eno nastavitev na kolesu, postavitev blokejev...

kixs ::

Malo se poigraj s pozicijo sedeza. Ce si vmes naredil ze 200km, bi z malo igranja ze prisel do resitve.

Recimo mene je po menjavi kolesa zacela "rit" po kaksnih 45min tako boleti, da nisem mogel vec niti gonit. Vse kar sem potem naredil, je pozicija sedeza za kaksnih 5mm bolj naprej in naklon rahlo naprej od nevtrale.

Glugy ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Novinarji vse sorte neumnosti sprašujejo ampak take uporabne direktne zadeve pa izpustijo.

komunist1945 ::

Na tega sem enkrat naletel, mi je bilo zanimivo gledat par videov, čeprav sploh ne bicikliram kaj dosti in nimam nekih problemov

https://www.youtube.com/@Bikefitjames/v...

Deluje kar konkretna znanost. Verjetno bi ta takoj pogruntal, kje je problem, mogoče pa lahko tudi sam kaj uporabnega ugotoviš iz njegovih videov

Glugy je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Novinarji vse sorte neumnosti sprašujejo ampak take uporabne direktne zadeve pa izpustijo.

Pa ne moreš pogija to spraševat - on od vseh najmanj sedi - to je treba vprašat tistega, ki pride zadnji skozi cilj :D

Utk ::

So ga tudi to že vprašali. Nič posebnega. Sedež je sicer narejen po riti, ampak v sili vzame katerokoli drugo kolo in ni časa menjat.
Njegova rit je pač navajenega tega. Mene je prvo leto ko sem začel malo več se vozit bolelo, ko je enkrat nehalo, je pa nehalo. Zdaj sem lahk tudi 6 ur na dan gor pa me ne bo.
Po moje je najslabše če stalno menjaš nekaj, sedež, vrste gat in vrsto hlač. Drži se ene kombinacije, da se ima rit čas navadit, in to je to.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

bm1973 ::

Rit se navadi.

Ampak če je generalna pozicija slaba, tudi navajena rit ne pomaga.

Včasih je tudi geometrija kolesa povsem napačna za nekoga.

sbawe64 je izjavil:

Sam sem dal gor enega iz Lidla/Hoferja,
na izbiro so imeli cestni, srednji in mestni, izbral sem srednji.

za gorsko kolo ali
za treking kolo ali
za mestno kolo

Jaz imam podobnega srednjega (treking), samo da iz Lidla, gel. Udoben je od prvega kilometra naprej.

Mene pa bolijo roke, zadnji čas jih moram redno otresati že po prvih 5 km. Mogoče je problem geometrija kolesa, ali pa sedež postavljen preveč naprej/nazaj. Bom za začetek probal drugo kolo, fotr jih ima vsaj 5.

Tako da še vedno ne vem zakaj naj bi se neki navajal na sedež, če je ta udoben že od prvega kilometra naprej.
Mi smo rekreativci in ne profesionalci, kjer bi imelo 200 g (govorim na pamet, če ima ta 400 g, profesionalni sedež pa 200 g) nek vpliv.

Ter še ena stvar je, da na specialki treking sedež izgleda čudno, če ti je mar za to. Ampak fotr si je tudi ene 2 leti nazaj kupil specialko, pa ima gor navadna flat pedala.
Meni poleg tega niso všeč še oprijete hlače.
Pa širino stopal imam 10,9 cm. Že po slikah vidim, pa 2011 sem jih tudi probaval (na koncu vzel MTB Northwave Mission, ampak samo 44, drugače pa nosim 45, tako da so pretesni), da so kolesarski čevlji, že za MTB, kaj šele cestni, bolj za max 10,0 cm. Že pri copatih za prosti čas ali za tek imam kar probleme najti dovolj široke, ampak to se še da dobiti, Skechers, Alpina ali pa kakšni tekaški modeli Adidas in Nike. Ne vem zakaj ne morejo preprosto delati še 2E in 4E širine.

Ma najraje bi kupil kar treking kolo kot je Scott Sub Cross 20, da se izognem tem problemom. Ampak to bo samo en rang bolje za po cesti kot trenutno XC kolo. Enaka oprema, samo da imam jaz zadnji menjalnik XT.
Tako da bi šel najraje 2 razreda višje z enim Scott Metrix, tega gledam že od modelnega leta 2021 in 2022. Zadnji je 2024, pri 2025 so šli spet bolj na mestna kolesa z blatniki:
https://www.grasca.si/cestno-kolo-scott...
Ta še nekako dopušča flat pedala in široke hlače in majico.

Zgodovina sprememb…

Webmojster ::

Bemti potem imam pa srečo, da nucam eno ali dve vožnji na začetku sezone da se rit navadi. Pa nisem več med mlajšimi :)

Okapi ::

BaTeMaN je izjavil:

Mogoče "trd" usnjen sedež, ki se po nekaj 100 km oblikuje po tvoji riti. Podoben sistem kot pri "trdih" usnjenih čevljih. Najprej malo trpiš, potem pa ni nič bolj udobnega.

Vanquish ::

se enkrat - sedez ne odpravlja vzroke, kvecjemu blazi posledice.

V kolikor te po vec voznjah se vedno boli rit ti geometrija kolesa ne odgovarja. Imas moznost menjavat kolesa dokler ne najdes geometrije, ki ti odgovarja, ali pa gres na bike fitting in ti kolo nastavijo direktno za tebe.

Sedez ti bo menjal samo, ko ti zmeri tvojo rit in vidi katere sirine sedez potrebujes.

Cisto tako za obcutek:
- meni je menjal pri kolesu fajfo, ker je bila predolga in sem imel prevec obremenitve na rokah
- kolegu je podlozil cevlje, ker je ugotovil da ima eno nogo krajso

ce zelis kolesarit idi na bike fitting, telo ti bo hvalezno.

cekr ::

14 dni pred prvim bicikliranjem začneš s počepi. Vsak dan pred spanjem 30 in ko se dvigneš 30.

Zapuščene riti ti ne reši noben sedež.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Greghorian ::

Jaz mislim da tvoj izvor bolečine ni v riti glede na to da si poskusil veliko sedežev ampak verjetno okoli 3-4 kriznega vretenca. Če imaš degenerirana vretenca zaradi prisilne drže in če te boli okoli kolkov bi na tvojem mestu šel na rentgen. Če je to, ti bo najbolje pomagal da menjaš kolo za treking da boš imel bolj zravnano pravilno držo.

joez7 ::

Greghorian je izjavil:

Jaz mislim da tvoj izvor bolečine ni v riti glede na to da si poskusil veliko sedežev ampak verjetno okoli 3-4 kriznega vretenca. Če imaš degenerirana vretenca zaradi prisilne drže in če te boli okoli kolkov bi na tvojem mestu šel na rentgen. Če je to, ti bo najbolje pomagal da menjaš kolo za treking da boš imel bolj zravnano pravilno držo.

MAm obrabo na ledvenih vretencih (od posedenosti, do zoženih kanalov, rotacija medenice naprej.., pač leta).
Sam pri men je pomagalo, da sem dal belanco nižje in posledično več visim na mišicah (trebuh not - zadaj pa v C. Lah, da je pri men specifično, zadari rotacije medenice.
Vsak mora najti, kaj mu paše. Mal moraš prilagodit kolo - še več pa je v prilagajanju telesa.
Če greš enkrat na mesec na kolo in hočeh narest hudiča, ne gre. Treba je postopoma.
Pred leti sem probal kar nekaj sedežev - mehkih. Mehki na dolgi rok ne grejo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero kolo (strani: 1 2 3 4109 110 111 112 )

Oddelek: Šport
5556902689 (301) NekdoPach
»

Nakup kolesa (strani: 1 2 )

5513256 (8898) Twixz
»

Nakup kolesa

476277 (5056) Okapi

Več podobnih tem