» »

barve ne delajo

barve ne delajo

egomez ::

Imam barven televizor, ki kaže le črno-belo. Kaj bi lahko bilo narobe?
  • spremenil: egomez ()

Brane2 ::

Marsikaj.

Brane2 ::

Folk, a se lahko ob opisu napak malo bolj potrudite ?
Mislim, dobrodošli bi bili dodatni podatki, kot recimo:

-tip in letnik TVja
-kako se kaže napaka? A ti sploh nimaš barv na nobenem TV programu ali nimaš barv sedaj, ko si ga (če si ga) priklopil na TV izhod računalnika ?
-podatki o okoliščinah. A je crknilo naenkrat ali je bila stvar 100 let v kleti in niti ne veš, če ni crknilo že pred "uskladiščenjem" itd itd...

egomez ::

Televizorja nimam pri sebi(je od Gorenja, samo modela ne vem). Zanimalo me je samo mnenje tistih, ki imaste kaj izkušenj s takimi primeri. Ga nisem še odpru, ker me je zanimalo, če ni v takih primerih za zamenjat kaj dražjega. Sumim na tranzirtorje za določene barve. Če bi se pokvaril za modro barvo, bi bila slika rumena. Kateri pa bi pregorel, če je slika črno-bela.

Brane2 ::

A to pomeni, da barve nimaš pri normalnih TV programih ? (torej ga nimaš povezanega na računalnik ?)

Ne verjamem, da ti je pregorel konkretno kak "tranzistor za barvo", ampak se je razštelalo kaj v delu vezja, ki iz composite videa loči chromo od lume, ali pa se je tam samo kaj razštelalo.

Možno je tudi, da je TV signal tako slab, da se elektronika niti ne muči z razkodiranjem barv itd.

Če si ta TV privlekel iz kake kleti, daljinca pa žedavno ni več, je možno tudi, da je intenziteta barv nastavljena na minimum. Vem, trapasto a možno.

V glavnem, če ne gre za kaj trapastega in je okvara dejanjsko v TVju bi stvar odnesel na servis ali vsaj kakemu fušarju da se pozabava z njim. Brez dokumentacije in ustreznega orodja se boš težko bodel s tem.

Če je TV prestar in se servis ne splača, shut u kanto...

Azrael ::

@ egomez

Povej kateri Gorenje TV imaš, prepiši vse kar piše na tablici in ime TVja. Orbiterju, ki je doma je nekoč crknil en potenciometer in so bili enaki simptomi. Ne bom trdil, da gre pri tebi za isto stvar, lahko je kaj takega, kar je že Brane povedal, samo res rabim(o) več podatkov. Izhodni tranzistorji za barvo na katodni cevi 100% niso fuč, ker dobiš sliko, okvara če sploh je, je nekje v RGB delu.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

egomez ::

Se opravičujem za pomankljive informacije.

TV ni iz kleti. Uporablja ga moja nona že nekaj let, samo gleda črno belo. Tako dela na vseh TV programih. Red da je sprejem programov nekoliko slabši, saj dela na sobno antno, samo težko verjamem, da bi to lahko uplivalo na 10 let star tv. Bom pa preveril. Kdaj je nehal kazat barve ne vem. Daljinc dela samo nastavitve nič ne pomagajo. Sem tudi jaz razmišljal, da če crkne ena od osnovnih barv, nikakor ne more kazat črno-belo.

Mogoče bom šel danes pogledat model, drugače pa ga bom drugi teden prinesel domov in ga odpru. Da bi ga nesel na servis me ne zanima, da bi se kdo drug igraz z njim, pa tudi ne, ker se raje sam igram z njim. Nimam pa osciloskopa in načrta, tako da se bom moral zadovolit z multimetrom.

Probal bom izmerit vse elemente in če bo treba še enkrat prespajkal vezje(upam da samo tisto majhno na katodi), da bi odpravil hladne spoje, če so se slučajno pojavili.

Vsi predlogi so dobrodošli.

Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: egomez ()

Zlatko1 ::

TDA 3562

egomez ::

TV je:
GORENJE Exclusive
CTV 632 TTX

Sem dobil načet. Ima TDA 3562A(če sem prav pogledal, naj bi bil to chroma procesor).
V IC elektroniki ga imajo za 1096SIT. Verjetno ga bom šel kupit.
Se ga da kako testirat, da ga ne kupujem brez veze? Datasheeta tega IC-ja pa ne najdem.

Azrael ::

Pdf za TDA 3562A dobiš tu.

Mogoče preden menjaš IC, preveri potenciometer R05 470 Ohm na modulu C-PAL. Doma je takrat, ko so šle barve, je crknil ta potenciometer in ne TDA 3562A. Upam, da gre za isto shemo K11 (v televizorju sta 2 šasiji postavljeni vertikalno),

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TV fuč?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
222426 (1773) Pyr0Beast
»

Crknila barva pri televizorju

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111275 (912) ;-)
»

TV - barve

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
322688 (2175) Azrael
»

Pogin televizorja!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
194226 (3848) Azrael
»

Creative inspire6700 6.1 - skurilo ojačevalec

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
191966 (1721) Azrael

Več podobnih tem