» »

TV fuč?

TV fuč?

sm56 ::

Stručkoti,

zgodilo se je morda, bog ne daj, da je crknil televizor. Pred kakim tednom se je ob dolgo prižganem (recimo 5 ur) ekran skrčil na tanko linijo na sredi. Ko se je malo izključen ohladil, je spet laufal normalno. Nekaj časa vsaj.

Včeraj je začelo smrdeti po plastiki, izklopljen s stikalom je počakal jutro, ko smo ga vklopili za 2 risanki in je nato zasmrdelo za okno odpret. Od tedaj ne kaže več znaka življenja. Tudi ledica se ne prižge več.

Se da kaj reči, da vidimo, če se splača tega 12 let starega Philipsa spravljati k življenju?

Azrael ::

>ekran skrčil na tanko linijo na sredi

V vodoravno ali navpično črto?

Osebno mislim, da gre za hladen spoj, ki se ga ni saniralo takoj ob prvih težavah in je lahko zaradi njega crknilo še kaj drugega.

Če je samo hladen spoj in se ni zaradi njega spražilo kaj občutljivega (kakšen trafo), bi bilo popravilo relativno enostavno in enostavno.

Mesto napake je zelo verjetno lepo vidno na tiskanini, če boš snel zadnji pokrov. Pred tem obvezno izklopi TV iz elektrike, tako da izvlečeš kabe za elektriko iz vtičnice!

Vendar, če nimaš nekih izkušenj s takimi popravili in za nameček nimaš zraven sebe nekoga, ki nekaj ve o tem, je taka daljinska pomoč čez forum kljub vsemu trudu udeležencev razprave, pogosto nezadostna.
Nekoč je bil Slo-tech.

Scorpia ::

To se je nam zgodilo in to na oba tv-ja istočasno(isti dan) da sta začela kazat tako sliko da se je slika tanjšala na sredino. Seveda je smrdelo pr obeh po tej zažgani plastiki, pa isto ko so bili ohlajeni so dober delali, po nekaj minut pa spet smrdi pa slika itd... Skratka pr oba smo dali na popravilo in je obema prišlo po 5 tisoč tolarjev. Un je star več kot 15 let in že dve leti dela brez problema, prav tako tudi tale mlajši ki skoraj non stop dela nima več teh problemov. Očitno nam je na kabelsko kakšna strela udarila, ker je čudn da sta oba iste znake začela kazat v istem času, pa različnih firm sta.

Ne morem se čisto spomnit napake, ampak mislim da gre za tista dva dela ki uravnavata horizontalno in vertikalno sliko, saj je eden od njih bil nenormalno vroč.

sm56 ::

črta je bila vodoravna. bom odprl in povedal, kaj vidim.

hvala za dobro voljo!

LordTado ::

vertikala je šla,transistor

sm56 ::

nimam ključa za odpreti pokrov.
če je tranzistor, se to splača popravljati? za kakšen denar gre?

Azrael ::

Tranzistorjev v vertikalnem odklonu že 20 let ni več, so jih nadomestila integrirana vezja. Ampak na tvoj opis okvare mislim, da napaka ni tam, namreč ko integrirano vezje crkne, ne dela več, tudi če se se ohladi.

Glede cene, ti ne morem nič reci, saj ne vem za kateri tip TV gre in šele takrat, če imam shemo za tvoj TV, lahko rečem konkretno. Prej ugibam in te lahko hudo zavedem.

Menim, da je šlo nekaj v napajalnem delu, kar nakazuje tudi to, da ne sveti lučka pri vklopljenem TV (v primeru navpične črte bi bila okvara 99% v horizontalnem delu). Kot sem že rekel, vzrok okvare je ali hladen spoj, lahko je odpovedal tudi kakšen kondenzator (tudi ti naredijo kup smradu in iz majhne motnje na začetku se okvara slabša iz ure v uro). Je pa seveda možno, da je okvara potegnila za seboj še kaj.

Se mogoče iz TV sliši kot nekakšno tiktakanje, če ga vklopiš? V vsakem primeru po nekaj sekundah izklopi tok!
Nekoč je bil Slo-tech.

sm56 ::

tv je čisto mrtev in nič ni slišati nič videti.

Azrael ::

Se pravi, šla je še varovalka, napaka je v napajalnem delu.

Poskusi se na servisu, ki je na dobrem glasu (da ne slavijo po tem, da folku TV samo še bolj pokvarijo in pri tem TV še malo oropajo dragih delov), koliko bi stalo popravilo. Če gre za drobnarije, kakšen očiten hladen spoj ali razpočen kondenzator, bo stalo do 5kSIT, lahko manj. Vendar treba je videti, lahko je okvara taka, da se popravilo sploh ne splača.
Nekoč je bil Slo-tech.

sm56 ::

azrael, res si poln dobrih nasvetov. lahko navedeš ene dva korektna serviserja v ljubljani? aparat je philipsov, če je to pomembno.

Azrael ::

Nisem iz Ljubljane, zato ti ne morem priporočiti nobenega.
Nekoč je bil Slo-tech.

VolkD ::

integrirano vezje crkne, ne dela več, tudi če se se ohladi.

Ne drži !

Iz prakse povem, da ohranjamo TV pri življenju s pomočjo peltieja hladilnika in ventilatorja. Koliko časa bo trajalo ne vem. Upam pa da vsaj dokler ne pride nova stonoga.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

omega3 ::

Med iskanjem sem našel tole temo, si jo bom malo izposodil.

Imam pb. 15 let star Samsung CRT, ki crkuje na sličen način, kot opisani v originalnem postu teme. Samo da nič ne smrdi, in da TV načeloma še vedno dela. Samo slika je popolnoma stisnjena v črto po vertikali (se pravi sega od levega roba zaslona do desnega, zgoraj in spodaj pa je ni). Napaka se je sicer s časom stopnjevala, najprej je bil stisnjen samo spodnji del, tako da podnapisi niso bili berljivi, sedaj pa je okvara očitno popolna. Mislim, da bi lahko poizkusil zamenjat okvarjeni element ali IC, ampak čist iskreno povedano, ne vem kje začet iskat. Prav bi mi prišlo ekspertno mnenje o izvoru napake in pa naslov kakšnega spletnega resource-a, kjer bi lahko za ta ali soroden model našel sheme.

Okapi ::

Ko se je že ravno pojavila ta tema, bom še jaz pristavil lonček:-)
Televizor CRT, Sony 100 Hz 16:9, star 12+ let.
Simptom: po vklopu je trajalo vedno dlje, da se je pokazala slika (zvok se je vklopil takoj). Najprej minuto, potem par minut, pa četrt ure, eno uro ... Zadevo sem reševal tako, da televizorja preprosto nisem več izklapljal;-)
Kakorkoli že, potem sem nabavil LCD, tega pa peljal na servis, kjer so rekli, da je "izrabljena katodna cev" in da se tega ne splača popravljati. Rekli so še, da so katodno cev "osvežili" (free of charge;-) in da bo nekaj časa zaleglo. No, tega potem nisem niti preizkusil, ker je šel tv naravnost v klet.
Zanimata pa me dve stvari:
1.) Ali je to, kar so rekli na servisu, res.
2.) Ali se da iz takšnega televizorja kaj pametnega reciklirati? Morda zvočnike, ojačevalnik, tuner? Oziroma ali se s tem sploh splača trudit.

O.

Sirko20 ::

Reciklirajo v glavnem use, od plastike v ohišju, do katode in ostalih delov.
mislm d je pr ns ena firma k se ukvarja s tem, sam se ne spomnem kera.
upam d ti kej pomaga
pazite se me, znam bit nevarn :(

Okapi ::

Bolj sem imel v mislih, kaj bi se dalo doma še za kaj uporabit;-)

O.

Azrael ::

@omega3

Ugotoviti moraš katero integrirano vezje je uporabljeno za vertikalni odklon. Poiščeš shemo za tip, ki ga poseduješ, na netu se najde skoraj vse, ali odpreš kišto, jo spihaš, pogledaš oznake čiperaja in pogledaš pdfje, čemu kateri služi.

Zamenjaš vse na uč sumljive elemente, ki jih vidiš, zamenjaš vse elektrolite in trimerje, ki so v vertikalnem odklonu. preveriš vse kontakte za morebitnimi hladnimi spoji. Če še vedno ne dela, preveriš napajanje uporabljenega chipa in če je to korektno, menjaš chip.

In še, črta na zaslonu zelo hitro zakuri ikran, če svetlobe in kontrasta ne zmanjsaš na minimum. Omenjeni ukrep pa tudi nima več haska, če pustiš prižgano par ur skupaj.

@Okapi

1. Osvežitev ali regeneracija ekrana je znan postopek pri servisiranju CRT TV in monitorjev. Več.

2. Možno je uporabiti marsikaj, sploh serviserju. Drugače pa vsebina ni tako standardnizirana kot pri PC mlinčkih, ko lahko kombiniraš čudo božje, ampak je vse skupaj neposredno navadmo uporabno samo za en tip TV (ki ga seveda lahko proizvaja več različnih proizvajalcev).

Je pa še nekaj, elektronika je narejena, da dela. Če si TV parkiral v klet, je isto kot, če ga kar prodaš/vrzeš v smeti, saj bo čez par let zaradi nedelovanja uničen.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Bi slučajno kdo vedel, kaj je narobe z Gorenjevim TV-jom, da na dnu cca. 5 cm. ukrivi in zavije sliko, na način, kot bi jo hotel zaviti v rolo ? [:D]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

omega3 ::

No, kakšne brezplačne sheme za točno ta model (CX-5314AT) nisem našel, sem pa uspel zbrskat oznako IC-ja za vertikalni odklon pri CK-5314, bojda gre za AN5512. Mam datashet zloadan, jutri bom odprl TV, da vidim, če je ta zadeva res notri, da lahko potem naprej ukrepam. Škoda sam k mi je crknu še edini multimeter, ki sem ga mel, tko da pomerit ne bom mogu nič. Lahk sam zamenjam tistih par elektrolitov pa uporov tam okoli, če to ne bo delalo, ma pa HTE v katalogu ta AN5512, čeprav nazadnje ko sem jih obiskal, niso niti najbolj običnih zadev mel na zalogi. V najslabšem primeru bom poskusil zgradit zadevo okol TDA8170, ki ga majo v ic-elektroniki, in bypassat obstojeci sistem, ceprav na slepo se tega lotit je mal butast, še impedance navitja ne morem zmerit, da bi lahk elemente dimenzioniral, niti napajanja preverit, ce je mogoče tam napaka.

Hvala za nasvet zaenkrat, bom poročal če/ko se kam premakne zadeva.

Pyr0Beast ::

Najverjetneje samo kakšen slab kontakt, zanič dioda ali pa posušen kondenzator.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Sirko20 ::

Bolj sem imel v mislih, kaj bi se dalo doma še za kaj uporabit;-)

O.


zvočnki bi se dal uporabt, pa mrbit tut trafo - sam ne priporočan trafe proizvaja visoke frekvence in tokove, zna bit nevarn, če ne veš s čim se ukvarjaš.
pazite se me, znam bit nevarn :(

omega3 ::

preveriš vse kontakte za morebitnimi hladnimi spoji

Jep, na tem AN5512 je bil en popoln in 4 potencialni, samo na tem čipu in nikjer drugje. Sem še enkrat vse pricinil, TV dela 100%. Hvala!

Pyr0Beast ::

No, super :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pokvarjen TV

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
275834 (4390) M@73Y
»

Gorenje TV, deformacija slike po vertikali

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
122358 (2077) Pyr0Beast
»

Tv Sony, skrčena slika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111495 (1241) Brane2
»

TV - barve

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
322683 (2170) Azrael
»

Ugašanje monitorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
181627 (1393) stromar

Več podobnih tem