Forum » Strojna oprema » Z 1.mesta mi da DVD-RW kar samodejno na 2. mesto v UEFI Biosu in NE SHRANI NASTAVITVE KAJ JE na prvem in kaj na drugem mestu
Z 1.mesta mi da DVD-RW kar samodejno na 2. mesto v UEFI Biosu in NE SHRANI NASTAVITVE KAJ JE na prvem in kaj na drugem mestu
WinXP ::
Pozdravljeni,ko v Biosu dam na prvo mesto DVD-RW,na drugo pa disk,mi ko hočem to shraniti (F10) reče da ni "nobene spremembe" za shraniti. Torej,ko restartam računalnik mi da DVD-RW,spet na drugo mesto in ne na prvo,kakor sem NASTAVIL,da bi lahko uporabljal instalacijske (boot) CD/DVD-je.
Zakaj mi to počne oziroma v čem je fora? Kako naj to odpravim? Na prejšnjih računalnikih se mi to ni nikoli pojavljalo.Če sem dal DVD-RW na 1.mesto in disk na 2.mesto,je računalnik shranil to,ni pisalo da ni "nobene spremembe za shraniti."
To mi je zdaj PRVIČ,ko imam UEFI Bios na novem računalniku (socket AM4).
Zakaj mi to počne oziroma v čem je fora? Kako naj to odpravim? Na prejšnjih računalnikih se mi to ni nikoli pojavljalo.Če sem dal DVD-RW na 1.mesto in disk na 2.mesto,je računalnik shranil to,ni pisalo da ni "nobene spremembe za shraniti."
To mi je zdaj PRVIČ,ko imam UEFI Bios na novem računalniku (socket AM4).
Jarno ::
Poskusi s tapkanjem tipke F8 ob zagonu, ki ti odpre Boot menu. Potem bi lahko izbral DVD...
#65W!
Gagatronix ::
Za boot tapkaj po F tipki, ki ti bo pokazala meni za izbor boot naprave. V OS-u pa opticna enota ne bo nikoli pred trdim diskom.
hojnikb,jaz uporabljam zagonske DVD-je,ker mi je to boljše kot USB ključ,ki je USB 2.0,ne pomaga pa če ga dam v režo USB 3.0,ker je ta ključ USB 2.0 in veliko bolj počasi instalira Windows na disk kot DVD !
Gagatronix prilagam ti 3 slike,da vidiš,ko hočem startati z DVD-RW mi je on na drugem mestu in ne na prvem,kakor sem naštimal v Biosu.In Bios pravi,ko shranim DVD-RW na PRVO mesto,da ni nič "spremenjenega" da bi shranil. Kako to? Na mojem starem računalniku ki je Legacy shrani spremembe in če se odločim da dam DVD-RW na PRVO mesto to tudi shrani in vpraša ,če želim to shraniti. Tale novi računalnik z Win 11 ,UEFI Biosem in GPT particijo in SSD.M.2 pa zmeraj ko naštimam da je DVD-RW na PRVEM mestu on da ko restartam računalnik dvakrat trikrat spet disk SSD M.2 na prvo mesto namesto na drugo,ker želim da je zagonski DVD-RW (optična enota) na prvem mestu,ne disk !
Poglej si vse 3 slike,ki jih prilagam.
Ne vem kaj si mislil s tem da si rekel: "V OS-u pa optična enota ne bo nikoli pred trdim diskom." Kako zdaj to? In zakaj?
Lep pozdrav.
Gagatronix prilagam ti 3 slike,da vidiš,ko hočem startati z DVD-RW mi je on na drugem mestu in ne na prvem,kakor sem naštimal v Biosu.In Bios pravi,ko shranim DVD-RW na PRVO mesto,da ni nič "spremenjenega" da bi shranil. Kako to? Na mojem starem računalniku ki je Legacy shrani spremembe in če se odločim da dam DVD-RW na PRVO mesto to tudi shrani in vpraša ,če želim to shraniti. Tale novi računalnik z Win 11 ,UEFI Biosem in GPT particijo in SSD.M.2 pa zmeraj ko naštimam da je DVD-RW na PRVEM mestu on da ko restartam računalnik dvakrat trikrat spet disk SSD M.2 na prvo mesto namesto na drugo,ker želim da je zagonski DVD-RW (optična enota) na prvem mestu,ne disk !
Ne vem kaj si mislil s tem da si rekel: "V OS-u pa optična enota ne bo nikoli pred trdim diskom." Kako zdaj to? In zakaj?
Lep pozdrav.
U Sloveniji više ne živim,ali jezik u kome pričam još zaboravio nisam...
Wrong? No,no... Thats it... Pozz
Ales ::
Še enkrat:
Med samim zagonom moraš priti v boot meni. Ne v BIOS, v boot meni.
Glej na ekranu, katero tipko oz. kombinacijo tipk moraš uporabiti za dostop do boot menija na tvojem računalniku, oziroma poskusi najpogostejše.
Še 6-ič, v boot meni pridi, ne v BIOS. V boot meniju izberi zagonsko napravo.
Poskusi s tapkanjem tipke F8 ob zagonu, ki ti odpre Boot menu. Potem bi lahko izbral DVD...
Gagatronix je izjavil:
Za boot tapkaj po F tipki, ki ti bo pokazala meni za izbor boot naprave.
Med samim zagonom moraš priti v boot meni. Ne v BIOS, v boot meni.
Glej na ekranu, katero tipko oz. kombinacijo tipk moraš uporabiti za dostop do boot menija na tvojem računalniku, oziroma poskusi najpogostejše.
Še 6-ič, v boot meni pridi, ne v BIOS. V boot meniju izberi zagonsko napravo.
Aha. Bom probal to. Hvala Ales.
hojnikb ::
hojnikb,jaz uporabljam zagonske DVD-je,ker mi je to boljše kot USB ključ,ki je USB 2.0,ne pomaga pa če ga dam v režo USB 3.0,ker je ta ključ USB 2.0 in veliko bolj počasi instalira Windows na disk kot DVD !
Lep pozdrav.
Say what now? USB2.0 je hitrejsi od dvdja, fact. Z dvdja samo v teoriji od začetka diska dobis moogoče 20MB/s (pa se to sam sekvenčno), z usb kjučka, tudi tistega 2.0, kamot 30-35MB/s čez celoten kjucek.
Zal mi je, ampak si obstal v letu 2004. Time to move on. Tisti iznajdljivi ze vrsto lep uporabljamo zagonske usbje z Ventoy, kjer samo nameces iso datoteke v mapo na usbju in z menija zberes kaj bos bootal :)
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Šel sem po vaših navodilih v BOOT MENI (ne v Bios) - na sliki - in izbral da bo DVD-RW NA PRVEM MESTU,potem sem restartal računalnik on pa čaka in čaka da dam vanj CD/DVD in noče startati z DISKA,če ni DVD-ja notri,kot to dela stari računalnik z Legacy Biosem.
Zato sem moral ročno na F8 tipki izbrati spet da bo DISK SSD M.2 na prvem mestu v startu,ker drugače stoji računalnik v nedogled in čaka CD/DVD...
Ni kaj,UEFI Bios je za..ban... Bom dajal DVD-RW optično enoto na prvo mesto samo kadar želim kaj s CD-ja dati dol na računalnik,drugače pa bom puščal
da bo DISK na prvem mestu,ker drugače ne gre.Ne morem imeti skoz izbran DVD-RW na prvem mestu,ker potem nikakor noče startati z diska in čaka da dam
vanj CD ali DVD v nedogled,kot sem že rekel...Ni to Legacy,to je UEFI Bios in je kompliciran... Pozdrav.
SLIKA:
Zato sem moral ročno na F8 tipki izbrati spet da bo DISK SSD M.2 na prvem mestu v startu,ker drugače stoji računalnik v nedogled in čaka CD/DVD...
Ni kaj,UEFI Bios je za..ban... Bom dajal DVD-RW optično enoto na prvo mesto samo kadar želim kaj s CD-ja dati dol na računalnik,drugače pa bom puščal
da bo DISK na prvem mestu,ker drugače ne gre.Ne morem imeti skoz izbran DVD-RW na prvem mestu,ker potem nikakor noče startati z diska in čaka da dam
vanj CD ali DVD v nedogled,kot sem že rekel...Ni to Legacy,to je UEFI Bios in je kompliciran... Pozdrav.
SLIKA:
Ales ::
Šel sem po vaših navodilih v BOOT MENI (ne v Bios) - na sliki - in izbral da bo DVD-RW NA PRVEM MESTU,potem sem restartal računalnik on pa čaka in čaka da dam vanj CD/DVD in noče startati z DISKA,če ni DVD-ja notri,kot to dela stari računalnik z Legacy Biosem.
SLIKA:
Ja, saj. Vse ti dela tako, kot je predvideno.
Kot si ugotovil, boot meni služi za sprotno izbiro, ne za stalno nastavitev. Ko hočeš bootati z DVD-ja, ob ponovnem zagonu v boot meniju izbereš DVD. Zato se pa imenuje "boot meni"...
klinker ::
Pozdravljeni,ko v Biosu dam na prvo mesto DVD-RW,na drugo pa disk,mi ko hočem to shraniti (F10) reče da ni "nobene spremembe" za shraniti.
Pa ti potrdis spremembo nastavitve, ko jo spremenis?
SLIKA:
Ja, saj. Vse ti dela tako, kot je predvideno.
Kot si ugotovil, boot meni služi za sprotno izbiro, ne za stalno nastavitev. Ko hočeš bootati z DVD-ja, ob ponovnem zagonu v boot meniju izbereš DVD. Zato se pa imenuje "boot meni"...
On bi rad v biosu nastavu doloceno napravo kot primary boot kot default izbira, ti pa njemu o boot meniju, kjer pac izberes s kje boos bootal in nic drugega, cemur bi se on, ce prav razumem rad izognu.
Nikonja ::
Fak kolk zaj... ker si ne moreš privoščit USB3 ključ za 7eur in 7krat hitreje instalirat Winse...
Beernarrd ::
fyi, win 11 sami kar naprej nekaj prčkajo po uefi nastavitvah in se vsiljujejo kot prva izbira. lahko v grub in uefi nastaviš kar hočeš, pa potem še vedno useka win bootloader in se vsili kot default...
Ahim ::
Ne vem a se tale WinXP zafrkava ali res nima pojma - na sliki lepo pise, da je za enkraten zagon iz izbranega pogona (ki ni nujno prvi na spisku) potrebno pritisniti ENTER. Nic spreminjanja vrstnega reda, samo izbira in nato ENTER. To so predlagali zgoraj in je najbrz dalec najbolj smiselno - najhitrejsi boot, tistih 1x v zivljenski dobi racunalnika, ko bi nekaj bootal z opticnega medija, pa pac pritisne karkoli je ze potrebno za boot meni.
broken/link ::
Uefi/bios je neodvisen od windowsov. Tako da windows ne spreminja nič v bios/uefi nastavitvah.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ob vklopu novega SSD M.2 diska PC noče delati z SATA 3 novim diskom - Problem verjetnOddelek: Pomoč in nasveti | 1069 (684) | polde66 |
» | HP Z220 - Boot z USB kljucaOddelek: Operacijski sistemi | 1859 (1589) | Jirzy |
» | PCI kartica IDE RAID ne pa klasična PCI IDEOddelek: Strojna oprema | 1602 (1200) | solatko |
» | HP 4720s - Ne zazna novega diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 3358 (2821) | N0t0ri0us |
» | Windows 7 bootOddelek: Pomoč in nasveti | 6626 (5947) | s6c-gEL |